Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte
   

 

 

 

  




Uttalande:

Stoppade 170 terror- och sabotagedåd - dömdes till livstids fängelse

Den 17 juni 1998 träffades USA:s federala polis FBI och kubanska myndigheter i Havanna. Kubanerna lämnade över en omfattande dokumentation rörande terroraktioner mot Kuba, som planerades av högerextrema grupper i USA. FBI lovade att vidta åtgärder. Men istället för att gripa terroristerna sattes de fem kubaner som samlat informationen i fängelse.

Vilket var det brott som Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramon Labañino och René Gonzalez begått?

De hade under 90-talet i Miami samlat in information om de högerextremistiska gruppernas terror- och sabotageplaner, riktade mot Kuba. Genom sina rapporter till Kuba bidrog de till att många terroraktioner kunde stoppas. Motorbåtar fyllda med automatvapen, sprängämnen etc. kunde beslagtas. Den högerextremistiska terrorn mot Kuba har sedan folkets revolution mot den USA-stödda diktaturen 1959 kostat mer än 3000 kubaner livet. Att stoppa terrorn var de fem kubanernas uppgift.

DE FEM arresterades den 12 september 1998. I 17 månader hölls de i isolering under vidriga förhållanden. Rättegången blev en parodi på rättvisa. Högerextremistiska organisationer, som dominerade medierna i Miami, såg till att den blev en häxprocess. Anklagelsen var "medverkan i förberedelse till spioneri". Något spioneri, enligt lagen i USA, kunde åklagarna nämligen inte påvisa. Därför kryddade de sina angrepp mot DE FEM med anklagelser som att de "kommit från Kuba för att förstöra USA". En skrämd jury dömde DE FEM skyldiga. En politiskt korrumperad domare utdömde de fruktansvärda fängelsestraffen.

DE FEM är oskyldiga till det de dömts för. De har aldrig förberett spioneri mot USA. De har bekämpat terrorism, riktad mot Kuba. En högerextremistisk terrorism som ofta har tolererats och inte sällan direkt understötts av myndigheter i USA.

Över hela världen, överallt där fakta blir kända om detta justitiemord och den behandling som DE FEM utsatts för i fängelserna, växer nu kravet att de omedelbart skall friges.

Ett grymt uttryck för myndigheternas agerande har varit förbudet mot Gerardos och Renés hustrur Adriana Pérez och Olga Salanueva att besöka sina män. Inte heller Renés lilla dotter Ivette har tillåtits träffa sin far. I dagarna har Bush-administrationen tillkännagivit att förnyade ansökningar från Olga och Adriana om att få visum inte ens kommer att behandlas under 2005.

Så behandlar Bush regering människor som modigt och uppoffrande bekämpat terrorism.


I anständighetens namn uppmanar vi alla vänner av rättvisa att med kraft resa kravet:

OMEDELBAR FRIHET FÖR DE FEM!!!

Stockholm 12 mars 2005
Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte
www.svensk-kubanska.se

 


 

Free the Five Cubans!


Läs vår sida
FRIGE DE FEM!
på svenska





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: March 18, 2004