Resor, allmänna tips
  HEM >> Resor, allmänna tips  

 

  
Uppgifterna uppdaterade juli 2017.




RESOR TILL KUBA

Att resa till Kuba efter orkanen Irma
September 2017

Vi får många förfrågningar om man kan/bör/ska resa till Kuba nu efter den förödande orkanen Irma.

Svaret är entydigt ”ja”! De flesta turister kommer inte att märka någonting. Är man i de mest drabbade områdena (nordkusten från Havanna och österut bort till och med centrala Kuba) kan man se verkningar efter orkanen, men inget som hindrar de vanliga aktiviteterna.

Turismen är en viktig inkomstkälla för många kubaner. Det de är mest rädda för just nu är att turisterna ska utebli. Så tveka inte, åk!

Inledning
Kuba är ett fantastiskt land. Turismen ökar kontinuerligt av många skäl. Landet är tryggare än de flesta. Ensamma kvinnor kan röra sig fritt, utan hot om våld vid alla tider på dygnet. De kan till och med tryggt lifta. Kubanerna är gästfria och lätta att få kontakt med. Landet är fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur. Enbart i Havanna finns ett 60-tal muséer av hög klass. Befästningar från den spanska tiden finns lite varstans, de mest imponerande i landets två största städer.

Den långa kusten och skärgården runt hela ön gör den till ett förstahandsmål för bad, snorkling, dykning, fiske och strandliv. Dessutom är korallreven jungfruliga och inte exploaterade som på många andra håll. 500 mil strand är en av landets stora tillgångar.

Det kubanska samhället skiljer sig genom att man sedan snart 60 år arbetar på att bygga ett socialistiskt samhälle baserat på solidaritet. Det mitt för näsan på USA som under hela denna tid försökt störta Kubas regering och återföra det under sin kontroll. Än i dag är USA:s blockad, som årligen orsakar det fattiga landet förluster på mångmiljardbelopp, det största enskilda hindret för Kubas utveckling. Många reser till Kuba för att bekanta sig med denna solidariska ö, där det varken finns hungrande, hemlösa, gatubarn eller analfabeter. Ett land som inte bara försöker ge alla sina medborgare ett drägligt liv, utan dessutom gör enastående insatser i ett stort antal fattiga länder dit man har skickat tiotusentals läkare, lärare, tekniker och andra professionella. För den som är intresserad av socialismen i Kuba rekommenderas i 1:a hand någon av våra Brigadresor. Där varvas arbete, studiebesök, föreläsningar och fester med kubaner och med kvarterskommittéer. Också våra andra arrangerade resor ger bra inblickar i det kubanska samhället.


upp

Hur tar man sig dit?
Reguljärflyg ska man åka då man vill stanna mer än två veckor på Kuba. Priset från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn ligger på ca 10 000 kr. (beroende på bokning, säsong etc.) Flera europeiska bolag som Air France, British Airways, Iberia, KLM, Finnair, Virgin och Air Europa flyger på Kuba, men även Air Canada och Kubas eget, Cubana de Aviación, som flyger från London. De stora bolagens lågprisflyg, som Lufthansas Condor, och KLM:s Martinair med flera, flyger också på Kuba. Här kan man också hitta destinationer till exempelvis Holguin och Varadero istället för Havanna. Ett billigt alternativ är Aeroflot från Stockholm via Moskva.

Jul/nyår, påsk och juli/augusti räknas som högsäsong på Kuba och då är priserna högre än annars.

Charterflyg är det enklaste och i vissa fall även det billigaste sättet om man bara ska vara på Kuba upp till 2 veckor. I Sverige brukar Apollo, Ving-, Always- och Fritidsresor ordna charterresor. De flesta charterresor går från Stockholm eller Göteborg till turistorten Varadero. Man kan köpa ett helt paket på en eller två veckor som inkluderar flyg, hotell samt eventuella bussresor på Kuba, eller så kan man köpa enbart flygstol. Har man tur och får tag i en sådan nära avgång kan det bli mycket billigt. Svensk-Kubanska Föreningen arrangerar kombinerade studie- och semesterresor med olika inriktning. Vi rekommenderar också vissa researrangörer som fått mycket beröm om. För mer information om dessa, kolla denna hemsida. Temaresor, Äventyrsresor, Läs o Res, Iventus, Kenzan och andra brukar också ha Kuba på programmet.

Man kan flyga till Kuba från en lång rad orter i Latinamerika. När detta skrivs (juli 2017) kan man också resa från USA. När man vistas i USA är man underordnad USA:s lagar och de lättnader för resor till Kuba som president Obama införde gäller också för utlänningar. Det är alltjämt förbjudet att från USA åka till Kuba för att turista. Men att åka dit för studier, affärer, religiös verksamhet, akademiskt utbyte och ytterligare ett antal angivna kategorier, är tillåtet. Man fyller i en blankett som tillhandahålls av researrangören eller flygbolaget i USA. Obs! Genom beslut av president Trump 16 juni 2017 skall reglerna stramas åt. Arbetet att förändra reglerna har inletts, men kan ta lång tid. USA:s finansdepartements avdelning OFAC sysslar med detta. Se: https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/pages/cuba.aspx


upp

Visum, sjukförsäkring och formalia
Innan avresa
Inga vaccinationer förutom det vanliga grundskyddet behövs, dvs vaccinering mot polio, stelkramp, difteri, mässling m.fl.

Turister måste ha giltigt pass (minst 6 månaders giltighetstid räknat från hemresedagen) och ett turistvisum som kan utfärdas för högst en månad. Visumet kan förlängas på plats i Kuba med ytterligare 30 dagar. Hotellet där man bor kan ordna det, eller så går man till Immigrationsmyndigheten. När det gäller charterresor ordnar arrangören i vissa fall visum, i andra inte. Den som reser på egen hand bör själv i god tid ansöka om visum.

Om man bara ska ha ett vanligt turistvisum/tourist card, rekommenderar vi att man ordnar det via en resebyrå som utfärdar dessa. Sådana resebyråer finns i flera städer. Har man med sig rätt handlingar, dvs pass, utskrift av flygbiljetten som visar ankomstdag och hemresedag, visumavgiften, och ifylld visumblankett, får man sitt visum på direkten. Närmare information, priser och blankett finns på spanska och engelska på konsulatets hemsida:
http://misiones.minrex.gob.cu/en/sweden/consular-services#visa_turismo

Följande resebyråer (antalet ökar successivt) utfärdar turistvisum:
Flygpoolen AB, Stockholm
Alla Visum i Sverige AB, Stockholm
Pampa Tours, Stockholm
Mundi Tours, Göteborg
Contour Air, Örebro
Big Travel, Uppsala
Tripp Resebyrå, Jönköping
Inca Tours, Malmö

För andra typer av visum, typ för studier, affärsresor, journalister etc. bör Kubas konsulat i Stockholm kontaktas. Se adressen nedan! Information om olika typer av specialvisum, priser och ansökningsblankett finns på konsulatets hemsida: http://misiones.minrex.gob.cu/es/suecia/servicios-consulares

Kubas Ambassad
Konsuläravdelningen
Sturevägen 9
182 73 Stocksund
Öppettider: måndag, tisdag, onsdag och fredag 09:00 - 12:00
fax: 08 - 514 800 60
ingen telefonservice - skicka e-post på spanska eller engelska till
konsulat@kuba.se

Karta finns på:
http://misiones.minrex.gob.cu/en/sweden/embassy-cuba-sweden-concurrent-accreditation-iceland

OBS! Konsulatet är stängt den 25 och 26 december samt den 1 och 2 januari då dessa är helgdagar. Mellan den 3 januari och 16 februari 2018 kommer konsulatet endast att kunna betjäna 10 personer per dag under öppettiden.

Behöver du ta kontakt med konsulatet, skicka ett mail och lämna dina kontaktuppgifter och ärende så har konsulatet möjlighet att ta kontakt med dig. Beträffande turistvisum går det få också det på konsulatet. Vid besök på konsulatet kostar det f.n. 198 kr. Då får man visumet på direkten, om alla dokument är i ordning. (En kuban som söker visum på Svenska Ambassaden i Havanna får betala närmare 600 kr för ett visum till Sverige). Om man på konsulatet hämtar ut visum för andra kostar det extra. Man kan också skicka rekommenderat brev med nödvändiga dokument och kopia på inbetalningen av visumavgiften. Då blir kostnaden högre inklusive konsulatets avgift för rekommenderat brev. Observera att konsulatet inte börjar hantera ansökan förrän allt som behövs inkommit, inklusive betalningen. Leverera allt samtidigt! För mer detaljerade uppgifter om visum rekommenderas hemsidan ovan.

Till Kuba ska man ha med sig ett intyg på att man har en sjukförsäkring. Oftast frågar inte ankomstkontrollen efter den, men bestämmelsen finns. En sådan försäkring ingår normalt i en vanlig hemförsäkring. Ha alltså med servicekortet på din hemförsäkring. Om man inte har något sådant dokument kan man behöva köpa en sjukförsäkring på plats för en dryg tia om dagen. Den kubanska sjukvården har utnyttjats av turister och därför har denna regel införts. Detta ska givetvis inte förväxlas med den hälsoturism som stadigt växer, då många medicinska behandlingar är bättre och billigare än i andra delar av världen.

Vid ankomst
När man anländer till flygplatsen i Havanna så behöver man växla pengar till taxin. Det kan man göra i ankomsthallen. Taxisystemet vid flygplatsen fungerar bra. Flygplatsen heter Aeropuerto Internacional José Martí och det är ca 30 minuter in till centrum. Gör upp om priset innan en taxiresa påbörjas.

Vid avresa
Tidigare betalades en utreseskatt på 25 CUC per person. Den är numera borttagen. Det finns gott om butiker på flygplatsen. Där kan man köpa de vanliga taxfreevarorna, men också T-tröjor och andra kläder, DVD, böcker, Kubas egentillverkade parfymer, deodoranter och mycket annat.

Klimat
Klimatet är varmt och soligt. I januari kan det komma in tillfälliga kallfronter, men mycket sällan sjunker temperaturen under 10° C ens på natten. På dagen är det då som svensk högsommar. Sol 330 dagar om året. Juli och augusti är det riktigt hett. Somrarna är heta och fuktiga, vintrarna varma och torra. Från juni till november kan det regna och någon orkan kan dra över delar av landet. Vattentemperaturen ligger på ca 26° C på vintern och någon grad varmare på sommaren.

upp

Valuta
(Ändringar kommer att ske. De två valutorna ska så småningom förenas till en enda.)

Det finns två valutor i Kuba. Dels Peso Convertible, CUC, som är den konvertibla valutan som turister mest kommer i kontakt med. Den är värd lite drygt 1 dollar. Den lokala valutan heter Peso Cubano eller Moneda Nacional, CUP. Det går ca 24 CUP på 1 CUC. Man kan växla fritt mellan valutorna, enklast på växlingskontoren CADECA (CAsa DE CAmbio) som finns lite överallt. Det låter komplicerat, men man vänjer sig snart.

Turister tar lämpligen med sig euro och växlar det efter behov till CUC. Kursen är överallt densamma. Ta inte med US-dollar, USA-blockaden gör det kostsamt för Kuba att lösa in dem, därför är det en straffskatt på 10 %. På banker kan man också växla svenska kronor, SEK, till CUC. De gånger man kan behöva den lokala valutan pesos (CUP) är på lokalbussar, för att gå på bio, konsert eller någon teater-, idrotts- eller dansföreställning som inte arrangerats för att dra till sig utlänningar. På jordbruksmarknaderna, Mercado Agropecuario, sker all handel med CUP. Regeln är, att ju längre bort från Havanna och Varadero man kommer, desto större användning får man för CUP.

Det går bra att växla direkt på flygplatsen. Sedan kan man fylla på genom att ta ut från bankomater, CADECA eller banker med kontokort. Dock ej American Express, på grund av USA:s blockad. I Havanna finns uttagsautomater för Visa och på växlingskontoren kan man ta ut pengar med Master Card. På Banco Central går det också att ta ut pengar på kreditkort. Man kan också betala hotell, restaurangbesök och dyrare inköp i turistbutiker med kontokort. Det är påslag när man tar ut pengar från kreditkort därför kan det vara bra att ha ganska mycket kontanter med sig. Förvarar man dem nära kroppen är risken att bli av med dem minimal. Hyr man bil vill uthyraren dra kreditkortet som säkerhet. Slippen rivs sedan vid återlämnandet av fordonet.

upp

Priser
Det är billigt på Kuba jämfört med Sverige. Se nedan.

Som ett riktmärke kan man säga att för 50 CUC om dagen lever och bor man bra. I det ryms inträdesavgifter, transporter, souvenirer etc.

Det går bra att växla mellan valutorna på CADECA-kontoren. Ha koll på vad som är vad! Lokalbussar och exempelvis pizzor som kan köpas för ”Moneda Nacional”, CUP, kostar näst intill ingenting. (En pesopizza kostar 10 CUP, alltså ett par kronor, en öl 20 pesos, ca 5 kr, en pesomiddag ca 5 kr.) På jordbruksmarknader handlar man färskvaror för Moneda Nacional CUP, vilket också är billigt, liksom det mesta man som turist kan köpa för den inhemska valutan.

Prisexempel (priserna angivna i CUC. 1 CUC ≈ 1 US-dollar)

• Boende i Casa Particular (privatboende). Dubbelrum: 20-35
• Hotell dubbelrum: 30 och uppåt
• Dubbelrum, all inclusive 2 pers, exempel: 66
• Frukost på Casa Particular: 3–5 per person
• Middag: 4 och uppåt
• Rejäl middag inkl. dryck, efterrätt, kaffe: ca 10
• Hummermiddag: 10-25
• Pizza: från 2
• Öl på servering: 1-2,50
• Öl i butik: 1
• Läsk på servering: 1–1,50
• Läsk i butik: 0,40
• Vatten i butik 1,5 liter: 0,70–1,50
• Drinkar: 3–5
• Internet per timme: 1,5-6
• Telefon inom landet, från kubansk telefon: några öre
• Telefon till utlandet: kolla med din operatör
• Bilhyra hög/lågsäsong per dag: 85-60
• Drivmedel per liter (bensin): 1,40
• Dykning, inkl. instruktör och utrustning: 25–40

upp

Hur bor man?
Utbudet av både hotell- och privatrum är stort. Det är inga problem att hitta övernattning, även om man kan få fråga runt ibland under högsäsong. Undvik de som vill lotsa dig till boende eller restauranger. De får betalt av uthyraren som lägger det på din nota. Utbudet är så pass stort att man normalt sett inte behöver förboka. Om det är fullt på ett ställe brukar de hjälpa till att hitta ett annat.

De flesta större hotell på Kuba har avtal med olika resebyråer i Europa eller Kanada, vilket betyder att rummen är reserverade för gruppresor som kommer med jämna mellanrum. På så vis är beläggning garanterad. Trots det tar många hotell emot ströturister. Priset brukar ligga runt 50 CUC för ett dubbelrum med frukost. Ibland räcker det till och med till helpension. Prisvariationerna är förstås stora, beroende på säsong, läge och standard.

Om man har köpt en charterresa blir det billigast att hålla sig till det rum som ingår i priset. Reser man på egen hand är ett annat alternativ de många mindre och ganska billiga hotell som finns i Havanna. Givetvis finns också många flotta hotell. Det mest kända, det med mest atmosfär där internationella storstjärnor brukar bo, är Hotel Nacional. Inte ens det är dyrare än ett ganska normalt hotell i Stockholm, ca.170 CUC om man bokar på plats, billigare om man bokar hemifrån på nätet.

Det har blivit populärt att bo i privatrum. Det är vanligt att familjer hyr ut ett rum och ibland hela lägenheter. Priserna varierar, liksom standard och läge. Den som hyr ut rum söker om tillstånd för det, och får då ett licensnummer, samtidigt som de också får skatta för sina inkomster på uthyrningen. Husen har ett blått märke som ser ut som ett upp- och nedvänt ankare på ytterdörren. Det ger trygghet vad gäller standard och pålitlighet att hyra hos dessa. Dessutom betalar de skatt och bidrar därmed till att Kuba kan hålla den standard man gör. Vi vill alltså bestämt avråda från att bo svart. Fördelarna med privatinackordering är att man kommer kubanerna in på livet, men kom ihåg att kubanerna också kommer utlänningen in på livet i motsvarande grad. Det blir inte nödvändigtvis billigare att ta ett rum med kokmöjligheter än att betala en liten extrapeng för att värdfamiljen ska bjuda på ett varmt mål mat om dagen. Också tvätt brukar gå att fixa. Kom som vanligt överens om priset innan.

En bra källa finns på http://www.cubajunky.com, där finner ni bland annat hur ni bokar rum för de första dagarna och hur ni tar er fram i Havannas nattliv. Exempelvis via http://www.hostelbookers.com eller www.casaparticularcuba.org. Hittar ni sedan en bra värd så har han kompisar som han rekommenderar längre fram utmed er resa.


upp

Inte bara Havanna och Varadero
De större hotellen kan hjälpa till att fixa utflykter, hyrbil etc. Hotel Habana Libre i Havanna har en hel rad resebyråer i lobbyn. Exempel på arrangerade utflykter är natursköna Valle de Viñales i Pinar del Rio, Trinidads välbevarade 1700-talsstad, den lilla ön Cayo Levisa med bungalowhotell, bad och snorkling eller så kan man flyga till Santiago längst i öster som sägs vara Kuba i koncentrat. Det går också bra att ta reguljära bussar till alla destinationer. Via hotellen kan man också boka t.ex. show på den världsberömda nattklubben Tropicana och andra arrangemang.

Många turister vill se lite mer än världens vackraste badstränder, vilket brukar sägas om Varaderos. Fantastiska stränder finns på massor av platser också nära Havanna. I Havanna söker sig turisterna annars självklart till Gamla Havanna, de många fina museerna, de historiska platserna och ett mångfasetterat musik- och nöjesliv. I Havanna vill vi gärna rekommendera Revolutionsmuséet och världens enda Alfabetiseringsmuseum (En av Revolutionens första åtgärder var att utrota analfabetismen. De unga studenter som gjorde det blev i vissa fall offer för den kontrasgerilla som, med stöd av USA, spred terror i flera år i avlägsna bergsområden).

Är man i Havanna första halvan av februari bör man inte missa den stora Internationella Bokmässan, en folkfest där kubaner kommer i massor för att köpa ett brett utbud av böcker extremt billigt. I december pågår den Internationella Filmfestivalen som också drar mycket folk från när och fjärran.

Ett annat muséum att besöka är i Grisbukten/Playa Girón, där ett litet men mycket sevärt museum visar omfattningen av det USA-organiserade invasionsförsöket 1961. I Trinidad finns ett museum som beskriver kampen mot dåtidens ”contras”, kallade ”bandidos”, personer som med stöd av USA härjade i Escambraybergen flera år in på 60-talet och mördade unga studenter som arbetade med alfabetiseringskampanjen.

Vill man förstå mer av Kuba ska man försöka ta sig bort från turiststråken, ut på landsbygden, till städer och byar som inte finns med i utflyktskatalogerna. Det kan man göra med hyrbil eller med buss, tåg, som liftare eller som långfärdscyklist.

För dem som inte kan spanska kan det vara extra givande åka på en organiserad studieresa, kombinerad med bad och rekreation, eller på Solidaritetsbrigad. Svensk-Kubanska Föreningen ordnar bådadera. Mer info om sådana resor finns på denna hemsida. (se Till KUBA med Solidaritetsbrigad !)

Fantastisk dykning finns exempelvis på Isla de Juventud, María la Gorda, Cayo Levisa, Guajimico, Cayo Largo, Playa Girón, Faro de Luna, Jardines de la Reina, Varadero och många andra platser. Både sötvattens- och storsjöfiske erbjuds. Att se delfinuppvisningar och simma med delfiner ges det möjlighet till både i Havanna och i exempelvis Cienfuegos. Priserna ligger långt under liknande några tiotal mil norr om Kuba i Florida.

Ekoturismen växer stadigt, såväl i provinsen Pinar del Rio i väster som i bergskedjan Sierra Maestra i öster. Däremellan finns Escrambraybergen, Zapataträsket och mycket annat. Det finns grottor att utforska och hälsobad att njuta av. På landet är biltrafiken blygsam och cykling är ett alternativ. Kuba har många endemiska växter och djur, dvs sådana arter som endast finns på Kuba. Ett fågelskådarnas paradis bland flera finns runt Playa Larga och Zapataträsket, Karibiens största träskområde. Här kan man gå guidade turer med kvalificerade och engelsktalande guider. Även vid Playa Girón (Grisbukten) kan man gå guidade naturvandringar.

Idrott Föredrar man att titta på när andra är aktiva så är Kuba bland de bästa i världen vad gäller baseboll, boxning och friidrott. Inträdesavgifter är mycket låga. Svenska idrottsutövare som åker till Kuba för att träna är en växande grupp.

Hälsoturismen växer stadigt. Framförallt är det latinamerikaner som utnyttjar den framstående kubanska hälsovården. Utlänningar får, i motsats till kubaner, betala för operationer. Men det är i många fall ett mycket attraktivt alternativ. Européer börjar också upptäcka fördelarna med hälsobehandlingar på Kuba. Mer info om sådana resor finns på denna hemsida.

Organiserade resor Många som inte vill hamna i turistfällor föredrar att åka på organiserade resor. Nordiska Brigaden och andra Solidaritetsbrigader är kanske det bästa sättet att lära känna Kuba. (se speciell info om denna). Svensk-Kubanska Föreningen arrangerar/rekommenderar också andra kombinerade studie-och semesterresor till Kuba. Framförallt brukar det vara för sådana som arbetar, eller är intresserade av utbildningsväsendet, hälsovården, hållbar miljö, ekologiskt jordbruk, sociala frågor och liknande. Alltfler reser också till Kuba för att studera spanska, dans och musik. (Kolla denna hemsida för sådana planerade resor.) Svensk-Kubanska Föreningen arrangerar också andra kombinerade studie- semesterresor till Kuba. Framförallt brukar det vara för sådana som arbetar, eller är intresserade av utbildningsväsendet, hälsovården, hållbar miljö, ekologiskt jordbruk, sociala frågor och liknande. Alltfler reser också till Kuba för att studera spanska, dans och musik. (Kolla denna hemsida för sådana planerade resor.)

Finns det en grupp på över tio personer går det att arrangera resor utifrån gruppens önskemål. Kontakta Svensk-Kubanska för eventuell hjälp.


upp

Att ta sig runt
De allmänna kommunikationerna på Kuba har fått lida mycket under krisen på 90-talet och USA:s ekonomiska blockad. På senare år har kommunikationerna, framförallt bussförbindelserna, förbättrats rejält. Man kan flyga eller köra hyrbil, men det går också att åka buss och tåg. Det finns olika bussbolag och långfärdsbussarna fungerar bra. I takt med att Kuba får ökade resurser köper man in fler bussar och järnvägssystemet rustas upp efterhand. Inrikesflyget når de större städerna och Isla de la Juventud från inrikesterminalen på José Martíflygplatsen i Havanna.

Det finns flera taxibolag. I Havanna ser man exempelvis det dyrare ”Cubataxi” med finare bilar och det billigare Panataxi med sina Lada. Många vill passa på att åka gamla vrålåk från 50-talet, vilket är dyrare än vanlig taxi. Gamla amerikanare plöjer också gatorna som kollektiv-taxi, dvs. de går vissa fasta rutter. De är förstås billigare. Precis som i Sverige bör man undvika svarttaxi om man inte letar efter problem.

Hyrbil Man man hitta vid alla större hotell och turistcentra. Man ska vara över 21 år. Bensin tankar man på Cupet för 1,40 CUC per liter. I högsäsong kan det vara ont om hyrbilar, så boka gärna i förväg.

Bil med chaufför. En del vill inte köra själva eller föredrar av andra skäl att åka med chaufför. Det förmodligen bästa är att prata med en taxichaufför (eller gärna flera) och diskutera upplägg och pris. Är man några stycken behöver det inte bli dyrare än buss. När det känns bra och man är överens så är det bara att köra. Se bara till att alla uppfattat uppgörelsen lika.

Förutom de vanliga bussarna finns också snabba och bekväma turistbusslinjer som går till de flesta destinationer från Havanna och Varadero. Bussarna från det statliga företaget Víazul avgår varje morgon från terminalen bredvid Havannas zoologiska trädgård. Det är att rekommendera att boka biljetter en dag i förväg för att vara säker på att få plats. Prisexempel: Havanna - Matanzas 7 CUC. Bussar kallas ”guagua” och lokala sådana är mycket billiga, då de betalas med MN (Moneda Nacional), CUP.

Tågnätet är under upprustning. Det är billigt men långsamt. Kan vara en njutbar upplevelse. Ta med matsäck och tålamod. Köp biljetten i förväg på Havannas centralstation.

Kubas enda reguljära färja (om man inte räknar den lilla färjan över hamninloppet i Havanna) går mellan Batabanó och Isla de la Juventud. Det finns både en snabbåt och en reguljär färja. Biljetten köps enklast vid Havannas bussterminal. Då ingår både bussresan från Havanna till Batabanó och båtresan över till Isla de Juventud. De nya katamaranerna som är dyrare och renare är att föredra och de gör sträckan på 2 timmar. För att vara säker på att få plats bör man boka plats i förväg. Detta är oftast nödvändigt under högsäsong. Det går också att flyga mellan Isla de la Juventud och Havanna.

Full kontroll över sin tillvaro har man på cykel. De flesta kubaner har inget annat kommunikationsmedel och i varje by finns verkstäder där man kan få hjälp med punkteringar och fylla på luft. Om man inte vill hyra eller låna någon av de tunga kinesiska cyklarna så går det att ta med en egen på flyget. Flygbolagen ger information om hur den ska emballeras och säljer även en specialdesignad väska för cykelfrakt. Man kan cykla själv eller vara med på en organiserad tur, exempelvis http://www.lasochres.se/Resor/Latinamerika/Kuba/Cykla_pa_Kuba eller http://www.rydingsplanet.com/RYDINGS_PLANET/KUBA.html

upp

Internet, telefon och postgång
Eftersom USA inte tillåter att Kuba ansluter sig till den höghastighetskabel som löper mellan Florida och Kuba så är ön hänvisad till satellitförbindelse. Det gör tillgången till såväl Internet som internationell telefoni/ mobiltelefoni dyr, långsam och begränsad. Ny kabel har dragits med anslutning till Venezuela och Jamaica. Nu pågår arbetet med att modernisera de nationella linjerna, vilket sker successivt.

De flesta kubaner går till postkontoren där de kan maila gratis. Det finns Internetcaféer i alla större städer. Flera hotell har också Internet. Dessa förbindelser brukar vara OK, om än inte speciellt snabba. Allt fler ”hot spots” upprättas runtom i landet. Man brukar hitta dem i parker, torg och offentliga platser. De känns igen på att en massa människor sitter lutade över sina plattor och telefoner. I början på 2017 fanns 22 sådana ”hot-spots” i Havanna och ytterligare ett drygt 100-tal i övriga landet. (Priset vid denna tidpunkt var 1,5 CUC i timmen). Studerar man på universitet kan man i de flesta fall få tillgång till någon dator, åtminstone för mail. Internetuppkopplingen är oftast långsam.

Att ringa inom landet är billigt. Att ringa till exempelvis Sverige är däremot dyrt, även om det successivt blivit billigare. Korta sms-meddelanden hem belastar inte resekontot så mycket. Normala samtalstaxan till Sverige är 30 kr/min. Skype out från Sverige till en lokal telefon kostar 10 kr/min och fungerar bra om man vet hur man ska göra. Ett lokalt Sim kort i telefonen är dyrt men praktiskt. Postgången till utlandet är långsam och inte speciellt tillförlitlig. Ofta kommer vykorten fram efter att resenären kommit hem.

upp

Språk
På Kuba talas spanska. Det är förstås en fördel att åtminstone kunna säga några ord på landets språk. Kubanerna är mycket lätta att få kontakt med och konverserar gärna. På turisthotell och anläggningar för turister talar personalen ofta hjälplig engelska, men utanför turiststråken kan det vara svårt att hitta folk som talar bra engelska. De som tar kontakt på engelska är i bästa fall ungdomar som är genuint intresserade, i sämsta fall är de "engelskstuderande" som är ute för att sälja och köpa svart, t ex falska märkescigarrer, falsk rom och falska eller olagliga korallsmycken. Försäljningsförsöken inleds inte sällan med antydningar om politisk förföljelse och olidliga levnadsvillkor, för att väcka turistens medkänsla.

Men låt inte detta avskräcka. Lite god vilja, gott humör och teckenspråk övervinner de flesta svårigheter. Och, som sagt, kubanerna är tillmötesgående och hjälper till så gott de kan.


upp

Kläder och klimat
Kuba har ett subtropiskt klimat. I januari och februari infaller de kallaste perioderna och de är ungefär som bra svenska sommardagar. Nattetid kan temperaturen undantagsvis gå ner till under 10 grader. Under den varmaste perioden juli - augusti kan temperaturen ligga en bit över 30 grader, och ännu högre på sydöstra Kuba. Augusti är den varmaste månaden, och den kubanska semestermånaden. Regnen kommer på sommarhalvåret, medan vinterhalvåret är torrt. Regnen är ofta korta, rejäla skyfall. Sedan tittar solen fram igen och luften känns friskare. Regnkläder är meningslöst eftersom man blir lika blöt av svett som man skulle blivit av regnet.

Jeans kan vara för varmt. Korta kjolar, tunna långbyxor av bomull, t-tröja och kortärmad skjorta/blus är bra basplagg i vardagslivet. Långärmat skyddar extra mot sol och mygg. Under de kallaste perioderna kan en långärmad kofta/tröja behövas, liksom för besök på luftkonditionerade restauranger. Kubanerna själva är noggranna med klädseln både i vardagslivet och när de går på tillställningar.

Från juli till december infaller orkanperioden. Den skrämmer många, men bör inte vara någon anledning till att inte åka. Beredskapen på Kuba mot orkaner är bäst i världen. Man ser till att både lokalbor och turister inte utsätts för fara. Orkaner drabbar också oftast begränsade områden och drar över på något dygn. I samband med dem kommer rikligt med regn, men temperaturen är fortfarande hög.

upp

Hälsa
Vaccinationer behövs inte, alla tropiska sjukdomar är utrotade på Kuba. Vanligt grundskydd räcker. Däremot har USA:s blockad inneburit en enorm brist på vissa slags mediciner. Astmatiker och andra regelbundet medicinerande bör ta med sig all medicin själva och kan inte räkna med att kunna införskaffa mera på platsen. Hygienartiklar finns i alla större affärer där man handlar för CUC.

Hälsovården är väl utbyggd och det är aldrig långt till läkare. Det vanligaste som drabbar turister är diarréer, på grund av ovana vid bakteriefloran. Hälsoturism är en växande verksamhet, då Kuba är världsledande inom flera områden.

upp

Att resa med barn, funktionshindrade eller gamla
Att resa med barn kan verkligen rekommenderas! Åker man med småbarn får man VIP-behandling överallt. Kubanerna är otroligt barnkära och man är extra välkommen på restauranger och hotell. Det är ett nöje att åka med barn på Kuba. Både blöjor och barnmat finns att köpa på plats. En hopfällbar sulky är en bra idé att ta med.

Kuba är inte speciellt väl anpassat för funktionshindrade eller gamla. Men detta uppvägs av folks vänlighet. Ingen blir irriterad om det tar extra lång tid att komma på bussen. Tvärtom vill alla hjälpa till.

Dessutom är Kuba, som redan påpekats, en ovanligt trygg och vänlig destination.

upp

Shopping – souvenirer – dricks – presenter
Vill du ta med dig saker som är utöver det vanliga för turister kan du kolla den kubanska tullmyndighetens hemsida, på engelska eller spanska. Kolla ”passengers”, ”tourists” och ”FAQ” på www.aduana.gob.cu

Vi uppmanar att aldrig ge mutor. Uppmuntra inte denna sjukdom! Likaså: syssla inte med svarta-börshandel. Har du råd att åka till Kuba så har du råd att betala legalt. Är du laglydig i Sverige finns det ingen anledning att vara kriminell i utlandet.

Cigarrer, rom, fruktjuicer, hantverk, tavlor, musik-CD:s, T-tröjor hör till de populäraste föremålen att ta med hem. Köper du antikviteter och tavlor av hög kvalitet ska du be om ett intyg som du kan visa upp vid utresan om att du förvärvat varan på hederligt sätt. Är du seriös samlare av konst kan du skippa hantverksmarknaderna och istället gå till gallerierna i Havanna. Hantverksmarknaderna kan vara kul och produkterna varierar från skräp till professionellt hantverk/ konst. Här kan man också pruta efter förmåga.

Runt cigarrbutiker och cigarrfabriker flockas folk som vill sälja cigarrer. Det kan vara lockande då priserna ligger långt under butikernas. Vår bestämda uppmaning är att inte köpa av dessa ambulerande försäljare. Du får inte den vara du betalar för. Oftast är det billig tobak som sopats ihop och förpackats snyggt. Dessutom uppmuntrar du svarta-börshandel, dagdriveri och, ifall cigarrerna mot förmodan är äkta, stöld. Det är inte ansvarsfull turism. De priser butikerna erbjuder är ungefär hälften av vad det kostar i Sverige.

Kuba har en egen modeindustri, La Maison, som finns i bland annat Havanna och Santiago. De säljer främst färggranna sommarkläder. Man har också bra egentillverkad kosmetika och parfymer. Kan köpas vid avresan på José Martí-flygplatsen. Också utbudet av sprit, kläder, tobaksvaror, mediciner, böcker, DVD (filmerna har undertexter på t.ex. engelska) etc. är rikligt i avgångshallen.

Numera förväntar sig de som jobbar inom turistsektorn dricks. Visst bör man ge dricks för bra service, vänligt bemötande osv. Men överdriv inte – 1 CUC är mycket pengar på Kuba! Nöjer sig vederbörande inte exempelvis med 0,50 CUC behöver du inte ge någonting alls. Betala inte för något du inte bett om. Tänk gärna på dem som normalt inte får dricks. De som arbetar inom turismen hör till de som har det materiellt sett bäst på Kuba.
 
Många vill ta med sig presenter till Kuba. Kom ihåg att det mesta går att köpa i landet om man har pengar. Men svenska almanackor med svensk sommar och snöbilder finns inte på Kuba, inte heller prylar eller böcker med bilder på älgar och renar. Solidaritetsaffischer väcker intresse. Många svenska osthyvlar och potatisskalare har blivit nyttiga presenter i Kuba. Uppskattat är också märkeskläder och träningsskor (även begagnade om de är rena och snygga), T-skjortor med tryck, te, kryddor, USB-minnen och andra tekniska attiraljer. Spanska eller engelska pocketböcker, rakhyvlar, hygienartiklar och sötsaker till barn är annat som brukar uppskattas.

Är man innan eller efter resan motiverad att göra en mer genomtänkt insats kan man bidra till penninginsamlingen Mediciner för Kuba Pg 23 57 15-0 som Svensk-Kubanska Föreningen driver sedan många år. Insamlingen visar på den grymma blockad som gjort det nödvändigt för Kuba att tillverka det mesta av sina läkemedel själv. Mer om Mediciner för Kuba och andra solidaritetsaktiviteter finns på hemsidan.
 

upp

Smått och gott
Eluttagen ger 110 volt. En del bostäder och hotell har både 110 och 220 volt. ”Amerikanska” eluttag med platta skänklar gäller, som i USA, så ta med adapter om du behöver el.

Klädseln är informell och svensk sommarklädsel går bra. I januari och februari kan det vara bra med en tröja till kvällarna.

Kriminaliteten är liten på Kuba. Våldsbrott är ovanliga i detta fredliga samhälle. Men man ska inte vara godtrogen; väskryckningar och andra egendomsbrott förekommer framförallt i turistområden. Lämna inte prylar obevakade på stranden, häng inte handväskan över stolsryggen osv. Värdesaker som bärs nära kroppen är oftast säkra. Du kan röra dig fritt vid alla tider på dygnet, vilket också gäller kvinnor. Därmed inte sagt att man nödvändigtvis onykter ska söka sig till de skummaste kvarteren i Havanna på natten. Vanligare än stöld är att man blir blåst på andra sätt; kolla att du betalar rätt summa när du handlar eller är på restaurang, kolla att du får så mycket bensin som du betalar för osv.

Kontakt med kubaner är lätt. De är gästfria, stolta och vänliga. Men också här förekommer naturligtvis sådana som är ute efter att dra fördel av våra större resurser. Framförallt i områden där det rör sig många turister, exempelvis i Gamla Havanna och utanför turisthotellen. Kubaner är ofta kunniga om omvärlden och du kan diskutera de flesta frågor med dem. I motsats till många andra länder finns inga teman som behöver undvikas. Kan du något om boxning eller nationalsporten baseboll (pelota) har du en fin kontaktpunkt.

Musik och dans är något som med rätta förknippas med Kuba. Du kommer att höra musik överallt och det är aldrig långt till dans, om det så är på gatan. Ljudnivån är högre än i Sverige.

Mygg finns framförallt under regnperioden. Ta med myggmedel. Ska du vistas i områden som t.ex. Zapataträsket kan det vara bra att ha med myggnät också.

Rom finns många sorter, inte bara den i Sverige kända Havana Club. Enligt svenska Systembolaget har Kuba världens bästa rom (det skrev så i sin broschyr). Prova gärna runt. Den mörka dricker man oftast rent, den ljusa blandas med fördel. Även om kubanerna dricker också den ljusa ren.

Öl finns förstås. Vanligast är det ljusa lagerölet Cristal eller det något mörkare och alkoholstarkare Bucanero.

Fler frågor? Läs gärna en reseguide! På svenska finns Maria Sandblads klassiska och vackra ”Kuba – din ciceron till solens, salsans och sinnenas ö”, ”Första Klass Reseguider CUBA”, ”Fyris Reseguide Cuba” och på engelska exempelvis Lonely Planet Cuba och Footprint Cuba.


Mer info:
Cubatur, Kubas statliga researrangör:    www.cubatur.cu
Infotur, turistbyrå med flera kontor:   www.infotur.cu
Gaviota, turistarrangör:    www.gaviota-grupo.com
Havanatur S.A., turistorganisation, biluthyrning:    www.havanatur.cu
Gran Caribe, turistarrangör, hotellkedja:    www.gran-caribe.cu
Habaguanex, hotellkedja:    www.habaguanexhotels.com
Viajes Cubanacan, researrangör, hotellkedja: www.viajescubanacan.cu
Cubanacan hotels, hotellkedja:    www.hotelescubanacan.cu
Viazul, långfärdsbussar:    www.viazul.com
Digitalt månadsmagasin om Havanna:    www.lahabana.com


Svensk-Kubanska Föreningen
Hör du till dem som efter en resa blivit fascinerad av Kuba och dess ansträngningar att skapa en bättre och rättvisare värld? Vill du göra mer för att sprida kunskap om Kuba, som aldrig får några positiva recensioner i de stora medierna? Kanske funderar du på att bli medlem? Ta kontakt med Svensk-Kubanska Föreningen. Vi är en aktiv solidaritetsrörelse som finns i hela landet. Du är varmt välkommen att vara med utifrån dina förutsättningar.


upp

Kommentarer, synpunkter och tips kan mailas till kubajonkoping@hotmail.com




 





 

Kubas korallrev

 
 
 
 

pil   Läs reportage i New York Times





 
 

Havanna utnämnt till ett av världens underverk

 
 
 
 

Kubas huvudstad Havanna, som snart firar 500 år, blev nyligen officiellt utnämnd till ett av världens underbaraste städer.
pil   Läs merr>



 
 

 
  Sommarens karnevaler på Kuba har nått Bayamo  
 
 
 

Karnevalerna avlöser varandra under sommaren på Kuba och nu är det dags för staden Bayamo att bjuda till dans, musik och glädje. Under tre intensiva dagar fylls torgen och gatorna av kulturen för stadens invånare som de tusentals besökarna som deltar i festligheterna.

  Läs mera om karnevalen i Bayamo

 


   
  Karneval och kultur i Santiago de Cuba  
 
 
 

Santiago de Cuba under juli är en orgie i kultur, dans och sång med magiska inslag. En mäktig karneval fylld med fantastiska parader och musik under sex dagar.

  Läs mera om karnevalen

 



   
  Fotoutställning
KUBA på 100 foton
 
   
 

Följ med på en lång resa runt Kuba genom fotografens 100 foton från Kuba. Bilderna kommer från åtskilliga resor till den spännande ön och skildrar landet genom de mest skiftande miljöer, som stadsvyer, landsbygden, glädje och kultur, människor och sevärdheter.

  KUBA på 100 foton

 
     


 

 

 

 

 

 

 

  © Svensk-Kubanska Föreningen2017-12-252-191-02 -->