Det solidariska handelsavtalet ALBA
   

 

 

 

  


Det solidariska handelsavtalet ALBA
Dalademokraten

[Ledare] USA kan inte längre tygla länderna i Latinamerika. Länderna vägrar följa USA:s nyliberala handelslinje, och har bildat ALBA - det Boliviaraniska alternativet för folken i Vårat Amerika. Arbetare och kvinnors rättigheter, och en rättvis ekonomisk fördelning är viktigare än konkurrens. Avtalet är utmärkt och visar att det sprudlar av liv på USA:s bakgård.


Hittills ingår Bolivia, Kuba och Venezuela i handelsområdet. I slutet av april i år skrev länderna under ett avtal, där Kuba och Venezuela lovar att hjälpa Bolivia med resurser för att öka läskunnigheten och förbättra sjukvården. På sikt vill de också införa strukturfonder, som syftar till att utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan länderna. Målet är tydligt: solidariteten styr utvecklingen, och alla ska få del av kakan.

I Latinamerika finns det många småjordbruk, och familjer försörjer sig på det eller säljer sina produkter vidare i landet. Det är viktigt för att få fart på ekonomin i landet. Därför har länderna som ingår i ALBA bestämt att varje land ska utveckla sitt eget jordbruk, eftersom det skapar jobb och får fart på produktionen. Det ska gå före vinstintresse, export och import.
Det är en tydlig markering mot den nyliberala politik som USA för. Den gynnar företagen och sätter konkurrens i första rum. Sådana avtal hotar småbönderna, eftersom importen gör att de inte får igång en egen marknad.

En nyliberal politik kan få ödesdigra konsekvenser. En del länder i Latinamerika importerar till exempel mjölkpulver från Sverige. Sverige producerar ett överskott på mjölk. Av det tillverkas
mjölkpulver som säljs i Latinamerika. Eftersom det är subventionerat genom EU, så blir pulvret billigare än ländernas egna produkter.
Bönderna får inga produkter sålda, och den inhemska marknaden kommer aldrig igång.

ALBA-länderna vill också klara sig utan inbladning från Världsbanken, WTO och IMF. IMF och Världsbanken har länge satt käppar i hjulet för utvecklingen i de fattiga länderna. De lånar ut pengar till fattiga länder, men kraven de måste uppfylla för att betala tillbaka pengarna har slagit hårt mot ländernas befolkningar.

Det afrikanska landet Zambia tvingades till exempel höja räntan, devalvera för att minska efterfrågan på utländska varor, minska handelshindren och skära i de statliga utgifterna. Det mest fruktansvärda är att länderna måste skära i de statliga utgifterna, som skola och sjukvård.

Det gör att befolkningen förblir fast i fattigdomens tunga bojor. ALBA är ett suveränt initiativ, och förhoppningsvis hoppar fler länder i Latinamerika på tåget, för att visa att det går bättre när rättvis fördelning står i centrum.

SOFIE WIKLUND
sofie.wiklund@daladem.se

http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200606/17/20060617081131_dd363/
20060617081131_dd363.dbp.asp


 

Free the Five Cubans!


Läs vår sida
FRIGE DE FEM!
på svenska





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: June 19, 2005