Budskap till Kubas folk från Kubas president och överbefälhavare Fidel Castro Ruz
   

 

 

 

  


Följande budskap nådde oss från Kuba igår. Medlemmar i Svensk-Kubanska Föreningen har gjort översättningen till svenska. Budskapet finns på spanska, engelska m.fl språk på Granma Internacional Digital: www.granma.cu/ingles/index.html Se också: www.icap.cu/
Många organisationer och enskilda runtom i världen sänder nu hälsningar till Fidel.
-------------------------------------------------------------------


Budskap till Kubas folk från Kubas president och överbefälhavare Fidel Castro Ruz

Den kubanska revolutionens ledare, Fidel Castro, meddelar att hans stora arbetsbelastning har orsakat en extrem stress som har skadat hans hälsa och resulterat i en akut magsjukdom. Detta innebär att han måste genomgå en komplicerad operation och sedan vila under flera veckor. Han delegerar tillfälligt sitt ansvar och sina olika uppdrag till armégeneral Raúl Castro Ruz och till andra kubanska ledare. Han betygar sin tillit till folket.

- - - - - - -

"Som en följd av den stora ansträngningen för mig att besöka staden Córdoba i Argentina, delta i MERCOSUR:s möte, medverka i avslutningen av Folkens Toppmöte i det historiska universitetet i Córdoba, och besöket i Altagarcia, den stad där Che bodde under sin barndom, och dessutom att delta i firandet av 53-årsminnet av attacken på Moncada och Carlos Manuel de Céspedes kasernerna den 26 juli 1953 i våra provinser Granma och Holguín, dagar och nätter av oavbrutet arbete, praktiskt taget utan att sova, har min hälsa som tidigare har motstått alla prövningar, utsatts för en extrem stress och brutit samman.

Detta utlöste en akut kris med blödande magsår, vilket gör att jag måste genomgå en komplicerad operation. Alla detaljer rörande detta sjukdomsfall har konstaterats på röntgenbilder, genom endoskopi och filmat material. Operationen tvingar mig till flera veckors vila, befriad från mitt ansvar och mina uppdrag.

Eftersom vårt land befinner sig i en situation utsatt för hot från Förenta Staternas regering har jag fattat följande beslut:

1) Jag delegerar tillfälligt mitt ansvar som ordförande i Kubas Kommunistiska Partis Centralkommitté till förste vice ordföranden, kamrat Raúl Castro Ruz.

2) Jag delegerar tillfälligt mitt ansvar som överbefälhavare över Kubas ärorika Revolutionära Väpnade Styrkor till tidigare nämnde kamrat, armégeneral Raúl Castro Ruz.

3) Jag delegerar tillfälligt mitt ansvar som president i Statsrådet och i Republiken Kubas regering till förste vicepresident, kamrat Raúl Castro Ruz.

4) Jag delegerar tillfälligt mitt ansvar som ledare i det nationella och internationella allmänna hälsoprogrammet till medlemmen i politbyrån och hälsovårdsministern, kamrat José Ramón Balaguer Cabrera.

5) Jag delegerar tillfälligt mitt ansvar som ledare i det nationella och internationella utbildningsprogrammet till kamraterna José Ramón Machado Ventura och Esteban Lazo Hernández, medlemmar i politbyrån.

6) Jag delegerar tillfälligt mitt ansvar som ledare i det nationella revolutionära energiprogrammet på Kuba, och ansvaret för samarbetet med andra länder på detta område, till kamrat Carlos Lage Dávila, medlem i politbyrån och ordförande i ministerrådets verkställande utskott.


Genomförandet av dessa tre program, hälsa, utbildning och energi, ska fortsätta att prioriteras, som jag personligen har gjort, av kamraterna Carlos Lage Dávila, ordförande i ministerrådets verkställande utskott, Francisco Soberón Valdés, ministerpresident i Kubas Centralbank och Felipe Pérez Roque, utrikesminister, vilka har deltagit tillsammans med mig i detta arbete, och de bör bilda en kommission för att fortsätta arbetet.

Vårt ärorika Kommunistiska Parti, med stöd av folkrörelserna och hela vårt folk, har uppdraget att ta på sig uppgifterna som anförtros dem i detta budskap.

De Icke-Allierade Staternas Toppmöte, vilket ska äga rum i Havanna mellan den 11 och 16 september, måste få statens och vår nations största uppmärksamhet för att med stor framgång genomföras under de planerade dagarna.

Tusentals personer har bestämt sig för att fira min 80-årsdag den 13 augusti. Jag ber dem alla att skjuta upp detta till den 2 december i år, 50-årsdagen av Granmas landstigning.

Jag ber Partiets Centralkommitté och Folkmaktens Nationalförsamling att ge sitt fulla stöd till detta budskap.

Jag hyser inte det minsta tvivel om att vårt folk och vår Revolution kommer att kämpa till sista blodsdroppen för att försvara våra principer och idéer och att vidta de åtgärder som behövs för att säkra vår fortsatta samhällsutveckling. Imperialismen kommer aldrig att krossa Kuba. Idéernas kamp kommer att fortsätta framåt.

Leve fosterlandet!
Leve revolutionen!
Leve socialismen!
Framåt mot seger!

Fidel Castro Ruz, överbefälhavare
Ordförande i Partiet och president i Statsrådet och Ministerrådet i Republiken Kuba
31 juli 2006 kl. 18:22"


-----------------------------------------------------------------
För information om Kubas statskick se Kap 10 i boken "Kuba, en annan värld är möjlig":
www.svensk-kubanska.se/kubaboken/index.html Republiken Kubas Grundlag finns på svenska och kan rekvireras från Svensk-Kubanska Föreningen.

-----------------------------------------------------------------


 

Free the Five Cubans!


Läs vår sida
FRIGE DE FEM!
på svenska





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 2, 2006