Frige De Fem Kubanerna!
   

 

 

 

  

Tillbaka till Hemsidan Frige de Fem>>

Tillbaka till Hemsidan Cuba Va!>>

RÄTTVISA NU!!!
FRIHET FÖR DE FEM KUBANERNA

Den 13 februari äger förhandlingar rum i den federala appellationsdomstolen i Atlanta; förhandlingar om ödet för fem självuppoffrande och modiga män. De fängslades natten till den 12 december 1998. De dömdes i december 2001 till fängelse; sammanlagt 4 livstidsstraff och 79 år därtill. Sedan dess är de inspärrade i fem olika fängelser, utspridda över den nordamerikanska kontinenten.
Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González är moraliskt obrutna. Deras ståndaktighet är grundad i vissheten om att de är oskyldiga till det de anklagats och dömts för. Och i att deras gärning från början till slut varit en god sak.

Vilken var deras gärning?
Under 1990-talet skärpte USA:s regering den ekonomiska blockaden mot Kuba. Samtidigt intensifierades terroraktionerna mot Kuba. Hotell och turistanläggningar utsattes för bombattentat. Sedan revolutionen 1959 har mer än 3000 kubaner fått sätta livet till på grund av högerextremistisk terror, planerad och organiserad i Miami. Ett av terrordåden var sprängningen av ett kubanskt passagerarplan 1976, då alla 73 människor ombord omkom. Bakom detta dåd, liksom flera andra, låg två terrorister, utbildade av USA:s underrättelsetjänst CIA, Orlando Bosch och Luis Posada Carriles. En av de fem fängslade kubanerna, Fernando González, hade bland annat till uppgift att bevaka Orlando Bosch, som går fri på Miamis gator, skryter offentligt om sina dåd och som sedan länge åtnjuter Bush-klanens och USA-högerns sympati.

De fem kubanernas uppgift var att i Miami samla information om planerade terroraktioner. En delegation från USA:s federala polis FBI hade i juni 1998 vid ett möte i Havanna sagt sig vara beredd att samarbeta med kubanerna i kampen mot den högerextremistiska terrorismen. Men FBI:s chef i Florida, Hector Pesquera, med starka band till terroristorganisationerna, var av en annan mening. Han lät istället gripa de fem, vars gärning från början till slut bestått i att skydda människor på Kuba och i USA mot terrorism.

De fem har aldrig utfört några handlingar riktade mot USA. De har inte skadat någon. De har aldrig använt vapen av något slag under sitt arbete i Miami; ett arbete som uteslutande varit en strävan att skydda människor mot terrorism.

Vad anklagades de för?
De av högerextremister dominerade medierna i Miami tjöt av förtjusning över gripandet av de kubanska ”spionerna”. Men inte på en enda punkt kunde åklagarna, hur gärna de än velat, bevisa spioneri enligt USA:s lagar. De valde då att anklaga de fem för ”konspiration till spioneri”, och för att ha ”skadat USA”.
De fem kubanerna, deras nordamerikanska försvarare och andra som satt sig in i fallet hävdade hela tiden hela tiden att även dessa anklagelser var grundlösa, att de fem var oskyldiga och att en fällande dom skulle vara liktydigt med ett justitiemord.

Det blev ett justitiemord
Efter att ha hållits isolerade i 17 månader och förvägrats tillgång till bevismaterial och normalt samarbete med sina advokater dömdes de fem skyldiga, i en rättegång som mest av allt liknade en häxprocess. I december 2001 utmätte domaren Joan Lenard de sanslösa straffen. En skrämd jury och en politiskt anpasslig domare förpassade de fem till fängelsehålorna.

Försvarets överklagande
Fem gånger vägrade domaren under rättegången tillmötesgå försvarets begäran om en förflyttning av förhandlingarna till en annan ort än Miami, som så starkt domineras av hotfulla högerextrema organisationer. Försvarets överklagande av domen utgick från de fems oskuld, och framhöll också det orimliga i att rättegången tilläts äga rum i Miami.
Den 27 maj 2005 publicerade Avdelningen för undersökning av godtyckliga fängslanden inom FN:s kommission för mänskliga rättigheter ett fördömande av rättegången mot de fem kubanerna. Den 9 augusti kom också utslaget från Appellationsdomstolen i Atlanta. Tre domare presenterade sin dom i ett 93 sidor långt dokument. Deras beslut var att upphäva domarna mot de fem, och att en ny rättegång skulle hållas på en annan ort än Miami.

Åklagarnas överklagande
Med stöd av USA:s justitiedepartement överklagade åklagarna appellationsdomstolens beslut och krävde att domstolens samtliga tolv domare skulle behandla frågan på nytt. Den 31 oktober 2005 meddelade domstolen att så skulle ske, och den 13 februari i år hålls en ny så kallad hearing med parterna.

Hur ser utsikterna ut?
Över hela världen har människor reagerat mot justitiemordet i Miami, mot behandlingen av de fem och trakasserierna mot fruar och barn, som förvägrats rätten att besöka Gerardo Hernández och René González. De fem är politiska fångar och deras domar och straff uttryck för politisk korrumpering av rättsväsendet i Florida. I USA bedriver nu engagerade människor en upplysningskampanj om justitiemordet mot de fem kubanerna. Kampanjen sätter ljuset på Bushadministrationens hyckleri, då den basunerar ut sitt budskap om kamp mot terrorismen, samtidigt som den låter antiterrorister kastas i fängelse, och håller mördare och terrorister som Luis Posada Carriles om ryggen.
Hoppet står nu till att domarna i Atlanta inte ger vika för mäktiga krafters politiska tryck. Hoppet står till att rättvisan äntligen ska segra! Den internationella uppmärksamheten är av stor betydelse för att justitiemordet ska kunna undanröjas.

Svensk-Kubanska Föreningen
www.svensk-kubanska.se

Mer information om upplysningskampanjen i USA finns på www.freethefive.org

Dubbelsidig broschyr
i A5-format


 PDF-version
 Word-version

 

Dubbelsidig broschyr
i A5-format


 PDF-version
 Word-version





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: February 01, 2006