JUSTITIEMORD!
Sex år sedan USA fängslade de fem kubanska terrorism-bekämparna

   

 

 

 Ladda ner PDF

  

Cuba Va! > Frige de Fem > Uttalande

10 september 2004
Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningen

På söndag 12 september är det sex år sedan fem kubaner frihetsberövades i USA. Deras brott var att de avslöjat terrorister tillhörande den yttersta högern i Miami. Tomas Widén, ledare för den hungerstrejk i Stockholm i juli, som krävde att dessa fem fängslade kubaner omedelbart måste friges, tar upp denna rättsskandal i uttalandet nedan. Han visar hur dessa fem, som avslöjat terrorister, är utsatta för ett justitiemord i USA, samtidigt som fyra ökänt oerhört farliga terrorister i dagarna lagstridigt benådats ur Panamas fängelser efter påtryckningar från krafter i USA!

JUSTITIEMORD!
Sex år sedan USA fängslade de fem kubanska terrorism-bekämparna

I juni 1998 träffades i Havanna representanter för de rättsvårdande myndigheterna på Kuba respektive i USA. Kubanerna frågade då sina nordamerikanska kollegor om de skulle kunna tänka sig att samarbeta med syftet inställt på att bekämpa sabotage och terroristiska aktioner mot Kuba, som extrema exilkubanska högergrupper baserade i Miami, Florida, planerar och genomför.

Den nordamerikanska delegationen svarade att de var intresserade av ett samarbete. De terroristiska gruppernas aktivitet stod ju faktiskt också i strid med USA:s lagar.

Kubanerna överlämnade då en diger dokumentation, baserad på uppgiftsinhämtning som terrorism-bekämpande kubanska agenter utfört. Delegationen från USA tog emot informationen, tackade, lovade att vidta åtgärder och åkte hem.

Men Miamiterroristernas tentakler in i USA:s federala polis, FBI, resulterade i att FBI i gryningen den 12 september grep och kastade i häkte just de kubaner som insamlat informationen om de extremistiska gruppernas aktiviteter. Den information som kubanerna överlämnat, kunde FBI använda för att slå till mot de kubanska terrorism-bekämparna.

Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González och René González dömdes till fruktansvärda fängelsestraff, efter att ha tillbringat 18 månader i isolering och efter en rättegång som formade sig till en politisk häxprocess, orkestrerad av en hetskampanj från de i Miamis medier dominerande högergrupperna. Hernández, Labañino och Guerrero dömdes till livstids fängelse, i den förstnämdes fall dubbelt livstidsstraff. Fernando González fick 19 år och René González 15 år.

De beskylldes för att vara spioner, men eftersom åklagarna inte på en enda punkt kunde visa på att någon av de fem begått spioneri dömdes de för medverkan i förberedelse till spioneri och innehav av falska identitetshandlingar. I Hernandéz fall tillades den horribla anklagelsen "medverkan i förberedelse till mord av första graden". Det handlade om två flygplan som den 24 februari 1996 under befäl av terroristen José Basulto, trots varningar och uppmaningar från kubanerna vägrade ge upp den kurs de satt mot Havanna. Enligt kubanernas dokumentation sköts de ned i kubanskt luftrum. Det handlade alltså inte om mord, och Gerardo Hernández hade inget inflytande på händelseutvecklingen.

Också vad gällde anklagelserna om förberedelse till spioneri har de fem kubanernas nordamerikanska advokater under rättegången och i överklaganden med bedövande tydlighet visat att deras klienter är oskyldiga. Inte heller innehaven av oriktiga identitetspapper och underlåtenhet att registrera sig som agenter hos USA:s myndigheter kan enligt advokaterna betraktas som brott, eftersom skyddandet av identiteterna var en förutsättning för att de skulle kunna utföra sitt arbete; ett arbete som syftade till att förhindra mycket grova brott. Därmed skall det mindre lagbrottet enligt lagen i USA betraktas som försumbart. Domarna och de utdömda straffen är ingenting annat än ett politiskt inspirerat justitiemord.

De fem kubanska terrorism-bekämparna sitter nu utplacerade på fem fängelser, spridda över den nordamerikanska kontinenten. Samtidigt släpptes i dagarna fyra terrorister - dömda för innehav av sprängämnen avsedda för att användas i Panamas Universitetsaula, i samband med att Fidel Castro skulle tala där - genom en amnesti utfärdad av Panamas avgående president Mireya Moscoso. Luis Posada Carriles, Pedro Crispín Remón, Guillermo Novo Sampoll och Gaspar Jiménez Escobedo har skjutit, sprängt och mördat. Deras terrorism har varit riktad mot Kuba. Carriles mest ökända aktion var sprängningen av ett kubanskt passagerarplan 1976, som resulterade i samtliga 73 ombordvarandes död. Han har alltid backats upp av högern i USA, vars myndigheter gentemot de exilkubanska terroristerna genom åren alternerat mellan aktivt stöd och diskret tolerans. Terrorismen mot Kuba har sedan revolutionen skördat 3478 människoliv. De nu frisläppta terroristerna har genom sin mordiska aktivitet givit sitt bidrag.

Kubas rätt till försvar mot en terrorism, officiellt eller inofficiellt uppbackad av myndigheter i USA, kan inte av någon anständig människa ifrågasättas. Och varje anständig människa som satt sig in i fallet med de fem dömda och fängslade kubanska terrorism-bekämparna kan inte annat än kräva att justitiemordet mot dem undanröjs.

Tomas Widén

-----------------------------------------------------------------------------
Svensk-Kubanska Föreningen, Box 450 65, 104 30 Stockholm
Achim Rödner, förbundssekreterare; tel&fax: 08-31 95 30
E-post: svensk.kubanska@swipnet.se
För mer info om kampanjen Frige de fem kubanerna, politiska fångar i USA! se hemsidan: www.svensk-kubanska.se
-----------------------------------------------------------------------------

 


 

Free the Five Cubans!


Läs vår sida
FRIGE DE FEM!
på svenska





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: September 10, 2004