Logo Che
  Aktuellt 
Svensk-Kubanska Föreningens sida för nyhetsbevakning av Kuba och Latinamerika
Frige de fem politiska fångarna i USA
  HEM >> Aktuellt  
 

2011-12-30
Marknadsvärde eller människovärde?
Zoltan Tiroler, vice ordförande, Svensk-Kubanska Föreningen

Denna månad mördades den 17:e journalisten i Honduras sedan den USA-stödda militärkuppen 2009. På Kuba har ingen journalist mördats sedan revolutionen 1959. Ändå betecknas Honduras som en demokrati och Kuba som en diktatur. Vad har hänt med orden? ”Humanitära interventioner” när NATO bombar civila mål. ”Valfusk” när inte Västs kandidat vinner, som i Nicaragua nyligen. ”Demokratiska val” när Västs kandidat vinner, som i det ockuperade Irak och Afghanistan.

Låt oss granska ett exempel som fått ganska mycket medieuppmärksamhet; utfrågningen av (v):s fyra partiledarkandidater för några veckor sedan.

De var inte bara okritiska till NATOs koloniala erövringskrig mot Libyen, de var också ovilliga att svara på frågan om vilket land som är mest demokratiskt, Kuba eller USA. I efterhand, efter den kritik de fått utstå i media, har de lutat över åt det politiskt korrekta USA. Det borde inte krävas någon längre eftertanke att svara. Som en del tidningar skrivit, ”det borde sitta i ryggmärgen”. Men inte som tidningarna menar. Om man inte köper den för närvarande politiskt korrekta definitionen på demokrati är svaret självklart Kuba.

De senaste 60 åren har USA:s krig kostat miljontals människor livet. Över 30 länder har utsatts för den stora demokratins kulor, napalm, utarmade uran och splitterbomber. 700 militärbaser, tusentals militära rådgivare, CIA-iscensatta statskupper, stöd till diktaturer är grundstenar i landets politik. Förutom att USA självt ockuperar länder som Irak och Afghanistan är de också garanten för Marockos ockupation av Västsahara och Israels av Palestina. Detta borde diskvalificera USA redan vid första anblick. Men det räcker inte: USA bedriver i egen regi, eller genom ombud, omfattande och väl dokumenterad tortyr. Man avrättar utomrättsligt såväl utlänningar som egna medborgare. Här ska också nämnas det brott mot mänskliga rättigheter som USAs blockad av just Kuba utgör. Dess syfte, enligt texten vid införandet för 50 år sedan, var: ”att framkalla svält och desperation.” Alltså en kollektiv bestraffning och ett klart brott mot internationell rätt och FN-stadgan.

Också på andra sätt utgör USA en fara för hela mänskligheten. Med 4 % av jordens befolkning och 50 % av dess rustningskostnader roffar man åt sig 25 % av dess resurser. Någon vilja att ändra på ”the American way of life” för att rädda vår gemensamma planet finns inte, tvärtom.

Kuba skickar, trots sina begränsade resurser, ut tiotusentals läkare och lärare till fattiga länder. Snart två miljoner människor har återfått synen genom ögonoperationer utfört i programmet ”Operation Mirakel”. Medan USA utbildat många av Latinamerikas mest ökända diktatorer och torterare vid sin School of the Americas har Kuba gratis utbildat tusentals läkare från fattiga länder vid den Latinamerikanska Läkarhögskolan i Havanna som efter utbildningen återvänder till sina samhällen och räddar liv.

De medborgerliga friheterna är kraftigt begränsade för den stora massan i USA. Jag föreslår att partiledarkandidaterna ställer sig i Miami och ropar att de gillar Castro. De som förespråkat dialog med Kuba har misshandlats och, i flera fall, skjutits. Enligt Amnesty har flera dussin människor dött de senast åren av polisens elchocker, gummikulor, tårgas och pepparspray. Det brutala polisvåldet mot ”Occupy”-rörelsen föranleder på sin höjd en gäspning i medierna. Hade det hänt i Kuba hade det utan tvekan utlöst ett ramaskri med eko upp i USAs Kongress (och den svenska Riksdagen.)

I USA beror ditt människovärde på pengar. Tillgång till vård och utbildning avgörs av din förmögenhet. Inte bara det; skyldiga till brott går i många fall fria om de kan anlita dyra advokater, medan många fattiga oskyldiga döms, i några fall till döden. 1 % av USAs befolkning sitter i fängelse, i huvudsak fattiga afroamerikaner. ”Den långvariga isoleringen av tusentals fångar i super-säkerhetsfängelser uppfyller inte internationell standard”, säger Amnesty i sin senaste landsrapport. Samma organisation kritiserar också att runt 2 500 personer, som begick brott när de var barn, är dömda till livstids fängelse utan möjlighet till förkortning av straffen. I runda tal lever 50 miljoner av landets 300 miljoner i fattigdom. Och detta i världens rikaste land.

Att bli vald till en politisk post kräver mångmiljonbelopp; så är nästan alla senatorer också miljonärer. Att bli vald till president kräver miljarder. Har du dem inte själv gäller det att behaga näringslivet. Det är där makten ligger. Därför är valen ointressanta för varannan röstberättigad. Obamas hoppingivande ”Yes we can” har förvandlats till ett sorgligt ”No we can´t”. Att utnyttja det ”fria ordet” är förunnat några få, stora och resursstarka mediekonglomerat som agerar i eget intresse. När avvikande medier blir för viktiga, som Wikileaks, tystas de genom att de stryps ekonomiskt, i detta fall av Visa, Mastercard och Paypal som står för 97 % av penningtransaktionerna i världen. Medan samma företag utan problem förmedlar pengar till Ku Klux Klan och Hell's Angels.

På Kuba sätts människan, inte pengarna, främst och man har nått resultat som inte har sin motsvarighet i något annat fattigt land. Nyligen bekräftade FN:s Befolkningsfond UNFPA att Kuba ligger ett kvarts sekel före övriga Latinamerika och Karibien när det gäller mänsklig utveckling. Samtidigt är man tvungen att försvara sig mot världens enda stormakt som lagstiftat (!) om att störta Kubas regering och som årligen avsätter mångmiljonbelopp för att på olika sätt, inklusive våld, uppnå det målet. Att ”byta” främmande regeringar är vardagsmat för USA, men just i fallet Kuba har man misslyckats trots 50 års intensiva ansträngningar. Det bland annat tack vare att USA inte får agera fritt på kubanskt territorium. Självförsvar brukar det kallas när det gäller något annat land än just Kuba. Det är detta USAs misslyckande som ligger bakom det glödande hatet mot Kuba.

Om man accepterar definitionen av ”demokrati” som kapitalism och flerpartisystem så är USA mer demokratiskt. Om man istället definierar ”demokrati” som folkmakt och att alla människor är lika mycket värda, är Kuba långt mer demokratiskt. Men det kan varken de stora medierna eller politikerna medge, då deras egna privilegier förutsätter just kapitalism och flerpartisystem.


 
 

 

 
 

2011-12-29
Kubas ekonomi växer 2,7 procent 2011

En artikel i Granma meddelar att Kubas BNP växte med en takt av 2,7 % i år. Det är något lägre än prognosen på 2,9, men en ökning från 2010 då tillväxten var 2,1 %.

Cuba Central Team (USA) 111202. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-29
Åter möjligt att annonsera i telefonkatalogen

De runt 340 000 egna företagarna på Kuba kan nu för första gången annonsera i telefonkatalogens Gula Sidor. Det är bråttom att implementera detta då ändringarna till 2012 års kataloger ska vara inne senast 23 december.

CubanitoenCuba 111208. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-27
Peace & Love Havana fyller på med nya akter

Precis som tidigare i år åker Peace & Love till Kuba i mars för att anordna festivalen Peace & Love Havana. Nu fyller de på med nya akter: singelaktuelle Promoe, den svenska duon Little Marbles samt den norske sångaren Jarle Bernhoft har presenterats. Klara är också Maskinen och Timbuktu.

Promoe kom nyligen ut med singeln "Folkmordsmiljonären", Little Marbles planerar ett albumsläpp i mars och norske Jarle Bernhofts senaste skiva toppade Norges försäljningslista 9 veckor i rad tidigare i år.

Även de kubanska artisterna Carlos Varela, Santiago Feliu och X Alfonso kommer att uppträda. Ytterligare några artistnamn från såväl Kuba som Sverige kommer att läggas till i programmet och meddelas inom några veckor. Hela uppställningen väntas vara spikad inom några veckor.

Peace & Love Havana sker mellan 9 – 11 mars vid El Morro på Kuba och har plats för cirka 12 000 personer. Med tre av Kubas största stjärnor – som var för sig brukar locka tiotusentals fans – bedöms det som troligt att festivalen blir utsåld. Förra gången uppträdde svenska artister som Timbuktu, Familjen och Looptroop Rockers. Festivalen är ett samarbete mellan Peace & Love, skivbolaget National samt X Alfonsos organisation Fabrica de arte Cubano som är lokalt huvudansvarig.

Gaffa.se 111209 Musikindustrin.se 111209


 
 

 

 
 

2011-12-26
Gingrich lovar göra slut på Kubas regeringen

Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich har lovat att göra slut på Castroregeringen före 2014. Hans plan går ut på ”maximal opposition” i Kuba, i huvudsak är hans planer hemliga, men inriktad på yngre kubaner. Han vill också dela ut radioapparater gratis genom vilka USAs regering ”dramatiskt skulle kunna utöka kommunikationerna och ge kubanerna ständig alternativ information”.

Men trots det är det Mitt Romney som stöds av den kubanska extremhögern, representerad av kongressledamöterna Ileana Ros-Lehtinen, Mario Diaz-Balart och Lincoln Diaz-Balart.

Cuba Central Team (USA) 111202. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-26
Kuba firar dagen för mänskliga rättigheter

Den 10 december firades på Kuba den av FN utlysta människorättsdagen med uppträdanden och konserter. Kuba har sedan Revolutionen 1959 respekterat mänsklig värdighet och allas rättigheter, utan hänsyn till härkomst, hudfärg, tro, kön, nationalitet eller social ställning. Dagen tillägnades alla offer för terrorism riktad mot Kuba och till de fem kubanska hjältarna som orättvist dömts i USA, i strid mot Deklarationen om de Mänskliga Rättigheterna.

Liberación 111216. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-23
Caricom fördömer USAs inblandning i toppmöte

De 15 medlemsnationerna i Caricom och Kubas regering fördömde USAs inblandning i toppmötet mellan parterna som hölls i Trinidad Tobago förra veckan. Toppmötet ansåg att tillämpandet av USAs Helms-Burtonlagar, som hindrade toppmötet från att äga rum på hotell Hilton i Puerto España, är ”ensidigt och orättfärdigt”.

I en gemensam kommuniké från mötet uttryckte representanterna att de kände sig förolämpade av ”USAs inblandning i Trinidad och Tobagos suveränitet.” Men de framhöll att detta inte hade påverkat mötet tack vare ”engagemanget och solidariteten. Vi kunde hålla det med resultat som innebär att de starka och vänskapliga förbindelserna mellan Caricom och Kuba stärks.” Länderna anser också att Helms-Burtonlagen strider mot FN-stadgan och internationell rätt. ”Allt detta visas årligen i det förkrossande fördömandet av denna politik från USAs sida av FNs medlemsländer.” Man tillägger att ”denna inblandning från USA är en ny demonstration av den orättfärdiga blockaden mot Kuba och den negativa effekt som blockaden har på det kubanska folkets dagliga liv.”

Telesurtv.net 111212. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-22
2011 ett rekordår för turismen

2011 besökte ca 2,5 miljoner turister Kuba. Det är nytt rekord. Kanada fortsätter som det land från vilket det kommer flest turister. Störst ökning visar turism från Argentina och Ryssland. Storbritannien är numera det europeiska land från vilket det kommer flest. Kubas Turistministerium säger om ökningen att det visar hur attraktivt Kuba är trots ”en komplex internationell situation.”

Cuba Central Team (USA) 111216. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-20
New York-bor och tysk bank straffas för att ha brutit USAs blockad

En man från New York och hans advokat har anklagats för att ha brutit mot lagen om ”Handel med fienden”. Adem Arici från Brooklyn påstås ha investerat i fastigheter på Kuba. Hans advokat anklagas för att ha spenderat pengar när han varit på Kuba tillsammans med ytterligare en person, ett vittne som samarbetar med USA-myndigheterna. Trots att de inte köpt några fastigheter, anklagas de för att de använt pengar på resekostnader vilket är olagligt enligt USA-lag.

De båda anklagas också för att ha försökt påverka vittnet och advokaten för att ha givit falskt vittnesmål när han nekade till att han varit på Kuba. Att bryta mot lagen om handel med fienden kan ge upp till fem års fängelse och 250 000 dollar i böter. Att påverka vittnen kan ge ett straff på 20 års fängelse och 250 000 dollar i böter.

Myndigheterna i USA har också bötfällt New York-filialen av tyska Commerzbank AG, ansedd som världens femte mäktigaste bank. Banken har gått med på att betala 175 000 dollar för påstådda brott mot lagen som berör en utländsk bank i Miami. Att bötessumman stannade på detta belopp beror på att banken samarbetat i utredningen och vidtagit åtgärder för att liknande inte ska hända i framtiden.

Cuba Central Team (USA) 111209. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-19
Hälsning från Antonio Guerrero, december 2011

Kära vänner,

Månaden december går nu in i sin andra hälft. Jag vill att ni ska ta del av det budskap som jag sänt till många vänner, då jag besvarat deras inspirerande budskap om solidaritet. René är fri, men det handlar om en frihet med många begränsningar; en frihet i vilken han tvingas leva under ständig fysisk fara; en frihet som innebär att han nekas möjligheten att ha Olguita och döttrarna i sin närhet; en frihet utan frihet.

Gerardo tvingas fortfarande utstå de vidriga förhållandena i det federala högsäkerhetsfängelset, förhållanden som jag känner alltför väl. Hans styrka är obruten inför det dubbla livstidsstraff som orättvist drabbat honom, och trots att han inte tillåt besök från sin fru Adriana.

Vår Habeas-Corpus-process närmar sig sin final. Kanske kommer vi att få svar i början av nästa år. Jag undrar hur domaren Lenards svar kommer att se ut.

Det skänkte oss mycket styrka att få höra om deltagandet av så många vänner från alla delar av världen i det VII:e Kollokviet för vår frihet, i Holguín. Återigen visade framgången i denna årliga sammankomst att kampen för vår sak går framåt.

Och det ovan nämnda är saker som ägt rum i en värld som vid detta års utgång befinner sig i ett tillstånd av utmattning och kris. En värld som skriker i smärta. En värld som uppmanar oss att skynda till undsättning; att rädda den och mänskligheten undan den överflödande själviskhetens förödande verkningar. Världen är idag, såsom Fidel formulerat det, ”i högt tempo på väg mot den totala och definitiva katastrofen”.

För mig har besöket av mina två söner, som nyligen ägde rum, varit det mest underbara som hänt mig under dessa 13 fängelseår.

Jag tackar er alla, å de fems vägnar, för ert stöd och önskar er ett Gott Nytt År 2012! Vi önskar er frid, hälsa, lycka och framgång i era strävanden.

Vi är alltid optimistiska, understryker ånyo: Venceremos!
Fem kramar!

Antonio Guerrero Rodríguez
Den 16 december, 2011
FCI Florence
Översättning: Tomas Widén


 
 

 

 
 

2011-12-15
Låga löner största bekymret för kubaner, enligt IRI-undersökning
Cuba Central Team (USA)

Det är inte ofta vi har anledning att citera USA-regimens International Republican Institute. Det reaktionära institutet har genomfört någon slags opinionsundersökning på Kuba (hur nu det har gått till i denna ack så hårda diktatur). IRI kan definitivt inte beskyllas för att ha några sympatier för det socialistiska Kuba. Undersökningen visar att kubanerna är betydligt mer bekymrade över lönerna, de dubbla valutorna och mat än politiska frågor; att de hyser skepsis ifall deras regering kommer att klara problemen de närmaste åren; att de är alltmer positiva till hur det går på Kuba; men osäkra över de närmaste tolv månaderna. Några av resultaten är att av de tillfrågade tyckte i juli 2011 56 % att det går sisådär, ganska bra eller mycket bra för Kuba. Det senaste året uppger 80 % att de har haft det oförändrat eller bättre. Nästa år tror 84 % att det blir oförändrat eller bättre, medan 10 % tror det blir sämre. På frågan om Kubas största problem valde 61 % alternativet låga löner/höga levnadsomkostnader. På 2.a plats, men långt efter med 8 %, kom ”dubbla valutor”. 3,5 % tyckte inte det fanns några problem alls, medan 3 % angav blockaden som det största problemet. Det politiska systemet/ avsaknad av frihet tyckte endast 1,4 % var det största problemet. Allt enligt IRI, alltså.

Cuba Central Team (USA) 111123. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-15
USA-diplomat avslöjar sig om terrorstämplingen av Kuba

Enligt New York Times så sade New Mexikos förre guvernör Bill Richardson till Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez att om Kuba skulle släppa den dömde USA-agenten Alan Gross, så skulle USA ta bort Kuba från listan på länder som sägs stödja terrorism. Eftersom både Richardson och USA:s UD uppger att de arbetar tillsammans i frågan, så kan man konstatera att detta är ett erkännande att terrorstämplingen är ren bluff.

Havana Note 111015. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-13
USA ökar anslagen till undergrävande verksamhet mot Kuba

USAID (USA:s motsvarighet till svenska SIDA) räknade nyligen med att de kubanska dissidenterna skulle få Nobels Fredspris. Men norska Nobelkommittén var kanske tillräckligt diskrediterad efter utnämningen av härföraren Obama nyligen. Så där stod USAs Intressekontor med 100 000 nytillverkade T-tröjor med kubanska och USA-flaggor som gratulerade dissidenterna och som de för närvarande inte kan använda. T-tröjorna var, tillsammans med annat krimskrams, 250 000 dollar i sjön. Men det är bara en liten, liten del av alla de dollar som USA använder för att finansiera opposition mot Kubas regering. Bara detta år, 2011, avsätts 62 miljoner dollar för stöd till oppositionen på olika sätt. Till detta kommer en rad hemliga anslag. Årets summa innebär en ökning av budgeten med 34 %. Detta trots ekonomisk kris i USA och närmare 50 miljoner nordamerikaner i fattigdom.

I runda slängar går hälften av anslaget till Radio och TV Martí som, i strid med internationell lag och reglerna i Internationella Telekommunikations Unionen, inkräktar på kubanska våglängder och sänder från ett krigsflygplan som cirklar runt ön.

Till ”dissidenterna” anslås ca 20 miljoner dollar som administreras av USAID inom programmet ”Demokrati på Kuba”. Anslaget går i huvudsak till små grupper som uppfyller kravet att vara fientliga till landets regering. Det kan vara religiösa sekter, anti-kubanska bloggare osv.

För några dagar sedan tillfrågades ”Damer i Vitt” och deras nya ledare Berta Soler om vart 20 000 förskingrade dollar tagit vägen. Hon nekade till att de skulle kommit från USAs regering, utan sade att de kom från ”exilen som samlar in pengar genom sina aktiviteter”. Det hon inte nämnde var att det mesta av pengarna kommer genom USAID till olika projekt som ”exilen” söker medel för ur de 20 miljonerna och som också göder ”Damer i Vitt”.

I ett dokument från USAs Utrikesdepartement från i april i år står det öppet att man finansierar de kubanska dissidenterna. Det står: ”De kombinerade ansträngningarna av? programmen från USAs regering har bidragit till att internationellt höja profilen på aktivister inom civilsamhället, särskilt bloggare och journalister…Vi har utbildat hundratals journalister vars skriverier har publicerats av de viktigaste internationella nyhetsbyråerna.”

Veckotidningen Liberación 111118. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-10
CANF vill göra spanska ambassaden i Havanna till sin filial

CANF, den ökända Kubansk-Amerikanska Nationella Stiftelsen, grundad av Ronald Reagan, kräver att den nya högerregeringen i Spanien hjälper till mer aktivt att störta Kubas regering. Enligt spanska nyhetsbyrån Efe säger CANF att det i och med Partido Populars seger öppnar sig ”en väldig möjlighet” för oppositionen på Kuba.

José Hernández, direktör för den extrema högerorganisationen CANF som skapats för att störta Kubas regering genom terror, säger att ”ett av de första stegen” som den nya spanska regeringen bör göra är att inte bara öppna sin ambassad i Havanna för ”dissidenterna”, utan också ha ”en närmare relation” med dem. Det skulle vara som att göra spanska ambassaden till en filial till USA:s Intressekontor på ön.

José Hernández är son till en militär och torterare under Batistadiktaturen. Han deltog i invasionen i Grisbukten, arbetade som ”förhörsledare” (läs: torterare) i Indokina under USA:s krig, och är ägare till ett av de vapen som skulle användas i ett av många mordförsök mot Fidel Castro.

Lyriska över Partido Populars seger är också dissidenterna Martha Beatriz Roque och Guillermo Fariñas, två av de mest kända som arbetar för de gröna sedlarna från norr.

Blog de Norelys 111121. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-08
Kuba tar krafttag mot korruption
Associated Press

Grönklädda säkerhetsagenter söker igenom ett flott kontor som tillhör en kanadensisk firma som säljer bilar. Toppchefer vid Kubas berömda cigarrfabriker finns nu bakom galler. En tidigare minister har bytt sin maktposition mot en fängelsecell och en dom på 15 år.

President Castro kombinerar de ekonomiska reformerna med en hängiven kamp mot korruption, som i många fall innefattar tjänstemän vid såväl statligt ägda företag och ministerier, liksom utlänningar med vilja man gör affärer.

Kuba säger att korståget är av stor vikt för att rädda det socialistiska systemet. Kuba har bekämpat korruption tidigare, men det har då i huvudsak begränsats till kubaner. Analytiker säger att det nu är annorlunda med kanadensiska, franska, tjeckiska, chilenska och engelska medborgare som dömts och massor av små sydamerikanska och europeiska företag som slängts ut ur landet.

Försäljningen av koreanska bilar och reservdelar sjönk i år när två av de viktigaste distributörerna, bägge kanadensiska, snärjdes. Också produkter som chilenskt vin, juice och tomatkoncentrat tillfälligt försvann från butikshyllorna, för att efter några månader ersättas av andra märken.

En sak är klar. Reglerna för att göra affärer har drastiskt förändrats under Raul Castro. ”Det här är inte en kampanj”, säger Riksåklagare Dario Delgado till journalister. ”Detta är permanent. Det är systematiskt. Det finns en vilja hos staten att korruption inte kan tillåtas.”

Den ideella organisationen Transparency International rankar Kuba bättre än snittet i världen vad gäller korruption, och på tredje plats i Latinamerika och Karibien. Men mygel kan vara mer förödande på Kuba då staten kontrollerar i stort sett hela ekonomin.

Kubanska tjänstemän har inte sagt vilken effekt tillslaget kommer att få på ekonomin, men de har upprepade gånger sagt att utbrett mygel kan förstöra ekonomin. ”Kampen mot korruption är av avgörande vikt”, säger Riksrevisorn Gladys Bererano, en strikt tjänsteman med pokeransikte som leder undersökningarna. ”Korruptionen resulterar inte i några döda och det finns inga bomber eller blod…men det är det enda som kan besegra revolutionen för det förstör våra värden och moral, samt urholkar våra institutioner.” Castro har lagt hela sin politiska vikt bakom projektet sedan han tog över 2006.

Associated Press 111120. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-07
USA försöker hindra Kubas oljeutvinning

Mot slutet av året planerar Kuba att inleda borrning efter olja i Mexikanska Bukten. USA försöker att på en rad sätt sätta stopp för det. Den kinesiska oljerigg som ska användas får inte innehålla några komponenter tillverkade i USA. Kongressledamöter har hotat spanska Repsol, som står för de aktuella borrningarna, med att de kommer att förlora affärer i USA och också kan räkna med rättsliga åtgärder. De har också motionerat i Kongressen om att USA ska hindra de kubanska borrningarna. Ett argument är värnandet om miljön. Det skorrar falskt efter BP:s enorma utsläpp förra året. Likaså är Kuba förhindrat att använda experter eller utrustning från USA för att minska riskerna för ett utsläpp, eller minska effekterna av ett eventuellt sådant. Inte ens ett samarbete, eller utbyte av information, tillåts av USA.

Ytterligare ett hopp för hökarna i USA är högerpartiet Partido Populars seger i Spanien. Dessa arvtagare till Franco-fascismen har utmärkt sig för ett Kubahat som inte står exilmaffian efter. Denna arbetade för att försinka borrningarna i hopp om att regimskiftet i Madrid ska göra det möjligt att stoppa dem nu.

Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-05
Storbritannien inleder studie av kubanskt vaccin mot lungcancer

Inom kort inleder Storbritannien kliniska studier av ett kubanskt vaccin med beteckningen CIMAvax-EGF. Det är det första vaccinet av denna typ som utvecklats för att bekämpa lungcancerceller som inte är små.

Testerna litar sig på andra undersökningar i Europa, liksom i Australien, Thailand och Malaysia. Medlet har utvecklats vid CIM i Havanna och är det första av sitt slag. Tack vare medicinen kan lungcancerpatienter förlänga livet med upp till fyra år parat med bättre fysiskt tillstånd.

Det har tagit 15 år att utveckla och det finns förväntningar på att samma princip kan användas mot andra cancerformer. Enligt WHO är cancer, och lungcancer, en av de största dödsorsakerna i världen. 2008 dog ca 7,6 miljoner människor av cancer och prognosen pekar mot att det kommer att öka till 11 miljoner år 2030.

Telesurtv.net 111124. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-04
FN: Kuba det land med den högsta mänskliga utvecklingen i Latinamerika

FN:s Befolkningsfond UNFPA bekräftar att Kuba ligger ett kvarts sekel före övriga Latinamerika och Karibien när det gäller mänsklig utveckling. I en rapport om stater och befolkningar 2011 framhölls att Kuba är nationen med högst nivå på mänsklig utveckling.

UNFPA refererar till den låga dödligheten, den långa medellivslängden, tillgången till hälsovård och utbildning, den sexuella och reproduktiva hälsan, samt befolkningsstrukturen. Samtliga med indikatorer på nivå, eller bättre än, industriländerna. Till Kubas framgångar hör landets erkända kamp mot rasism och undernäring, och landets höga utbildningsnivå.

http://resistenciahonduras.net 111123. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-02
Lättare att flytta till Havanna

Kuba har delvis lyft de restriktioner som begränsat möjligheterna att flytta från landet till Havanna. Detta är en ändring av regler från 1997 som drastiskt minskade möjligheten att permanent flytta från andra provinser till Havanna. Syftet var att, under Specialperioden efter Sovjetunionens upplösning, förhindra massinflyttning och sociala problem. Reglerna krävde att man sökte tillstånd för att permanent flytta till Havanna. Bröt man mot detta utgick böter. Enligt de nya reglerna behöver makar, barn, föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och barnbarn till boende i Havanna inte längre söka tillstånd för att flytta till huvudstaden. Redan idag bor ca 20 % av Kubas befolkning i Havanna.

Cubadebate 111122; Cuba Central Team (USA) 111123. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-12-01
Bildandet av Celac är en historisk händelse av stor betydelse

Bildandet av Unionen av Latinamerikanska och Karibiska Stater, Celac, som ska äga rum 2 till 3 december i Caracas, ”markerar en historisk milstolpe” och gör att Latinamerika kommer ”till en punkt utan återvändo”, enligt den kubanska dagstidningen Juventud Rebelde.

”I Caracas skådar världen ett nytt hjärta”, skriver tidningen efter att ha varnat för svårigheterna och hindren som väntar. Juventud Rebelde underströk att bland Celacs syften är att ”konsolidera självständigheten och folkens självbestämmanderätt.” Det blir den första organisation av detta slag i regionen där USA och Kanada inte ingår.

Beslutet att bilda Celac togs i februari 2010 vid ett presidentmöte i Mexiko när 32 länder från regionen kom överens om detta för att komma ifrån USAs inflytande.

Den nya organisationen ska arbeta med fem stora områden inom politik, energi, social utveckling, miljö och ekonomi. Detta ska göra det möjligt att fördjupa integrationen i en miljö av solidaritet, samarbete, kompletterande resurser och samråd som gynnar de berörda folken.

Telesurtv.net 111127. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-29
Om NATO:s folkmordspolitik (utdrag)
Fidel Castro

För mer än åtta månader sedan, 21 februari, slog jag bergsäkert fast: ”NATO:s plan är att ockupera Libyen.” Detta var första gången jag behandlade frågan och för många tycktes mitt påstående vara fria fantasier. Det som ledde mig till denna slutsats: ”Olja har blivit den viktigaste faktorn för välstånd i händerna på de stora nordamerikanska multinationella företagen; genom denna energikälla hade de fått ett verktyg som avsevärt utökade deras politiska makt i världen.”….

Om Libyen: ”95 % av landets territorium är öken. Teknik gjorde det möjligt att upptäcka viktiga oljefält med hög kvalitet som idag ger mer än 1,8 miljoner fat om dagen tillsammans med ett överflöd av naturgastillgångar. Under dess öknar finns en enorm sjö med fossilt vatten, motsvarande mer än tre gånger Kubas landyta. Detta har gjort det möjligt att bygga ett omfattande nätverk av ledningar som förser landet med färskvatten. …”

”Man må vara överens med Gadaffi eller inte. Det som är kristallklart är att USA:s regering inte är det minsta intresserad av fred i Libyen, och den kommer inte att tveka att ge NATO order om att invadera detta rika land, kanske inom timmar eller inom några dagar. De som med svekfulla avsikter hittade på att Gadaffi var på väg till Venezuela, som de gjorde i går den 20:e februari, fick ett passande svar från landets utrikesminister Nicolas Maduro…Själv kan jag inte tänka mig att den libyske ledaren skulle överge sitt land och fly det ansvar som han har…”

”En ärlig person ska alltid vara emot varje orättvisa som begås mot något folk i världen och det värsta nu vore att förbli tyst inför det brott som NATO gör sig klart för att begå mot det libyska folket….”

Fidel Castro Ruz 111024.. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-26
Om FN-omröstningen mot blockaden

För 20:e året i rad har FN:s Generalförsamling antagit en resolution som kräver ett slut på den 50-åriga ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden mot Kuba som USA genomdriver.

FN:s 193 medlemsländer fördömde de ”negativa effekter” av dessa åtgärder på det kubanska folket och kubaner bosatta i andra länder.

Länder från en lång rad platser i världen, från Kina till Mexiko och från Algeriet till Sydafrika, stod i kö till talarstolen för att ge sitt politiska och diplomatiska stöd till Kuba. Representanten från Uruguay anmärkte att ”vi har bevittnat en ökning i de restriktioner som Kubas affärer med tredje land utsätts för” och att blockaden ”strider mot principerna om rättvisa och mänskliga rättigheter, hindrar och försenar utveckling och allvarligt skadar den kubanska ekonomin.”

Representanten från Bolivia – i en referens till president John Kennedys kända ”ich bin ein Berliner” – sade att parollen i vår tid borde vara ”Jag är en kuban”, då det kubanska folket är och fortsätter att vara ”en inspiration och ett exempel” för resten av världen. Han fortsatte: ”Om vi verkligen tror på demokrati så måste vi lyssna på länderna i denna sal.”

Venezuela skickade ett stöduttalande och solidaritet till de 5 kubanerna i USA-fängelse och manade USA att släppa dem, samt låta René Gonzalez få åka till sitt hemland Kuba.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez uppgav att sanktionerna hade åstadkommit skador för 1 000 miljarder dollar under det halvt sekel som de varat och att Obama hade gjort mycket litet för att ändra på detta.

”Trots den falska bilden av flexibilitet som den nuvarande USA-administrationen försöker framställa, så är blockaden och sanktionerna intakta”, sade Rodriguez till Generalförsamlingen. Han fortsatte: ”Varför ägnar sig inte Obamaadministrationen åt att ta itu med USA:s problem, och låta oss kubaner själva att få lösa våra i lugn och ro.”

USA:s Ronald Godard sade att embargot är en bilateral fråga och ”inte en fråga lämpliga för denna församlings bekymmer.”

Resolution A/66/L4 fick 186 röster för, två emot (USA och Israel), samt tre nedlagda röster (Mikronesien, Palau och Marshallöarna). Sverige och Libyen deltog inte i omröstningen.

Cuba Solidarity Campaign, UK 111026. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-24
Ny flyglinje mellan Amsterdam och Havanna

En ny flyglinje börjar inom kort att operera mellan Holland och Kuba. Det är ett direktflyg som är av intresse för det ökande antalet resenärer från Nord- och Mellaneuropa. Det är KLM som inviger den nya linjen 31 oktober. Linjen svarar mot behoven hos den ökande turismen som i år förväntas landa på ca 2,7 miljoner besök.

Boletin informativo 111027. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-24
18 länder ställer ut på kubansk handelsmässa

18 länder har officiellt meddelat att de ska delta och visa upp sina produkter på den 29:e Handelsmässan i Havanna. Det är tre fler än förra gången. Bland länderna finns Tyskland, Brasilien, Spanien, Frankrike, Italien, Sydafrika och Storbritannien.

Boletin informativo 111027. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-23
USAID ger 3,4 miljoner färska dollar till ökänd NGO

USA:s ”biståndsorganisation” USAID har i dagarna överfört 3,4 miljoner dollar till FHRC, Fundacion para los Derechos Humanos en Cuba, för att genomföra undergrävande verksamhet på ön.

Det är websidan Cuba Money Project som försöker kartlägga penningströmmarna i USA:s subversiva verksamhet mot Kuba. FHRC delar adress i Miami med den mer ökända terroristorganisationen CANF/FNCA, Kubansk-Amerikanska Stiftelsen, som grundades av Ronald Reagan 1981.

CANF:s inblandning och stöd till terroristaktioner är väl dokumenterad. FHRC:s chef, Tony Costa, tillhör ledningen för CANF ända sedan dess grundande. Cuba Money project har också påvisat hur alla pengarna används. Mellan 2007 och 2009 användes nära en miljon dollar till resor, 2,3 miljoner till löner och förmåner, 330 000 dollar till kontor i Europa och andra ställen, 550 000 dollar till program i utlandet. Hundratusentals dollar har spenderats på resor till framförallt Dominikanska Republiken, Argentina, Mexiko, Costa Rica, Tjeckien, Slovakien och Spanien.

En revision för några år sedan avslöjade att pengar använts till bland annat dyra modekläder, exklusiv choklad, och TV-spel. Dessa sades vara avsedda för agenter som USA värvade på Kuba. Åtminstone en halv miljon dollar hade kommit på ”avvägar.”

Tercera informacion (Spanien) 111031. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-21
Kuba tvåa i de Panamerikanska Spelen

De XVI Panamerikanska spelen avslutades i år till rytmerna av rancheras, reggae och calypso efter 14 dagars intensiva tävlingar. Runt 6 000 idrottsmän från de 42 länderna i ODEPA deltog i spelen i mexikanska Guadaljara.

USA vann tävlingarna med 92 guld, 79 silver och 65 bronsmedaljer. Det var landets sämsta resultat sedan spelen i Mexiko 1955. Bland de latinamerikanska länderna vann åter Kuba och kom totalt på en spektakulär 2:a plats. 58 guld, 35 silver och 43 brons blev medaljskörden för den lilla ön. Därmed slog man kraftfullt tillbaka alla spekulationer från utlandet om att Kuba skulle vara en idrottsnation i utförsbacke. Det jättelika Brasilien kämpade hårt om silvret, men hamnade på tredje plats.

Under de 14 dagarna slogs 101 rekord och många av deltagarna kommer att inom 10 månader vara med i OS i London. Nästa gång hålls de Panamerikanska spelen i Toronto 2015.

Cubadebate 111031. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-20
”Sluta spamma Kuba!” skriver Los Angeles Times

I en ledarartikel skriver Los Angeles Times: ”Förra månaden började ett USA-företag att skicka tusentals oönskade textmeddelanden till mobiltelefoner på Kuba i enlighet med ett 84 000-dollars kontrakt med Broadcasting Board of Governors. Strategin är cybermotsvarigheten till att släppa flygblad på ön. Det är ineffektivt och olagligt.”

Cuba Central Team (USA) 111028. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-19
Misstänkt förskingring bland ”Damer i Vitt”

De kubanska ”Damerna i Vitt” misstänker den nyligen avlidne ledaren Laura Pollán för att ha förskingrat 20 000 dollar som de fått från USA.

Källor nära ”Damer i Vitt” avslöjar att när de sett över finanserna efter ledaren Laura Polláns död så har Berta Soler funnit att 20 000 dollar fattas i organisationens kassa, som öppet finansieras från USA.

Grundaren av gruppen, Laura Pollán, dog 14 oktober vid 53 års ålder på grund av hjärtproblem i kombination med diabetes, hypertoni och dengue.

Den obehagliga upptäckten skedde vid ett möte där den 48-åriga Soler, som varit högst i rangordningen efter Pollán, nu blev den nya ledaren. Rivaliteten mellan de två kvinnorna, som tävlade om favörer från USA, var välkänd.

Vid mötet, som alltså bekräftade Soler som ledare för de 20-talet kvinnorna, bekräftades också att de representeras av Yolanda Huerga i USA och Blanca Reyes i Spanien.

Damerna i Vitt är kända utanför Kuba för de demonstrationer de håller några gånger i veckan i närheten av Santa Rita-kyrkan i Havanna och för att de håller gladiolusar i händerna när de går ner för 5:e Avenyn. Varje deltagare får 30 dollar i månaden. Ledarna har en egen budget som ofta orsakar intern splittring.

Soler, utbildad tekniker inom mikrobiologi, lämnade sitt arbete på ett sjukhus i Havanna 2009 för att på heltid ägna sig åt det bättre betalda jobbet att bekämpa den kubanska regeringen. Rörelsen är liten vad gäller antalet medlemmar, men viktig om man tittar på den roll de spelar i internationella medier och de medel som de får från USA.

En av ”Damernas” sponsor är US Army-veteranen Orlando Gutierrez, som leder Cuban Democratic Directorate, en NGO som finansieras av USAID för att bedriva undergrävande verksamhet på Kuba. Gutierrez är också tidigare medlem i terroristorganisationen Organization for the Liberation of Cuba.

Precis som terroristen Luis Posada Carriles har Gutierrez nära band till högerextremister inom ARENA-partiet i El Salvador.

Förre chefen för USA:s Intressekontor i Havanna, Jonathan Farrar, blev känd när ett Wikileaksdokument från april 2009 släpptes. I detta skrev Farrar hem till Washington att de s.k. dissidenterna var ”splittrade, dominerades av individer som inte samarbetar” och folk som ”var mer intresserade av att tigga pengar än att genomföra program”. Han kallades snabbt hem när detta dokument läckte ut och retade upp anti-Castro maffian i Miami.

19 maj 2008 kunde kubanska myndigheter officiellt påvisa att ”Damer i Vitt”, tillsammans med andra grupper, tagit emot stora summor pengar från terroristen Santiago Alvarez. Kuba redogjorde för detta och visade upp e-mail, videos och mottagarbevis på pengar. ”Damer i Vitt” erkände att detta stämde. Den som fungerade som ”mula” för penningöverföringarna var ingen mindre än USA:s högste diplomat vid tillfället på Kuba, Michael Parmly. Den nu döda Pollán var en av dem som undertecknat att hon tagit emot pengar.

Machetera 111028. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-18
Några röster i FN:s Generalförsamling inför omröstningen om USA:s blockad mot Kuba

Australien: ”Sedan 1996 har Australiens regering konsekvent ställt sig bakom Generalförsamlingens resolutioner som uppmanar till ett slut på handelsembargot mot Kuba.”

Brasilien: ”Brasiliens regering har konsekvent varit motståndare till det ekonomiska, kommersiella och finansiella embargot mot Kuba. Som en konsekvens av detta har Brasilien fortsatt med en politik av växande ekonomiska relationer med Kuba.”

Kina: ”Detta embargo är inte bara en allvarlig kränkning av avsikten och principerna i FN-stadgan och relevanta FN-resolutioner, men det utgör också en källa till enorma ekonomiska och finansiella förluster för Kuba. Det står i vägen för kubanernas rätt till överlevnad och utveckling och det påverkar negativt normala ekonomiska, kommersiella och finansiella relationer mellan Kuba och andra länder.”

Colombia: ”Colombias regering kommer att fortsätta att ge Kuba politiskt stöd och hävdar att detta görs i enlighet med dess plikter enligt FN-stadgan och internationell rätt.”

Costa Rica: Costa Ricas regering vill upprepa att det inte följer eller genomdriver lagar som syftar till att påtvinga ett ekonomiskt embargo mot Kuba och att Costa Rica handlar i överensstämmelse med Generalförsamlingens resolution 65/6.”

El Salvador: ”Upprepande sitt bifall för det enhälliga Latinamerikanska och Karibiska stödet och solidariteten från majoriteten av FN:s medlemsstater för Generalförsamlingens resolution 6/56, uppmanar El Salvador till eliminerande av dessa åtgärder mot Republiken Kuba.”

EU: ”EU och dess medlemsstater har klart uttryckt sitt motstånd för den extraterritoriella utsträckningen av USA:s embargo, såsom den utövas enligt Cuban Democracy Act från 1992 och Helms Burton-lagen från 1996.”

Vatikanstaten: ”Heliga Stolen har aldrig anslutit sig eller tillämpat ekonomiska, finansiella eller kommersiella åtgärder mot Kuba.”

Honduras: ”Honduras, i enlighet med sina åtaganden enligt FN-stadgan och internationell lag har avstått från att tillämpa lagar och regler som kan påverka handelsrelationer med Kuba.”

Japan: ”Japan delar oron som har sin grund i the Cuban Liberty and Democratic Solidarity Act från 1996 (känd som Helms-Burton lagen) och Cuban Democracy Act från1992, som tillämpade orsakar otillbörliga svårigheter vad gäller ekonomiska aktiviteter från företag eller individer från tredje land, och att lagstiftningen troligtvis inte överensstämmer med internationell lag vad gäller applicerande av inhemska lagar på tredje land.”

Mexiko: ”Mexiko understryker att embargot har allvarliga humanitära konsekvenser och strider mot internationell lag, och dessutom innebär att man överger diplomati och dialog som det lämpliga sättet att lösa skiljaktigheter mellan stater. ”

Ryssland: Blockaden mot Kuba, som pågått i nära ett halvt århundrade, har uppenbart demonstrerat sin oförmåga att påverka det kubanska folket i dess suveräna val av modell för utveckling. Enda konsekvensen av sanktionerna är att de försämrat levnadsvillkoren för det kubanska folket, rest artificiella barriärer för landets ekonomiska tillväxt och inkräktat på intressen hos andra länder.”

World Food Programme: ”USA:s embargo fortsätter att allvarligt begränsa handel och har en direkt påverkan på kapaciteten och effektiviteten på Kubas infrastruktur, matförädling och jordbruksproduktion. I år är effekten än mer förlamande på grund av ökande matpriser och långvarig torka på Kuba.”

World Health Organization, WHO: ”Inom hälsosektorn har embargot många negativa effekter för kostnaden på hälsovårdsprodukter, på möjligheten att införskaffa hälsoprodukter, på tillgången av grundläggande tjänster och därigenom, på befolkningens generella levnadsvillkor. Embargot hindrar också utvecklingen av hälsovården genom att hindra landet från att ta lån eller ta emot donationer från internationella finansiella institutioner som Världsbanken och Interamerikanska Utvecklingsbanken och genom att begränsa landets tillgång på humanitära bidrag och donationer från civilsamhället i USA.”

Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-17
Spansk festival mot censur censurerar Kuba

Under festival Zentsura At! (”Ner med censuren” på baskiska) försökte arrangörerna hindra Cubainformacions arbete. När kubansk TV skulle filma avslutningen av festivalen, då den antikubanska bloggaren Yoani Sanchez skulle medverka på videolänk, stoppades Kubas TV.

En person som presenterade sig som chef sade att det var förbjudet att spela in meddelandet från Sanchez, men det skulle gå bra med den efterföljande videokonferensen. Men det blev ingen videokonferens. Organisationen uppgav ”tekniska problem”. De ville dölja den verkliga orsaken: USA:s blockad av Kuba. Denna hindrar Kuba uppkoppling till Internet med bredbandskapacitet som klarar den kapacitet som krävs. Istället blev det ett telefonsamtal med Sanchez.

Kubas TV, som var ackrediterad vid festivalen, började filma mötet. Omedelbart dök den tidigare nämnda chefen upp tillsammans med en representant för företaget Producciones Serrano, som organiserade festivalen. De förbjöd åter reportern att spela in. Förklaringarna var lite olika: ”du stör publiken”. Något märkligt om en inspelning i en jättelokal, tidigare biograf med fler än 500 sittplatser och en stor scen. En annan förklaring var att ”du spelar in folk som har rätt till sin egen bild.”

Den kubanske reportern frågade om det handlade om en ”festival mot eller för censur”. Han noterade också den olika behandling som olika medier fick. Festivalen, som fick massor med uppmärksamhet i radio och press, samlade inte fler än 20 deltagare. Innan festivalen delade medlemmar i Baskisk-Kubanska Vänskapsföreningen ut ett dokument med titeln: ”Den verkliga censuren: det som medierna döljer om Yoani Sanchez”. Där dokumenteras bloggarens kontakter med USA:s regering och hennes finansiering som gött henne med minst en halv miljon dollar de senaste fyra åren. Likaså förklaras att den påstådda censuren av Internet inte beror på Kubas regering, utan är en konsekvens av USA:s blockad. Det verkar som om närvaron av dessa solidaritetsvänner gjorde arrangörerna nervösa.

Efter avslutningen hotades den kubanske journalisten av den aggressive chefen och reportern bad då denne att uppge sitt namn. Chefen vägrade att göra detta.

Cubainformacion 111114. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-15
Inga framsteg i försöken att återupprätta postförbindelser mellan USA och Kuba

Chefen för Posten på Kuba beklagar bristen på framsteg i förhandlingarna om att återupprätta direkt postförbindelse mellan USA och Kuba. Samtalen började 2009. Chefen sade att framsteg är avhängigt av att USAs regering godkänner ett avtal som tillåter försändelser i båda riktningarna. Han tillade att ”det är inte möjligt att ett USA-plan kommer med postförsändelser till Kuba om inte kubanska flygplan kan göra motsvarande till USA”.

Direkt postgång mellan länderna har inte förekommit sedan 1963. För närvarande passerar post genom Panama för att nå Kuba och motsvarar 42 % av utlandsposten till ön.

Cuba Central Team (USA) 111028. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-14
Sköldpaddorna dras in i SVT:s kampanj mot Kuba

Kuba - ett oavsiktligt paradis. Naturfilm från 2010. Kubas kommunistiska diktatur har inte många anhängare idag. Men några som kanske känner tacksamhet mot Fidel Castro är havssköldpaddorna. De har sluppit den våldsamma turistexploatering som förstört så många stränder på andra håll i Karibien.” Så presenterar SVT ett naturprogram om Kuba.

Tydligen har det gått SVT förbi att den kubanska revolutionen inte bara har ett starkt stöd hos landets befolkning (något som erkänns av t.ex. CIA), utan även åtnjuter en mycket stor respekt och beundran i stora delar av övriga världen, framför allt i syd. Nelson Mandela har sagt att ”den kubanska revolutionen har från sina första dagar varit en inspirationskälla för alla frihetsälskande folk”. Det är ett självklart perspektiv i den fattiga världen, som brottas med den misär som Kuba har avskaffat, men obegripligt med den världssyn SVT förmedlar.

Oskar Lilja


 
 

 

 
 

2011-11-11
Lionel Messi hyllar Che Guevara

Den argentinske fotbollsspelaren Lionel Messi, av FIFA utsedd till världens bäste, uttryckte beundran för sitt land och revolutionären Che Guevara i en intervju nyligen. Likaså framhöll han Diego Maradona. Han sade sig bli rörd när han såg ”fanor eller T-tröjor med Che Guevara, Diego Maradona eller Argentinas flagga.” I intervjun sade han också ”det viktigaste för oss alla borde vara att alla människor på jorden har en tallrik med mat.”


 
 

 

 
 

2011-11-03
Företag inhyrt för mediekampanj mot Kuba misstänks för spioneri i USA

Sholmo Shamir, styrelseordförande i det israeliska företaget RRsat Global Communications och som USA anlitat för medieintrång mot Kuba, var under åratal chef för ett företag som FBI misstänkte för spioneri. Företaget skulle ha ingått i Israels säkerhetstjänst, enhet 8200.

Enligt en bok av James Bamford tillhörde Shamir under 24 år den israeliska armén och han pensionerades som brigadgeneral.

RRSat ska garantera att program som produceras av USA:s regering ska kunna ses på Kuba. Programmen sänds via spanska satelliter Hispasat, men kontrolleras direkt från Miami av Office of Cuba Broadcasting, OCB, det regeringsorgan som ansvarar för propagandan mot Kuba och bland annat äger Radio och TV Martí.

Cuba Debate 111019. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-11-02
Kubas utrikesminister fördömer Västs krigspolitik

”USA:s och NATO:s doktriner är till och med mer aggressiva än de varit tidigare”, sade Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez vid FN:s Generalförsamlings 66:e session.

Den kubanske diplomaten sågade den krigspolitik som Washington och västmakterna påtvingar världen genom den så kallade Atlantpakten. Detta exemplifierades med den militära interventionen mot Libyen och det ökande hotet mot Syrien.

Rodriguez påminde om att så tidigt som 21 februari varnade Fidel Castro att NATO ovillkorligen förberedde ett krig mot Libyen. Rodriguez sade att Kuba sedan dess engagerat sig, inte i försvaret av en regering, men av en princip: att mörda tusentals oskyldiga med det uppgivna syftet att skydda civila är oacceptabelt. Historien visar med all tydlighet att fred inte kan framtvingas med krig eller våld.

Rodriguez påminde om USA:s återupptagna roll för Fjärde Flottan, installationen av militärbaser och utskickandet av trupper för att kunna intervenera var som helst, den misslyckade statskuppen i Venezuela 2002, följt av en oljekupp; försöken till delning av Bolivia, militärkuppen i Honduras och kuppförsöket i Ecuador. Allt detta passar in perfekt i den nya strategin.

Samtidigt framhöll Rodriguez den Latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA och integrationen i Latinamerika och Karibien.

Inför det ökande hotet om krig, den ojämlika distributionen i världen och klimatförändringar uppmanade Rodriguez länderna i Syd att agera tillsammans. Det är nödvändigt. Likaså uppmanade han FN att undvika militärt ingripande i Syrien och anklagade USA och Europa för att föra krig med syftet att säkra enorma olje- och vattentillgångar samt att konfiskera finansiella tillgångar i tider av global ekonomisk och social kris.

Rodriguez gick vidare till att uttrycka Kubas stöd för en palestinsk stat med gränser från före 1967 och med Östra Jerusalem som huvudstad. Generalförsamlingen bör ta in Palestina som fullvärdig medlem i FN, utan godkännande i Säkerhetsrådet, med eller utan USA:s veto, med eller utan nya förhandlingar.

Radio Cadena Agramonet 110926. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-31
Västtyskland anlitade ledande nazist för att spionera på Kuba

Den tyske krigsförbrytare som uppfann den mobila gaskammaren och använde dem för att mörda tusentals judar, rekryterades av västtyska säkerhetstjänsten för att spionera på Fidel Castro. Detta framkommer i nyligen släppta dokument.

Det handlar om Walter Rauff, en SS-officer som var chef för en nazistisk grupp som använde bilavgaser som leddes in till fångarna tills de dog. Det var i fångläger i Tyskland, Polen och Ukraina. Rauff var efterlyst för fler än 90 000 mord. Men det hindrade inte tyska säkerhetstjänsten att anställa honom, väl medvetna om hans krigsbrott.

Av dokumenten, som tyska der Speigel redovisar, framgår att Rauffs kubanska jobb inte gick något vidare. Därför halverades hans lön 1962. I dokumenten avslöjas också hur tyska säkerhetstjänsten på mystiskt vis ”tappat” ett 500-sidigt dokument över den nazistiske krigsförbrytaren Alois Brunner.

The Independent 110927. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-30
Laura Pollán avliden

Laura Pollán, en av ledarna för ”Damer i Vitt”, dog 13/10 på sjukhuset Calixto Garcia i Havanna. Hon hade legat inlagd en vecka för en allvarlig nedsättning av lungfunktionen på grund av ett virus.

Hennes make Héctor Maseda, en av de 75 agenter som greps 2003 och som nu släppts, har valt att stanna på Kuba efter sin frigivning. I en intervju med Progreso Semanal (USA) några dagar innan hustruns bortgång sade han sig vara mycket nöjd och optimistisk med hur hon vårdades på intensiven på sjukhuset Calixto Garcia.

En stund innan intervjun hade Maseda fått information om de allvarliga lungproblem som hans 63-åriga fru led av. Maseda ville inte uppge namnet på den specialistläkare som leder teamet, mengav läkaren mycket beröm för dennes humanitet och professionalitet. Han tillade att han berömde ”läkarna, inte regeringen.” Han sa också att Pollán fick alla nödvändiga mediciner som hon behövde, liksom den bästa vård som går att få någonstans.

Pollán har varit ordförande för Partido Liberal de Cuba, som bland annat samarbetar med SILC (Svenskt Internationellt Liberalt Centrum). Söndagen innan Pollán avled gick ”Damerna” som vanligt i en liten demonstration på 20 personer, efter mässan i Santa Rita-kyrkan. Allt förlöpte lugnt, men enligt Maseda dök det upp en ”provokatör”. Maseda säger: ”Jag måste medge att polisen uppträdde mycket bra och tillät inte denne att komma fram.”

Progreso Semanal (USA) 111010 & 111014, Liberala Ungdomsförbundet 111020. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-29
Meddelande från René González till det kubanska folket

Dessa ord är till mitt folk, till dem jag tackar sedan jag kom ut ur fängelset. Ord som jag på grund av omständigheterna inte kunnat förmedla innan på grund av nödvändigheten av säkerhet.

Det är väldigt svårt att prata genom en kamera till ett folk som jag älskar så mycket och som jag känner mig som en del av. Men jag behöver kommunicera med er och tala om hur tacksam jag är för allt ni gjort. Att berätta att vi inte känt oss övergivna, tack vara alla meddelanden, brev från barn, alla de arbetsgrupper som sänt oss hälsningar från Kuba, stödet som vi alltid haft och att det har närt oss under dessa år av orättvisa som redan är alldeles för många.

För mig är detta ögonblick av lycka som vi delar bara en parentes i en historia av övergrepp och där det ännu inte finns ett uns av rättvisa. Det faktum att jag nu är utanför fängelset betyder bara att en väg av orättvisa som jag varit utsatt för, kommit till vägs ände. Men vi har fortfarande fyra bröder som vi måste rädda och behöver bland oss, tillsammans med deras familjer; bland er och för er, och inte där de nu befinner sig. Där de stiger upp, vaknar upp varje morgon, går till en matsal där de inte borde äta, går bland människor bland vilka de inte borde gå och vi måste verkligen fortsätta kampen att få ut dem därifrån.

För mig är detta bara en skyttegrav, en ny plats där jag kommer att fortsätta att kämpa för att rättvisa ska skipas och för att De 5 ska vara tillbaka vid er sida.

Jag vill skicka en speciell hälsning till familjerna till de andra fyra bröderna, som verkligen berört mig med sin glädje. Det är verkligen djupt rörande när man pratar i telefon med en person som har en son eller make i fängelse och hälsar min frihet som om det vore frihet för en av deras egna. Det rör mig verkligen och gör mig än mer fast besluten att fortsätta kampen för att de förtjänar inte att vara där de är.

Till hela mitt folk, till de tusentals överallt i världen som varit med oss alla dessa år och tack vare vilka vi bit för bit vi lyckats slå ett litet hål i den tystnad som de stora mediebolagen har i fallet. På De Fems vägnar uttrycker jag min djupaste tacksamhet, mitt åtagande att fortsätta att företräda er på det sätt ni förtjänar, vilket till syvende och sist är vad De Fem gör, för att vi är inte bara fem, vi är ett helt folk som har stått emot i 50 år. Och tack vare det så står vi fortfarande upprätt, för att vi inspireras av er, för att vi vet att vi representerar er och kommer aldrig att svika er och kommer alltid att vara på den höga nivå som ni förtjänar.

En kram till er alla. De Fem älskar er var vi än är.

www.freethefive.org 111014. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-29
Terrorister inbjudna till mottagning med spanska drottningen i Miami

Bland de inbjudna till en mottagning med spanska drottningen Sofia i Miami, fanns den USA-kubanske terroristen Armando Valladares. Han har varit inblandad i en rad kuppförsök, terrorbrott och också i mångmiljonbedrägeri i just Spanien. Drottningen var i Miami för att inviga ett spanskt Kulturcentrum.

Enligt spanska nyhetsbyrån EFE kom Valladares tillsammans med Miamis borgmästare, rektorn för Miami Dade College och Bacardi-direktören Emilio Estefan. Samtliga är framträdande figurer i den anti-kubanska Miami-maffian.

På julafton 1960 blev två barn och deras mor offer för en utplacerad bomb i varuhuset Flogar i Havanna. Inom några timmar greps 17 terrorister. Samtidigt upptäcktes tre verkstäder för tillverkning av bomber och en stor vapenarsenal och sprängmedel.

Bland de inblandade fanns Valladares och Carlos Alberto Montaner. Den senare av CIA förvandlad till en ”respektabel intellektuell”, som bedriver antikubansk verksamhet från Madrid.

Några år senare förvandlades Valladares i fängelset till ”invalid”. Han lyckades övertyga de franska myndigheterna och dessa krävde hans frigivning av humanitära skäl. Terroristen gjorde narr av sina befriare när han landade i Paris i ett alldeles utmärkt fysiskt tillstånd.

När han kom till USA togs han om hand av CIA som anförtrodde honom en rad uppgifter. Reagan gjorde honom till diplomat, men det gick så uselt att Valladares plockades bort.

2009 var Valladares inblandad i planer som gick ut på att mörda Bolivias president Evo Morales och starta ett inbördeskrig. Den ”store demokraten” Valladares utnyttjade i åratal sin ställning som diplomat för att bekämpa Kuba. 2010 anslöt han sig till kuppmakarna under Roberto Micheletti i Honduras.

Genom att utnyttja sina färdigheter i bedrägeri och lögn stod Valladares i spetsen för en grupp investerare i Spanien som påstod sig planera att bygga en temapark i Kantabrien. Temaparken fick investeringspengar från VFM, med säte i Miami. Dessutom lyckades Valladares lura till sig medel från Regionregeringen och EU på 60 miljoner euro.

www.telsesurtv.net 111013. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-27
Uttalande från Kubas Nationalförsamling

Den 7 oktober släpptes den kubanske anti-terroristkämpen René González, från fängelset i Marianna i Florida efter att ha fullgjort 13 långa år av en orättfärdig fängelsedom.

Efter att han låstes in i september 1998 tillsammans med sina kamrater Gerardo Hernández Nordelo, Ramón Labañino Salazar, Antonio Guerrero Rodríguez, och Fernando González Llort har de alla utsatts för grym och förnedrande behandling och de har utstått en lång rad påtryckningar och övergrepp, inklusive separation från sina familjer. Allt det hat som de varit offer för har inte lyckats bryta ner deras övertygelse och med beundransvärt mod har de hela tiden upprätthållit ett exemplariskt uppträdande som fångar.

Detta värdiga och modiga uppträdande från våra fem kamrater, att inte ta avstånd från sina principer under några som helst förhållanden, tillsammans med det hämndbegär som kännetecknat den juridiska process som dömde De 5, ledde domaren Joan Lenard att utmäta ett nytt och orättfärdigt straff för René. Det gjorde hon genom att neka honom att, efter straffets avtjänande, få återvända till Kuba, till sin familj och till sitt folk.

Domarens beslut säger dessutom att han förbjuds att besöka platser där man vet att det finns, eller brukar finnas, individer eller grupper som är terrorister. Denna dom, som USA:s regering står bakom, är bevis för att de anti-kubanska terroristerna i Florida fortsätter att njuta av fullkomlig straffrihet och stöd från USA:s myndigheter.

Under mer än 50 år har de olika administrationerna i USA skyddat terrorismen mot Kuba och på sitt territorium skyddat individer och organisationer som utövar terrorism. De har kunnat leva fullt normalt, med full tillgång till media och total straffrihet för att gynna och organisera terrorism mot vårt land. Dessa som åsamkat så mycket smärta och död. Erkännandet av detta faktum från domaren och USA:s regering bekräftar nödvändigheten att infiltrera dessa terroristgrupper. De hårda straffen mot De 5 syftar till att skydda de verkliga terroristerna, sådana som Luis Posada Carriles, som lever gott i Florida.

Det råder inget tvivel om att USA:s regering mycket väl känner till att René, genom att tvingas stanna i Miami, löper en allvarlig risk mot sitt liv och fysiska hälsa. USA:s myndigheter är de ansvariga om något händer.

Fallet med de 5 blir allt mer känt i världen. Tusentals män och kvinnor på alla breddgrader och från alla sociala skikt har anslutit sig till kampen för deras befrielse. Det har också ett stort antal parlamentariker och lagstiftande organ. I namnet av de 5 och deras familjer, också de offer för denna orättvisa, tackar vi för stödet till de 5.

Det har inte varit, och det är inte, en enkel väg när man motsätter sig hämndlystnad, hat och den blindhet som alltid rått i USA gentemot mot Kuba, på grund av att USA inte lyckats besegra vårt folk. De som kämpar för De 5 går också emot den stenhårda censuren kring fallet i medierna.

Vi tror fullt och fast på att solidariteten kan åstadkomma allt och att rättvisa kommer att segra över lögn och orättvisa. Därför uppmanar vi alla parlament och ledamöter, politiska och sociala grupper som kämpar för sanning och rätt, alla värdiga kvinnor och män på denna planet att de använder all påverkan de förmår på president Obama att han gör det han måste göra: att tillåta att René omedelbart få åka hem till sin familj och släpper hans fyra kamrater från fångenskapen.

Kommissionen för internationella relationer i Nationalförsamlingen 111011. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-26
Framgångar i jämlikhet

Kubas framgångar när det gäller jämlikhet mellan könen är kvantifierbara och siffrorna talar för sig själva, säger Gemma García, ansvarig för spanska utvecklingsorganisationen Desarrollo Local y Género de la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo. I en pressintervju berömde Garcia det höga antalet kvinnor i beslutsposition på Kuba, både i jämförelse med övriga Latinamerika, men också i jämförelse med Europa. Garcia deltog i ett möte för kvinnor på landsbygden på vilken ett antal olika länder deltog och utbytte erfarenheter.

Boletin informativo 111012. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-25
Överväldigande fördömande av USAs blockad mot Kuba

Under FN:s Generalförsamlings 66:e möte fördömdes åter, med överväldigande majoritet och för tjugonde gången, USA:s ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad mot Kuba. Röstsiffrorna blev 186 mot blockaden, 2 för blockaden (USA och Israel) samt 3 nedlagda röster. Två av FNs 193 medlemsstater saknades vid rösttillfället.

Som väntat röstades blockaden ner så gott som enhälligt av världens stater. Under den föregående debatten krävde ett 50-tal regeringsrepresentanter ett slut på USA:s inringning och blockad av Kuba.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez fördömde den intensifierade blockaden liksom den undergrävande verksamhet som USA bedriver för att störa den konstitutionella ordningen. Kuba har inför Generalförsamlingen lagt fram fakta som visar att skadorna av blockaden fram till 2010 uppgår till 975 miljarder dollar. Blockaden är den enskilt viktigaste faktorn som hindrar Kubas utveckling.

Blockaden är ett uppenbart brott mot internationell rätt. Den utgör en massiv kränkning av kubanernas mänskliga rättigheter, och enligt Genevekonventionen handlar det om folkmordspolitik.

20 gånger har FN fördömt blockaden, varav tre gånger under Obamas presidenttid.

Telesurtv.net 111025. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-24
USA:s ”Freedom House” sonderar förändringarna på Kuba

Freedom House, en av organisationerna i USA:s arsenal, har genomfört en opinionsundersökning på Kuba om de förändringar som pågår. Några av uppgifterna i studien:

”Många kubaner var positiva till föreslagna ekonomiska förändringar, speciellt det som handlar om att starta eget. Men eftersom detta skulle ske parallellt med att antalet anställda av staten skulle minska, var också många oroliga för att klara sig själva efter en livstid på stabila, om än sparsamma, statliga löner och subventioner.”

Men optimismen ökar: 41 % av kubanerna säger att landet gör framsteg, jämfört med 15 % när Freedom House gjorde en liknande undersökning i december 2010.

För mindre än ett år sedan var kubaner ”mycket skeptiska till förändring. De tvivlade på att verklig förändring skulle ske. Nu ser kubanerna att förändringarna är verklighet”.

Undersökningen kommer fram till följande:
79 % uppger att de sett en påtaglig förändring under de sex senast månaderna.
63 % uppger att de är positiva till reformerna som genomförs av Raul Castro.
49 % uppger att det är bättre att arbeta privat, jämfört med 44 % som säger att ett offentligt arbete är bättre.

Samtidigt uttryckte kubaner oro för ojämna inkomster, brist på pengar för att komma igång och avoghet från mindre lyckade entreprenörer.

The Christian Science Monitor 111022. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-22
Kuba uppmanar FN att rösta mot USA:s blockad

Inför den årliga omröstningen uppmanade Kuba alla FN:s 193 medlemsländer att i Generalförsamlingen rösta mot USA:s blockad. Det blir tjugonde gången världens länder röstar om blockaden, och de enda som röstar för blockaden är i regel USA och Israel.

Kubas vice utrikesminister Abelardo Moreno sade att blockaden förorsakat förluster på 975 miljarder dollar sedan den infördes 1962. Han uppmanade det internationella samfundet att upprepa det nära enhälliga fördömandet av sanktionerna den 25 oktober när Generalförsamlingen gör sin årliga revision av blockaden.

”Siffran 975 miljarder räknar inte med de fysiska, emotionella och sociala kostnader som blockaden åsamkat det kubanska folket under nära ett halvt århundrade. Något som inte har någon motsvarighet i historien mot något land under belägring”, sade Moreno.

Han påpekade också att blockaden är extraterritoriell, då USA bestraffar också företag från tredje land som vill ha handel med Kuba. Så ”världen bör fördöma denna inhumana blockad” en gång för alla och insistera på att USA häver den. Moreno hänvisade till böterna på 500 miljoner dollar som den holländska banken ABN-AMRO ålagts av USA, liksom flera andra europeiska företag som bötfällts för att de försökt göra affärer med Kuba: Detta för att visa hur USA påtvingar främmande länder sina lagar.

I förra årets omröstning, som blev en överväldigande seger för Kuba, röstade Generalförsamlingen massivt mot blockaden med 187 röster för att häva den och endast USA och Israel för att behålla den.

Xinhuanet 110914. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-19
WikiLeaksdokument visar att kampanjen mot Hilton Hotels´ Kubabojkott hade effekt

Telegram som WikiLeaks publicerat avslöjar framgångarna för kampanjarbetet som brittiska fackföreningar och solidaritetsrörelser drev mot Hilton Group för att de inte tillät kubaner att bo på deras hotell.

I rapporterna skriver USA-diplomater hem om reaktionen hos den internationella hotellkedjan inför hotet om en bojkott som två stora brittiska fackföreningar tillkännagav. Vid ett senare tillfälle rapporteras om ett möte som parlamentsledamöter och företrädare för alla partier i Parlamentet höll. USA-ambassaden skriver hem till Washington att en mycket effektiv bojkott av Hiltons hotell 2007 ledde till att hotellkedjan fruktade en konflikt mellan ”USA:s sanktioner mot Kuba och brittisk lag som förbjuder diskriminering.” Hilton beordrade sina anställda att inte bryta mot brittisk lag och satte dem på det viset på en eventuell kollisionskurs med bestämmelser i USA.

Cuba Solidarity Campaign (CSC) och fackföreningarna Unison och GMB omnämns i USA-ambassadens rapporter.

CSC News 110831. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-17
Röda Korset: Kuba bland de bästa i skyddet av barndomen

Kuba är nummer åtta bland 161 länder i världen vad gäller barnens rättigheter och skydd av barndomen. Kuba toppar listan bland de latinamerikanska länderna. Detta enligt Rädda Barnen. Organisationen mäter i huvudsak tre parametrar: antalet läkare, sjuksköterskor och barnmorskor per tusen invånare. Vidare tittar man på omfattningen av vaccinationer mot difteri, stelkramp och kikhosta, samt antalet födslar i närvaro av utbildad personal. Kuba ligger före länder som Ryssland, Frankrike och Tyskland. Storbritannien hamnar på 14:e och USA först på 15:e plats. I botten ligger Tchad och i toppen Schweiz.

Boletin informativo 110907. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-16
Kuba marknadsför ny medicin mot cancer i Europa

Vidatox 30CH är en kubansk naturmedicin för behandling av cancer, som kan etableras på den europeiska marknaden. Man hyser optimism från kubansk sida efter besök i Storbritannien, Belgien och Frankrike. Intresset var mycket stort, både för cancermedicinen och andra produkter från Labiofam.

Boletin informative 110906. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-15
USA vägrar kubanska hälsovårdsarbetare visum

Kuba protesterar mot att USA vägrar att utfärda visum till den kubanska delegationen till möte med ledningen för OPS, den Panamerikanska Hälsovårdsorganisationen.

Detta förhindrar Kuba att delta fullt ut i arbetet. ”Vi beklagar djupt att den kubanska delegationen inte blir komplett vid detta tillfälle”, sade den kubanske funktionären. USA har enbart beviljat visum till Kubas hälsovårdsminister Roberto Morales.

Cuba debate 110926. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-13
USA föredrar El País’ Kuba-korrespondent

I telegram som avslöjats av WikiLeaks framkommer att USA:s Intressekontor i Havanna betecknar den spanska dagstidningen El País’ korrespondent som “den bäste och mest kände” bland de utländska journalisterna på Kuba. Förre chefen på USA:s Intressekontor i Havanna, Michael Parmly, berömmer i ett telegram Maurcio Vicent som den bäste av de utländska korrespondenterna på ön och att tillägger att han är välkänd bland USA-diplomaterna.

Vicent, som efter tjugo år på Kuba, nyligen fått sin ansökan om förlängning av sin journaliststatus på ön avslagen, beröms av Parmly. Vicent har varit gäst hemma i Parmlys residens och “visat sig vara pålitlig.”

Dessa avslöjanden, som kommit fram genom WikiLeaks, har tystats ner av både El País, The Guardian, New York Times och andra medier som tidigare fått tillgång till dessa telegram. De har inte heller skrivit något om den intervju med Barack Obama som bloggaren Sánchez gjort och som visat sig vara falsk.

Kuba har motiverat avslaget på Vicents nya ansökan med normer som de flesta länder ansluter sig till och som slår fast att journalister som har “brustit i journalistisk etik i sin rapportering och/eller som inte håller sig objektiva” kan få sina journalistvisa indragna.

Cubadebate 110908. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-12
USA:s ”demokratiseringsprogram” siktar in sig på ungdomar och sociala medier
Tracey Eaton, Along the Malecon

Jag har grävt igenom en packe på 777 sidor av regeringshandlingar för att få en bättre förståelse av hur USA använder pengar till sitt ”demokratiseringsprogram” för Kuba. Utifrån dokumenten har jag plockat fram de tio största mottagarna av federala medel.

Här finns uppgifter om ca 85 miljoner dollar som använts sedan 1997 av totalt ca 150 miljoner. Av detta framgår att jag inte har någon komplett bild. Det här är mer en ögonblicksbild utifrån ofullständiga uppgifter.

Några korta iakttagelser: Mellan 2008 och 2010 fokuserade Freedom House på nya medier, gräsrotsinitiativ och ungdomar, på vilket man spenderade runt 4,5 miljoner dollar. Också Pan American Development Foundation riktade in sig på ungdomar, där man satsade 3,3 miljoner dollar mellan 2008 och 2009.

Institute for Democracy in Eastern Europe satsade mer än 1,5 miljoner dollar på olika Kuba-initiativ, vilket jag finner fascinerande. [Alltså att ”Demokrati i Östeuropa” satsar pengar på Kuba – men det kanske förklarar en del av Tjeckiens och andra östländers aggressiva politik mot Kuba.]

Along the Malecon 110930. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-12
Tysk affärskedja bojkottar PayPal

Den tyska kedjan Rossmann har tillkännagivit att man inte längre ska använda sig av PayPal för betalningar på nätet. Det på grund av att PayPal vägrar att förmedla betalning för kubanska produkter.

Rossmanns beslut kommer efter ett åtal mot PayPal från ett tiotal affärsmän i Tyskland som fått sin försäljning på nätet bojkottat av PayPal. Det USA-ägda bolaget har också krävt att Rossmann plockar bort kubanska produkter från sitt sortiment. “Trots att många av våra kunder använder PayPal vill vi inte uppfylla detta krav”, säger den tyska apotekskedjan med fler än 1 600 butiker i Tyskland. “Vår ståndpunkt är att det inte finns någon som helst grund för att använda lagar i USA också i Tyskland.”

Siempre con Cuba 110906. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-11
Ledamöter i USA:s kongress varnar spanska Repsol för borrningar med Kuba

34 ledamöter i USA:s kongress har skickat ett brev till spanska oljeföretaget Repsol i vilket man varnar för att det kan drabbas av rättsliga och kommersiella risker om det fortsätter med planerna på att borra efter olja utanför Kubas kust. Ileana Ros-Lehtinen från Florida, talman i Representanthusets Utrikesutskott, skrev brevet som undertecknats av såväl demokrater som republikaner. Brevet varnar Repsol att deras planer sätter företagets kommersiella intressen i fara. Man påminner om att USA har ”omfattande” handelssanktioner mot Kuba.

I ett uttalande i samband med brevet sade Lehtinen: ”Den förtvinande kubanska regimen letar desperat efter en räddningsplanka och verkar ha funnit en villig partner i Repsol. Dessa oljeborrningsplaner är en fara för miljön och berikar det kubanska tyranniet.”

Brevet nämner inget om miljön. Repsol har inte bekräftat att brevet anlänt men säger att: ”Det planerade arbetet i Kuba med dessa undersökningsborrhål är i överensstämmelse med nuvarande USA-lagar såväl vad gäller blockaden som säkerheten.”

Energi- och kubaexperter i USA fortsätter att uttrycka oro att det inte förekommer någon dialog mellan de båda regeringarna kring säkerhet och att USA:s embargo förbjuder Kuba från att använda USA-teknologi för säkerhet [vilken vi såg exempel på vid Shells jättelika oljeutsläpp i Mexikanska Bukten förra året].

Cuba Central Team (USA) 111001. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-10
Tomas Borge, historisk sandinistledare i Nicaragua, om relationerna med Kuba:

”Jag skulle vilja berätta om hur våra relationer varit med Kuba. Det gäller såväl efter Sandinisternas revolutionära seger 1979, tiden som opposition mot högerregeringarna, efter 1990 och nu, när vi nu åter är vid makten.

Solidariteten var alltid total och villkorslös, utan krav på motprestationer. Det fanns inte någon begäran från oss som lämnades utan åtgärd. Under vår första regering bad vi ständigt om olja från vänskapligt sinnade länder. Våra önskemål uppfylldes inte alltid, men vi kunde räkna med Kuba som offrade delar av den olja som skickades från Sovjetunionen. Detta vidarebefordrade man till oss utan kostnad. Tusentals ungdomar, från de mest avlägsna och isolerade platser i landet, har studerat medicin på kubanska universitet och många andra ungdomar studerade inom andra fakulteter. Många i vårt land – precis som i andra latinamerikanska länder – har fått glädje av ”Operation Mirakel” (som genomfört långt över en miljon ögonoperationer och återgett alla dessa människor synen utan kostnad för dem).

Tusentals nicaraguaner har fått vård på kubanska hälsocentraler och den rådgivning vi fått har varit omfattande och givits med stor respekt. Kubanerna har givit oss råd inom hälsovård, utbildning, polis och försvarsmakt. Våra poliser och soldater lärde sig inte bara teknik utan också den ovärderliga vikten av ärlighet. Från den första dagen av alfabetisering, i vilken tiotusentals ungdomar deltog, räkande med kubansk rådgivning. Nyligen har vi nästan helt lyckts utrota analfabetismens gissel, också i detta fall med stöd från Fidels och Martís fosterland.

Nicaragua är idag en av de mest säkra platserna i världen tack vare att vi har en poliskår som är okorrumperad, vilket är det viktigaste för dess effektivitet. Rådgivning från Kuba har bidragit till denna effektivitet.

Fidel gav oss råd i de mest delikata frågor. Tyvärr så följde vi i de flesta fallen inte dessa. Exempelvis rådde han oss att avskaffa den obligatoriska värnplikten. Men vi höll fast vid den och det var en av huvudanledningarna till att vi förlorade valen (1990). Fidel och kubanerna klandrade oss aldrig för att vi inte följt deras råd.

De behandlade oss alltid inte bara med respekt utan också med kärlek och beundran. Nicaraguas folk, Sandinisterna FSLN och vår regering är evigt tacksamma för Kuba och dess revolution.”

Managua 111003. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-09
FN berömmer Kuba för dess höga HDI

FN:s vice generalsekreterare Khalid Malik, framhöll i Havanna de goda resultat som Kuba uppnått i mänsklig utveckling, mätt i HDI, ”Human Development Index”. I detta index mäts tre viktiga indikatorer; hälsa, utbildning och inkomster. Vid en presskonferens framhöll FN-representanter att Kuba förbättrat sitt HDI under det senaste året. Det framhölls att Kuba är det enda landet i Latinamerika som finns bland de tio bästa länderna i förbättring av HDI under det senaste decenniet.

Boletin informativo 111003. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-08
USA vill översvämma Kuba med spam från mobiltelefoner

Washington Software Inc, ett företag i Maryland, har tecknat kontrakt med USA:s regering om ett program som kan bombardera användare av mobiltelefoner på Kuba med 24 000 textmeddelanden i veckan. Detta i strid med internationella konventioner och kubanska lagar.

Företaget har fått en månad på sig att utforma ett ”textmeddelandesystem” avslöjas på webben av Cuba Money Project och Tracey Eaton. Detta skulle allvarligt hota SMS-funktionen av hos de över en miljon användarna på Kuba. Washington Software ifrågasatte lagligheten av projektet men uppmanades att inte bekymra sig om denna ”detalj”.

Det är byrån BBG som ska skriva propagandameddelandena, utan att man kan svara, rätta eller påverka dem. ”Byrån tar ansvaret för innehållet i meddelandena medan Washington Software har ansvar för att systemet ska fungera enligt specifikationerna.” I dessa ingår att det ska finnas teknik för ”att manipulera och byta ut nyckelord i meddelanden”. Kapaciteten ska vara 24 000 meddelanden i veckan och får aldrig understiga 1 800 i timmen, utan tillstånd från uppdragsgivaren. Såväl spanska som engelska ska kunna användas liksom att kunna tillåta korrekt förmedling av meddelanden(!).

Bland mjukvaruföretagets kunder finns USA:s Utbildningsdepartement, Hälsovårdsdepartement och flera andra regeringsanknutna kunder. Likaså företag som IBM och Lockheed Martin.

Cubadebate 111002. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-06
En rad ledare i världen kräver slut på USA:s blockad

Vid FN Generalförsamlings möte har en rad statschefer uppmanat USA att lyfta embargot mot Kuba. Bland dessa ledare finns statscheferna för El Salvador, Sri Lanka, Namibia, Boliva och Venezuela. Salvadors Mauricio Funes sade att blockaden är ”inte bara en anakronism och en historisk kvarleva från en tid vi definitivt vill gå vidare ifrån, utan också ett hinder som försvagar Amerika som kontinent.” Namibias president krävde ett ”omedelbart och ovillkorligt” slut på blockaden mot Kuba.

Cuba Central Team (USA) 111001. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-06
USA ökar pressen på Kuba för att stoppa oljeutvinning

USA-myndigheter har bötfällt företaget Flowserve Corp i Texas för att det påstås ha sålt oljeprospekteringsutrustning till företag som gör affärer med Kuba. Företaget ska nu betala drygt en halv miljon dollar till staten för att det sägs ha brutit mot USA:s blockadlagar.

De senaste månaderna har reaktionära grupper i Florida och i USA-kongressen pressat Vita Huset allt hårdare för att sabotera Kubas planer på oljeutvinning.

Boletin informativo 111005. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-05
”Damerna i Vitt” och utländska medier ljuger om polisvåld, menar vittnen

Vittnen i Santiago de Cuba hävdar att ”Damer i Vittt” ljuger när de påstår att de blivit attackerade med tårgas av anti-terrorstyrkor. Vittnena uppger i stället att ordningsmakten bildade kedja för att skydda kvinnorna från uppretade kubaner. Det förekom inget våld och ”Damerna ger dessa felaktiga uppgifter för att rättfärdiga aggression mot Kuba”, enligt reportern Gisela Garcia. En av ”Damerna” sade till medier baserade i Miami: ”Damerna i Vitt kan bli gnistan som tänder branden på Kuba.”

På listor över ”politiska fångar” har Damerna listat såväl internationella fotbollsstjärnor som målare från 1700-talet. I ett reportage på kubansk TV påminner man också om kraven från ordföranden i Utrikesutskottet i USA:s Representanthus, Ileana Ros-Lehtinen, som vill ha en ”lösning” som i Libyen på Kuba med NATO-trupper och FN-resolutioner.

I det kubanska reportaget påpekas att Kuba inte använt tårgas och inte haft några anti-terroriststyrkor sedan revolutionen segrade 1959.

Cubadebate 110907. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-04
USA:s Intressekontor i Havanna överför 30 000 dollar till ”Damer i Vitt”

WikiLeaks har släppt ett telegram från USA:s Intressekontor i Havanna från 2008 då dåvarande chefen Jonathan Farrar ber om nya pengar till ”dissidenterna” på Kuba och till Laura Pollán från ”Damer i Vitt” samt Roberto Miranda.

Farrar påpekar i telegrammet att det enligt Lag 88 är olagligt att ta emot pengar från en främmande regering som arbetar för att störta regeringen. Han rekommenderar därför att pengarna lämnas över i hemlighet ”som vi gjort vid andra tillfällen.” Så har pengar överförts via familjemedlemmar till Damer i Vitt av Western Union. Han rekommenderar också att man använder euro eller annan valuta istället för dollar. Farrar nämner också att Miranda fått pengar från andra vänligt sinnade ambassader.

Samma år utfärdar Kubas UD ett uttalande där man fördömer att ”USA:s regering har 45,7 miljoner dollar till sitt förfogande för att betala sina grupper av medlöpare på Kuba och för att framkalla provokationer. Dessa pengar är en del av de 116 miljoner som avsatts för att nära industrin för undergrävande verksamhet och kontrarevolution på Kuba och betalat av bidrag från USA.”

Cubadebate 110908. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-10-01
Spanska radion anställer USA:s officielle kubanska bloggare

Nu när Wikileaks beslutat att offentliggöra alla sina telegram, utan urval och censur från de fem stora tidningsdrakarna, framkommer en del intressanta nyheter om Kuba. Bland annat att den intervju som den kubanska bloggaren Yoani Sánchez uppgav att hon gjort med Obama 2009 var en bluff och intervjun skrevs av funktionärer på USAs Intressekontor i Havanna. Vi påminner om att denna intervju fick stort genomslag i bolagsmedierna. Sánchez har sedan 2007 gjorts till superkändis tack vare stödet från mäktiga medier som nyhetsbyrån Reuters, Prisa gruppen med bland annat El País och Time Magazine.

Skandalen om icke-intervjun, totalt nedtystad av medierna, har förvisso inte förhindrat att Sánchez fått kontrakt med Spaniens Nationella radio och att hon således får betalt för sina dagliga krönikor. Vi påminner om att hon på knappt fyra år öppet har fått mer än 500 000 dollar från olika medieföretag och politiska stiftelser. Till detta kommer en okänd och icke offentliggjord summa från USAs regering.

Ett annat intressant telegram, också det negligerat av medierna, avslöjar att ”dissidenterna” är USAs hantlangare. Marta Beatriz Roque ber i en videokonferens 2008 president Bush om ”större ekonomiska resurser trots allt ekonomiskt stöd som ert land redan givit oss.”

Men de stora internationella medierna förtiger desssa nya bevis på den direkta kopplingen mellan USAs regering och den kubanska ”dissidentrörelsen”, vars medlöperi och politiska bankrutt lagts i dagen.

Cubainformaciontv 110910. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-29
Domare Lenards grymma och bisarra beslut mot René

En federal distriktsdomstol har tagit ett bisarrt beslut om en av de fem kubaner i USA:s fängelse. René har i oktober fullgjort sitt straff för att ha varit en icke-registrerad agent för Kubas regering, då han infiltrerade terroristgrupper i USA för att förhindra attentat mot Kuba.

Domare Joan Lenard har bestämt att René Gonzalez, som redan suttit tretton år i ett federalt fängelse, ska tvingas att leva i Miami de nästa tre åren under vad som kallas övervakad frigivning.

René hade bett domstolen att ge honom tillstånd att åka hem till Kuba för att vara med sin fru Olga och sina två döttrar. För flera år sedan beslutade USA att hindra Olga från att komma till USA för att besöka sin man. Under tretton år har hon bara sett honom en gång. Ett grymt och ovanligt straff för en fånge.

Vilka ytterligare intressen har USA:s regering för att ytterligare straffa en person vars enda brott är att ha bekämpat terrorism? Varför tvinga honom att vara kvar i Miami, centrum för anti-kubansk terrorism? Spelar det ingen roll att terrorister baserade i Miami har mördat 3 478 kubaner och invalidiserat 2 009 under de senaste fem decennierna?

Domstolen kopplade villkor till uppehället i Miami. René ”förbjuds att umgås med, eller besöka speciella platser, där individer eller grupper av terrorister, medlemmar i organisationer som förespråkar våld eller organiserat våld ofta frekventerar.” Betyder inte det att han inte borde vara i Miami för att efterkomma villkoren från domstolen? När Miami är hemvisten för terrorism i USA?

De terrorister som René hade som uppgift att övervaka lever i Miami. De förespråkar öppet våld. Så sent som i april i år upprepade Luis Posada Carriles – hjärnan bakom sprängningen av ett kubanskt civilflygplan då alla 73 ombord omkom, liksom den som låg bakom en terrorkampanj mot hotell och restauranger – sitt stöd för våld mot Kuba. Varför tvingar domstolen René att bo i Miami och därmed utsätta honom för risker när han måste leva sida vid sida med de terrorister som han bevakade?

CubaDebate 110919. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-28
CIA har förvandlats till en paramilitär organisation, enligt Washington Post

I en artikel i Washington Post skriver Greg Miller och Julie Tate att CIA omvandlats till en paramilitär organisation vars viktigaste uppgift är att döda.

CIA har bildat en antiterroristenhet som ska hitta al-Qaidamål i Yemen. För detta ändamål har man byggt en ny hemlig landningsbana för förarlösa CIA-flygplan i landet.

När raketerna börjar regna, skriver tidningen, kommer det att markera en utvidgning av CIA:s paramilitära uppdrag.

Under det årtionde som gått sedan attackerna 11 september 2001 har CIA genomgått en grundläggande omvandling. Även om CIA fortsätter att samla in information och göra analyser av ett brett spektrum av ämnen, ligger fokus och resurser alltmer på att hitta mål att tillfångata eller döda, skriver Washington Post.

De förarlösa flygplanen har dödat fler än 2 000 motståndsmän och civila, ett häpnadsväckande högt antal för en byrå som har en lång historia av stöd till utvalda grupper i blodiga konflikter, men som sällan utförde morden själva.

Grupper som arbetar med mänskliga rättigheter anser att CIA idag fungerar som en paramilitär grupp som går utöver vad det USA historiskt sett begärt av krigsmakten. CIA erkänner inte officiellt bombningarna med icke-bemannade flygplan och än mindre ger man någon förklaring till vem man dödar, varför och enligt vilka lagar.

”Vi ser ett CIA organiserat som vilken paramilitär grupp som helst, utan övervakning eller kontroll, utan någon redovisning som man traditionellt förväntar sig av militären”, säger Hina Shamsi, chef för Proyecto de Seguridad Nacional de la Unión Americana de Libertades Civiles (UCLA).

Cubadebate 110902. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-28
Den fiberoptiska kabeln snart i Kuba

Under de närmaste månaderna kommer Kuba att kunna börja använda ett fiberoptiskt nät för anslutning till Internet. Det åstadkoms via en 1 600 kilometer lång kabel som förbinder Venezuela och Kuba.

När kabeln är uppkopplad kommer den att ersätta den långsamma och dyra satellitförbindelse som Kuba hittills hänvisats till. USA har inte tillåtit en uppkoppling på den fiberoptiska kabel som löper i havet utanför Havanna.

Kubas viceminister för IT, Boris Moreno, förklarade att man successivt kommer att överföra service från satellit till fiberoptik. Till att börja med blir det inte någon sänkning av priserna och i första hand kommer institutioner inom vetenskap, kultur, bibliotek, sjukhus, administration och olika offentliga uppkopplingar där många människor har tillgång att prioriteras.

För att bredbandsuppkoppling ska fungera i enskilda hem krävs ytterligare investeringar i infrastruktur. Den nu lagda kabeln har kostat 70 miljoner dollar och finansierats genom samarbetsorganisationen ALBA.

Progreso Semanal 110831. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-27
Obama förlänger blockaden mot Kuba

Obama sa till spanskspråkiga korrespondenter i Washington att Kuba inte är ”tillräckligt aggressiv” i sin reformprocess. Han sa:

”Vi ser enorma förändringar i Mellanöstern. Under loppet av bara sex månader ser vi knappt några auktoritära kommunistländer kvar i världen och här har vi denna lilla ö som är en kvarleva från 60-talet.”

Måndagens uttalande var inledningen på Obamas förnyelse av sanktionerna med Kuba enligt lagen från 1917 om ”handel med fienden”. Varje president har varje år sedan 1977 förnyat blockaden då Kongressen antog en lag som kräver en årlig förnyelse från presidenten av blockaden.

Cuba Central Team (USA) 110916. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-26
UNICEF: ”Kuba är enda landet i Latinamerika utan undernäring bland barn”

I UNICEFs senaste rapport, ”Framsteg för barndomen och redovisning av näringsläget”, sägs att det i dagens värld finns 146 miljoner barn under fem år som lider av svår undernäring. Inte ett enda av dessa barn är kuban.

Kuba är det enda land i Latinamerika och Karibien som eliminerat undernäring bland barn, det tack vare de ansträngningar som gjorts för att förbättra livsmedelssituationen, speciellt bland utsatta grupper.

Också FN:s organ för livsmedel och jordbruk, FAO, framhåller Kuba som det land i Latinamerika som gjort störst framsteg i kampen mot undernäring. Att Kuba lyckats så bra beror till stor del på att staten garanterar en baskorg med mat. Dessutom uppmuntras mödrar att amma. Det kompletteras med andra livsmedel. Likaså får alla barn upp till sju års ålder en liter mjölk om dagen. Denna distribueras tillsammans med kompotter, juicer och annan mat på ett jämlikt sätt.

Det är inte för inte som FN placerar Kuba i frontlinjen vad gäller mänsklig utveckling. Och som om inte detta vore nog, så har Kuba bland sina mål att utrota fattigdomen och garantera en miljömässigt hållbar utveckling till 2015. Allt detta trots 50 år av ekonomisk, kommersiell och finansiell blockad från USA.

El Polvorín 110919. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-23
Censur av information om Kuba

När WikiLeaks lät offentliggöra samtliga telegram, utan att gå via de stora medierna, fick vi veta mycket intressanta om Kuba. Det handlar om information som El País, Guardian, New York Times, Le Monde och Der Spiegel haft tillgång till men som de döljer för läsarna.

Dessa telegram visar att den kubanska regeringen haft rätt när den sedan länge hävdat att anti-castrogrupperna är finansierade av USA:s regering och att de så kallade oberoende journalisterna närs från utlandet och inte är annat än samarbetsmän med de regeringar som är fientliga till den kubanska revolutionen.

I ett av telegrammen, från 31 juli 2008, ansökes om fonder till en av de så kallade Damerna i Vitt och deras talesperson. I samma telegram ansöks dessutom om pengar till ett utbildningsinstitut för att det ska fortsätta med sitt arbete mot revolutionen. I ett annat telegram, från 15 september 2008, begärs 5 000 dollar till en ”Övergångsagenda” och uppgifter till ”dissidenterna” Martha Beatriz Roque, Vladimiro Roca och Elizardo Sanchez. Dessa har försett den utländska pressen med listor på ”politiska fångar”. Listan har visat sig innehålla namn på såväl bolivianska fotbollsstjärnor, en målare från 1700-talet och peruanska volleybollspelare.

Men det kanske märkligaste telegrammet är det som handlar om bloggaren Yoani Sánchez. I detta telegram avslöjas att den intervju som Sánchez gjorde med president Obama 2009 var en ren falsifikation. Intervjun fick stort genomslag i internationella medier. Det visar sig att frågor och svar, inklusive Obamas gratulationer till ett pris från Columbiauniversitetet, redigerades av funktionärer på USA:s intressekontor i Havanna. Offentliggörande av ett liknande faktum skulle inneburit slutet på vilken annan journalists karriär som helst. Men i fallet Sánchez förhåller det sig precis tvärtom. Bluffen tystades av El País, som publicerat ”intervjun”. Och till råga på allt har nu Sánchez fått kontrakt med Spaniens Nationella Radio!

I ett annat telegram framgår hyllningar och applåder från chefen på USA:s intressekontor, Michael Parmly, till El País dåvarande korrespondent i Havanna, Mauricio Vicent. I telegrammet framhåller Parmly att Vicent är den bäste korrespondenten i Havanna. Och Parmly bör veta; Vicent är välkänd av USA då han bland annat dinerat med Parmly i hans residens. Parmly säger att Vicent visat sig pålitlig och välinformerad.

Det är viktigt att betona att all denna information länge varit tillgänglig för de stora medierna, men att de valt att förtiga den för världsopinionen. Nu, när samtliga telegram släppts av WikiLeaks, utfärdar dessa medier en kommuniké där de fördömer den ocensurerade publiceringen. Det dessa medier ännu en gång försvarar är rätten till censur, inte pressfrihet.

Pascual Serrano, Cubadebate 110916. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-22
Kuba erkänner inte NATO-rebellerna i Libyen

”Republiken Kuba kommer inte att erkänna det Nationella Övergångsrådet eller någon annan tillfällig myndighet i Libyen. Det kommer enbart att erkänna en regering som tillsätts på ett legitimt sätt och genom det libyska folkets fria och självständiga vilja.” Så sägs det i det uttalande som Kubas UD publicerade i lördags.

I dokumentet tillkännagavs att Kuba kallar hem all diplomatisk personal till följd av fördjupningen av konflikten som orsakats av utländsk intervention och NATO:s militära övergrepp, som hindrat en förhandlad och fredlig lösning i överensstämmelse med det libyska folkets självbestämmande.

Under förevändningen att skydda civila har NATO mördat tusentals av dem och ignorerat flera konstruktiva initiativ från Afrikanska Unionen och andra länder. NATO har till och med kränkt den tveksamma resolutionen som FN:s Säkerhetsråd antog, genom att anfalla civila mål, finansiera och beväpna en av de stridande sidorna genom att tillföra diplomatisk och operativ personal på marken, sägs det i deklarationen. Här sägs också att inget kan rättfärdiga mordet på oskyldiga människor.

Kubas UD kräver ett omedelbart eld upphör från NATO och upprepar det angelägna behovet av att tillåta det libyska folket att finna en fredlig förhandlingslösning, utan inländsk inblandning och i överensstämmelse med den oförnekliga rätten till oberoende och självbestämmande, och full kontroll över landets resurser och territoriella integritet.

Kuba fördömer också NATO:s uppträdande som syftar till att skapa en liknande situation för att intervenera i Syrien, och kräver ett slut på utländsk inblandning i landet. Kuba uppmanar det internationella samfundet att hindra ännu ett krig och uppmanar FN att uppfylla sina plikter för att upprätthålla fred.

Cubadebate 110904. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-21
Raul Castro gratulerar general Vo Nguyen Giap

Kubas president Raul Castro gratulerade sin gode vän, den vietnamesiske generalen Vo Ngyen Giap på hans hundraårsdag. ”Det är en stor ära för mig att i Kommunistpartiets, Regeringens, det kubanska folkets och mitt eget namn sända våra hjärtligaste gratulationer i samband med din 100-årsdag”. Regeringschefen tillönskade Giap hälsa och välbefinnande. Giap ledde Vietnam i det berömda slaget mot fransmännen i Dien Bien Phu 1954. Den drabbningen gjorde slut på det franska kolonialväldet i Indokina. Giap var också en av arkitekterna bakom USA:s militära nederlag i Vietnam 1975.

Boletin informativo 110826. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-19
Julio Casas Regueiro 1936-2011

Vi har nåtts av budskapet att Kubas försvarsminister, general Julio Casas Regueiro, avlidit den 3 september. Julio Casas Regueiro gick med i motståndskampen mot statskuppen som USA:s starke man i dåtida Kuba, Fulgencio Batista, iscensatte i mars 1952. Under sin utbildning till ekonom engagerade sig Regueiro i studentrörelsen. När han senare arbetade som bankkamrer i Santiago de Cuba förföljdes han och fängslades ett par gånger på grund av sin politiska verksamhet. I juni 1957 återvände han till familjegården på landet där han anslöt sig till 26 juli-rörelsens gerilla och deltog i många av rebellarméns strider i östra Kuba, bl.a. erövringen av staden Guantánamo intill USA:s militärbas på ockuperat kubanskt territorium. Han deltog i striderna i Grisbukten 1961. Under åren anförtroddes han många ledande uppdrag i Kubas armé, polis och flygvapen. Han var en av grundarna av Kubas Kommunistiska parti 1965, och har haft uppdrag i dess ledning sedan dess.

Julio Casas Regueiro tog ställning från första stund och kämpade med livet som insats mot Batistadiktaturen. Efter revolutionens seger 1 januari 1959, fortsatte han hela livet att göra sitt yttersta för att stärka det socialistiska Kuba och dess försvar.

Många i vår del av världen har kommit i kontakt med att Kuba har en enastående och avgiftsfri skola och hälsovård, ekologiskt jordbruk och en unik gräsrotsdemokrati och folkmakt utan utrymme för maktfullkomliga kapitalister. Kuba försvarar sin rätt att själv bestämma över sitt eget samhällssystem utan utländsk inblandning. Kuba är en förebild för andra tredje världen länder som vill slippa bli plundrade av utländska bolag som roffar åt sig olja, mineraler, jordbruksarealer och skog för en spottstyver. USA och dess europeiska imperialistiska bundsförvanter, inte minst den svenska regeringen, agerar med hets och lögnkampanjer mot Kuba. USA anstränger sig ständigt att skada Kuba genom sin brottsliga ekonomiska blockad. Obama-regeringen stämplar Kuba som en terroriststat, samtidigt som den vägrar frige de fem kubanerna som är inlåsta i USA:s fängelser för att de bevakat och avslöjat Kuba-fientliga terroristgrupper i Miami. Hyckleriet är groteskt.

USA med bundsförvanter agerar med de mest försåtliga och barbariska metoder för att skaffa kontroll och lägga under sig andra länders rikedomar. Det ser vi just nu i Libyen. I Latinamerika har vi statskuppen i Honduras, kuppförsöket i Ecuador och den fientliga inblandningen i Venezuela och Bolivia som färska exempel på den hotfulla situationen. Kuba, som genomsyras av stora aktiva folkrörelseorganisationer, har byggt upp ett starkt folkförsvar med den reguljära armén och folkmilisen i centrum. Folkmilisen är organiserad i tiotusentals grupper som ansvarar för mer än 1400 små försvarszoner. Dessa kan agera självständigt om de blir avskurna från stridsledningen. Om Kuba blir militärt angripet mobiliseras hela folket, såsom när Kuba drabbas av orkaner, då det är de lokala ledarna som folk känner och har förtroende för som ikläder sig sina roller i det nationella civilförsvaret och genomför de förberedda evakueringarna m.m.

Kubas försvar förbättras hela tiden och är inte bundet vid klassiska strategier eller konventionella lösningar. Försvaret inriktas på största möjliga effektivitet för att ge verkliga möjligheter att skydda befolkningen och landet, och för att tillfoga invasionstrupperna största möjliga skada, tills de tvingas överge sina planer. Vi har sett att innan imperialisterna skickar marktrupper terrorbombar de och förstör ej enbart militära anläggningar utan också civila mål, infrastruktur och vattenförsörjning såsom senast skett mot Libyens folk. Andelen civila offer i krig ökar.

En kärna i Kubas försvarsdoktrin är att det främsta försvaret är att bevara freden. Vi är en av de över två tusen organisationer för vänskap och solidaritet med Kuba runtom i världen. Vi arbetar med att sprida korrekt information om Kuba och att punktera de stora mediernas demoniseringskampanjer som alltid föregår upptrappad fientlighet. Kuba, som har tusentals läkare i fattiga länder, visar att en annan värld är möjlig. Världens folk behöver Kuba. Vår solidaritet är absolut nödvändig och kommer att fortsätta och växa.
Det lovar vi Julio Casas Regueiro.

För Svensk-Kubanska Föreningen
Martin Österlin, ordförande


 
 

 

 
 

2011-09-14
Gerardo Hernández hälsar alla vänner till De Fem i Sverige

I sitt senaste brev (avsänt den 31 augusti) till alla vänner i Sverige konstaterar Gerardo inledningsvis att vårt senaste brev nådde honom en månad efter det att det skickades från Sverige. Brevet dessförinnan överlämnades till honom först efter nästan två månader. ”Det är så breven till mig ’processas’ här”, konstaterar han.

Om 22-juli-massakern i Norge skriver han att rapporteringen i USA varit omfattande, men att ”man har kunnat notera att ’tonen’ speglat det förhållandet att terroristen inte var vare sig invandrare eller muslim…”.

Han framhåller vikten av att Saul Landaus nya film når ut till så många som möjligt. Vad gäller det juridiska läget konstaterar han att de slutgiltiga inlagorna i överklagandet till distriktsdomstolen i Miami nu ligger på bordet. ”Nu kan domaren ta så lång tid som hon vill på sig, för att bestämma om vi ska få en hearing eller inte. Sen kan hon ta hur lång tid som helst på sig för att bestämma sig för om hon ska besluta i vår favör. Jag förväntar mig inget gott från henne; men vi kanske har en möjlighet i appellationsdomstolen.

Grunden till Gerardos pessimism vad gäller Distriktsdomstolen i Miami är naturligtvis domaren Joan Lenards agerande tidigare. Och grunden till hans försiktiga optimism vad gäller appellationsdomstolen i Atlanta, dit De Fem kan ta överklagandet om Lenard går emot dem, är förmodligen det förhållandet att en av tre domare – Judith Kravitch – tidigare velat frikänna honom helt på åtalspunkt III (som ledde till livstidsstraff för Gerardo), medan en annan domare, Stanley Birch, lutade åt det samma, men nöjde sig med att – på ett väldigt krystat sätt – uttrycka förhoppningen att överklagandet skulle tas upp av Högsta Domstolen. Högsta Domstolen tog – skandalöst nog – inte sig an fallet. Om det nya överklagandet kommer till Atlanta får Birch en möjlighet att rehabilitera sig.

”Alltihop kan ta månader, till och med år”, skriver Gerardo. ”Det är därför ert solidariska arbete i kampen för rättvisa är så viktigt. Jag sänder en hälsning från oss fem till alla våra vänner i Sverige. Stort tack för er solidaritet, och en stor kram”

Tomas Vidén


 
 

 

 
 

2011-09-13
Franskt rederi straffas av USA för handel med Kuba

USA-myndigheter har bötfällt CCA, en filial till franska rederiet CMA CGM för handel med Kuba, Iran och Sudan rapporterar Kuba Standard. Böterna uppgår till 374 400 dollar. CMA CGM är världens tredje största fraktrederi.

USA uppger att företaget fått betalt 28 gånger för frakter till de nämnda länderna. Lasten innehöll jordbruksprodukter och mediciner.

Enligt de senaste beräkningarna har blockaden hittills kostat Kuba ofattbara 751 miljarder dollar.

Cuba Central Team (USA) 110815 och Juventud Rebelde 110817. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-12
Inkomsterna från turism ökar med 13 %

Kubas Statistikkontor ONE uppger att inkomsterna från turismen ökade 13 % under årets första sex månader jämfört med samma tid förra året. Antalet turister ökade med 10,6 % vilket innebar 1,5 miljoner turistbesök under första halvåret 2011. De största turistgrupperna kommer från Kanada, följt av Storbritannien, Italien, Frankrike och Spanien.

Kubanernas semestermånad är augusti och dagstidningen Granma rapporterar ett ökat antal kubanska turister i stranddestinationen Varadero. Kubaner är den näst största gruppen i Varadero, efter kanadensare.

Cuba Central Team (USA) 110815. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-11
Kubas UD: USA har ingen rätt att terrorstämpla Kuba

Kubas Utrikesdepartement säger i ett uttalande:

18 augusti inkluderade USA:s UD åter Kuba på listan över ”Stater som stöder internationell terrorism”, med det enda syftet att förtala vårt land och rättfärdiga den grymma och föraktliga blockaden mot Kuba.

USA:s regering, som historiskt har utövat statsterrorism, utomrättsliga avrättningar, kidnappningar, mord med hjälp av förarlösa flygplan, tortyr och olagliga fängslanden, som har skapat hemliga fängelser, som är ansvarig för hundratusentals civilas död genom sina krig och ockupationer i Irak och Afghanistan, som systematiskt bombar självständiga länder som Libyen – har inte den minsta moraliska rätt eller någon som helst rätt att döma Kuba, ett land som har en fläckfri historia av kamp mot terrorism och som dessutom är ett offer för terrorism.

USA:s regering agerar som om den aldrig gett skydd och tillflykt till den erkände terroristen Luis Posada Carriles, som de inte velat döma för terrorism, trots att det finns överväldigande bevis. Posada Carriles och Orlando Bosch, som åtnjuter amnesti från George Bush d.ä., är männen bakom det fruktansvärda attentatet mot ett civilt kubanskt flygplan som kostade 73 oskyldiga människors liv. Han är också direkt ansvarig för mordet på den italienske turisten Fabio Di Celmo, under en bombkampanj mot kubanska turistinstallationer 1997. Idag promenerar Posada Carriles fri och ostraffad på gatorna i Miami efter att ha frikänts i en juridisk fars i El Paso, Texas.

Samtidigt, och som ett bevis på sitt gränslösa hyckleri, så håller USA:s regering orättfärdigt våra fem terroristbekämparna i fängelse för att de räddat livet på kubanska, nordamerikanska och andra länders medborgare.

3 478 kubaner har dött och ytterligare 2 099 har invalidiserats som resultat av terroristattacker organiserade, finansierade och genomförda från nordamerikanskt territorium, i många fall i direkt samarbete med USA:s regering.

Manipulerandet av ett tema så viktigt som kampen mot terrorismen är också en förolämpning av minnet till offren av de kriminella handlingarna 11 september 2001, något som omedelbart väckte vårt solidariska stöd och erbjudande om villkorslös hjälp från vår regering och vårt folk.

Kuba kräver av USA:s regering att den straffar de verkliga terroristerna som finns i landet, friger våra fem hjältar, gör slut på blockadpolitiken och fientligheten mot vårt land som skadar de rättmätiga intressena hos bägge våra folk.

Cuba Debate 110819. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-09
Uttalande från Cuba Central Team i USA om stämplingen av Kuba

Det är såväl osant som en ren parodi att utmåla Kuba som ett land som stödjer terrorism, vilket USA:s regering gör i sin årliga rapport.

I 29 år har Kuba funnits på listan, vilket medför betydande ekonomiska och diplomatiska kostnader. Det diskvalificerar Kuba från ekonomisk assistans, straffar Kubas handel och finansiella transaktioner och berövar Kuba tillgång till modern teknologi, för att bara nämna några.

Men framförallt stigmatiserar det Kuba – inte överallt, men definitivt i USA och på andra platser i världen där vårt lands ord respekteras och där terroriststämpeln fastnar.

Terror finns i världen: både USA och Kuba har utsatts för den, och syftet med listan är att få utövarna att sluta och engagera andra nationer i en världsomfattande ansträngning att få dem att sluta.

Aktiviteten med terroristlistor fick en speciell betydelse i USA efter 11 september 2001, men det borde också ha medfört ett större ansvar att använda listan seriöst.

Cuba Central Team (USA) 110815. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-07
JP Morgan bötfälls av USA

Ännu ett storbolag har bötfällts av USA för brott mot blockaden. Det är banken JP Morgan Chase som måste betala 88,3 miljoner dollar till nordamerikanska staten för transaktioner med länder som USA bojkottar. JP Morgan har förmedlat 1 711 penningförsändelser för kubaner mellan 2005 och 2006. JP Morgan har tidigare dömts för brott mot USA:s blockadlagar. Bara för några veckor sedan ålades CMA-CGM, världens tredje största rederi, att betala böter för att det påstods ha transporterat varor till Kuba.

USA:s ekonomiska och finansiella blockad hade fram till 2010 medfört förluster för Kuba på ca 240 miljarder dollar.

Cuba Central Team (USA) 110819 och Boletin informativo 110826. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-05
USA: Ingen politisk internetcensur på Kuba

Chefen på USA:s Intressekontor i Havanna har undersökt internetanvändningen på Kuba. I rapporter hem till Washington, som Wikileaks publicerat, beskriver Jonathan Farrar hur han och hans fru undersökt möjligheten att koppla upp sig mot organisationer stödda av USA från Kuba.

Farrar gick med sin fru runt på olika platser i Havanna som har Internetuppkoppling. De kollade priser, bandhastighet, användare, teknologi och sökmöjligheter på nätet. Självklart var det ingen som störde dem. Vad skulle ha hänt hans kubanske kollega i Washington?

I dokumentet, som Farrar hemligstämplat, uppger Farrar att de organisationer som finansieras av USA och som propagerar för ett regimskifte inte kunde nås. Däremot skriver han: ”Man kan koppla upp sig på NGO:s som har med mänskliga rättigheter att göra, sådana som Amnesty International och Observatorio de Derechos Humanos. Det är till och med möjligt att ladda ner all information från USA-baserade Human Rights Watch om man bara har tålamod och väntar.” Det är också möjligt att utan begränsningar surfa på USA:s Intressekontors hemsida, USA:s UD, FN och tidningar som exempelvis Washington Post eller New York Times.”

Det Farrar medger är att Kuba begränsar de hemsidor som finansieras av USA och som bedriver undergrävande verksamhet. Det vill säga, begränsningarna gäller inte innehållet, utan sättet på vilket vissa hemsidor finansieras av USA i syfte att ändra landets politiska system. Det är i alla länder olagligt att ta pengar från främmande makt för att arbeta för politiskt systemskifte, och Kuba är inget undantag. Det rör sig alltså om brottsbekämpning, inte politisk censur.

Farrar vill komma undan denna begränsning och skriver: ”Intressekontoret strävar efter att förbättra funktionen på de hemsidor som vi behärskar”. Han lovar att ”med entusiasm ta emot allt stöd från Washington för att fortsätta arbetet att utveckla program som undviker filter och som är relevanta här.”

Det som Farrars skrivelse inte nämner är att kubanska regeringen prioriterar en social tillgång till Internet. Det betyder att det är skolor, forskare, journalister, konstnärer, sjukhus, administration, bibliotek och samlingslokaler samt andra institutioner som prioriteras, då man måste prioritera på grund av blockaden och finansiella begränsningar.

Tillgång till Internet kräver investeringar och genomförs successivt. Uppkopplingar till hemmen görs efter hand som ekonomin tillåter och infrastrukturen byggs ut. Inom de närmaste månaderna påbörjas en överföring av Kubas uppkoppling från den dyra och långsamma satellitförbindelsen man hittills haft, till den fiberoptiska kabel som dragits till Venezuela.

USA försvårar kubanernas tillgång till Internet. Inte bara genom att under åratal ha nekat uppkoppling till kabeln som löper mellan Florida och Kuba, utan också genom att blockera hemsidor och förvägra Kuba att köpa utrustning. Det innebär bland annat att Kuba är utestängt från alla elektroniska ekonomiska transaktioner.

Cuba debate 110826. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
 

2011-09-04
Miamikuban tilldöms närmare 3 miljarder dollar

En domare i Miami har belönat Gustavo Villoldo, en exilkuban, 2,8 miljarder dollar som ska utbetalas av Kubas regering, rapporterar nyhetsbyrån AP. Skadeståndet kommer efter Villoldos påstående att Kubas regering drev fram hans fars självmord. Några bevis på den kubanska regeringens skuld lades dock inte fram för rätten.

Villoldo är tidigare CIA-medarbetare. Han deltog i den misslyckade invasionen i Grisbukten 1961 och han var med i jakten och mordet på Che Guevara i Bolivia. För några år sedan medgav Villoldo i en tidningsintervju att han 1971 i samarbete med CIA genomförde ett terroristattentat i Boca de Sama. Detär en liten fiskeby i nordöstra Kuba. I attentatet dödades två personer och fyra skadades allvarligt, bland dem en flicka.

Villoldos advokat har deklarerat att han ska försöka få in skadeståndet genom att kräva det från frusna kubanska tillågångar i USA och från handelstransaktioner som Kuba gör med andra länder. Kubas regering har inte kommenterat åtalet eller domen, liksom inte heller en liknande dom för två år sedan.

I kubansk press hävdas att detta är ännu ett exempel på hur USA skyddar och belönar terrorister.

Cuba Central Team (USA) 110819 och Cubadebate 110825. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-09-02
Terrorister firar 50-årsjubileum

Alpha 66, en av de mest ökända terroristgrupperna som opererar från USA, firar 50 år. I en kommuniké som spridits brett i Miami tillkännager gruppen, som skyddas av FBI, att den inom kort firar 50 år ”som organisation med strategin av direkta anfall.” Detta görs i ett land som varje år publicerar listor på andra länder som sägs ”stödja terrorism.”

Alpha 66 skapades av CIA 1961 och från sin bas JM/WAVE i Miami har den utfört mängder med ”autonoma operationer.” Tanken var att organisera grupper bland exilkubaner som flytt från Kuba på grund av att de där arbetat åt den blodiga diktaturen, eller var vanliga kriminella.

Bland de aktioner gruppen utfört finns otaliga försök att mörda Kubas president, attacker mot fiskebåtar, dödshot mot misshagliga personer i Mexiko, USA, Ecuador, Brasilien, Kanada och Puerto Rico.

I underrättelserapporter från Miamipolisen framgår att Alpha 66 betraktas som ”en av de farligaste och mest aktiva organisationerna” bland terroristorganisationer i staden. Alpha 66 leds av Ernesto Diaz Rodriguez, som också undertecknat deklarationen. Diaz är utbildad och tränad av CIA i Dominikanska Republken. Han greps på Kuba i Pinar del Rio i december 1968 vid ett misslyckat väpnat attentat. Han dömdes och återvände efter avtjänat straff till USA där han lierade sig med olika extremistgrupper. 1999 var han inblandad i ett misslyckat mordförsök mot Venezuelas president Hugo Chávez. 2003 bjöds han in till Vita Huset av president Bush tillsammans med sin ”kollega” Jesus Peñalver. Denne arresterades i december 1995 i Kalifornien där han hade en stor vapenarsenal som skulle användas för ett planerat attentat i Kuba.

Reinol Rodriguez, som är nära förbunden med Posada, är gruppens självutnämnde militäre chef. Rodriguez låg bakom mordet på Carlos Muñiz Varela på Puerto Rico. Muñiz arbetade för bättre relationer med Kuba.

2005 skrev president Bush ett brev där han tackade Alpha 66 för deras stöd och i vilket han uttryckte intresse för den paramilitära gruppens idéer. Den ökände terroristen Luis Posada Carriles har deltagit i många av Alpha 66 aktiviteter.

Alpha 66 fortsätter att öppet arbeta med terrorism från sina kontor på 2250 S.W. på Calle 8 i Miami, medan USA publicerar sin absurada lista på länder som de påstår stöder terrorism. Syftet med listan är att förtala, beljuga och brännmärka de nationer som inte erkänner USAs överhöghet.

Cubadebate 110830. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-09-01
Kuba upprepar sitt stöd för den palestinska saken

Kenia Serrano, chef för det Kubanska Vänskapsförbundet med Folken (ICAP), underströk i Havanna Kubas krav på självbestämmande för det palestinska folket, som är utsatta för den israeliska arméns ockupation sedan förra århundradet.

”Jag hoppas att FN:s Generalförsamling den 20 september erkänner den Palestinska Staten”. Hon gjorde det i samband med ett möte med doktor Suleiman Tawfiq Handan, en av de palestinier som fått gratis utbildning till läkare på Kuba. Tawfiq sade att: ”Palestinierna, framförallt de som utbildats här, hyser en stor kärlek till Kuba för att det utgör ett exempel i världen.”

Siempre con Cuba 110826.
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-08-31
Åklagarna försöker stoppa ny prövning för De Fem
Tomas Vidén

Just nu pågår en juridisk strid inför den federala distriktsdomstolen i Miami. De Fem och deras försvarsadvokater kämpar för möjlighet till ny prövning på basis av nya, tidigare inte beaktade, och avgörande omständigheter. En sådan ny prövning kallades i USA tidigare ”Habeas-Corpus-prövning”. Nyligen ändrades beteckningen till ”paragraf-2255-prövning”. För att ges möjlighet till en 2255-prövning måste det handla om nya aspekter framkommit, och att dessa är av en sådan vikt att en fällande dom kan upphävas.

De Fem och försvarsadvokaterna inledde, genom inlagor, i oktober förra året (2010) kampen för att förmå den federala domstolen i Miami – där De Fem dömdes 2001 – att gå med på en prövning enligt paragraf 2255. Åklagarsida har svarat genom egna inlagor, där de argumenterar för att De Fem inte ska ges en ny prövning.

Inlagorna och de båda sidornas repliker finns tillgängliga på www.freethefive.org under avdelningen ”legal front”. Där finns också den av Gerardo Hernández inlämnade – egna och under ed framställda – skrivning från mars i år. Denna skrivning finns, liksom Antonio Guerreros motion, med i skriften ”Det dödsbringande hyckleriet – terrorn mot Kuba och fallet med de fem kubanerna; politiska fångar i USA”. De senaste inläggen – augusti 2011 – är Ramón Labañinos motion och svaren till åklagarnas replikerande inlagor från Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero .

Vilka frågor är det som De Fem för fram som grund för en ny prövning? (René González har inte sökt ny prövning, eftersom hans strafftid går ut i slutet av detta år.)

En gemensam punkt är det som för några år sedan uppdagades kring USA-myndigheters olagliga och hemlighållna utbetalningar till journalister som under tiden kring rättegången 2001 genom sitt skrivande om De Fem och Kuba bidrog till hetsen mot de åtalade. Det handlade om hundratusentals dollar som portionerades ut till ett tiotal anti-kubanska skribenter. I Gerardos och Antonios svar till åklagarna finns också ett appendix författat av direktören för Partnership for Civil Justice Fund, Mara Verheyden-Hilliard. Hon understryker det olagliga i utbetalningarna, som alltså gjordes av målsägaren i processen, USA:s regering. En exempelsamling på artiklar finns också som särskilt appendix. (En redogörelse kring dessa utbetalningar finns i den nämnda skriften Det dödsbringande hyckleriet.)

Ovanstående punkt rör alla av De Fem, och den skulle ensamt kunna ligga till grund för ett upphävande av domarna från 2001.

För Gerardo Hernández är det som handlar om den så kallade åtalspunkt 3 av central betydelse. Gerardo anklagades för delaktighet i konspiration i syfte att begå mord. Åklagarna påstod att han på detta sätt var medskyldig till nedskjutningen av två av terroristen José Basultos plan den 24 februari 1996. (Fyra personer omkom.)

Gerardo Hernández –i sin egen inlaga – och hans försvarare, Miami-advokaten Richard Klugh och den Washingtonbaserade Thomas Goldstein, expert på ärenden i USA:s Högsta Domstol, hävdar stor bestämdhet att den fällande domen 2001 hade som grund misstag begångna av försvarsadvokaten Paul McKenna, Gerardos offentlige försvarare.

McKennas försvar av Hernández beskrivs som oprofessionellt genom hans felaktiga uppläggning och misstag på många punkter. Ett inkompetent försvar kan vara grund för ny prövning på paragraf-2255-basis. Därför hävdar nu åklagarna att McKennas försvar inte kan kritiseras. Enligt åklagarna valde försvarades Hernández med en korrekt inriktning.

Men Paul McKenna visar i ett särskilt appendix till sina kritikers svar till åklagarna prov på en professionalism som går åklagarna emot. Han sluter upp bakom Gerardo Hernàndez och de kritiska kollegorna! Avslutningen i hans text lyder:

”Enligt min mening var åtalet exceptionellt svagt underbyggt, och det var mina misstag före och under rättegången som möjliggjorde en fällande dom mot min klient, trots att åklagarna inte hade några direkta bevis på att han hyst kriminella avsikter.”

Till McKennas försvar måste sägas att det till stor del handlade om misstag som fick förödande en konsekvens på grund av att rättegångsplatsen var Miami.

Vilka var misstagen? Enligt Goldstein och Klugh gjorde McKenna ett ödesdigert misstag genom att välja ”det kubanska perspektivet” i stället för att inrikta sig på individen Gerardo Hernández och dennes avsikt.

Gerardo Hernández var åtalad för deltagande i konspiration med syftet att begå mord. Endast om det stod klart – utom varje rimligt tvivel – att (1) en konspiration med syftet att begå mord faktiskt förekommit, och (2) Gerardo Hernández deltagit i denna konspiration, så skulle han kunna fällas på åtalspunkt 3.

McKenna valde att lägga huvudvikten vid att bevisa att det som faktiskt inträffade över vattnet mellan Florida och Kuba den 24 februari 1996 inte var ett mord. Hans tanke var naturligtvis att han såg en möjlighet att slå av det ena av anklagelsens nödvändiga fundament och därmed hela åtalet.

Anklagelsen i åtalspunkt 3 innebar konkret att Gerardo Hernandez deltagit i en plan som gick ut på Basultos plan skulle skjutas ner. För att nedskjutningen skulle kunna klassificeras som mord måste planen också ha gått ut på nedskjutningen skulle äga rum utanför kubanskt luftrum eller att det var likgiltigt om den ägde rum utanför eller i det kubanska luftrummet. McKenna gjorde misstaget att fokusera på det som faktiskt inträffade istället för det som åtalet handlade om: Den påstådda konspirationen.

Att lägga ner omfattande ansträngningar på att försöka bevisa att nedskjutningen ägde rum över kubanskt vatten var en hopplös strategi och dessutom var platsen för nedskjutningen juridiskt irrelevant. Platsen för nedskjutningen bevisade ingenting om den påstådda konspirationen eller om den existerat. Dessutom valde McKenna att inrikta sig på Basultos organisation och det hot han utgjorde mot Kuba. Han underströk de varningar som Kuba sände till Basulto före nedskjutningen. Hans linje var att Kuba inte begick ett mord då landet försvarade sitt territorium mot terroristen Basultos provokationer. Enligt Goldstein och Klugh valde McKenna en strategi som varit korrekt om det handlat om att försvara Kuba. Men McKennas uppgift var att försvara individen Gerardo Hernández. I Miami 2001 innebar det inte bara att möjligheten att nå fram till juryn psykologiskt blockerades genom hans dödfödda försök att förmå den att acceptera ”det kubanska perspektivet”. Det innebar också att han övergav fokuseringen på det som hans klient var åtalad för. Den självklara inriktningen för en professionell försvarare skulle ha varit att påvisa frånvaron av bevis för att Gerardo Hernández deltagit i en konspiration med syfte att begå mord.

Att, som juryn bibrangs att tro, nedskjutningen ägde rum utanför kubanskt luftrum, var ju inte heller på något sätt ett bevis på att det fanns en plan som gick ut på att nedskjutningen skulle ske utanför kubanskt luftrum. Som Gerardo Hernández påpekar i sin inlaga är blotta tanken absurd. Och det samma gäller en plan som betraktat platsen för en nedskjutning som likgiltig.

Gerardo Hernández understryker att han inte överhuvudtaget deltagit i någon diskussion om formerna för en konfrontation med Basultos flygplan. Och som domaren Phyllis Kravitch slog fast i sin reservation till den fällande domen i appellationsdomstolen: Några hållbara bevis mot Hernández finns inte.

Vad gäller platsen för nedskjutningen kritiseras McKenna inte bara för att han fokuserade på denna fråga, på bekostnad av kärnfrågan. Det var också så att han missade att driva frågan på enklaste sätt. Nämligen att insistera på att satellitbilder gjordes tillgängliga. Åklagarna säger nu Hernández och hans försvarare är inkonsekventa, eftersom de ju kritiserat fokuseringen vid platsen för nedskjutningen. På detta svarar advokaterna att det handlar om att Hernández vill föra fram en andra, alternativ försvarslinje. Det kan även vara så att Gerardo Hernández höga moral helt enkelt vill försvara Kuba också. ”Det kubanska perspektivet” är och har hela tiden varit hans ledstjärna.

Till sist: Gerardo Hernández och hans nuvarande försvarare kritiserar också McKenna för att han inte upplyste Gerardo om möjligheten att separera åtalspunkt 3 från de övriga åtalspunkterna mot honom och hans fyra medåtalade. Åtalspunkt 3 skulle alltså ha fått en separat rättegång. Detta skulle ha möjliggjort för honom att avge eget vittnesmål och att även hans fyra kamrater skulle ha kunnat vittna till hans försvar. Gerardo Hernández begär nu att få en möjlighet att berätta och besvara frågor inför domstolen i Miami. En enkel begäran från en fredlig livstidsdömd terroristbevakare. Men med näbbar och klor kämpar nu åklagarna för att han inte ens skall få den möjligheten.

 
 

 

 

 

2011-08-29
Kuba fördömer den godtyckliga behandlingen av antiterrorist

Det kubanska parlamentet fördömde den godtyckliga behandlingen som Gerardo Hernandez åter utsätts för. Gerardo är en av fem kubanska antiterrorister som sitter i USA-fängelser sedan 1998. Gerardo Hernández, René González, Ramón Labañino, Antonio Guerrero och Fernando González avtjänar orättfärdiga straff på upp till dubbel livstid för att de informerat om planerna från kriminella anti-kubanska grupper i Florida om olika attentat. Den nya isoleringen av Gerardo gör det omöjligt för honom att få tillgång till legala dokument som har samband med hans fall.

Boletin informativo 110811

 
 

 

 

 

2011-08-26
Dagens Nyheter och övriga bolagsmedier lika pålitligt lögnaktiga som alltid

Rubrik i DN: "Kuba tillåter charterflyg från USA. Kubas regering har gett klartecken för charterflyg mellan Tampa i Florida och Havanna." Som läsare av denna sida säkert vet är det USA som förbjuder sina medborgare att besöka Kuba. Ett undantag har gjorts för Kuba-amerikaner. Nu pågår en rad ansträngningar bland USA:s högerpolitiker för att åter strypa möjligheten till också detta begränsade resande, precis som under Bush. För övrigt använde SVT och en rad andra tidningar samma vilseledande rubrik.

DN 110728

 
 

 

 

 

2011-08-24
PayPal och eBay genomdriver USAs blockad mot Kuba i Tyskland

Tyska tidningen Die Welt skriver att PayPals och eBays åtgärder mot affärsmän som säljer kubanska produkter via Internet i Tyskland är ”grovt olagliga”.

Tidningen kritiserade åtgärder mot tyska ägare av en websida som säljer kubanska cigarrer. Deras konton stängdes ner av PayPal, som på det viset fört USA:s sanktioner till Tyskland.

PayPals europeiska bolag, som förmedlar elektronisk handel, krävde att den tyska firman Rum & Co tar bort kubanska cigarrer, rom och andra kubanska produkter från sitt sortiment. Förevändningen är den långvariga blockaden som USA har mot Kuba, vilket förbjuder USA-företag att göra affärer med ön. ”Men det finns inget sådant förbud för företag i EU och eBay, som har sitt högkvarter i Kalifornien, har tidigare låtit européer göra affärer med Kuba”, skriver tidningen.

Thomas Altman, som säljer varorna på Internet, säger till Die Welt att PayPal stängt hans konto trots protester. Han kan nu inte sälja sina varor. En talesman för PayPal bekräftar för tidningen att man stängt såväl Altmans som flera andra konton. Han säger att man gör det i överensstämmelse med policyn hos huvudkontoret i USA.

Inga alternativ erbjöds affärsmännen och exempelvis Silke Wol säger att han förlorat 60 % av sina affärer på grund av Pay Pal. ”De är borta och vi har ingen ersättning”, och spekulerar att åtgärden vidtagits för att hjälpa romtillverkare i USA. De uppretade affärsmännen uppger att de studerar sina legala möjligheter och funderar på åtal. En expert på internationell handel på juristbyrån Graf von Westphalen, tror att ett sådant åtal kan bli framgångsrikt. Han säger att eBays handlingar är ”grovt illegala” i Tyskland.

Tilläggas ska att Bacardí nyligen vunnit ännu ett mål mot Ricard Pernod/Havana Club i USA. Där gav domstolen åter Bacardi rätten att stjäla Havana Clubs varumärke och sälja sin rom i USA under namnet Havana Club.

TheLocal.de
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-08-22
CIA tvingas släppa hemliga handlingar från invasionen i Grisbukten 1961

Efter domstolsbeslut har CIA nu tvingats släppa 4 av 5 volymer om invasionen i Grisbukten 1961.

I samband med att det gått 50 år sedan den beryktade CIA-ledda invasionen i Grisbukten på Kuba genomfördes, har CIA släppt fyra volymer av sin officiella historieskrivning om operationen. Här finns detaljerad information om CIA:s förhandlingar med Guatemala, Nicaragua, Panama och Storbritannien om stöd för invasionen.

"Dessa är de sista återstående hemliga nedteckningarna av USA:ss aggression mot Kuba", noterar Peter Kornbluh, som leder Cuba Documentation Project. "CIA har äntligen insett det kloka i att låta allmänheten få del av detta stora fiasko i historien om USAs utrikespolitiks hemliga aktioner." Fortfarande vägrar CIA att släppa volym 5, som är en svidande vidräkning med hur operationen sköttes, missräkningar och felunderrättelser som kännetecknade den misslyckade invasionen.

Volym 2 ger nya detaljer om förhandlingar med andra länder, bland dem Storbritannien, ifrån vilka CIA behövde logistiskt stöd.

National Security Archive 110801
http://www.nsarchive.org
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-08-21
Åtal väcks i Tyskland mot PayPal för dess blockad av kubanska produkter

Drygt tio tyska affärsmän har väckt åtal mot PayPal efter att företaget stängt ner affärsmännens hemsidor för att det via dem gick att köpa kubanska produkter som cigarrer och rom. PayPal hänvisar till att de inte kan tillåta försäljningen av kubanska produkter i Tyskland på grund av USAs blockad. Sedan 2006 tillhör PayPal USA-företaget eBay. Advokaten som representerar de tyska affärsmännen inför domstolen i München, hävdar att blockeringen av tyskarnas konton är olagligt.

Boletin informativo 110815. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-08-19
Ecuador köper mediciner för 1,5 miljarder dollar från Kuba

Ecuadors president Rafael Correa har tillkännagivit att Ecuador ska köpa mediciner från Kuba för 1,5 miljarder dollar. Correa framhöll att detta var fördelaktigt för bägge länderna. Det är också ett gensvar på Kubas ”program inom hälsovården som rustat upp vårt land.” I affären vill Correa använda lokal valuta inför ytterligare ras för dollarn.

”Jag har anvisat att vi i första hand ska använda inhemsk produktion men i andra hand frågar vi Kuba. Det som Kuba inte har får vi köpa från de multinationella företagen”, förklarade Correa. Han framhöll affären med Kuba som ekonomiskt fördelaktigt för Ecuador. Men det är också ett gensvar på det stöd Ecuador fått. Kuba har gratis utbildat hundratals ecuadorianer i Havanna till läkare på Medicinhögskolan. Kuba har också givit omfattande hjälp för att ta hand om funktionshindrade i Ecuador. ”Vi är tacksamma mot dem som har hjälpt oss så mycket. Förhoppningsvis kan vi köpa mycket mediciner från denna systerrepublik, som tillverkar mediciner av högsta klass och vars hälsovård hör till de bästa i världen.”

Correa förklarade att affären inte varit möjlig tidigare på grund av att kubanska mediciner tidigare inte erkänts i Ecuador, något som han tillskrev sabotage från Hälsoministeriet. De skyldiga kommer att avskedas. Affären planerar man att genomföra under augusti och september.

TeleSur 110814. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-08-19
Fransmän och kubaner minns attentatet mot skeppet ”La Coubre”

Sonen till en av de sex överlevande franska sjömännen efter attentatet mot La Coubre träffade kubanska familjemedlemmar till sådana som miste livet i sprängningen som skedde 4 mars 1960. Attentatet orsakade tiotals döda kubaner och fransmän och är en i raden av tusentals sabotageaktioner mot Kuba efter revolutionens seger 1 januari 1959. Jean Francois Guillotin berättar att denna dag fanns hanns pappa i en hytt där han just skrev ett brev till sin fru när den första explosionen skedde. La Coubre avlöpte från Hamburg och anlöpte Bremen, Amberes och Le Havre innan hon anlände till Havanna på morgonen, samma dag som hon sprängdes. På båten fanns vapen som hade köpts av diktatorn Batista i slutet på 1958.

Boletin informativo 110812. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-08-18
USA-kampanj mot antiterroristerna avslöjade

Genom lagen om fri information har dokument släppts som avslöjar hur USA finansierat en kampanj mot de fem kubanska antiterroristerna som fängslades 1998. Dokumenten visar hur USA, olagligt betalat journalister på dagstidningarna The Miami Herald, El Nuevo Herald, Diario Las Américas samt på radio- och TV-kanaler i Miami för att de skulle hetsa mot de fem kubanerna inför domslutet mot dem.

Boletin informativo 110811. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 


Uttalande från International Committee for the Freedom of the Cuban 5
12 augusti, 2011

De närmaste veckorna kommer att vara kritiska för den stundande slutfasen i Habeas-Corpus-processen för Gerardo Hernández Nordelo, orättvist dömd till två livstidsstraff. USA:s regeringsapparat, genom de federala åklagarna, framhärdar i sin strävan att neka Gerardo den grundläggande rätten att bli hörd av rättssystemet.

Den 25 april framförde regerings-åklagaren Caroline Heck Miller till den federala domstolen i Miami meningen att rätten i Miami skulle tillbakavisa Gerardos särskilda Habeas-Corpus-överklagande. Vår kommitté ställde vid detta tillfälle frågan: ”Vad är det som åklagarna fruktar ska ske om Gerardo får möjlighet att presentera sina argument inför rätten, och möjligheten att begära redovisning av påstådda bevis mot honom?”

Nya fakta och bevis har framkommit. USA-myndigheter olagliga utbetalningar till journalister, som inför och under rättegången 2001 demoniserade de fem åtalade, och därmed ökade trycket på juryn. En kvarts miljon dollar fördes olagligt över till ett antal journalister. Denna obstruktion av rättvisan är en av de saker som Gerardo ämnar presentera i domstolen.

Under de senaste tolv dagarna har det kubanska parlamentet fördömt US-myndigheternas godtyckliga vägran att tillerkänna Gerardo rätten att ta del av dokument som rör hans fall.

Tillsammans med tio nobelpristagare, tusentals artister och intellektuella, parlament och regeringar, säger vi (som en parafras på ett uttalande av Obama): Det är hög tid att Gerardo Hernández och hans fyra kamrater friges. Även ur rent humanitär synvinkel, efter 13 år av ett orättvist frihetsberövande, är det hög tid. Vi väntar oss inget av USA:s domstolar. Men vi uppmanar USA:s regering att ta det rätta beslutet, och låta De Fem återvända till sina familjer.

Obama har möjligheten att utifrån de i Konstitutionen fastlagda exekutiva befogenheter som tillkommer presidenten, att frige De Fem. Det är hög tid att lyssna till kraven från alla håll i världen. Det är hög tid att avsluta denna orättvisa. Sänd telegram, fax och e-mejl till Vita Huset och USA-ambassader i era hemländer; med begäran om att den godtyckliga och olagliga behandlingen av Gerardo Hernández Nordelo upphör.

För e-mejl, gå till: www.whitehouse.gov/contact

Adress: President Barack Obama
The White House
1600 Pennsylvania Ave, NW
Washington, DC 20500
U.S.A.

Den internationella solidariteten kommer att fortsätta till den dag De Fem är fria, tillbaka i sitt hemland och med sina familjer!

Översättning: Tomas Vidén

 
 

 

 

 

2011-08-01
Brittiska regeringen sluter samarbetsavtal med Kuba

Den 5 juli undertecknade Storbritannien och Kuba en deklaration om att stärka det bilaterala samarbetet mellan de båda länderna. Ordföranden för Cuba Solidarity Campaign, CSC, (Svensk-Kubanska Föreningens motsvarighet i Storbritannien) säger:

“CSC har arbetat hårt med denna fråga i manga år genom lobbyverksamhet riktat mot parlamentsledamöter och ministrar, motioner i parlamentet och ministerdelegationer. Vi har uppmuntrat Storbritannien att bryta med EU:s s.k. Gemensamma Position, som har begränsat relationerna mellan EU:s medlemsländer och Kuba sedan 1996. CSC och fackföreningar har konsekvent uppmanat till en politik baserad på respekt för Kubas självständighet och oberoende. Vi tror att denna deklaration är ett viktigt första steg i denna riktning.

Undertecknandet av denna överenskommelse borde bli ytterligare en spik i kistan på den orättvisa och diskrediterade ’Gemensamma Positionen’ som allvarligt hindrat utvecklingen av relationen mellan våra länder.”

I ett uttalande säger Storbritanniens ambassadör: ”Denna deklaration formaliserar det bilaterala samarbetet mellan UK och Kuba. Det är ett viktigt steg och en del i brittiska regeringens förnyade fokus på Latinamerika. Med deklarationen på plats ser vi fram emot ett ökat engagemang, djupare dialog och möjligheter att samarbeta mer i prioriterade områden som innefattar klimatförändringar, mänskliga rättigheter, handel, investeringar och narkotikabekämpning.”

CSC 110806. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-31
USA för allt aggressivare politik mot Latinamerika

För en månad sedan röstade ett parlamentsutskott i USA för att dramatiskt begränsa möjligheterna för Kuba-amerikaner att resa till Kuba och att skicka pengar till anhöriga på ön. Kommittén röstade också ner nya regler från Obama som tillåter USA-medborgare att skicka pengar till kubaner.

Omröstningen väckte våldsamma protester både bland dissidenter på Kuba och bland Kuba-amerikaner. Denna vecka har det blivit ännu värre när Utrikesutskottet röstat fram följande:

• Att drastiskt skära ner möjligheterna för resandet för Kuba-amerikaner och gå tillbaka till bestämmelserna under Bush-administrationen

• Man röstade mot Obamas resereformer som tillåter “folk-till-folk”-utbyte med Kuba. (Dvs akademiskt, kulturellt och liknande utbyten som ev. tillåts efter speciella ansökningar. Detta fortgick under Clinton, men stoppades av Bush)

• Man röstade för att strypa allt bistånd till Argentina, Ecuador, Bolivia, Nicaragua och Venezuela

• Man röstade för att strypa hjälp till länder som inte röstar med USA i FN, i minst hälften av alla omröstningar

• Man röstade för att strypa all hjälp till länder som ligger under medianen på MCC:s korruptionslista. Här finns drygt 50 länder, bland dem Haiti och Mexiko.

• Man röstade för att sluta finansiering av OAS, de Amerikanska Staternas Organisation

Cuba Central Team (USA) 110723. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-30
Blockaden lika hård som någonsin, USA straffar holländsk bank

USA-myndigheterna har inlett brottsundersökning mot den holländska banken ING för misstankar om kommersiella relationer med Kuba, Iran och Syrien.

USA avkräver ING på information om dess samröre med olika länder, uppger den holländska finanstidningen Het Financieele Dagblad.

USA:s blockadlagar förbjuder företag med verksamhet i USA att upprätthålla kommersiella relationer med länder som exempelvis Kuba som finns på en ”svart lista” som USA upprättat. Speciellt gäller det transaktioner med dollar.

En annan holländsk bank, ABN Amro, har redan tvingats betala mångmiljondollarbelopp i böter i ett liknande fall. Medan utredningen pågick fick banken inte ha verksamhet i USA.

EFE 110727. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-14
Kubanska kyrkan betecknar situation som normal

Den kubanska kyrkans situation är normal, som i vilket land som helst, eller bättre än i många länder. Det försäkrade Monsenor Carlos Manuel de Cespedes, representant för katolska kyrkan. Det skedde i en TV-intervju. Han sade att det, som i andra länder, förekommit konflikter mellan kyrkor och staten, något som bägge parter är ansvariga för, så har det lyckligtvis funnits de som tagit ansvar och funnit lösningar. ”Detta har på sikt givit resultat. Det har inte varit lätt eller snabbt, det har varit en långsam mognadsprocess. Men jag tror den har varit ärlig från bägge hållen.”

Boletin informativo 110616. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-13
Uttalande om fullständig avveckling av kärnvapen

"Ministrarna i de Icke-allierade staternas rörelse, samlade till XVI:e Ministerkonferensen på Bali, Indonesien, mellan 25 och 27 maj 2011, upprepar sin djupa oro inför hotet mot mänskligheten som kärnvapen representerar, liksom deras möjliga användning eller hotet att använda dem. Vi upprepar att kärnvapenavvckling fortsätter att vara en av de viktigaste frågorna för Rörelsen inom nedrustningsområdet.

...

Ministrarna, i samband med 50-årsdagen av bildandet av de Icke-allierade staternas rörelse, deklarerar sitt fasta löfte att arbeta för att sammankalla en internationell konferens på hög nivå för att identifiera sätten att eliminera kärnvapen så snart som möjligt, genom ett program för gradvis eliminering inom en bestämd tid; förbjuda utveckling, produktion, köp, tester, lagring, överföring, användning eller hot om användning med syftet att försäkra sig om kärnvapnens destruktion."

Bali, Indonesien 27 maj 2011. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-11
Kuba minns de bakteriologiska angreppen

Tidningen Granma påminde om de bakteriologiska angreppen som agenter för CIA genomförde när de introducerade ett utbrott av afrikansk svinpest. Detta orsakade mångmiljonförluster och hade stor negativ inverkan på kubanernas möjlighet att äta kött. 21 juni 1973 informerade Kuba om utbrottet av denna allvarliga sjukdom som produceras av ett smittsamt och aggressivt virus som på 72 timmar dödar en infekterad gris. Det var en sjukdom som aldrig tidigare förekommit på Kuba, eller någonstans på västra halvklotet.

Granma refererar till ett telegram från Washington 9 januari 1977 som citerar tidningen Newsday som säger: ”agenter knutna till anticastristiska terrorister introducerade afrikansk svinpest på Kuba 1971.”

Boletin informativo 110623

 
 

 

 

 

2011-07-09
USAID vill ha förslag på nya undergrävande kubaprojekt

USAID arbetar vidare med planerna på en rad projekt på Kuba med en budget på 21 miljoner dollar. Ytterligare 20 miljoner har tillfälligt blockerats av senator John Kerry. Denne anklagas nu för att ha sympatier för Kuba. Också dessa miljoner väntas sättas i rullning inom kort.

USAID vill ha förslag på projekt för att sätta sprätt på miljonerna. 9 miljoner har avsatts för ”civilsamhället” och religiösa grupper; 6 miljoner för att ”ge kubanerna större möjlighet till information” [samtidigt som USA blockerar Kubas tillgång till såväl fiberoptisk kabel som tusentals hemsidor, liksom hård- och mjukvara]; 6 miljoner för att öka ”yttrandefriheten bland kubaner mellan 12 och 14 år”.

Sedan USA antog Helms-Burtonlagen, som syftar till ”regimskifte på Kuba”, har Kuba gjort det olagligt att samarbeta med dessa projekt. Nyligen dömdes USA-medborgaren Alan Gross till 15 års fängelse för att ha distribuerat avancerad kommunikationsutrustning och satellittelefoner från USA:s regering till dissidenter på ön.

Obamaadministrationen driver en kampanj för ”frihetsteknologi” för att förse dissidenter i olika länder med teknik som undgår regeringarnas kontroll av olika mobila tjänster och Internet. I kampanjen ingår ”Internet i en resväska” och ”osynliga trådlösa nätverk” för att tillåta dissidenter i olika misshagliga länder kommunicera med utlandet. Detta enligt New York Times i söndags.

CSC 110616. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-10
Sverige åter i täten för attacker på Kuba

I FN:s Människorättsråd i Geneve kritiserade Kuba USA:s och dess allierades attacker på utvecklingsländer. Kubas representant avvisade kategoriskt ”ogrundad kritik mot mitt land” från utsända från Washington, Sverige och Tjeckien. Kubanen sade att Washington, istället för att kritisera andra, omedelbart borde upphöra med den mer än 50-åriga blockaden mot Kuba. Vidare släppa de fem kubanska antiterroristerna som orättfärdigt är fångar i USA-fängelser samt straffa Luis Posada, erkänd terrorist och ansvarig för kriminella handlingar mot Kuba.

Boletin informativo 110616. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-09
USAID vill ha förslag på nya undergrävande kubaprojekt

USAID arbetar vidare med planerna på en rad projekt på Kuba med en budget på 21 miljoner dollar. Ytterligare 20 miljoner har tillfälligt blockerats av senator John Kerry. Denne anklagas nu för att ha sympatier för Kuba. Också dessa miljoner väntas sättas i rullning inom kort.

USAID vill ha förslag på projekt för att sätta sprätt på miljonerna. 9 miljoner har avsatts för ”civilsamhället” och religiösa grupper; 6 miljoner för att ”ge kubanerna större möjlighet till information” [samtidigt som USA blockerar Kubas tillgång till såväl fiberoptisk kabel som tusentals hemsidor, liksom hård- och mjukvara]; 6 miljoner för att öka ”yttrandefriheten bland kubaner mellan 12 och 14 år”.

Sedan USA antog Helms-Burtonlagen, som syftar till ”regimskifte på Kuba”, har Kuba gjort det olagligt att samarbeta med dessa projekt. Nyligen dömdes USA-medborgaren Alan Gross till 15 års fängelse för att ha distribuerat avancerad kommunikationsutrustning och satellittelefoner från USA:s regering till dissidenter på ön.

Obamaadministrationen driver en kampanj för ”frihetsteknologi” för att förse dissidenter i olika länder med teknik som undgår regeringarnas kontroll av olika mobila tjänster och Internet. I kampanjen ingår ”Internet i en resväska” och ”osynliga trådlösa nätverk” för att tillåta dissidenter i olika misshagliga länder kommunicera med utlandet. Detta enligt New York Times i söndags.

CSC 110616. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-08
F.d. kubanska fångar kastas ut från boende i Spanien

Tidigare kubanska fångar som numera bor i Spanien har stängts ute från de bostäder och det hjälpprogram som de erbjudits i Spanien.

Spanska Flyktingkommissionen (CEAR) har tillkännagivit att sju av de f.d. fångarna stängs ute från de bostäder och det biståndsprogram som CEAR givit dem. Detta enligt spanska nyhetsbyrån EFE. De sju bodde i Málaga och stängs av på grund av hot mot personalen och slagsmål mellan de tidigare fångarna.

Förra veckan påbörjade fem av de sju en hungerstrejk som protest mot vad de anser dålig standard på boendet där de bott sedan i april. CEAR har fördömt dem för ständiga konflikter, verbal aggression mot personalen och ”brist på intresse” för den professionella hjälp de erbjudits.

Cuba Central Team (USA) 110701. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-07-07
Kubanska ”dissidenter” hungerstrejkar – i Spanien!

De senaste veckorna har det kommit mängder med synpunkter från de f.d. kubanska ”politiska” fångar som kommit till Spanien.

”Vi åt bättre på Kuba”, säger en av de tidigare fångarna och hans fru till en journalist från BBC. En annan säger till Nuevo Herald i Miami att ”en kvinna behandlades för cancer på Kuba. Nu har hon smärtor igen, men har inte fått tid hos läkare förrän nästa år.”

En av de i Väst så omskrivna ”Damerna i Vitt” säger till spanska nyhetsbyrån EFE: ”dammet dödar oss, rummen där vi bor är väldigt små. Jag bor med min man och mina två brorsbarn i ett rum som är tre gånger tre meter och vi har inget privatliv”. Hon är förlagd i Malaga med sin bror, som är fd fånge. Hon förklarar nu att hon och några av familjemedlemmarna har deklarerat att de inleder en hungerstrejk.

Det man inte förstår är att tidningar som El País (eller de svenska medierna) som är otroligt uppmärksamma för dessa personer när de är i det kommunistiska helvetet Kuba, och särskilt för dem som hungerstrejkar på ön, inte har skrivit en rad om dessa uttalanden. Eller är det så att de är upptagna av de protester som hundratusentals spanjorer genomför i kraven på ”Verklig demokrati”, i det kapitalistiska paradiset Spanien?

La pupila insomne 110626. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 


Nordeuropeiska mötet med Kubasolidaritetsorganisationer i Göteborg, 18-19 juni 2011
Representanter från rörelsen för solidaritet med Kuba i de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge, Island, Danmark och Irland, träffades i Göteborg den 17-19 juni för att samordna sitt arbete till stöd för den kubanska revolutionen. De deltagande länderna träffas vartannat år för att uppdatera varandra om sina arbetsmetoder och erfarenheter i solidaritetsarbetet.

"Dessa organisationer från de nordiska länderna är en del av en stark och växande global solidaritetsrörelse, som är aktiv i 152 länder och omfattar 5 kontinenter," säger Elio Gámez, vice ordförande i den kubanska organisationen för internationell solidaritet, ICAP.

"Allt fler människor inser att en bättre värld är inte bara möjlig utan absolut nödvändig för människans överlevnad. Kuba visar att det finns ett alternativ till att förbruka våra dyrbara mänskliga resurser och naturresurser i jakten efter profit," säger Svensk-Kubanska Föreningens ordförande Martin Österlin, som var värd för mötet.

"Kubas folk visar oss också att ett fattigt land kan garantera mänsklig värdighet genom bra utbildning, fri hälsovård och en hållbar samhällsutveckling som tar hänsyn till vår planet och människors rättigheter både inom landet och utomlands. Detta kan Kuba göra trots att landet är utsatt för USA:s kriminella blockad", betonade Martin Österlin.

Solidaritetsrörelsens viktigaste uppgift är att informera människorna i det egna landet om hur Kuba uppnår dessa framgångar. Mötet visade att solidaritetsorganisationerna utvecklar alternativa och sociala media, inklusive Twitter, Facebook, YouTube, hemsidor och e-post för att kringgå blockeringarna i kommersiella media och nå ut till nya människor.

"Vi kräver att USA upphör med sin kriminella blockad, friger de fem kubanerna som orättvist hålls i USA:s fängelser och sätter stopp för all aggression som syftar till att störta Kubas legitima regering. Vi uppmanar den etablerade pressen att öppna sig för den kubanska verkligheten, och vi erbjuder våra kunskaper till alla media som är intresserade," säger Martin Österlin.

Mötet avslutades med att delegaterna från de deltagande nordiska länderna förnyade sina åtaganden att försvara det kubanska folkets rätt att bestämma över sin egen framtid. Detta är en av de grundläggande principerna i solidaritetsrörelsen.För ytterligare information, kontakta Svensk-Kubanska Föreningen, och den svenska Kommittén Frige De Fem!

Martin Österlin, ordförande, tel: 031-711 07 99, mobil: 0705-69 1995
Eva Björklund, vice ordförande och redaktör för Tidskriften Kuba, mobil 0707-55 17 27
Ola Nilsson, vice ordförande, mobil: 0707-14 38 46
Zoltan Tiroler, vice ordförande, mobil: 0706-73 09 10

Svensk-Kubanska Föreningen, Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm
Sekreterare Bertha Misa Hernandez, tel: 08-31 95 30 (kl 11-12 vanligtvis alla vardagar)
E-post: svensk.kubanska@swipnet.se

Vania Ramírez, samordnare för Kommittén Frige De Fem
mobil: 0704-93 28 56, e-post:Uttalande av det nordeuropeiska Kubasolidaritetsmötet i Göteborg, 18-19 juni 2011

Vi, 22 delegater från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Irland på det 23:e Nordeuropeiska Kubasolidaritetsmötet i Göteborg 18-19 juni är överens om att forsätta fördöma det orättvisa fängslandet i USA:s fängelser av de fem kubanska antiterroristkämparna. De fem kubanerna fängslades för att de förhindrade terroraktioner planerade från USA:s territorium.

Vi kräver ett slut på USA:s regerings dubbelmoral och hycklande. Vi uppmanar USA:s regering att omedelbart frige de fem kubanerna. Istället måste de sätta de verkliga terroristerna i fängelse. De som har begått en lång rad terroristattacker mot Kuba och ändå kan fritt gå runt på gatorna i Miami.

Vi kommer inte att ge oss förrän rättvisa har skipats och de fem kubanerna har återvänt till sitt hemland!

Göteborg den 19 juni 2011

 
 

 

 

 

2011-06-22
Talmannen i Kubas parlament tackar för solidariteten från Sandinisterna
Talmannen i Kubas parlament Ricardo Alarcon sade under sitt tal på XVII Forumet Sao Paulo, som hölls i Managua, Nicaragua, att president Daniel Ortega representerar det nicaraguanska folkets värdighet och oberoende:

”Jag vill lyckönska nicaraguanerna för att de har en president som förkroppsligar värdigheten och oberoendet hos sitt folk. Och han är president för att folket ville så, och jag är säker på att folket åter kommer att visa att de önskar att Daniel fortsätter att vara deras president.”

Boletin informativo 110518

 
 

 

 

 

2011-06-21
Genmäle: Recension av Thomas Gustafssons bok "Kuba", publicerad i Tidskriften Kuba 2/11
Thomas Gustafsson

[Red. anm: recensionen kan läsas här].

När en recension inleds med att slå fast att bokens omslag ingår i en konspiration mot Kuba finns det egentligen inte något vettigt skäl att skriva ett genmäle. Men när bokens innehåll fullständigt förvanskas för att därefter kunna kritiseras måste jag ändå som författare reagera. Som hispanist och historiker kan jag inte heller låta recensentens historieförfalskning passera oemotsagd.

Ett långt stycke i recensionen ägnas nämligen åt att förneka det faktum att USA:s inblandning i frihetskriget 1898 innebar att kubanerna inte fick befria sig själva från kolonialmakten Spanien. Varför vill recensenten inte erkänna detta? Kubanerna var på väg att vinna kriget. I Madrid var stödet för kolonialkriget på väg att svänga. Men innan de spanska trupperna hann kallas tillbaka gick USA in i kriget mot Spanien. Det var detta sorgliga historiska faktum som gjorde att Kuba hamnade under USA:s kontroll.

Det finns mängder med böcker från Latinamerika och Spanien om den spanska kolonialhistorien. Det finns massor med ny latinamerikansk historisk forskning som visar hur Kuba hamnade i klorna på USA:s kapitalister. Det är dessa källor jag har använt. Både i denna bok och i min nya fackbok om Spaniens historia med titeln "Spanien-En färd genom historien" där USA:s krig mot Spanien beskrivs.

För tre år sedan attackerades jag av Mae Liz Orrego Rodríguez från Silc för att ge en idealiserad bild av Kuba. I en stor debattartikel i tidningen Expressen anklagade hon mig för att vara Castroanhängare och propagandist med anledning om vad jag skrivit och sagt om Kuba.

Nu är det Eva Björklund som anklagar mig för att vara lierad med USA och dess agenter med anledning av vad jag skrivit om Kuba. Att jag mycket utförligt berättar om alla övergrepp som USA begått mot Kuba ignoreras.

Jag är ingen debattör. Jag är inte vänster. Jag är inte höger. Som akademisk examinerad hispanist och politiskt oberoende svensk journalist håller jag mig till fakta. Men människor har olika åsikter. Jag ger därför utrymme till alla synpunkter om dagens Kuba i mina böcker och överlåter till läsaren att dra sina slutsatser. Det hoppas jag också tidskriften Kubas läsare vill göra.

 
 

 

 

 

2011-06-20
FN-kommitté berömmer Kuba

Kuba fick erkännande från FN:s Kommitté för Barnens Rättigheter under en dag som helt tillägnades barnen. Under denna berömdes Kuba för framstegen inom olika sociala områden. På CRC:s 57:e session presenterade Kubas delegat hur man uppfyller Barnkonventionen. Som brukligt är vid dessa presentationer ställde de 18 experter som ingår i CRC många frågor i en intensiv debatt. Här framkom de negativa effekter USA:s blockad har för program som gynnar barn och ungdomar. Flera experter, bland dem de från Ghana, Peru, Spanien och den schweiziske ordföranden, framhöll Kubas framsteg inom områden som hälsovård, utbildning, sport och kultur.

Boletin informativo 110609. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-06-18
Kuba betecknar aggressionen mot Libyen som kriminell

Kuba betecknar attacken från USA och NATO mot Libyen som en aggressionshandling och brott mot internationell rätt. Under sitt på de icke-allierade staternas XVI ministerkonferens i Indonesien fördömde Kubas vice utrikesminister attackerna och genomförandet av resolution 1973 från FN:s Säkerhetsråd.

Han hävdade att det som händer idag hotar alla och frågade sig om inte samma sak kan hända med andra länder i den icke-allierade rörelsen. Diplomaten sa att det är mer och mer uppenbart hur USA och NATO utnyttjar FN för att påtvinga det sina krigiska önskemål, i direkt motsättning till syftet med FN.

Enligt ministern så är NATO:s strategi, aktualiserad vid Lissabon-mötet i november 2010, att kontrollera energitillgångarna i världen. I Lissabondokumentet sägs att konflikter utanför NATO:s gränser kan vara ett hot mot NATO som därför anser sig ha rätt att ingripa när och var som helst.

NATO:s hyckleri fördömdes också i FN:s Säkerhetsråd av Kubas FN-representant som framhöll att anfallet enbart gällde NATO:s egna politiska och ekonomiska intressen.

Boletin informativo 110607. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-06-18
”Kubas barn får helt underbar läkarbehandling”

Den läkarbehandling som kubanska barn får är ”helt underbar och säger allt om regeringens vilja att ge sina minsta det bästa”, säger Ramsey Clark, f.d. Riksåklagare från USA. ”Jag har sett barnen på sjukhusen få bästa vård, vilket säger mycket om hur resurserna används för barnens bästa”, tillade han. Och advokaten fortsatte: ”Om det inte vore för den allt hårdare ekonomiska, finansiella och kommersiella blockaden från USA skulle vi kunna samarbeta inom hälsovårdsområdet.”

Boletin informativo 110607. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-06-17
Motsättningar i USA avslöjar inblandningen på Kuba

Motsättningar mellan olika maktgrupper i USA om finansieringen av Kuba-politiken avslöjar USA:s inblandning. I april sa den demokratiske senatorn John Kerry att han motsatte sig den fortsatta finansieringen på 20 miljoner dollar som regeringen kräver för undergrävande verksamhet på Kuba. Pengarna kanaliseras genom USAID. Bland andra anlitar USAID företaget Development Alternatives, DAI, för att distribuera material till små kontrarevolutionära grupper. Detta ledde till arresteringen av Alan Gross, anställd hos DAI. Han dömdes till 15 års fängelse för sina handlingar mot Kubas oberoende och territoriella integritet.

Boletin informativo 110609

 
 

 

 

 

2011-05-29
Kubas folk får snabbare internet
Dick Emanuelsson, Proletären

I juli kommer kubanerna att lyfta på ögonbrynen när hastigheten och priset på deras internetuppkoppling förändras radikalt. För sedan 1867 har USA kontrollerat all slags avancerad kommunikation mellan Kuba och omvärlden. Det året utplacerades en underjordisk kabel mellan Havanna och Cayo Hueso i södra Florida. 1907 lades en andra kabel ut mellan Havanna och New York för att i slutet av det förra seklet följas av ytterligare kommunikationsinstallationer.

Detta strupgrepp och monopol har gjort att Kuba har varit helt i händerna på USA-satelliter som hittills har varit Kubas ”serverföretag” mot internetvärlden. Det har kostat skjortan samtidigt som nätet på Kuba är oerhört långsamt.

> Läs hela artikeln på Proletärens hemsida

 
 

 

 

 

2011-05-27
Uttalande från Kubas UD om Posada Carriles rättegång i Texas

På eftermiddagen den 8 april 2011 avslutades den fars som påbörjats tretton veckor tidigare i El Paso, Texas, när terroristen Luis Posada Carriles frikändes från alla anklagelser som rests mot honom under en rättegång om illegal invandring.

För alla dem som följt denna mörka historia om denne terrorist och hans band till en lång rad USA-regeringar, FBI och CIA under hans smutsiga krig mot Kuba, så är detta ytterligare ett bevis för det stöd och det skydd som USA-myndigheterna under lång tid försäkrat honom med.

Sedan det ögonblick han angjorde Florida efter att ha rest från Isla Mujeres i Mexiko ombord på båten ”Santrina”, vilket då klargjordes och fördömdes av överbefälhavaren Fidel Castro, så var Posada Carriles, som han alltid varit, under USA-regeringens ledning och skydd.

Att han ställts inför rätta för att ha begått mened i sin immigrationsprocess, och inte för terrorism, är en kränkning av det kubanska folket och de familjer som drabbats av sorg genom de handlingar som Posada genomfört.

Det skamliga domslutet i El Paso står i bjärt kontrast med den politik mot terrorism som USA:s regering säger sig följa och som till och med lett till militära interventioner i andra länder med tusentals offer som följd.  

USA:s regering är fullt medveten om Posada Carriles inblandning i sprängningen i luften av ett flygplan från Cubana de Aviacion i närheten av Barbados 1976, kedjan av bombattentat mot kubanska turistanläggningar 1997 och mordförsöket mot vår överbefälhavare i Panama 200, för vilket Carriles dömdes i det landet.

USA:s regering har alla bevis för de brott som Posada utfört, och många av dessa brott presenterades för domstolen i El Paso.

Det återstår att se ifall USA:s regering är kapabel att antingen åtala Posada Carriles för terroristbrott, eller acceptera utvisningsbegäran från Venezuela, som framfördes för över fem år sedan, med tanke på USA:s rättsliga åtaganden enligt internationella avtal och enligt FN Säkerhetsråds resolution 1373 från 2001, som lades fram av USA:s regering.

Det kan tyckas paradoxalt, så medan Posada Carriles frikänns, så fortsätter fem kubanska anti-terrorister att orättvist vara fängslade i USA för att de samlade information om attacker utförda av terrorister av kubanskt ursprung som, liksom Posada Carriles, promenerar fritt på gatorna i Miami och åtnjuter fullständig straffrihet.

Kuba bekräftar åter att USA:s regering är huvudansvarig för detta och utmanar det att svara upp mot sina åtaganden i kampen mot terrorismen, utan hyckleri och dubbelmoral.

Havana, April 9, 2011 (icke-officiell översättning)

 
 

 

 

 

2011-05-26
Kubas ”Mödraindex” bäst i klassen, säger Rädda Barnen

Enligt Rädda Barnen ligger Kuba på första plats bland ”mindre utvecklade länder” både vad gäller mödra- och kvinnoindex. Landets placerar sig därför före länder som Argentina, Cypern och Israel. Vad gäller barnindex hamnar Kuba tillsammans med Uruguay på nionde plats i gruppen. Detta sägs i organisationens årliga ”Mother´s Index report”, som släpptes denna vecka. Det trots USAs blockad som på många sätt drabbar kvinnor och barn.

Som jämförelse ligger USA bland ”mer utvecklade länder” som nr 31 i mödraindex, nr 24 i kvinnoindex och nr 34 i barnindex.

Rädda Barnen uppger att alla (100 %) födslar på Kuba görs i närvaro av kvalificerad personal. Kuba har också den längsta formella skolgången för kvinnor i gruppen.

Dessa placeringar speglar liknande tätpositioner som Kuba fått i andra internationella studier, bland dem den årliga Gender Gap Report från World Economic Forum.

I botten på listan ligger Afghanistan, där ju Sverige och NATO sägs hjälpa just kvinnorna. Det har tydligen inte lyckats något vidare.

Cuba Central Team (USA) 110506

 
 

 

 

 

2011-05-24
WHO intygar att USAs blockad påverkar kubanernas livskvalitet på ett negativt sätt

USAs blockad mot Kuba påverkar inte bara invånarnas hälsa, utan hela deras livssituation, intygade doktor Lea Guido, representant för FN-organet WHO i Havanna. Ofta beror bristen på ett viss läkemedel på blockaden, men man måste också beakta att blockaden påverkar livskvaliteten. Det har att göra med infrastrukturen, vägar, vatten och avlopp med mera, tillade hon. De största investeringar som en stat har är just i infrastrukturen och de görs alltid med finansiering från Interamerikanska banken och Världsbanken. Det är institutioner dit Kuba inte har tillgång på grund av blockaden.

Därför är det en enorm ansträngning och merit att Kuba tar itu med dessa arbeten självt, sade experten i samband med en paneldiskussion för ”Decenniet för att öka trafiksäkerheten”, som arrangerades av FNs Generalförsamling. Guido underströk också att Kuba är ett av de länder i världen som gör insatser för att minska antalet offer för trafikolyckor och rädda de som skadas.

Boletin informativo 110512. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-22
Kuba och Norge tecknar samarbetsavtal

Kubas och Norges regeringar undertecknade ett samarbetsavtal i Havanna i tisdags. Avtalen omfattar flera olika områden och kommer att stärka förbindelserna mellan länderna.

Ett av dokumenten var ett memorandum för att etablera en mekanism för bilaterala konsultationer mellan utrikesministerierna. Avtalet skrevs under av Ingrid Fiskaa och Ramon Ripoll Diaz, vice utrikesministrar i de båda länderna.

De båda ministrarna utformade också ett memorandum som kommer att öka förbindelserna på det sociala och ekonomiska områdena. Den tredje överenskommelsen tecknades av kubanska Fiskeriforsknings- centrat och norska motsvarigheten till svenska SIDA, och består av ett projekt för att utveckla Kubas fiskodlingar.

Slutligen undertecknades ett dokument kring oljeaktiviteter mellan kubanska Industriministeriet och Norges utvecklingsmyndighet. Projektet rör utbildning av personal för oljeprospektering och oljeproduktion till havs.

ACN 110517. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 


 

2011-05-22
Kuba störst i världen på Linux

Kuba leder ligan över länder som använder Linux, visar en studie gjord av Pingdom som hämtat siffrorna från Statcounter. På Kuba använder hela 6,33 procent Linux, nästan dubbelt så mycket som tvåan Venezuela där 3,70 procent av invånarna surfar med Linux. Trean är även det ett latinamerikanskt land. I Uruguay surfar 3,20 procent med Linux. Därefter följer Zimbabwe med 3,15 procent, Mocambique med 2,93 procent, Makedonien med 2,80 procent, Uganda med 2,48 procent, Etiopien med 2,42 procent, Kenya med 2,33 procent.

Sist i tio-i-topp kommer vår granne Finland som har 2,31 procent - mer än dubbelt så mycket som Sverige där endast 1,09 procent surfar från Linux.

Techworld Open Source 110516. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-20
Familjemedlemmar till avliden ”dissident” fördömer den antikubanska mediekampanjen i utlandet

Familjemedlemmar till den nyligen avlidne Wilfredo Soto underkände lögnkampanjen som medier i USA och Europa bedriver mot den kubanska revolutionen i samband med Sotos död.

”Att han skulle blivit slagen är en stor lögn. Det fanns inga märken av några slag, allt är ett påhitt av den kontrarevolutionära propagandan”, sade Sotos syster Rosa Soto Garcia. ”Vi beklagar djupt den kampanj som dragits igång och som orsakar familjen ytterligare lidande”, sade hon. Samtidigt tackade hon för den medicinska vård som Soto fått. Hon räknade upp de sjukdomar som hennes bror led av, bland annat hjärtproblem. Dessutom följde han inte läkarnas rekommendationer. Enligt obduktionen, som utfördes av läkaren Ricardo Rodriguez, med drygt 14 års erfarenhet, avled Soto av medicinska orsaker.

Boletin informativo 110512. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-20
Familjemedlemmar till avliden ”dissident” fördömer den antikubanska mediekampanjen i utlandet

Familjemedlemmar till den nyligen avlidne Wilfredo Soto underkände lögnkampanjen som medier i USA och Europa bedriver mot den kubanska revolutionen i samband med Sotos död.

”Att han skulle blivit slagen är en stor lögn. Det fanns inga märken av några slag, allt är ett påhitt av den kontrarevolutionära propagandan”, sade Sotos syster Rosa Soto Garcia. ”Vi beklagar djupt den kampanj som dragits igång och som orsakar familjen ytterligare lidande”, sade hon. Samtidigt tackade hon för den medicinska vård som Soto fått. Hon räknade upp de sjukdomar som hennes bror led av, bland annat hjärtproblem. Dessutom följde han inte läkarnas rekommendationer. Enligt obduktionen, som utfördes av läkaren Ricardo Rodriguez, med drygt 14 års erfarenhet, avled Soto av medicinska orsaker.

Boletin informativo 110512. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-18
USA använder sig av NGO:er för undergrävande verksamhet

Kubas regering är positiv till utbyte med NGO:er (icke-statliga organisationer) inom olika områden. Men några sådana ”icke statliga” grupper har också bildats av USA som en del av kriget mot Kuba. Det visades i TV i serien “Kubas Skäl” i avsnittet “Farlig hjälp”, där José Manuel Collera trädde fram som mullvad för säkerhetstjänsten. Han är fd chef för en frimurarorden och har samarbetat med Kubanska Säkerhetstjänsten i över 30 år. Collera, känd som agent Gerardo, gav överväldigande vittnesmål på de krav på information som Panamerikanska Stiftelsen för Utveckling och Stiftelsen Miami Medical Team ville ha. Den senare leds av Manuel Alzugaray, en kuban som lämnade landet på 1960-talet och sedan varit inblandad i terrorism. Collera berättade om sina många besök i USA där han träffade företrädare för USA:s UD som öppet visade sitt intresse av att störta det kubanska systemet. I själva programmet avslöjades kontrarevolutionären Carmen Vallejo som driver ett “humanitärt” projekt för barn med cancer och stöds av USA:s Intressekontor och några europeiska ambassader i Havanna. TV-serien “Kubas Skäl” har dragit fram i ljuset den strategi som för närvarande används av USA mot Kuba.

Boletin informativo 110329. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-16
Den nya kubanska sexualpolitiken utmanar klassiska ledarskapsideal
Pressmeddelande Uppsala Universitet 110505

Kubas sexualpolitik har under de senaste åren gjort en veritabel u-sväng och gör nu upp med det historiska arvet av institutionaliserad homofobi. I sin avhandling Heterosexual Havana som nyligen lades fram vid Uppsala universitet visar kulturantropologen Silje Lundgren hur omförhandlingar av ideal kring genus och sexualitet har blivit politiskt sprängstoff i Kuba.

Medan den högsta makten dribblas mellan 80-åringar på Kubas kommunistpartikongress bubblar en helt annan utveckling inom andra politikområden. Arbetet med att införa samkönat partnerskap, återuppta könsbytesoperationer, och genom populärkultur utmana gamla homofoba föreställningar leds av Mariela Castro Espín, Raúl Castros dotter, och enligt några bedömare möjligen Kubas framtida och första kvinnliga president.

Den nya kubanska sexualpolitiken formuleras inifrån etablissemangets hjärta, och har därmed en unik möjlighet att konfrontera det gamla gardet. Sexualpolitiken begränsas inte till lagförslag, utan utmanar även det klassiska kubanska ledarskapsidealet, vars pondus förkroppsligats av gerillasoldaternas uniform. De gamla ledarna möter nu helt nya krafter som vill göra upp med Kubas historia inifrån, samtidigt som de inspireras av rörelser som arbetar för sexuella rättigheter internationellt.

Men den kubanska sexualpolitiken är också motsägelsefull. Kuba har väldigt täta utrikespolitiska kontakter med länder som Iran och Nicaragua, och har röstat med dessa i FN för att förhindra skrivningar som fördömer utomrättsliga avrättningar på grund av sexuell läggning. Dessa länders extremt restriktiva politik kring till exempel samkönad sexualitet går totalt emot den kubanska inrikespolitiken, förklarar Silje Lundgren.

Och att genomföra förändringar i praktiken är inte okomplicerat.

- Vissa saker går bara att genomföra uppifrån. Att filmen Brokeback Mountain visades på kubansk statstelevision är en händelse av enorm betydelse i det här sammanhanget. Den Oscarsnominerade kubanska filmen ”Jordgubbar och choklad” från 1993 som handlade om vänskapen mellan en ung kommunist och en homosexuell konstnär, visades till exempel inte på kubansk tv förrän 2007, utan bara på bio, av rädsla för hur en bredare publik skulle reagera, säger Silje Lundgren.

Andra initiativ nerifrån har haft svårare att ta plats. Ett exempel är Oremi, en grupp för lesbiska och bisexuella kvinnor. Först fick gruppen stort stöd och resurser av sexualundervisningscentrat som leds av Mariela Castro. Men efter att grannar klagat på vad de ansåg vara obscena offentliga kärleksyttringar mellan kvinnor, så har gruppen nu begränsats till en självhjälpsgrupp där man inte får samlas fler än 25 kvinnor i taget, berättar Silje Lundgren.

Avhandlingen bygger på fältarbeten i huvudstaden Havanna, och författaren fokuserar på vilken betydelse omförhandlingarna av idealen kring genus och sexualitet har i folks vardag. Avhandlingen relaterar även till Kubas historiska ögonblick, i ett samhälle som fortfarande återhämtar sig efter 90-talets ekonomiska kris efter Sovjetunionens fall, präglat av nya klasskillnader och ibland förvirrande nya ????????º???hierarkier.

- När vi väl börjar diskutera invanda föreställningar om sexualitet och genusideal så öppnar detta för ifrågasättanden inom en rad områden i våra liv. I det kubanska fallet är detta är en mycket intressant process att följa, som vi kan lära oss mycket av här i Sverige, säger Silje Lundgren.

I samband med disputationen kommer en av Kubas mest framstående sexualitetsforskare, dr. Abel Sierra Madero att gästa Sverige, och ge en föreläsning om nationalism, genus och sexualitet på Kuba sedan revolutionen 1959. Föreläsningen kommer att hållas vid Stockholms universitet. Kontakta Silje Lundgren, se kontaktinformation nedan, för ytterligare information om denna.

För mer information, kontakta: Silje Lundgren Silje.Lundgren@antro.uu.se

 
 

 

 

 

2011-05-15
X-Alfonso till Sundsvalls gatufest i sommar
– Det känns fantastiskt roligt att få välkomna den extremt begåvade kubanske multiartisten, konstnären och Unicef-ambassadören X-Alfonso med band till årets upplaga av Sundsvalls Gatufest, säger Jerry Thåström på Sundsvalls Gatufest.

Ta några uns Bob Marley, Che Guevara, John Lennon och lägg därtill en aning Prince, Manu Chao och Lenny Kravitz inympade i en alldeles egen stark och färgsprakande Kubansk personlighet. Så beskriver Thåström artisten X-Alfonso, som redan har gjort succé på festivaler som Peace and Love och Roskildefestivalen.

Till sommaren uppträder han tillsammans med sitt band på Gatufesten.

Dagbladet 110505

 
 

 

 

 

2011-05-12
Kuba förkastar kränkandet av länders suveränitet
Kuba förkastar inför FN:s Säkerhetsråd kränkningen av länders självständighet med förevändningen av att det skulle vara ske av humanitära skäl. Kubas representant Pedro Núñez Mosquera framhöll inför rådets sammanträde den 10 maj avsaknaden av uttalanden från FN om skydd för civila som är offer för NATO:s aggression mot Libyen.

Kuba förkastar den dubbelmoral som vissa regeringar visar när det gäller skydd av civila och att ha dessa som ursäkt för att främja egna politiska och ekonomiska intressen.

Som exempel framhöll den kubanske diplomaten hur resolution 1973 om Libyen genomförs. Han sade att inget i resolutionen tillåter bombningar av städer och befolkade områden. Han nämnde också avsaknaden av uttalanden från FN om skydd för de civila offer som NATO:s aggression mot Libyen åstadkommit. Denna tystnad är skandalös då oskyldiga, bland dem kvinnor och barn, mördas i ett självständigt land av utländska styrkor som angriper landet.

Den kubanske representanten fortsatte att fördöma passiviteten och handlingsförlamningen från Säkerhetsrådet när det gäller oskyldiga dödade palestinier, offer för Israels våldsutövning.

Det finns många aspekter att utreda, bland dem vem beslutar när det är nödvändigt att skydda någon, på vilka grunder det avgörs hur man ska agera och vad begränsningarna är. Det gäller att undvika att åtgärderna utnyttjas för intervention och inblandning.

Kuba fördömer förevändningen att man under en täckmantel av humanitet vidtar våldsåtgärder som kränker nationers självständighet, FN-stadgan och Internationell Rätt. Kuba fördömer aggressionen oavsett under vilken täckmantel den utförs.

Juventud Rebelde 110511. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-12
Vetenskapsmän samlade i Schweiz ger kubanskt läkemedel erkännande
Detta läkemedel, Heberprot-P som utvecklats vid Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología de Cuba, innebär en revolution i behandlingen av bensår hos diabetiker. Sådana orsakar en amputation var 30:e sekund i världen. Läkemedlet fick ett pris vid en nyligen avhållen kongress i Génève. Medlet används, förutom på Kuba, i ett dussin länder. Ca 25 000 patienter har behandlats.

Juventud Rebelde 110511
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-05-10
USA köpte journalister i Miami för att smäda de Fem
Gloria La Riva
Översättning: Oskar Johansson

1998 arresterades fem kubanska män av USA:s myndigheter, och åtalades i Miami för att konspirerat till spionage mot staten.

De fem männens uppdrag var att förhindra terrorism, att bevaka den extremistiska ultrahögern i Miami i syfte att motarbeta deras våldsamma angrepp mot Kuba. ”De Fem Kubanerna”, som de nu är kända som, dömdes efter att de flera gånger förnekats en rättegång på annan ort. USA:s regering insisterade på att rättegången skulle äga rum i Miami.

Något som de Fem och deras advokater inte visste var att USA:s regering samtidigt, genom sitt officiella propagandaorgan Broadcasting Board of Governors, i smyg avlönade framstående journalister i Miami. Medan rättegången ägde rum piskade dessa journalister upp en hatisk stämning mot de Fem i stadens massmedia.

Att dessa journalisters namn fanns på regeringens lönelista – journalister som utgav sig vara ”oberoende press” - visar på kärnan i den orättvisa domen mot de Fem. Inte bara var åtalet politiskt motiverat, de var också offer för en [olaglig] statlig propagandakampanj.

Efter många års arbete har Nationella kommittén för de Fems frigivning (National Committee to Free the Cuban Five), den medborgarrättsliga juridiska organisationen Partnership for Civil Justice och på sistone tidningen Liberation avslöjat tusentals sidor av tidigare opublicerade dokument, som avslöjar denna statliga operation.

Mer än 2 200 sidor med kontrakt mellan journalister i Miami och Radio & TV Martí – hittills släppta till Liberation genom en begäran som åkallade ”Freedom of Information Act” - avfärdar villfarelsen om en oberoende press i Miami.

Läs hela artikeln här: pslweb.org/reporters-for-hire/analysis/

 
 

 

 

 

2011-05-04
Internationell Kampanj för De Fem - "Den femte i varje månad för De Fem!"

En internationell kampanj för De Fems frigivning uppmanar alla solidariska människor att den femte i varje månad kontakta president Barack Obama och kräva ett slut på justitiemordet mot De Fem Kubanerna. Dessa fem hjältar fängslades efter en kafkaartad rättegång i Miami, deras enda brott var att de bevakat antikubanska terroristgrupper för att varsko den kubanska säkerhetstjänsten om planerade attentat. De dömdes till oerhört långa fängelsestraff, och sitter sedan tretton år inspärrade, i fängelser utspridda över USA. Nedan den internationella Frige De Fem-kampanjens uttalande på engelska, med telefonnummer, adress och websida för presidenten:

The 5th of May, Let's raise our Voices for the Cuban 5!

REMEMBER!

THIS THURSDAY May 5th, MAKE A CALL, OR SEND A FAX, OR AN E-MAIL, OR A TELEGRAM to the WHITE HOUSE to demand President Obama free the Cuban 5 imprisoned in the United States for defending their homeland.

Let's continue to demand President Obama to make use of the rights conferred upon him by the US Constitution, as a lawyer, as a father, as a son, as a husband, and as a winner of the Nobel Peace Prize, to END THIS COLOSSAL INJUSTICE AND TO FREE THE 5 NOW!

DIFFERENT WAYS TO REACH THE WHITE HOUSE:

By phone: 202-456-1111

If calling from outside the United States, dial first the International Area Code + 1 (US country code) followed by 202-456-1111

By Fax: 202-456-2461

If fax is sent from outside the United States, dial first the International Area Code + 1 (US country code) followed by 202-456-2461

To send an electronic message, see: HTTP://WWW.WHITEHOUSE.GOV/CONTACT

To send a telegram:

President Barack Obama
The White House
1600 Pennsylvania Ave, NW
Washington, DC 20500
United States of America

THIS COLLECTIVE ACTION WILL ONLY BE EFFECTIVE IF PEOPLE FROM THE US, AND ALL OVER THE WORLD, CALL, OR SEND FAX, E-MAILS OR TELEGRAMS, ON THE 5TH OF EACH MONTH. IF YOU CAN NOT REACH ANYBODY BY PHONE, PLEASE LEAVE A MESSAGE.

TOGETHER WE CAN DO IT!

International Committee for the Freedom of the Cuban 5

To learn more about the Cuban 5 visit:
www.thecuban5.org

 
 

 

 

 

2011-04-27
Den kubafobiska kunskapsregimen

Två moderata riksdagsledamöter kräver i en motion att ”det tillsätts en oberoende internationell granskning av förhållandena på det kubanska fängelset på Guantánamo”. Så långt har demoniseringen av Kuba gått att de inte vet att tortyrlägret är USA:s, på ockuperad kubansk mark. Kanske är det inte så konstigt eftersom det hetat ”Kubafångar” och ”fånglägret på Kuba” samtidigt som det enda medierna tar upp från övriga Kuba är ”politiska” eller ”samvetsfångar”.

Så fungerar den medievärld som trots punktnedslag om en del av de fruktansvärda övergrepp USA begår med krig och ockupationer, tortyr, utomrättsliga avrättningar med mera låter USA:s världsbild dominera. Jag brukar hänvisa till ”förhärskande medier” för den likriktning som råder. Nu har jag lärt mig att det nog är en ”kunskapsregim, som producerar försanthållna 'kunskaper'”.

Ett typiskt exempel är Per Runesson artikel i Dalademokraten 110421 om ”en riktigt sunkig diktatur”. Han hänvisar till Human Rights Watch vars Latinamerikaansvarige José Vivanco anklagar Kuba för att vara sämst i hela världsdelen. Detta sägs i en världsdel där fackföreningsmedlemmar, homosexuella, människorättsaktivister, miljökämpar och kvinnor, bara för att vara kvinnor, mördas i mängder och där barn lever i fattigdom bland knark, våld och övergrepp. Dock inte på Kuba.

HRW säger inget om det grova brott mot kubanernas mänskliga rättigheter och mot folkrätten som USA ekonomiska krigföring är. Den fördöms årligen av FN:s generalförsamling med 187 röster mot 3: USA, Israel och Palau.

Sagan om Yoani Sanchez är lika förljugen. Hon lever och verkar fritt, hon besöker USA:s intressekontor i Havanna för överläggningar (se wikiläckorna), hennes blogg sprids över hela världen via en kraftfull server i Tyskland med 60 procent större bandbredd än hela Kuba. Den finns hos GoDaddy, som Pentagon använder för sitt cyberkrig. En stab utanför Kuba översätter allt hon skriver till 18 språk.

Kuba anklagas för att begränsa internet – inte USA, som förvägrar Kuba uppkoppling på den fiberoptiska kabel som löper utanför landets kust. Kuba hänvisas till långsam, dyr satellitförbindelse med låg kapacitet. Med den kan hela Kuba bara ladda ner 65 Mbps och skicka 124. I juli ansluts kubanerna till fiberoptisk kabel till Venezuela. Då kan andra bloggare också komma ut.

Sánchez bloggade ut att hon ”hade blivit misshandlad”. Sedan tog hon emot den internationella pressen. Fernando Ravsberg från BBC lade märke till att trots all misshandel hon beskrivit ”fanns inga blåmärken eller sår.” Sánchez förklarade att de hade försvunnit (på knappt 48 timmar). Men varför visade hon då inte skadorna på sin blogg samma dag? Den påstådda misshandeln fick mer medial uppmärksamhet än hundratals mord, försvinnanden och våldsamheter i kuppregimens Honduras.

Wikileaks har avslöjat vad vi utanför ”kunskapsregimen” vetat och försökt tala om i åratal: ”Dissidenterna” har aldrig varit något annat än betalda agenter för USA:s ekonomiska och propagandakrigföring. Chefer för USA:s intressekontor rapporterar att de regelbundet besöker och får riktlinjer från dem och hur giriga de är, hur flott de kan leva. Cheferna föraktar dem, de har ingen förankring bland kubanerna och ingen möjlighet att erbjuda ledning för det systemskifte USA jobbat för i 50 år.

Så varför fortsätter USA att lägga alla dessa dollarmiljoner på dem? Jo, för med dem har USA skapat ”sanningen” (kunskapsregimen) att Kuba är en diktatur och att de som dömts för agentverksamhet för främmande makt, enligt lagar som är självklara i andra länder, kallas samvetsfångar.

Eva Björklund

 
 

 

 

 

2011-04-22
USA:s brain drain ett angrepp på jordens fattigaste
Det är en skandal som tystats ner i bolagsmedierna: USA:s program där man satsar miljontals dollar på att få kubanska läkare som arbetar i olika länder i tredje världen att lämna sina uppdrag och flytta till USA. Denna kampanj drabbar de fattigaste på denna jord, just där kubanerna arbetar.

Drygt 98 % av de kubanska läkarna har motstått locktonerna om ett rikare liv i USA. De utgör ett exempel för mänskligheten.

Ett videoklipp om detta finns på www.cubainformacion.tv.

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-19
Förre presidenten Carter tackar Kuba för stödet till Haiti
USA:s förre president Jimmy Carter lyfte nyligen fram Kubas hjälp till Haiti efter den förödande jordbävningen i januari 2010. Erkännandet framfördes till Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez under ett sammanträde i FN:s Säkerhetsråd som behandlade återuppbyggnaden av Haiti.

Boletin informativo 110407. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-18
Nyhetsbyrån Reuters inblandad i Intressekontorets dissidentgrupper
Cubadebate 110411

Panama är platsen för ett möte mellan 11 och 15 april. Syftet med mötet är att sätta upp en ”elit internationell insatsstyrka” för att stärka cyberkriget mot Kuba. Sponsorerna av mötet, som kallas ”Thinking Cuba”, använder sig av militär terminologi och de har nära band till extremism och militära institutioner i USA. I detta ingår USA:s Marinkår enligt Janessa Goldbleck, en av organisatörerna.

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-16
Nyhetsbyrån Reuters inblandad i Intressekontorets dissidentgrupper
Kubansk TV anklagar en journalist på nyhetsbyrån Reuters för att sammanföra en kubansk “dissident” med en USA-diplomat som anklagas för att vara CIA-agent.

I TV-programmet berättar Raul Capote, som alltså var säkerhetsagent, hur chefen för Reuters i Havanna, Anthony Boadle, lånade sig till att vara förbindelselänk för att “dissidenten” skulle träffa USA-diplomaten Mark Sullivan, av Kuba anklagad för att vara CIA-agent. Capote berättar att detta skedde i samband med en mottagning på tyska ambassaden, då Boadle och han själv samtidigt lämnade tillställningen. De gick in på en mörk gata där Sullivan väntade i en bil. Sullivan arbetade på USA:s Intressekontor i Havanna mellan 2006 och 2008.

Reutersjournalisten publicerade artiklar i linje med USA:s och EUs politik gentemot Kuba och till stöd för oppositionen mellan 2006 och 2008. Boadle arbetar numera för Reuters i Washington.

CIA försåg Capote med modern kommunikationsutrustning, bland annat en BGAN, med vilken man kan ha direkt satellitförbindelse utan att lämna några spår.

Nyligen dömdes USA-agenten Alan Gross av kubansk domstol till 15 års fängelse för att olagligt ha smugglat in utrustning för satellitkommunikation och delat ut det bland oppositionella grupper.

USA:s spionage har som huvudsyfte att infiltrera grupper av intellektuella och akademiker och få dem att inta uppfattningar i strid med Kubas regering för att skapa en ny opposition då den nuvarande misslyckats totalt.

Capote fick instruktioner från olika CIA-agenter i Havanna för insamling av olika uppgifter. Bland annat gällde det möjligheterna av regimskifte och information om president Raul Castro.

La Republica (Spanien) 110405. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-15
USA trappar upp internetkriget mot Kuba
USA:s Utrikesdepartement och dess agentur USAID genomför operationer där man använder Internet som ett verktyg för infiltration och spioneri på kubanskt territorium.

Detta bekräftas av Cuba Money Projects hemsida av journalisten och forskaren Tracey Eaton som publicerade en rapport om detta 11 januari. Rapporten avslöjar hur ”idéer” förmedlas från NGO:er och specialiserade företag som genomför projekt där man använder Internet i ”Kuba och andra länder”. Rapporten publicerades kort innan rättegången mot USA-medborgaren Alan Gross inleddes i Havanna. Gross arbetade för USAID med illegala aktiviteter.

”USA:s UD har inte specificerat vilka organisationer som arbetar med dessa projekt och kommer inte heller att göra det”, skriver Eaton som tidigare arbetat i Havanna som korrespondent för Dallas Morning News.

Budgetar på mellan 500 000 och 8 miljoner dollar finns att tillgå. Enligt rapporten handlar det om 30 miljoner dollar för ändamålet. Dessutom har pengarna tagits från 2010 års budget, inte från detta år, då nya medel kan satsas.

I kravspecifikationen på lämpliga organisationer skriver USA:s UD att de måste ”ha erfarenhet av att arbeta i fientliga omgivningar.” Fokus för dessa operationer, kallat för web-baserad överlistande teknologi, är att undvika och störa de vanliga systemen för upptäckt som filter och brandväggar. Alltså de system som används för att skydda datorer från olika former av otillåten aktivitet på nätet, enligt lagar som finns i alla länder.

Strategin innefattar ett ”utbildningsprogram” för att utveckla ”ett nätverk av instruktörer” som är tänkta att arbeta med ”hotade organisationer”. Med detta menas organisationer som arbetar illegalt. De organisationer och företag som ger förslag och offerter måste kunna ”utbilda bloggare, medborgarjournalister och civila samhället” och främja användningen av nya medier, typ ”sociala nätverk”. Programmet föreslår till och med en fond för aktivister som får problem med rättsväsendet för att de hackat sig in och för ”cyber-intrång”.

Förutom Kuba omfattas programmet av Kina, Burma, Iran, Ryssland och Venezuela. Samtliga är länder som vägrat att underkasta sig USA. Man använder den vanliga retoriken om att ”hjälpa digitala aktivister”, vilket inte är något annat än strategi för att rekrytera agenter och information till CIA.

”Detta dokument innehåller exakt det som utrikesminister Hillary Clinton nyligen sade i en tidning”, enligt den avslöjande rapporten som USA-journalisten Tracey Eaton skrivit.

Jean Guy Allard, Cubadebate 110407. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-13
Terroristen Posada Carriles friad
Terroristen och massmördaren Luis Posada Carriles friades den 8 april 2011 av domstolen El Paso, Texas. Han var inte åtalad för sin terroristiska aktivitet, sina mord, sin bestialiska tortyrverksamhet eller sina bombsprängningar. Han var åtalad endast för att ha ljugit inför USA:s myndigheter. Bland annat för att ha ljugit om sin centrala roll i samband med de terroristiska attentaten mot turistanläggningar på Kuba under 90-talet. Men inte för själva terrorhandlingarna. Åtalet handlade i huvudsak om lögner kring hur han tagit sig in i USA efter det att han i december 2004 släppts fri från fängelset i Panama.

Reaktionerna mot friandet blev starka och indignerade. Vi återger här det kubanska utrikesdepartementets uttalande.
Tomas Widén

Uttalande från Kubas Utrikesdepartement

På eftermiddagen den 8 april 2011 avslutades den fars som påbörjats tretton veckor tidigare i El Paso, Texas, när terroristen Luis Posada Carriles frikändes från alla anklagelser som rests mot honom under en rättegång om illegal invandring.

För alla dem som följt denna mörka historia om denne terrorist och hans band till en lång rad USA-regeringar, FBI och CIA under hans smutsiga krig mot Kuba, så är detta ytterligare ett bevis för det stöd och det skydd som USA-myndigheterna under lång tid försäkrat honom med.

Sedan det ögonblick han angjorde Florida efter att ha rest från Isla Mujeres i Mexiko ombord på båten ”Santrina”, vilket då klargjordes och fördömdes av överbefälhavaren Fidel Castro, så var Posada Carriles, som han alltid varit, under USA-regeringens ledning och skydd.

Att han ställts inför rätta för att ha begått mened i sin immigrationsprocess, och inte för terrorism, är en kränkning av det kubanska folket och de familjer som drabbats av sorg genom de handlingar som Posada genomfört.

Det skamliga domslutet i El Paso står i bjärt kontrast med den politik mot terrorism som USAs regering säger sig följa och som till och med lett till mA?8?O?P??????????ilitära interventioner i andra länder med tusentals offer som följd.

  USAs regering är fullständigt medveten om Posada Carriles inblandning i sprängningen i luften av ett flygplan från Cubana de Aviacion i närheten av Barbados 1976, kedjan av bombattentat mot kubanska turistanläggningar 1997 och mordförsöket mot vår överbefälhavare i Panama 200, för vilket Carriles dömdes i det landet.

USAs regering har alla bevis för de brott som Posada utfört, och många av dessa brott presenterades för domstolen i El Paso.

Det återstår att se ifall USAs regering är kapabel att antingen åtala Posada Carriles för terroristbrott, eller acceptera utvisningsbegäran från Venezuela, som framfördes för över fem år sedan, med tanke på USAs rättsliga åtaganden enligt internationella avtal och enligt FN Säkerhetsråds resolution 1373 från 2001, som lades fram av USAs regering.

Det kan tyckas paradoxalt, så medan Posada Carriles frikänns, så fortsätter fem kubanska anti-terrorister att orättvist vara fängslade i USA för att de samlade information om attacker utförda av terrorister av kubanskt ursprung som, liksom Posada Carriles, promenerar fritt på gatorna i Miami och åtnjuter fullständig straffrihet.

Kuba bekräftar åter att USAs regering är huvudansvarig för detta och utmanar det att svara upp mot sina åtaganden i kampen mot terrorismen, utan hyckleri och dubbelmoral.

Havana, April 9, 2011. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-12
Kubansk säkerhetsagent träder fram
Raul Capote, agent för Kubas säkerhetstjänst, avslöjade nyligen sin identitet i den kubanska serie dokumentärfilmer som visas på TV, “Kubas Rätt”, om den undergrävande verksamheten mot landet. Det skedde i det sjunde avsnittet av serien: “Att fabricera en ledare”. Under sju år var Capote, som är professor i pedagogik vid Havannas Universitet, rekryterad av CIA. Han värvades av USA 2006, men genomförde uppdraget för Kubas säkerhetstjänst. Han fick i uppdrag att söka och delge sina uppdragsgivare olika typer av information och hade i uppdrag att bilda en grupp intelektuella som skulle genomföra olika projekt på uppdrag av CIA. Bland dem fanns skapandet av ett virtuellt bibliotek och ett förlag.

Boletin informativo 110405. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 
 

2011-04-11
Den kubanska konvertibla peson devalveras
CUC, den kubanska konvertibla peson som används av turister och för att köpa importerade varor, har devalverats. Detta meddelar Kubas Centralbank BCC. Devalveringen är 8 % och gör att 1 CUC motsvarar en US dollar. Det vill säga en återgång till vad som gällde för några år sedan, innan dollarn började tappa i värde i förhållande till andra valutor. Detta gör inköp billigare för turister som normalt (såvida de är européer) växlar Euro till CUC.

 
 

 

 

 

2011-04-10
Mångmiljonstöd till destabilisering
Det företag som skickade den nu dömde agenten Alan Gross till Kuba, har tjänat över 720 miljoner dollar i olika kontrakt med USAID. Siffran kommer från en rapport av FedSpending, som bevakar hur budgeten används. Pengarna ficks i flera kontrakt mellan 2000 och 2009. Gross hade kontrakt med DAI som i sin tur hade kontrakterats av USAID. DAI var också det företag som fick mest pengar under denna period.

Boletin informativo 110315. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-08
Gross dömd till 15 års fängelse
Alan Gross dömdes för att på uppdrag av USAID ha smugglat in telekommunikationsutrustning till agenter på Kuba för att användas i deras undergrävande verksamhet med syfte att störta Kubas regering. Provinsdomstolen i Havanna har nu fastslagit domen till 15 års fängelse. Försvaret har möjlighet att överklaga domen.

Läs mer om rättegången här.

 
 

 

 

 

2011-04-07
Miljonbelopp till undergrävande verksamhet på Kuba
Cuba Money Project listar de kontrakt och summor som USAID bidragit med mellan 2008 och 2010 för USA:s undergrävande verksamhet på Kuba. Det visar att Obama-administrationen fortsätter att finansiera planerna på undergrävande verksamhet och i det syftet utnyttjar en rad underleverantörer. Siffrorna nedan är inte fullständiga. Uppgifterna bygger på information på webbsidan USAspending.gov, en hemsida för USA:s regering. Det hela ger en idé om hur pengarna fördelas av USA:s regering för att skapa ”demokrati” på Kuba. [Kontrakten, med vem och summorna, hittas på nämnda hemsida, här redovisar vi bara totalsummorna].

2007: 13,3 miljoner dollar
2008: 45,3 miljoner dollar
2009: 15,6 miljoner dollar
2010: 20 miljoner dollar

Cubadebate 110318. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-05
Pentagon vill ”öka sin kapacitet” på internet - manipulerar sociala media
Det handlar om en mjukvara som USA:s militär utvecklar för att i hemlighet manipulera social medier genom att använda låtsaspersoner på forum, chatsidor, bloggar, Twitter och kommentarsfält för att sprida USA-propaganda och påverka samtalen som finns på Internet på olika språk.

Ntrepid, ett nytt bolag registrerat i Los Angeles, har fått ett kontrakt på 2,76 miljoner dollar från USA:s Centralkommando, Centcom) enligt vad den brittiska dagstidningen Guardian avslöjat. Programmet gör att en person kan kontrollera fler än tio separata identiteter på nätet samtidigt.

Detta ligger i linje med vad Centcom tidigare sagt om upprättandet av en insatsstyrka (Task Force) för att öka ”vår kapacitet” inom området.

Juventud Rebelde 110323 (längre version på brittiska Guardians hemsida). Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-04
Internationell konferens om arbetsrätt på Kuba
200 delegater från 16 länder deltog i en konferens om arbetsrätt i tider av ekonomisk kris. Det var 5:e Internationella Mötet som samlade arbetsrättsjurister och fackföreningsfolk från olika latinamerikanska länder, USA, Spanien och Storbritannien. Bland de teman som diskuterades fanns statens och företagens ansvar gentemot de anställda, samt arbetssäkerhet.

Boletin informativo 110317. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-04
USA stoppar FN-fonder avsedda för AIDS-bekämpning på Kuba
Ca 4,2 miljoner dollar var avsatta från FN:s Global Fund för att bekämpa AIDS, TBC och Malaria på Kuba. Pengarna har frusits av USA. Kuba har fördömt beslagtagandet och hävdar att det är olagligt och allvarligt försämrar möjligheten till internationellt medicinskt samarbete. Kuba säger att detta avbryter sociala projekt som hjälper utsatta grupper och att det är en attack på FN:s hjälpprogram och deras universella karaktär. FN uttryckte förhoppningar om att frågan kan lösas genom att USA ger sitt tillstånd. FN-fonden har bett om en licens från USA för att möjliggöra framtida donationer.

Cuba Central Team (USA) 110318

 
 

 

 

 

2011-04-03
Peace & Love i Havanna
Presskontakt.se 110324

Den 25-26 mars går arrangemanget Peace & Love Havana av stapeln i Havanna. Arrangemanget har uppmärksammats stort medialt på Kuba och även i Argentina och Spanien. Klart är att Kubas och Latinamerikas svar på Evert Taube och Bob Dylan, Silvio Rodriguez, avbryter sin pågående världsturné för att inleda arrangemanget. Festivalen äger rum i Los Jardines de Las Tropical i Havanna.

Peace & Love är huvudman i samarbete med det svenska skivbolaget National och X-Alfonso, en av Kubas mest populära artister och även officiell UNICEF-ambassadör för Kuba.

Silvio Rodriguez föddes 1946 strax utanför Havanna. Han är nueva trova-rörelsens främste profil och är även politiker. Han sitter sedan 2003 i Kubas parlament. Hans låtar är kända över hela Latinamerika och i Spanien men även i andra delar av världen och har översatts och framförts på originalspråk av otaliga artister världen över. Svenske Björn Afzelius fick en enorm framgång med sin svenska tolkning av Sång till friheten. Låten skrevs ursprungligen av Rodriguez.

Artister som uppträder under arrangemanget är några av Kubas och Latinamerikas mest populära, däribland Silvio Rodriguez, X-Alfonso och Carlos Varela. Även flera svenska grupper uppträder. De svenska akterna är Timbuktu & Damn!, Looptroop Rockers, Familjen och The Baboon Show. Peace & Love är politiskt och religiöst obundet, och har tidigare gjort arrangemang eller samarbetat kring sådana i Chile, Kina och USA.

 
 

 

 

 

2011-04-01
Brittiska parlamentsledamöter till stöd för Kuba
Ungefär 100 parlamentsledamöter och fackföreningsledare samlades vid Parlamentet 23 mars för att ge sitt stöd till bättre relationer mellan Storbritannien och Kuba. Samtidigt välkomnade de den nya kubanska ambassadören Esther Armenteros. 26 ledamöter från Underhuset och 13 från Överhuset tillsammans med fackföreningsledare uppmärksammade Kubas framgångar samtidigt som man uppmanar regeringen att förbättra relationerna med Kuba inom handel, vetenskap, kultur och konst. Den kubanska ambassadörens tal möttes med applåder. Senare i år kommer en parlamentarisk delegation att besöka Kuba.

TUCs generalsekreterare Brendan Barber berättade om sitt möte med EUs utrikes”minister” Cathy Ashton, där han tryckte på för ett slut på EUs Gemensamma Hållning och bättre relationer till Kuba.

Brendan fortsatte med att jämföra den brittiska regeringens nedskärningar i den sociala välfärden och Kubas ansträngningar att vidmakthålla utbildning, hälsovård och socialvård. Han slutade med att kräva rättvisa för de 5 kubanerna som fortfarande sitter inspärrade i USA för att de skyddat sitt land mot terrorism med rötter i USA.

Cuba Solidarity Campaign (UK) 110324. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-04-01
Till Lenny Weinglass, advokat för de 5 kubanska antiterroristerna
På eftermiddagen den 23 mars, samma dag som fyllde 78 år av ett exemplariskt liv, upphörde Leonard Weinglass hjärta att slå.

Han led av en fruktansvärd sjukdom som sedan i januari inträtt i en kritisk fas, speciellt plågsam då han inte lät den hindra honom från ett ögonblicks arbete. Under sina sista månader, då han heroiskt stred mot sjukdomen och smärtorna, ägnade han själ och hjärta åt att förbereda habeas corpus till förmån för Gerardo Hernandez Nordelo och Antonio Guerrero, utan att för den skull upphöra med arbetet också för de andra kamraterna.

Strax innan han togs in på sjukhuset där han skulle opereras akut, vidtog han de sista stegen i överklagandet för Gerardo och Antonio och instruerade kollegor vad de borde göra medan han var borta från fallet. Först när detta var gjort började han att bry sig om sig själv.

Och så var det alltid. Redan som mycket ung anslöt han sig till advokater, som under ledning av Victor Rabinowitz och Leonard Boudin, förde otaliga juridiska bataljer för fackföreningar, medborgerliga rättigheter och rättvisa. Genom sitt briljanta försvar 1968 av de ”åtta från Chicago” inledde Lenny en oavbruten och beundransvärd karriär. Den innefattade fallen med Jane Fonda, Daniel Ellsberg, Angela Davis, Mumia Abu Jamal, Amy Carter, Kathy Boudin och många andra fram till de 5 kubanska antiterroristerna och hans senaste engagemang i försvaret av Julian Assange. Det går inte att nedteckna folkets kamp i USA utan att på varje sida framhålla namnet Leonard Weinglass.

Till honom, nu och för alltid vår hyllning och vår tacksamhet.

Förlusten av Lenny är ett hårt slag för Gerardo, Ramon, Antonio, Fernando och René. Han var deras bästa och mest outtröttliga försvarare. Till deras fall ägnade han all sin energi och talang, för dem kämpade han till slutet, mitt i sitt eget lidande.

Kampen för befrielsen av våra kamrater kommer att fortsätta, nu under ännu svårare omständigheter, utan Lenny. Vi återupprepar vårt löfte att kämpa vidare tills de alla uppnår sin frihet. Vi gör det utan vila och utan vacklan. Det är det minsta vi kan lova till den outtröttlige kämpen som alltid var vår älskade kamrat Leonard Weinglass.

Kubanska parlamentets talman Ricardo Alarcon 110324. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-31
NATO:s fascistiska krig
Fidel Castro

Man behövde inte vara synsk för att förutse det som jag i detalj skrev om i tre ”reflektioner” mellan 21 februari och 3 mars: ”NATO:s plan är att ockupera Libyen”, ”Den cyniska makabra dansen” och ”NATO:s oundvikliga krig”.

[…] Ibland verkar det som att vi som stillsamt ger uttryck för våra uppfattningar i dessa frågor överdriver. Men jag vill påstå att vi faktiskt varit naiva att förutsätta att alla ska inse vidden av det bedrägeri eller den kolossala okunnighet som mänskligheten pådyvlats.

[…] Med nuvarande realiteter i åtanke är det de ständiga nyhetsrapporterna generande, om användningen av kraftfulla laserstyrda robotar med 100 % träffsäkerhet, bombplan som överskrider ljudhastigheten, detonationer förstärkta med utarmat uran för ökad sprängverkan som kommer att ha evig påverkan på invånarna och deras efterföljare.  

  Kuba deklarerade sin uppfattning om Libyens interna situation vid mötet i Genève. Utan att tveka försvarade Kuba idén med en politisk lösning till konflikten i Libyen och var kategoriskt emot en utländsk militär intervention.  

I en värld där alliansen mellan USA och Europas utvecklade kapitalistiska stater i ökande grad lägger beslag på folkens resurser och frukten av deras arbete, så borde varje ärlig medborgare, oavsett inställning till regeringen, vara emot en utländsk militär intervention i deras land.  

[…] Jag delar inte den libyske ledarens politiska eller religiösa åsikter. Jag är Marxist-Leninist och följer José Martí, som jag alltid sagt. Jag ser Libyen som en medlem i de Icke-Allierade Staternas Organisation och som en självständig medlem bland nära 200 i FN.

[…] Nu kommer det kriminella och diskrediterade NATO att skriva en vacker liten historia om dess ”humanitära” bombningar.

  Om Khadaffi följer traditionerna bland sitt folk och han fortsätter att kämpa till slutet, som han sagt, tillsammans med libyerna som står inför de värsta bombningarna ett land utstått, kommer NATO och dess kriminella projA?ekt att sjunka i dy av skam.

Fidel Castro Ruz, 110328 (nedkortat). Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 
 

2011-03-31
Chávez: ”Hur ska man få fred med bomber?”

Venezuelas president Hugo Chávez kritiserade i tisdags aktionerna som de imperialistiska makterna utför mot Libyen. ”Vansinnet som släppts loss är imperialistisk cynism i jakt på olja”, sade han på en presskonferens i Uruguay, där han är på officiellt besök.

Chávez citerade sin värd, José Mujica, och sade om NATO:s attack på det nordafrikanska landet att ”nu när det ska hjälpa folken med att bomba dem…det kan inte accepteras… De anständiga här i världen kan inte tolerera att imperiet ska ha rätt att bomba och döda oskyldiga” när han påminde om hur Libyen, Irak och Afghanistan lider av USA:s krig.

Presidenten påpekade att Libyen handlar om mycket mer än olja. ”Jag tror att Khadaffi gör det han måste göra, att stå emot imperiets bomber. Vi må vara överens med eller kritiska mot vad Khadaffi gör, men inget rättfärdigar att en grupp länder bombar ett annat i fredens namn.”

Han påminde om att Venezuela lagt fram ett förslag när konflikten bröt ut om att utse en kommission som skulle åka till Libyen och förhandla med parterna. Kommissionen skulle bestå av representanter för FN, Afrikanska Unionen, Arabförbundet och internationella samfundet.

Chávez frågade var FN finns när NATO dödar oskyldiga barn i Afghanistan eller när Israel bombar och varje år dödar tusentals palestinier. Han påminde om en händelse förra veckan när helikoptrar från USA attackerade och av misstag dödade nio barn med raketer och kulspruteeld när dessa var ute och samlade ved.

Chávez underströk att det finns en stormakt som kan rädda världen - ”Den allmänna opinionen. Det är därför de som vill behärska världen lägger så stora ansträngningar på att kontrollera den.”

”Jag är en tyrann och krigshetsare för många, men Obama är fredspristagare, han som själv beordrat bombardemang i Irak, Afghanistan och nu i Libyen. Världen är upp och ner.”

Samtidigt framhöll presidenten vikten av Unasur, Unionen av Sydamerikas Nationer, som en ”zon av fred där vi lanserar sociala projekt.”

Telesur 110330 (nedkortat). Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-30
Kuba underkänner västmakternas retorik

På ett möte med FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter underkände Kuba den falska retorik som de mäktiga länderna i norr använder när de påstår att de skyddar mänskliga rättigheter. Kuba påpekade att deras omsorger bara riktar sig mot länder som har mycket olja. Kubas delegat Rodolfo Reyes sade att intresset märkligt nog uppkommer när det handlar om länder med olja, gas eller mineralresurser. Också om de har en geografiskt strategisk position ur militär synpunkt eller för handelsvägar, eller när deras regeringar motsätter sig de mäktiga ländernas diktat.

Boletin informativo 110324. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-28
Lula och Morales kritiserar USA:s attack på Libyen

Brasiliens förre president Lula da Silva fördömer attacken mot Libyen från USA och dess allierade. Han sade att FN:s Generalsekreterare Ban ki-Moon ”måste flyga till Tripoli och inleda samtal mellan de inblandade parterna i konflikten.”

”Dessa invasioner sker för att FN är svagt. Om FN hade haft en representation från 21:e århundradet och inte en från förra århundradet, så skulle det skickat Generalskreteraren istället för bombplan.”

Lula uttryckte uppskattning för att Brasilien inte hade stött resolutionen i Säkerhetsrådet. Det var en position som också intogs av Ryssland, Kina, Indien och Tyskland. När Obama nyligen besökte Brasilien så vägrade Lula att delta på den lunch som arrangerades för Obama. Under besöket manade Brasiliens president Dilma Rousseff till ”omedelbart eld-upphör”.

”Lämna tillbaka fredspriset, Obama!”

Bolivias president Evo Morales kritiserar attacken mot Libyen och kräver att Obama lämnar tillbaka Nobels Fredspris, som han av "outgrundlig anledning" tilldelats.

Télam 110322. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 
 

2011-03-26
Stoppa attacken på Libyen!

Uttalande från Kubanska Institutet för vänskap med folken (ICAP) och Kubansk-Arabiska Förbundet 110324

Ett nytt krig har startats av härskarmakterna. Ännu en gång har vi sett ett fegt överfall på ett land i tredje världen, i detta fall Libyen. Precis som Fidel Castro varnade redan innan det storstilade mötet mellan härskarmakterna i Paris, genomfördes en brutal attack mot Libyen, liksom fruktansvärda bombningar mot oskyldiga människor.

Ännu en gång hotas principerna om oberoende och icke-inblandning, liksom varje nations rätt att bestämma sin egen framtid. Låt oss höja våra röster för att stoppa denna orättvisa. De arabiska folkens självbestämmande är i fara, som också resten av världens.

Låt oss fördöma denna attack mot Libyen och massakern av oskyldiga. Låt oss be om fred och respekt för internationell rätt.

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-24
Wikileaks: USA motarbetar förbättrade relationer mellan Spanien och Kuba

USA utnyttjade förmodade meningsskiljaktigheter inom den spanska diplomatin för att hindra relationer mellan Spanien och Kuba, enligt konfidentiella rapporter från USA:s ambassad i Madrid som avslöjats av Wikileaks. Att förhindra upptinade relationer 2006 och 2007 var det som prioriterades av USA-ambassadens dåvarande chef Eduardo Aguirre. Detta framgår i dagens El Pais som baserar sig på Wikileaks. Såväl Aguirre som hans underställda koncentrerade sig på detta när de fick de första signalerna om att dåvarande spanske utrikesministern Moratinos förberedde en resa till Havanna. Han var den förste spanske ministern på nio år som åkte dit.

Boletin informativo 101210. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-22
Uttalande om Libyen från Kubas UD

"Kuba uttrycker sitt energiska fördömande av den främmande militära interventionen i den interna konflikt som Libyen genomlider. Kuba ställer sig bakom folkets oavvisliga rätt att utöva sitt självbestämmande utan någon utländsk inblandning.

Kuba önskar att konflikterna löses genom dialog och förhandlingar, inte genom användande av militärt våld.

Säkerhetsrådet gav efter för påtryckningarna från några västliga stormakter som skapade förutsättningar för en militär aggression, något som utgör en grov manipulation av FN-stadgan, Rådets mandat och det är ytterligare ett exempel på den dubbelmoral som kännetecknar dess uppträdande.

Oavsett detta så auktoriserar Resolution 1973, som antogs i torsdags av Säkerhetsrådet, på intet sätt dessa attacker mot libyskt territorium som utgör en kränkning av Internationell Rätt.

Västmakterna som utför de militära attackerna mot libyskt territorium orsakar döda och skadade samt lidande för oskyldiga civila. Några av dessa makter är just de som är ansvariga för en miljon civilas död i Irak och fler än 70 000 civilas död i Afghanistan, i det som de kallar ”collateral damage”. Dessa makter är också medbrottslingar till brotten mot det palestinska folket.

Kuba stöder det libyska folkets oavvisliga rätt att utöva sitt självbestämmande utan någon utländsk inblandning. Kuba tar avstånd från dödandet av civila i Libyen, oavsett var det sker. Kuba stöder Libyens territorriella integritet och självbestämmande över nationens resurser."

(Inofficiell översättning 110321)

Se även: Uttalande av Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez (1/3)

NATO:s oundvikliga krig av Fidel Castro (3/3)

 
 

 

 

 

2011-03-20
CIA offentliggör hundratals dokument

CIA har meddelat att man kommer att offentliggöra hundratals tidigare hemligstämplade dokument om aktiviteter mellan 1950 och fram till mitten på 70-talet. Olagliga aktiviteter utförda av CIA som mord och mordförsök, kidnappningar, spionage på hemmaplan och övervakning av brev är något av det som finns i dessa dokument. Förre utrikesministern Henry Kissinger varnade för att släppa dokumenten 1974 med att ”blod kommer att flyta. Exempelvis visar de att Robert Kennedy personligen ledde operationen för att mörda Kubas president Fidel Castro.”

Cuba Central Team (USA) 110218. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-18
Senator föreslår nedläggning av Radio/TV Martí

Senator Mark Pryor från Arkansas har gjort en lista på saker som han vill ändra i USA:s budget. En är finansieringen av TV och Radio Marti. Under de senaste 25 åren har skattebetalarna lagt ner närmare 665 miljoner dollar för att finansiera TV och Radio Marti, som opponerar mot den kubanska regeringen. Kuba blockerar signalen och TV Marti kan inte ses. Samtidigt har pengarna som gått till kanalerna missbrukats.

Central Cuba Team (USA) 110304. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-17
Rättegången mot Alan Gross avslutad

Under förra lördagen avslutades rättegången mot USA-medborgaren Alan Gross, anklagad för ”Handlingar mot statens oberoende och integritet”. Domslut väntas de närmaste dagarna.

Under rättegången visade åklagaren bevis på den åtalades direkta medverkan i undergrävande verksamhet med syfte att störta revolutionen. Programmet inriktades speciellt på ungdomar, universitet, kvinnorörelser, samt kulturella, religiösa, och etniska grupper.

Gross erkände att han utnyttjats och lurats av DAI, ett företag anlitat av USAID och underställt Utrikesdepartementet. Det driver program för politisk destabilisering av regeringar som inte uppskattas av Vita Huset. Gross anklagade DAI för att ha utsatt honom för fara och lett honom till den nuvarande situationen med en förstörd ekonomi och ett förstört familjeliv.

Under rättegången gjorde den åtalade ett uttalande och svarade på frågor från åtalet och försvaret om de handlingar som han anklagats för. Dessutom tog man hänsyn till vittnesmål från tio personer, nio sakkunniga med 26 fackutlåtanden och överväldigande dokumentation från Åklagarmyndigheten.

Bland åhörarna fanns Gross hustru, advokater från USA och representanter för USA:s Intressekontor i Havanna.

Parallellt med detta sänder kubansk TV en rad program om ”Kubas Rätt”, med nya avslöjanden kring USA-regeringens aktiviteter mot Kuba.

I förra programmet i serien framträdde flera kubanska säkerhetsagenter som under många år infiltrerat ”dissident”-rörelsen och berättade om dess intima kontakter, samt totala beroende, av USA.

Cubadebate 110305. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-16
Obama söker mer pengar för destabilisering av Kuba

Obamaadministrationen begär ytterligare drygt 4 miljoner dollar för ”pro-demokrati”-finansiering 2012. De föreslagna ökningarna visas här, jämfört med budgetåret 2011 (som slutar i september).

Program 2011 2012 (begärt) Förändring i $ Ökning
Office of Cuban Affairs 2,526,000 3,608,000 1,082,000 42.8%
U.S. Interests Section 8,735,000 11,741,000 3,006,000 34.4%


Begäran om dessa kraftiga ökningar kommer just som rättegången mot Alan Gross inleds i Havanna. Hans aktiviteter finansierades just av dessa ”demokratifrämjande” program.

Central Cuba Team (USA) 110304. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-10
”Spåren efter terrorism” – ny bok om terrorismen mot Kuba

Den kanadensiske journalisten Keith Bolender presenterade på Kubas Internationella Bokmässa en ny bok som innehåller vittnesmål om 50 års terrorism mot Kuba. Författaren låter offren och de anhöriga komma till tals. Syftet har varit att låta drabbade, från 1959 och fram tills idag, ge sina vittnesmål. Terrorismen från USA har pågått under alla år utan att USAs regering gör något för att stoppa den.

Här finns bartendern Nicolas Rodriguez som överlevde ett attentat på en populär bar i Havanna. Här finns familjemedlemmar till dem som omkom vid sprängningen av ett civilt kubanskt flygplan, osv. Det sista kapitlet tillägnas de fem kubanska antiterroristerna som sedan 1998 sitter i fängelser i olika delar av USA. Bokens förord är skrivet av Noam Chomsky som framhåller att ”syftet med USA:s blockad mot Kuba är att underkuva landet, att orsaka svält och desperation. Detta har varit i centrum för alla administrationer i USA sedan Eisenhower och Kennedy.”

Boken publicerades på engelska i september och det finns planer på att översätta den till flera andra språk.

Liberación 110218. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-10
Obama skär ner budgeten, men inte på ”demokratistöd” till Kuba

Medan Alan Gross väntar på rättegång i Kuba så har Obamas budget för 2012 presenterats för Kongressen. Den innefattar oförminskat stöd till det kontroversiella ”demokratifrämjande”-programmet som ledde till att Gross hamnade i fängelse i december 2009. Obamas förslag vidmakthåller nivån på 20 miljoner dollar till Kubaprogrammet som handhas av USAID.

Gross har åtalats för ”aktioner riktade mot landets oberoende och territoriella integritet” och kan få ett straff på maximalt 20 år. Samtidigt innebär budgetförslaget nedskärningar på en rad andra områden i andra länder, bland annat till Mexiko och Colombia.

Cuba Central Team (USA) 110218. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-09
120 000 kr till Mediciner för Kuba

Den 5 mars 2011 skickades 13 600 Euro, dvs. mer än 120 000 svenska kronor, till mediCuba-Europa. Det är donationer som solidariska människor har skänkt till Svensk-Kubanska Föreningens insamling Mediciner för Kuba Pg 23 57 15-0.

Svensk-Kubanska Föreningen är, tillsammans med organisationer i ett dussintal andra europeiska länder, medlemmar i mediCuba-Europa, som grundades 1997 på initiativ av mediCuba-Schweiz.

Sedan sitt grundande har mediCuba-Europa skickat råvaror till Kuba för läkemedelstillverkning värda sammanlagt mer än 7 000 000 Euro dvs. mer än 60 miljoner kronor. På Kuba har dessa råvaror kunnat förvandlas till färdiga läkemedel värda minst tre och en halv gånger så mycket på den internationella marknaden. USA:s ekonomiska krigföring mot Kuba, USA:s blockad, gör det ytterligare kostsamt för Kuba att köpa läkemedel på den internationella marknaden.

En hel rad läkemedel och medicinska hjälpmedel hindrar USA Kuba från att köpa, t.ex. temozolomid och kontrastmedel för cancervården och narkosmedlet sevoflorane. Liv går förlorade på grund av USA:s blockad.

MediCuba-Europas solidariska arbete har bidragit till att bryta blockaden och förse Kuba med läkemedelsråvara som hade varit oerhört kostsamt eller omöjligt för Kuba att själv handla upp. Kuba bedriver idag en framgångsrik läkemedelsforskning och produktion. Men ett litet land som Kuba kan naturligtvis inte producera allt som behövs och är således beroende av att få tillgång det som finns på världsmarknaden. Det är sådant som USA genom sin blockad av Kuba försöker förhindra. USA har fortsatt att trakassera företag som handlar med Kuba. Den 3 september 2010 förlängde President Obama återigen USA:s lag från 1917 om "förbud att handla med fienden", en lag som endast riktas mot Kuba, liksom 1996 års Helms-Burton lagen som i detalj föreskriver hur USA:s regering vill tvinga Kuba att uppge sin suveränitet.

I samarbete med Kubas hälsoministerium är mediCuba-Europa för närvarande involverad i att stödja Kuba när det gäller att få tillgång till vitala läkemedel och utrustning för cancervården. Dessutom ger mediCuba-Europa stöd till ELAM, den latinamerikanska läkarhögskolan i Havanna, där 10 000 unga studenter från Latinamerika, och även ett hundratal från USA, studerar till läkare mot löftet att de skall återvända till sina länder för att ge hälsovård till människorna i de fattiga lokala samhällen de härstammar från.

För mer information kontakta:
Martin Österlin, 031-711 07 99

6 mars 2011

 
 

 

 

 

2011-03-08
Kubas solidariska stöd till Afrika anses avgörande

Kubas osjälviska stöd till Angolas territoriella integritet ledde till Namibias självständighet och slutet på apartheid i Sydafrika. Den uppfattningen utryckte diplomater i samband med en konferens på University of Western Cape, i Kapstaden. Sydafrikas vice utrikesminister Marius Fransman sade att många miljoner av hans landsmän erkänner och uppskattar Kubas roll i den process som gjorde slut på den avskyvärda rasistregimen. Stor betydelse har också Kubas samarbete vad gäller utbildningen av hundratals sydafrikanska studenter på Kuba och hjälp inom nyckelsektorer som hälsovård och byggnation.

Boletin informativo 110224. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-07
Clinton frotterar sig med de mest extrema anti-kubanerna

Utrikesminister Hillary Clinton sade på tisdagen att USA inte tänker lätta på politiken mot Kuba och att man kommer att vidta åtgärder om Venezuela bryter mot sanktionerna mot Iran.

Clinton, representant för en utrikespolitik som alltmer närmar sig Bush politik utan Bush, gjorde en annan knölpåks-kvinna lycklig, ”den galna hyndan” Ileana Ros Lehtinen, som numera är ordförande i Representanthusets utrikesutskott. De båda utbytte leenden och artigheter av samförstånd medan de spydde ur sig de gamla vanliga utfallen och hotelserna mot Kuba och Venezuela. Medan man hade kunnat förvänta sig ett mer seriöst framträdande vid Kapitolium med tanke på de allvarliga händelserna i världen, så visade Clinton att för Imperiet spelar det ingen roll om landet har en republikansk eller demokratisk regering. De är båda lika bekymrade för oberoende regeringar på sin bakgård, när dessa inte faller undan för USA.

För frihetens ö så vet man att USA kommer att vidmakthålla blockaden och instängningen, liksom det ovillkorliga stödet till de inhemska legoknektarna. För Venezuela gäller nya varningar mot landets suveräna förbindelser med andra länder. USA svingar knölpåken. Oj, vad rädda vi blir!

Cubadebate 110302. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-06
Moderata riksdagsledamöter vet inte vilka som driver fånglägret i Guantánamo

Riksdagsledamöterna Finn Bengtsson och Ulrika Karlsson (M), från Uppsala, har lagt en motion om Kuba till riksdagen. Inte oväntat rapar de upp gamla lögner i förslaget till riksdagsbeslut. Inget nytt där inte. De har bland annat mage att kritisera Kubas utbildningssystem, som i alla internationella jämförelser hamnar långt före Sverige.

Men det häpnadsväckande i motionen är kravet att ”det tillsätts en oberoende internationell granskning av förhållandena på det kubanska fängelset på Guantánamo”! Alltså moderaternas höga företrädare har inte fattat att det är av USA ockuperat område som används som fängelse och tortyrcentral!

Nedan utdrag ur motionen:


Motion 2010/11:U316 Sveriges relationer till Kuba
MER INFORMATION
Behandling av 2010/11:U316
MOT201011U316 (54 kbyte) Motion till riksdagen
2010/11:U316
av Finn Bengtsson och Ulrika Karlsson i Uppsala (M)
Sveriges relationer till Kuba

--------------------------------------------------------------------------------
Förslag till riksdagsbeslut
Motivering
Den 24 februari 2008 valdes Raúl Castro till president av Kubas nationalförsamling och efterträdde i praktiken som ensamhärskare sin bror Fidel Castro, även om den senare synts till i den politiska debatten då och då därefter. Hopp om att maktskiftet mellan bröderna skulle kunna leda till en förändring i positiv riktning har tyvärr kommit på skam. Det totalitära statsskickets alla inneboende hinder för en demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter har snarare skärpts ytterligare än reformerats i humanitär riktning.

Dessutom har Kuba med start under år 2009 officiellt uttalat att stödet för att utbildningsväsendet och universiteten ska värna den kubanska revolutionens värden ska vara överordnat stödet för att värna rent kunskapsmässiga och vetenskapliga värden! Detta innebär i praktiken att Kubas befolkning förbjuds att utbilda sig eller bedriva forskning med allmänna kunskapsmässiga och vetenskapliga förtecken om detta kan uppfattas stå i strid med revolutionens rent ideologiska och i detta fall totalitära värderingar. Kubas befolkning är i och med detta officiella uttalande i praktiken utan möjlighet att, utan fara för eget liv, hålla kontakt med resten av världens utveckling som primärt står på kunskapens och vetenskapens grund. Det officiella kubanska uttalandet mot fri utbildning och forskning gör att Kuba nu positionerat sig bland de allra mest slutna staterna i vår omvärld vad gäller möjligheten för landets innevånare att utvecklas i takt med landvinningar inom politiskt oberoende kunskap och vetenskap.

I den mån Sverige och EU vill leva upp till uppsatta mål att uppmuntra en demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter i Kuba, är det därför hög tid att en skärpning av våra relationer till Kuba kommer till stånd i syfte att bryta den destruktiva utveckling som tycks ske vad gäller främst möjligheten till att utbilda sig och bedriva forskning och utveckling baserad på allmänt accepterad kunskap och vetenskap i resten av världen.

Vi önskar att
•Sverige fortsätter att energiskt och öppet fördöma Kubas diktatur och dess brott mot mänskliga rättigheter

•Sverige sätter press på Kuba att införa mänskliga fri- och rättigheter, demokratiska rättigheter, äganderätt och yttrandefrihet

•Sverige kräver av regimen i Havanna att omedelbart frisläppa och fria alla politiska fångar och samvetsfångar som berövades friheten före, efter och under massarresteringsvågen våren 2003

•det tillsätts en oberoende internationell granskning av förhållandena på det kubanska fängelset på Guantánamo

•Sverige driver på för att Kuba öppnar för en fri rörlighet såväl inom landet som ut ur landet.

Stockholm den 21 oktober 2010

Finn Bengtsson (M) Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

 
 

 

 

 

2011-03-05
USA, Libyen och Honduras

Som av en tillfällighet har Vita Huset länge haft Israel som nummer 1 vad gäller vapenleveranser. Nummer två är Egypten och nummer tre Colombia.

Nu närmar sig krigsfartygen Libyens kust, landet som kanske har världens bästa olja. Hillary Clinton hotar med att intervenera militärt, spärrar Libyens tillgångar i USA, tvingar landet ur FN och dess olika kommissioner.

Men vad tog damen från USA:s UD för åtgärder efter militärkuppen i Honduras? USA spärrade visumet för diktatorn Micheletti och hans kumpaner. Det var allt. USA förbjöd inte ens importen av strumpor från de honduranska svettfabrikerna till USA. Än mindre spärrade man några bankkonton som kuppmakarna hade hos husbonden i norr. Och trots att Honduras befinner sig inom någon timmes flygavstånd från USA så kom inga hangarfartyg till Honduras kust! Snacka om hyckleri!

Jänkarna svarar för den colombianska säkerhetspolisens, DAS, teknologi. En polis som följer och spionerar på oppositionen varje sekund. USA saboterar alla fredsförsök som inte passar ett Colombia och USA som föredrar krig. De installerar sju militärbaser som springpojken Uribe godkänt. De placerar ut tusentals av sina bästa militära rådgivare för att bemöta gerillaupproret, men med fatala resultat som följd för strategerna från Pentagon. Mycket av detta har kommit ut tack vare telegrammen som Wikileaks släppt, den organisation vars chef riskerar att deporteras från Sverige till USA, där han kan ställas inför rätta för högförräderi och avrättas.

Dick Emanuelsson, frilansjournalist i Honduras 110302 (utdrag)

 
 

 

 

 

2011-03-04
”Kommer rådet att vidta sanktioner mot USA om de utlöser ett krig?”

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez inför FN:s Kommission för Mänskliga Rättigheter 2011-03-01

Herr ordförande:

Det mänskliga samvetet förkastar dödandet av oskyldiga människors, oavsett omständigheter och plats. Kuba delar fullt ut världens oro över förlusten av civila liv i Libyen. Vår önskan är att landets folk ska nå en självständig och fredlig lösning i det inbördeskrig som pågår, utan någon utländsk inblandning. Och att landets integritet garanteras.

Med all säkerhet motsätter sig det libyska folket all utländsk militär inblandning. En sådan skulle försvåra en lösning och orsaka tusentals döda, hemlösa och enorma skador för befolkningen.

Kuba fördömer kategoriskt varje försök att utnyttja den tragiska situationen för att ockupera landet och ta kontroll över oljan. Det är allmänt känt att det är den glupska oljehungern - och varken strävan efter fred eller skydd av libyska liv - som besjälar de politiska krafter, huvudsakligen konservativa, som nu i USA och några europeiska länder uppmanar till en NATO-invasion av Libyen. Och varken objektivitet, noggrannhet eller sanningsiver tycks behärska de delar av pressen som i händerna på mediala varuhus underblåser elden.

> Läs mer

 
 

 

 

 

2011-03-03
Media försöker förtala Kuba om Libyen
Cuba Solidarity Campaign

Medias bevakning av konflikten i Libyen med relation till Kuba är i bästa fall förvirrad och i värsta fall en medveten partsinlaga. Castro – som varken uttryckligen eller indirekt uttryckt stöd för Khadaffi – har i media underförstått jämställts med den libyske ledaren. Det är en oansvarig och subjektiv rapportering.

Förra veckan varnade Fidel Castro för möjligheten av en USA-ledd invasion och argumenterade att Västs inblandning motiveras av olja. Enligt Castro: ”bryr sig USAs regering inte alls om fred i Libyen och kommer inte att tveka att ge NATO order att invadera detta rika land”. Han fortsatte att upprepa vad Venezuelas utrikesminister Nicolas Maduro sa att han ”önskade att det libyska folket, utövande sin självständighet, skulle finna en fredlig lösning på sina svårigheter, en lösning som bevarar Libyens integritet, utan inblandning från imperialismen.”

Castro uppmanade till försiktighet när man följde bolagsmedier, speciellt efter Storbritanniens utrikesminister William Hagues uttalande där han påstod att Khadaffi hade flytt till Venezuela. Hauges försäkran återgavs som fakta av pressen, trots att det var lögn. Så snart som det hade bekräftats att Chavez inte erbjudit Khadaffi politisk asyl borde Chavez inte ha nämnts i detta sammanhang. Så blev det dock inte alls. Utan någon dementi eller ursäkt har pressen fortsatt att dra underförstådda paralleller mellan Libyen och Venezuela.

BBC har också rapporterat att ”Herr Castro och den libyske ledaren överste Khadaffi har varit allierade i många år”. Men Castros uttalande innehöll inget stöd till sin ”allierade”. Dessutom, medan BBC fortsatte att försöka hitta länkar mellan Kuba och Libyen så informerade man inte om att de vapen som Khadaffi använder mot sin befolkning har levererats av Storbritannien.

Mycket av rapporteringen har sitt ursprung i anti-kubanska media i USA som anklagar Castro för att ”öppet stödja den libyske diktatorn” och säger att Khadaffi har ”använt helikoptrar och stridsflygplan för att krossa upproret. Dessa påstås flygas av legoknektar frön Östeuropa, Kuba och andra länder.” Det enda Castro sagt om detta är att han uttryckt stöd för folket, fördömt orättvisa och varnat för desinformation och imperialistisk militär intervention. Det finns inga indikationer på att kubaner arbetar som Khadaffis legoknektar och det påståendet kan förkastas som ren lögn.

Castros åsikter har återspeglats av Kubas representant i FN:s Människorättsråd, Rudolfo Reyes, som har framhållit det libyska folkets rätt till självbestämmande och motsatt sig militär intervention för att ”istället för att lösa problemet skulle det bara förvärra situationen, och föra med sig allvarliga konsekvenser. Reyes gör det fullständigt klart att ”ingen ärlig människa kan stödja dödandet av oskyldiga civila”. Inte heller Reyes ger något stöd till Khadaffi.

Media är ansvariga för öppen och korrekt rapportering. Olyckligtvis, som så ofta är fallet med Kuba, har de misslyckats med sin uppgift.

Cuba Solidarity Campaign 110303. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-03-01
Vad säger USA:s rapporter från Havanna?

Enligt Wikileaks har man 506 rapporter från USA:s Intressekontor i Havanna som skickats till Washington. Fram till februari har bara 34 av dem släppts. En analys visar att 97 % av dem är skickade efter att den kubanske ledaren Fidel Castro blev sjuk 2006.Figuren visar antalet telegram från USA:s Intressekontor i Havanna till UD i Washington.


För att katalogisera rapporterna skapade USA:s UD en manual där man markerar rapporternas betydelse, nyckelord och datum. När det gäller Kuba handlar de huvudsakligen om internationell politik, PREL, interna regeringsangelägenheter, PGOV och mänskliga rättigheter PHUM.Ovan antalet telegram per ämne. Nerifrån och upp: Internationell politik, interna regeringsangelägenheter, Mänskliga rättigheter, ekonomi, sociala frågor, demokratisering, immigration och slutligen med minst antal, terrorism.


När det gäller telegram från 1966 och framåt har terrorism varit en av de viktigaste frågorna för USA:s regering. Men mellan 1987 och 2010 var det bara 11 som tog upp denna fråga i telegram från Havanna. Trots det finns Kuba på listan över länder, som enligt Vita Huset, stöder terrorism!

I en tabell från Wikileaks kan man se vilka de 10 000 vanligaste orden är som används i telegrammen. Orden ”Kuba”, ”kubansk”, ”Havanna” och ”Castro” toppar.Diagrammet visar de vanligaste orden i telegrammen i USA:s telegram från Havanna till Washington. Ljusblått hänför sig till antalet träffar och mörkblått till ämnet.


Cubadebate 110204. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-28
Spädbarnsdödligheten lägre än någonsin på Kuba
Eladio González, Argentina

Och vad har de att leva för? Tänk bara, när det gäller barn som dör före ett års ålder, är de 6 fler per 1 000 födda i Argentina än i Kuba!

Ja, ja... Det verkar ju fint, men de sex små kubanska ungarna som räddas från döden under sitt första levnadsår, de kommer ju att växa upp och en vacker dag fyller de 16 år.

Och då kommer de att bli förfärligt olyckliga för de kommer:

INTE att sova hemlösa på gatorna

INTE att hamna i fängelse så unga som de argentinska tonåringarna

INTE att behöva vänta tills 18 års ålder för att rösta, för den rätten har de redan

INTE att kidnappas, om de är tjejer, för att sättas i arbete i bordeller runt om i landet

INTE att hoppa av varken från låg- och mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet eller universitetet

INTE att gå med i hårdföra gäng, för det finns inga

INTE att bli mördade av tjuvar, knarkmaffia eller skjutglada poliser

INTE att låtsas ha fyllt 18 år för att kunna spela bort pengar på bingo, spelhallar och travbanor, för det finns inga på Kuba.

INTE att sluta älska, beundra och vilja bli som José Martí, den kubanske frihetshjälten som var Argentinas konsul i New York, för han är tänkaren bakom allt gott som hänt, händer och kommer att hända i revolutionens Kuba.

INTE att sluta väcka vår avund för den samhälleliga, kulturella och internationalistiska bildning de uppnått. Om vi ändå kunde lära oss av dem.

Översättning Eva Björklund.

 
 

 

 

 

2011-02-27
Madrid eller Miami – vilken är högkvarteret för anti-kubanska aktiviteter?

Som aldrig förr tävlar Madrid med Miami om att vara centrum för aktioner mot den kubanska revolutionen. Det är som att avgöra i vilken stad ett OS ska hållas – också då handlar det om stora pengar.

Bland Madrids meriter finns Fundación Hispano Cubana, som bildades 1996 på initiativ av en ledamot i konservativa Folkpartiet, PP, tillsammans med Jorge Mas Canosa och Alberto Montaner. Stiftelsen ska främja ”kulturella aktiviteter” med folk fientligt inställda till Kubas revolution. I Madrid finns också förlaget Prisa, med flaggskeppet dagstidningen El Pais som sprider sitt gift över Kuba lika mycket som någonsin El Nuevo Herald i Miami. Ständig publicitet för lögner och förtal av den kubanska verkligheten tillsammans med försök att skicka anti-kubanska program till Kuba i samma stil som görs från Miami.

För att ytterligare förstärka Madrids ställning så lanserades den 26 januari en anti-kubansk kampanj på Facebook, kallad ”För en folklig resning på Kuba”, med syftet att initiera regeringsfientliga demonstrationer i stil med Tunisien och Egypten. I sin inbilskhet glömde man att det inte finns en verklig opposition på Kuba, vilket erkänns i en rapport skickad 9 april 2009 från chefen på USA:s Intressekontor i Havanna till Washington, avslöjat av Wikileaks. Det står: ”Ingen dissident har någon politisk agenda för en framtida regering. Även om dissidenterna förnekar det så är de väldigt okända på Kuba utanför den utländska diplomatiska kåren och utländska medier.”

Madrid lider av samma svaghet som konkurrenten Miami genom att de är obekanta med den kubanska verkligheten. Som den kubanske journalisten Percy Francisco Alvarado Godoy sade i samband med Facebook-provokationen: ”Det är sant att folk går ut på gatorna i Kuba, men inte för att protestera utan för att stödja sin revolution. Deras egen, inte den som de försöker få igång från Miami och Europa, de som ignorerar att det gått 50 år av heroiskt motstånd från vårt folk. De har aldrig uppnått sina nyfascistiska mål. De kommer inte att lyckas nu heller.”

Cubainformacion.tv 110208. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-26
Kubansk plattform för mobiltelefoner sparar Kuba en miljon dollar. Ericsson pressas av USA.

”Blue Eye Platform”, utformad för mobiltelefontjänster av kubanska Desoft S.A. sparar en miljon dollar åt Kuba. VD för Procyon Soluciones berättade för ACN att denna summa motsvarar vad det skulle kosta att köpa programmet utomlands. Han tillade att företag som Ericsson, som har plattformar för telekommunikationer, utsätts för påtryckningar av USA för att inte sälja till Kuba. Utvecklingen av Blue Eye, som är 100 procent kubansk, bidrar till Kubas oberoende och självständighet inom IT-området.

I mobiltjänsterna finns möjligheten att via SMS få uppdaterad information om olika händelser, väderleksrapporter, öppettider, telefonnummer m.m.

Blue Eye är ett av 23 projekt som visas på Pabexpo, som en del av IT-mässan som invigs 11 februari i Havanna med närvaro av närmare 2 000 experter från 35 länder.

Acu 110209. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-25
Debatten om IT fortsätter

XIV:e Sammankomsten och Mässan för IT hölls nyligen i Havanna och diskussionerna tog bland annat upp sambandet mellan teknologi och sociala frågor. Ca 2 000 delegater från 35 länder har deltagit som representanter för universitet, operatörer och administratörer. Medlemmar för Internationella Föreningen för Telekommunikationer, UIT, har förespråkat spridande av Internet till alla länder, utan diskriminering och inskränkningar. Chefen för UIT, Hamadoun Touré, uttalade sig mot USA:s kränkningar av kubanska radiovåglängder. Touré försäkrade att lösningen av detta egenmäktiga förvarande är del av UIT:s agenda. Deltagarna diskuterade också ny grön teknik för att minska effekten på klimatförändringarna.

Boletin informativo 110210. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-25
Rigoberta Menchus böcker på Havannas bokmässa

Den guatemalanska ledaren och Nobelprisvinnaren Rigoberta Menchu släppte en kubansk utgåva av sin barnbok, ”Det hemliga testamentet”, i samband med Kubas 20:e Internationella Bokmässa. Mässan hölls denna månad och gästades av 16 ministrar från regionen och drygt 200 representanter från fler än 40 länder.

Cuba Central Team (USA) 110211. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-24
Cynismens makabra dans
Fidel Castro Ruz 23 februari 2011

Den politik för utplundring som USA och dess NATO-allierade tillämpat på Mellanöstern har hamnat i kris, oundvikligen utlöst av de höga vetepriserna. De drabbade i särskilt hög grad arabländerna där – trots deras enorma oljetillgångar - vattenbrist, ökenområden och allmänt utbredd fattigdom står i bjärt kontrast mot de väldiga vinster från oljeutvinningen som de privilegierade skikten lagt beslag på.

Medan livsmedelspriserna tredubblas stiger ett aristokratiskt fåtals finans- och fastighetstillgångar till tusentals miljarder US-dollar.

Arabvärlden och dess muslimska kultur och tro har också förnedrats av att de statsbildningar, som med eld och svärd tvingades fram ur kolonialväldet, inte har kunnat leva upp till de grundläggande krav som drev fram dem. Efter andra världskriget skapade segrarmakterna FN och drev igenom sina villkor för världshandeln och ekonomin.

Tack vare Mubaraks förräderi i Camp David fråntogs den arabiska palestinska staten alla möjligheter att existera. Trots FN:s beslut i november 1947 förvandlades Israel till en stark kärnvapenmakt allierad med USA och NATO.

USA:s militärindustriella komplex har varje år försett både Israel, och de arabstater som tvingats till underkastelse och förnedring, med tusentals miljarder US-dollar. Nu har anden sluppit ur flaskan och NATO vet inte hur den ska kunna kontrolleras igen.

De kommer att försöka få ut så mycket de kan av den förfärliga händelseutvecklingen i Libyen. Ingen kan för ögonblicket veta vad som händer där. Alla möjliga siffror och versioner, till och med de mest otänkbara, har lanserats av imperiets massmedier och skapat kaos och vilsenhet.

Det är dock uppenbart att ett inbördeskrig pågår i Libyen. Varför och hur har de brutit ut? Vilka kommer att få lida av följderna? Nyhetsbyrån Reuters återgav den japanska Nomurabankens bedömning, att oljepriset kan spränga vilket tak som helst:

”Om Libyens och Algeriets oljeutvinning stängs av skulle priserna kunna stiga till över 220 US-dollar fatet och OPEC:s lager skulle minska med 2,1 miljoner fat per dag, ungefär som under Gulf-kriget då priset steg till 147 US-dollar 2008”, enligt ett uttalande från banken.

Vilka skulle idag kunna betala sådana priser? Vilka skulle följderna bli mitt under en livsmedelskris?

NATO:s främsta ledare är upphetsade. Storbritanniens statsminister David Cameron ”erkände i ett tal i Kuwait att det var ett misstag av västmakterna att stödja ickedemokratiska regimer i arabvärlden.” Han borde lyckönskas för sin uppriktighet.

Hans franska kollega Nicolas Sarkozy förklarade: ”Det långvariga och brutala förtrycket av den libyska civilbefolkningen är avskyvärt.”

Italiens utrikesminister Franco Frattini sa att ”trovärdiga siffror talar om tusen döda i Tripoli (…) denna tragiska siffra skulle innebära ett blodbad.”

Hilary Clinton förklarade: ”… blodbadet är fullständigt oacceptabelt och måste stoppas.”

Ban Ki-moon talade: ”Våldsanvändningen i landet är absolut oacceptabel” … ”Säkerhetsrådet kommer att handla i enlighet med internationella gemenskapens beslut” … ”Vi överväger flera alternativ”. Det Ban Ki-moon egentligen avvaktar är vad Obama har att säga.

Och i onsdags eftermiddag talade USA:s president och sa att utrikesministern skulle resa till Europa för att med sina NATO-allierade komma överens om åtgärder. Hans min uttryckte tillfredsställelse över möjligheten att ta upp kampen mot extremhögerns republikanska senator John McCain, Connecticuts proisraeliska senator Joseph Lieberman och Tea party-rörelsens ledare, för att på så sätt kunna vara säker på demokraternas nominering inför nästa presidentval.

Imperiets massmedier har förberett terrängen för handling. Ett militärt ingripande i Libyen är inget att förvåna sig över. Med ett sådant skulle Europa säkra tillgången till nästa två miljoner fat lätt olja, om inte det inte föregrips av händelser som gör slut på Kadaffis chefsroll eller liv.

Oavsett detta är Obamas roll ganska komplicerad. Hur skulle den arabiska och muslimska världen reagera om ett sådant äventyr skulle leda till omfattande blodspillan? Skulle ett NATO-ingripande i Libyen kunna stoppa den revolutionära vågen i Egypten?

I Irak ledde den invasion som genomfördes på falska grunder till döden för mer än en miljon araber. ”Uppdraget utfört”, utropade George W. Bush.

Ingen i hela världen kan stödja att oskyldiga civila dödas i Libyen eller någon annanstans. Men jag frågar mig: Skulle USA och NATO kunna tänka sig att ansluta sig till denna princip även när det gäller de oskyldiga civila som varenda dag dödas av USA:s förarlösa plan eller av NATO:s soldater i Afghanistan och Pakistan?

Det hela är en cynismens makabra dans.

Översättning Eva Björklund 2011-02-24

 
 

 

 

 

2011-02-23
Västmakternas fåfänga hopp om ett Twitter-uppror på Kuba

Wall Street Journal uttrycker 7 februari sin önskan om att en social explosion ska äga rum på Kuba i likhet med det som hänt i Egypten. Och ledaren säger ärligt att de inte fattar varför det som händer i Egypten inte händer i Kuba.

För 20 år sedan var tongångarna på tidningen, liksom bland många andra ”experter”, liknande. Hur kunde Sovjetunionen och Östeuropas regimer rasa ihop, men inte Kubas? Den låtsade återhållsamheten i ledaren lyckas inte dölja fanatismen och hatet mot Kuba.

Nyckelfrågan, som kolliderar med övertygelsen hos mediernas ägare, är: Hur kommer det sig att en regeringschef som Mubarak, underställd USA och stödd av Imperiet, kan störtas av ett folkligt uppror? Hur kommer det sig att massorna trotsar USA:s intressen? Och varför störtar de inte Kubas regering?

Enda förklaringen som USA och kontrarevolutionärerna, som finansieras och styrs av USA, har är att kubanerna är fega och/eller dumma.

Återstår så att ställa några frågor:

• Varför reser sig inte kubanerna mot gratis hälsovård? Hur är det möjligt att de inte kastar sig ut på gatorna och kräver att få betala för alla de vaccinationer som alla barn får?

• Varför protesterar de inte mot gratis utbildning? Varför kräver de inte att få betala 15 000 dollar om året under fem år för att få en titel i språkvetenskap? [en syftning på dissidenten, miljonären och den regeringsfientliga bloggaren Yoani Sanchez, som har en sådan titel]

• Varför kräver de inte att alla specialskolor för funktionshindrade ska stängas?

• Varför fortsätter de att tillåta tusentals ungdomar från Latinamerika och Afrika studera medicin på Kuba? Varför fortsätter de att tillåta tusentals kubanska läkare att arbeta i dussintals länder?

• Varför återupprättar inte kubanerna USA:s dominans och styre? Varför ändrar de inte grundlagen så att den åter ger USA:s regering rätt att militärt ockupera landets territorium och anlägga fler militärbaser som Guantanamo?

• Varför kräver inte kubanerna att landets rikedomar och ekonomi överlämnas till de nordamerikanska storföretagen?

• Varför reser sig inte kubanerna för att återinföra människans utsugning av människan och diskriminering av kvinnor och icke vita?

• Varför insisterar de på att upprätthålla social rättvisa och jämlikhet? Varför accepterar de inte den ojämlikhet som kommer av att en del rika har resurser som arbetare inte har?

• Varför bidrar inte kubanerna till att ändra principer för internationell rätt och eliminerar respekten för ländernas självständighet och folkens självbestämmande?

• Varför uppskattar inte kubanerna dessa ”dissidenter” som är avlönade av främmande makt för att medverka i USA:s planer på att krossa Revolutionen?

Det är saker som man inte förstår i världen idag. De vill att kubanerna ska revoltera för att skapa en situation på Kuba som är som de som gav upphov till upproret i Egypten!

Ett folk i ett litet land som under 50 år framgångsrikt stått emot militär aggression, statsterrorism, ständigt förtal och medieattacker, samt på toppen av det en blockad från världens mäktigaste imperium är varken dumt eller fegt.

Storfinansens tidning, Wall St Journal, kan inte förstå det hat som väcks av USA:s inblandning i andra länders affärer, storföretagens utsugning och plundring. De som har alla pengar i världen och tror de kan köpa allt, inklusive samveten och dumhet, samt påtvinga sin makt, egoism och individualism, förstår inte dessa saker.

Progreso Semanal (USA) 110216. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-23
Kubas Internationella Bokmässa 2011 invigd – 4,5 miljoner böcker säljs

Kubas Internationella Bokmässa 2011 inleddes i Parque Morro Cabaña med fler än 200 kulturpersonligheter från 41 länder. Med förväntan emotsedd av de kubanska läsarna varje år, så kommer den 20:e upplagan att tillägnas de åtta länder som ingår i Den Bolivarianska Alliansen för folken i vårt Amerika, ALBA. Dessutom kommer 200-årsminnet av den första självständigheten i Latinamerika att få speciell uppmärksamhet. 4,5 miljoner exemplar och 515 nya titlar finns att tillgå under de 25 dagar som Bokmässan pågår. Efter att ha varit i Havanna så flyttar den vidare till andra provinser och avslutas 6 mars i Santiago de Cuba längst i öster.

Boletin informativo 110210. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-21
Är det diktaturer som styr FN:s råd för mänskliga rättigheter?

Det förekommer ständigt angrepp på FN:s Råd för mänskliga rättigheter, HRC, i svenska tidningar. De betonar att det finns diktaturer i HRC, vilket inte är så konstigt eftersom det finns diktaturer i FN. Med den motiveringen avfärdas HRC så fort någon resolution går emot västmakterna.

Rådet består av 47 länder. Bland dem finns USA, Frankrike, Spanien, Norge, Chile, Indien, Japan, Brasilien och Argentina. Däremot inte Iran eller Nordkorea, vilket ofta påstås. Vidare påstår kritikerna att det främst är Israel som kritiseras. Fel igen. De flesta resolutioner, 215 av totalt 278, tar upp allmänna frågor relaterade till mänskliga rättigheter. Bland de 63 resolutioner som avser enskilda länder behandlar 29 Israel/Palestina/Golan, 8 Sudan, 6 Myanmar och 2 Nordkorea.

Resolutionerna som behandlar Israel/Palestina/Golan utgör drygt 10 procent av det totala antalet resolutioner och 46 procent av dem som berör enskilda länder. Israel har sedan rådet bildades 2006 riktat storskaliga militära angrepp mot Libanon och Gaza, bombat ockuperade områden samt fortsatt med illegala bosättningar. Det är därför rätt att Israel kritiseras. Man kan tycka att även andra länder som begår grova brott borde ha kritiserats i större utsträckning. Men man kan inte undkomma en dom för mord med hänvisning till att några andra som mördat är fria. Det är däremot rimligt att kräva att även de döms för mord.

För övrigt tas de flesta beslut i HRC utan omröstning. Det innebär att varken USA eller något EU-land sett anledning att protestera. Vid oenighet tenderar de flesta länder från syd och Ryssland att rösta på samma sätt och de rika i norr att endera lägga ner sina röster eller rösta mot det syd anser vara rätt. Skiljelinjerna går inte efter demokrati-diktaturskalan.

Det kan vara intressant att titta lite närmare på röstetalen för resolutioner som kritiserat Israel. Av 29 sådana resolutioner antogs 5 utan omröstning och 15 med endast en röst emot, (USA eller Kanada), dvs. sammanlagt 20 av 29. Endast 2 hade fler än 10 negativa röster. Det är därför orimligt att hävda att det är diktaturer som har avgjort att Israel kritiserats. Rådets kritik av Israel överensstämmer med FN-stadgan, annan internationell lag, internationell juridisk expertis, resolutioner i FN:s Generalförsamling och världsopinionen. Israel blir allt mer isolerat och det beror på Israels egna brott mot folkrätten.

Utifrån artikel av Lars Drake på http://drakbett.wordpress.com 110217

 
 

 

 

 

2011-02-20
Nytt kubanskt operativsystem

Version 3.0 av det kubanska operativsystemet Nova Linux ska presenteras på IT-mässan som börjar i februari i Havanna. Programmet har utvecklats på IT-Universitetet, UCI. Det är ett steg framåt för att kunna ersätta utländska operativsystem, framförallt Windows. Användningen av dessa begränsas av blockaden.

Nova Linux har framgångsrikt testats vad gäller funktionsmässighet och kompabilitet. Det har anpassats för att göra övergången från Windows lätt för användaren. I lanseringen sägs att det är en inhemsk produkt ”tillverkad av kubaner, för kubaner och anpassad till landets teknologiska villkor.”

Viceministern för IT-frågor, Boris Moreno, säger att man räknar med att installera såväl Windows som Nova Linux på de nya datorer som sätts samman på Kuba.

Cubadebate 110209. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-19
Kuba och Indien vill samarbeta inom bioteknik

Samarbetet mellan Kuba och Indien kan förstärkas utifrån möten som chefen för Instituto Finlay, doktor Concepcion Campa, har haft i New Delhi med representanter för vetenskap och bioteknik. Vid ett möte med Indiens Handelskammare förklarade den kubanska vetenskapsmannen för en rad företrädare för olika bioteknologiföretag, de framsteg som Kuba gjort vad gäller vacciner. De flesta av dessa tillverkas av Instituto Finlay. Hon framhöll också de problem som Kuba har inom området på grund av USAs mer än 50-åriga blockad.

Boletin informativo 110216. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-17
"Havana Club" ägs av den kubansk-franska firman Pernod Ricard

Spanska nyhetsbyrån EFE rapporterar att högsta juridiska instans i Spanien nu fällt sitt utslag om äganderätten till märket Havana Club. Utslaget är i förmån för fransk-kubanska Pernod Ricard och Copracion Cuba-Ron. Det är tredje gången som spanska domstolar avvisar krav från Bacardi kring rommärket. Det har tidigare skett i ett dosmlsut 2005 och ett överklagande 2007.

Pernod Ricards chef säger att kraven från Bacardi är “ett medvetet försök att ta över ett framgångsrikt varumärke”. Havana Club sålde förra året 3,5 miljoner fat á 9 liter. Export sker till 124 länder, dock inte USA där kubanska produkter är förbjudna sedan 1962.

I samband med rättegången har solidaritetsorganisationer med Kuba uppmanat till förnyad bojkott av Bacardi, som är djupt inblandad i den anti-kubanska maffian i Miami, bland annat ökända CANF, och som är en viktig lobbygrupp. En av USA:s blockadlagar, “Helms-Burton lagen”, kallas också för “Helms-Bacardi Protection Act ”, då det var romfabrikantens advokater som skrev resolutionen till USA:s kongress. På USA-marknaden säljer Bacardi en förfalskad “Havana Club”, ett märke som sedan 70-talet varit inregistrerat av Kuba i USA.

Cubadebate 110203. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-16
Havana Club och Bacardi väntar på domslut i Madrid

Spaniens Högsta Domstol kommer inom kort med ett domslut i en tvist mellan Bacardi och Havana Club Holding S.A., ägt av kubanska staten och franska Pernod Ricard.

Inför domen kampanjar flera solidaritetsorganisationer för en förnyad internationell bojkott av Bacardi, under temat “Bacardi – en bitter dryck”. Målet är att ge publicitet åt Bacardis maffiaaktiviteter och dess nära förbindelser med USA:s ekonomiska blockad som kubanerna lider under.

2005 tillbakavisade en lägre rättsinstans Bacardis krav på märket “Havana Club”. Bacardi överklagade och förlorade också i Hovrätten. Nu väntar man alltså på domen i HD.

Bacardi påbörjade kampanjen mot Havana Club 1994, ett år då Bacardis försäljning sjönk drastiskt efter det att Cubaexport och Pernod Ricard bildade ett gemensamt bolag. Sedan dess för Bacardi, som en del i den mäktiga Kubalobbyn i USA, en oförtröttlig kamp mot den kubanska romen. Ignacio Sanchez, en av Bacardis advokater, var också en av männen bakom “Helms-Burton-lagen”, som godkändes 1996 och bland mycket annat införde sanktioner mot investeringar på Kuba från tredje land. Bacardis medverkan i denna lag var så avgörande att en USA-senator föreslog att den skulle kallas för “Helms-Bacardi Protection Act”.

1998 lyckades Bacardi få USA:s kongress att godkänna en lag som fråntog kommersiella enheter som helt eller delvis var knutna till kubanska staten alla rättigheter. Märket Havana Club registrerades i USA 1974 av Cubaexport, trots att blockaden som är i kraft sedan början på 60-talet gör att kubanska varor inte kan säljas i USA. Med hänvisning till †??denna lag lanserade Bacardi en ny rom, tillverkad i Puerto Rico, med namnet Havan Club. En förfalskning som hittills inte tillåtits i något annat land än USA. Men Bacardi fortsätter ansträngningarna att försöka få det godkänt också i Spanien.

Bacardifamiljen samarbetade intimt med diktatorn Batista. De flydde också efter revolutionens seger. Märket Havana Club har aldrig hört till Bacardi, utan till företaget José Arechabala S:A: Varken Bacardi eller Arechabala accepterade skadestånd eller ersättning från kubanska staten efter att deras romfabriker nationaliserats, utan inväntade USA:s invasion som skulle störta den nya regeringen.

Bacardi har nära band till högerextrema grupper i Miami, särskilt till CANF /FNCA, som varit inblandat i otaliga terroristattacker mot Kuba. Bacardis maffiaaktiviteter är beskrivna i dokumentärfilmen “The Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution”. Denna prisbelönta film baseras på den colombianska journalisten Hernando Calvo Ospinas bok “Rom Bacardi: Det dolda kriget”. Bacardi har sitt högkvarter i skatteparadiset Bermudas och det mesta av tillverkningen i Puerto Rico. Men det mesta av dess aktiviteter och chefer finns i USA.

Cubainformacion.tv 110120. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-13
Kuba fördömer Googles censur av Cubadebate i UNESCO

Kuba fördömde på ett internationellt symposium om yttrandefrihet stängningen av Cubadebates kanal på Youtube.

Symposiet organiserades av UNESCO i Paris och arrangerades med stöd av svenska utrikesministern och hade som talare Jean-Francois Julliard, Generaldirektör för Reportrar utan gränser, RUG.

Kubas representant påpekade att RUG utsattes för “sanktioner av FN:s tidigare Människorättskommitté 2003, för att de agerade mot principerna för yttrandefrihet”.

Kubas ambassdör i UNESCO, Mara de los Angeles Flores, sade att det inte är en hemlighet för någon att RUG specialiserar sig på att attackera länder i Tredje Världen, speciellt de länder som fösöker att förbättra sina invånares levnadssituation och som stöder en ny ekonomisk världsordning.

I ett svar på RUG-chefernas attacker på Kuba, anklagade Florez RUG för att tysta ner flagranta brott mot yttrandefriheten, som till exempel Googles stängning av Cubadebate på Youtube.

"11 januari stängde Google kanalen med förevändningen att det begick brott mot royaltybestämmelser för att Cubadebate klippt ut en sektion från en längre video, vars skapare inte var angiven." Ambassadören fick inget svar av Googles representant.

Den kubanske ambassadören fortsatte med att citera Googles förre VD Eric Schmidt, som på en konferens på Princeton universitetet hade sagt att Google inte hade tillstånd att göra affärer med Kuba. Men Schmidt sade att de skulle göra allt i sin makt för att låta det kubanska folket veta att “de som styr landet måste störtas.”

Google hindrar kubaner från åtkomst till tjänster som Google Earth, Google Code och Google Chrome.

Acn 110127. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-12
CNN, El Pais, ABC och mediekampanjen mot Kuba

Det har kallats till en “Iberoamerikansk kongress för sociala medier”. När vi såg detta tänkte vi att det skulle vara ett bra forum att fördöma censuren mot Cubadebate som Google/YouTube nyligen genomfört genom att stänga av Cubadebate. Men när vi såg några av dem som stod bakom nämnda kongress och dess prisjury tappade vi hoppet. Låt oss se på några av dem:

  • ABC är den spanska tidning som spridit nyheten att dokumentärfilmen “Sicko” av Michael Moore skulle vara förbjuden på Kuba. De skrev detta efter att såväl regissören Michael Moore själv som brittiska dagstidningen The Guardian dementerat påståendet (från USA:s Intressekontor i Havanna). Det är också högertidningen ABC som drivit en lögnkampanj för att den alternativa siten Cubainformacion ska stängas av från bidrag som man är berättigad till.
  • CNN är nyhetskanalen som medvetet förväxlat offer och utövare vid ett våldsdåd mot civila i Banes, Kuba. CNN bedriver en hetsjakt mot Julian Assange.
  • Amazon är ett av de företag som blockerar Wikileaks, efter påtryckningar av USA:s regering.
  • El Pais är den tidning som intar tätpositionen när det gäller att förvränga fakta om det som händer i Latinamerika. Det i den grad att vi tvingats tillägna tidningen en hel dossier. Trots sina påstådda ideologiska motsättningar har ABC och El País publicerat ledare samma dag och med samma formuleringar mot Kuba.
Till detta agerande kommer skandalerna med de nära banden till USA:s politik. De som bland annat gjort att styrelserna för ABC och El Pais deltagit i den diskreta lunch som utvalda fick vara med på med en av Bushs ministrar, vilket avslöjats av Wikileaks. Det var inget som läsarna av dessa tidningar upplystes om. Vi kan alltså inte förvänta oss mycket av juryn på iRedes. Den opartiska juryn har beslutat att lägga 6 000 euros ytterligare till de mer än 100 000 dollar som den kubanska bloggaren Yoani Sánchez redan fått i prispengar.

Varken CNN, ABC eller Al País har informerat allmänheten om de avslöjanden som kommit ut via Wikileaks om alla de hemliga möten som fru Sanchez haft med funktionärer från USA. Inte heller hennes håg till pengar som visats i möten med representanter för USA. [för övrigt var El Pais och andra media snabba med att hylla Sánchez strax efter att USA i hemliga samtal bestämt sig för att satsa på henne].

Cubadebate 110126. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-11
Kuba registrerar vaccin mot lungcancer

Efter många års studier har Kuba nu registrerat ett vaccin som bromsar lungcancer. Vaccinet omvandlar sjukdomen till ett kontrollerbart kroniskt tillstånd. Chefen för projektet som tagit fram vaccinet säger att arbetet tagit mer än 15 år. Registreringen gör det möjligt att använda vaccinet massivt på Kuba, förutom på de 1 000 patienter som redan fått pröva det. Registreringsprocedurer pågår i flera andra länder. Vaccinet hjälper till att kontrollera tillväxten av tumörer och kan användas för behandling under lång tid för att öka patientens livslängd och livskvalitet. Principen för vaccinet studeras nu på andra cancerformer. Uppmuntrande resultat föreligger, men det är ännu för tidigt att dra några definitiva slutsatser.

Liberación 110121. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-11
Hälsovårdsmyndigheterna på Santa Lucia entusiastiska för kubanskt mediciner

Kuba fördömde inför medlemsländerna i UNESCO stängningen som Google genomfört av Cubadebate på YouTube. Kuba pekade ut Reportrar Utan Gränser (RUG) för dess totala tystnad i fallet. Under ett seminarium på UNESCO om yttrandefrihet i Paris sade Kubas ambassadör i UNESCO att RUG uppvisar dubbelmoral och hyckleri. Men det är känt att RUG tagit emot pengar av CIA och andra USA-enheter. Hon tillade att RUG suspenderades från FN redan 2003 på grund av sina aktiviteter som stred mot FN:s mål. 2008 drog UNESCO in sitt stöd till RUG på grund av dess attacker på företeelser i tredje världen.

Boletin informativo 110127. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-10
Google stänger av Cubadebates konto på YouTube

12 januari meddelade YouTube websidan Cubadebate att de stängts av på grund av kränkning av copyrighträttigheter. YouTube hänvisade till en video från “Legal Fund” i Miami. Denna försvarar terroristen Luis Posada Carriles. Det var en nedkortad video som nyligen lades upp och som lagts ut på många siter, utan referens eller hänvisning.

Efter att personen som filmat ceremonin i vilken förre CIA-agenten Luis Posada tillkännager att han kommer att vara på Kuba i år och i vilken han kräver ersättning för sina tjänster – inklusive sprängningen av ett kubanskt civilflygplan som krävde 73 liv – klagat hos YouTube, så stängde Google omedelbart av Cubadebates hemsida på YouTube. Då hade Cubadebate lagt upp fler än 400 videofilmer och rapporterade 1,5 miljoner besökare under de tre år som de haft kontot.

Cubadebates redaktion skriver:
"Vi fördömer starkt detta angrepp på yttrandefriheten på en alternativ hemsida i ett land som utsätts för blockad och vars internetuppkoppling begränsas till satellit. Ett land som inte har resurser för egna multimediaservrar. Cubadebate får inte köpa video producerad i USA, än mindre de som avslöjar miamibaserade terroristers straffrihet. Just därför är dessa viktiga för vår nyhetsbevakning. De som följt våra videofilmer vet mycket väl att de flesta av dem är original och att när vi använder andra källor ger vi dem vederbörligt erkännande för detta, så länge de är möjliga att identifiera.

Det är anmärkningsvärt att YouTube är överhopad med videofilmer som visar en manipulerad och ensidigt negativ information om Kuba, många med bilder som stulits från Cubadebates hemsida på YouTube. Dessa hemsidor har inte stängts av Google, inte heller har filmerna plockats bort. Vi kommer inom kort att publicera namnen på de websidor som använder material som de stulit från oss utan vårt medgivande, i kampanjer som syftar till att demonisera den kubanska Revolutionen.

Cubadebates redaktion kräver att YouTube återupprättar tillgången till tjänsten och vi uppmanar alla våra vänner runt om i världen att ansluta sig till vårt krav: “Stoppa censuren på YouTube! Öppna Cubadebates site!"

Cuba Solidarity Campaign (Storbritannien) 110113. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-09
Che Guevaras resekamrat inviger museum tillägnat Che i Argentina

Dr. Alberto Granada, 85 år, argentinsk läkare var hedersgäst vid invigningen av det första muséet i Sydamerika som tillägnats hans vän kommendant Ernesto Che Guevara de la Serna.

Alberto tackade ja till en inbjudan från Che 1960, då denne ringde från Kuba till Venezuela, där Alberto arbetade med hög lön och goda villkor. Alberto flyttade med sin fru och lilla dotter till Kuba för att arbeta där. Tillsammans med andra utländska internationalister startade han en läkarutbildning i Santiago de Cuba.

År efter år utexaminerades läkare som stolt ersatte de läkare som lämnat landet efter Revolutionens seger, ledd av Fidel, Raul, Camilo, Che och många andra.

Flocken av handelsmän i hälsa, förklädda i vita läkarrockar, hade sina kliniker i de stora städerna. De hade glömt läkareden och flydde som råttor till Miami.

Efter ett halvt sekel under vilken USA:s regeringar av hatfullt försökt förgöra Kuba, ser de sig jagade, ifattsprungna och besegrade av denna kubanske hare, som klädd i vit skyddsrock gör USA-sköldpaddan skamsen av resultaten:

Barnadödligheten på Kuba är nere på 4,5 på 1 000 födda, det lägsta någonsin i landets historia.

I USA är barnadödligheten uppe i 6,75 på 1 000 födda. För afroamerikaner är siffran 13,35! President Obama, själv afroamerikan, försöker locka de kubanska läkarna att desertera, kanske för att förbättra de dystra siffrorna.

Men problemet är att ungdomarna på Kuba växer upp i en kärleksfull revolution, de examineras i kärlek, etik och patriotism. Bara en försvinnande minoritet av de som fötts på Kuba accepterar det miserabla erbjudandet från USA att desertera. Den unge läkaren Ernesto Che Guevara lever i var och en av de kubanska läkare som reser till Afganistan, till Chile, till Haiti för att dämpa det mänskliga lidandet.

För nio år sedan vägrade Obamas företrädare att acceptera kubanska läkare som erbjöds USA efter orkanen Katrina. Så, mina herrar, hur ska ni ha det: är dörren öppen eller stängd?

Alla argentinare av god vilja, vi hyllar de kubanska läkarnas arbete tillsammans med doktor Alberto Granado Jimenez och vi fördömer Obamas regering, precis som Granados vän Che skulle gjort:

Solidaritetsskolan med Kuba “Chaubloqueo” och Museet Ernest Che Guevara, båda i Argentina, hälsar och lyckoönskar det utsatta kubanska folket som har bidragit med ett så storartat exempel till mänskligheten och utan att falla på knä för imperialismens monster.

¡ Hasta la Victoria Siempre !
¡ Patria ó Muerte !
¡ Venceremos !

Irene Perpiñal och Eladio González, chefer för Solidaritetsskolan med Kuba “Chaubloqueo” och Museet Ernesto Che Guevara i Argentina. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-08
Washington försöker locka kubanska läkare att emigrera

Washingtons ansträngningar för att övertyga kubanska läkare att lämna landet, och strypa revolutionen, har på senare tid fått uppmärksamhet i bolagsmedier. 15 januari publicerade Wall Street Journal en artikel om programmet för “Villkorlig Frihet för Kubanska Läkare”, som handhas av immigrationsmyndigheterna i USA. De erbjuder flyktingstatus i USA åt alla kubanska läkare som hoppar av att arbeta för Kubas regering när de arbetar utomlands.

Programmet började 2006 och påminner om de program USA sedan länge har för att övertyga idrottsmän och artister för att hoppa av.

Kubanska läkare och viss annan medicinsk personal som arbetar utomlands kan söka politisk asyl på alla USA ambassader i världen. De får då visum och garanteras permanent uppehållstillstånd när de når USA.

Detta är en del i Washingtosn verktyg för att framkalla en “demokratisk kontrarevolution” på Kuba, och förstärker blockaden för att göra effekten av denna maximalt kännbar för kubanerna. Tillsammans med finansiering av politisk opposition hoppas man kunna öka fientligheten mot regeringen.

Ansträngningarna är speciellt inriktade på den kubanska medelklassen, som anses mer trolig att leta efter individuella lösningar på de problem som det innebär att leva på Kuba och som förstärkts av den kapitalistiska ekonomiska krisen.

Fram till mitten på december 2010 hade 1 574 kubanska läkare fått visum till USA. Wall Street Journal erkänner att detta är en liten procent av de kubanska läkarna som arbetat utomlands. Enbart förra året fanns fler än 37 000 kubanska hälsovårdsarbetare i 77 länder. Washingtons program försöker försvaga Kubas uppdrag, som vunnit stor respekt i hela världen.

Brittiska tidningen Independent kommenterade: “De är den haitiska jordbävningens hjältar... Obama lovade Haiti en enorm humanitär insats från USA. Men hjältarna kommer från USA:s ärkefiende, Kuba, vars läkare och sjuksköterskor har ställt USA:s insatser i skamvrån.”

Spädbarnsdödligheten på Kuba är nere på 4,5 av 1 000 födda, den lägsta i landets historia. För USA finns inga siffror senare än 2007, ett år då spädbarnsdödligheten nådde 6,75 på 1 000 födda och 13,4 bland afroamerikanerna.

themilitant.com 110107. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-08
Hälsovårdsmyndigheterna på Santa Lucia entusiastiska för kubanskt mediciner

Santa Lucias hälsovårdsminister hyllade resulteten av behandlingen med kubanska Heberprot-P av diabetespatienter med sår. Ministern kallade medlet för “mirakelmedicin”, då patienterna, med svåra infektioner på ben och fötter, på tre veckor visade radikal förbättring. Därmed kunde man minska smärtor och framförallt undvika amputation. Medlet har framgångsrikt använts på fler än 12 500 patienter i bland annat Venezuela, Algeriet, Argentina, Uruguay, Paraguay, Dominikanska Republiken och Mexiko.

Boletin informativo 110201. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-06
Peace & Love och National arrangerar festival i Havanna

I gemensam regi med skivbolaget National arrangerar Peace & Love i Borlänge i mars en stor musikfestival under namnet Peace & Love Havanna på Kuba. Hittills klara för festivalen är den kubanske storstjärnan X-Alfonso samt svenska Timbuktu & Damn!, Looptroop Rockers och The Baboon Show.

– Att åka till Havanna och spela tror jag blir en av de absolut största saker som har hänt mig i mitt musikaliska liv, säger Jason Timbuktu Diakité. Att säga att det ska bli kul är en underdrift. Det kommer att bli omvälvande!

– Våra grundvärderingar är inte geografiskt bundna, säger Urban Näslund, projektansvarig från Peace & Love. Det ska bli pännande och intressant att göra det på Kuba. Kuba är också ett musikaliskt land med stolta traditioner inom musiken

Den kubanska stjärnan X-Alfonso – officiell UNICEF-ambassadör på Kuba – är en av medarrangörerna på plats och kommer även att spela på festvalen. Förra sommaren turnerade X-Alfonso i Sverige i Nationals regi och gjorde bl.a en spelning på Peace & Love i Borlänge.

– Jag älskade det! minns han. Stämningen på plats, alla glada miner och mixen av musik inspirerade mig, och jag började drömma om ett liknande evenemang på Kuba. Nu är det verklighet och det känns helt fantastiskt.

Klara artister för Peace & Love Havanna är hittills Timbuktu & Damn!, Looptroop Rockers, X-Alfonso och The Baboon Show. Totalt kommer cirka 6 kubanska och 5 svenska artister att uppträda på festivalen, som äger rum i Los Jardines de Las Tropical i Havanna 25-26 mars. Entréavgiften är 20 kubanska pesos (cirka 6 svenska kronor). Las Tropical har kapacitet att ta emot 10 000 besökare per dag.

Peace & Love har tidigare arrangerat projekt i Chile, Kina och Texas, USA. Tanken är att Peace & Love Havanna ska bli ett årligt återkommande arrangemang på Kuba.

Musikindustrin.se 110101. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-05
Kuba har lyft fem miljoner människor ur analfabetism

Den Bolivarianska Alliansen ALBA gör det möjligt att regionen blir den första som blir fri från analfabetism, sades det på Kongressen “Pedagogik 2011” i Havanna. Just nu finns kubanska lärare i 28 länder där de arbetar med den kubanska metoden “Ja, jag kan” för att lära människor att läsa och skriva. Detta framhölls av Kubas utbildningsminster Ena Elsa Valázquez på den nu pågående pedagogiska kongressen.

Bara i Venezuela har 1,7 miljoner människor lärt sig att läsa och skriva, sa Venezuelas representant på kongressen. Han tillade att Kuba dessutom utbildat 15 000 venezolanska lärare. Också Bolivia, Nicaragua och Ecuador hör till de länder som fått omfattande bistånd i utbildning. De nämnda länderna, tillsammans med Kuba, är nu fria från analfabetism.

Sedan 1998, då den kubanska metoden var utvecklad, har Kuba erbjudit omfattande pedagogiskt bistånd till andra nationer. Det är ett uttryck för landets internationalistiska politik. För övrigt var en av de första åtgärderna som vidtogs efter Kubas revolution 1959 att utrota analfabetismen på ön.

Juventud Rebelde 110125. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-02-01
Kuba i Cancun: De rika länderna måste ta ansvar

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla sa att länderna i Syd inte är ansvariga för bristen på avtal för att bromsa klimatförändringarna, utan att de istället är offer för bristen på framgång och för egoistiska attityder hos dem som redan njuter av överexploateringen av planetens naturresurser.

Kuba krävde under toppmötet att länderna som förorenar mest ska ta sitt ansvar. Kuba anser också att det är nödvändigt att dessa tar till nya medel för att minska utsläppen av växthusgaser.

Den kubanske utrikesministern sa också att det är nödvändigt att definiera finansieringsmekanismer och att dessa inte ska skapas av Världsbanken eller någon annan institution inom Bretton Woods-systemet, eftersom det skulle leda till diskriminering och utestängning. Han påminde om att toppmötet i Köpenhamn misslyckades med att infria förväntningarna om att skapa ett globalt avtal som på ett rättvist och effektivt sätt skulle bekämpa klimatförändringarna.

- Där var det antidemokratiska processer och en total brist på transparens som dominerade, sa Bruno Rodríguez.

Rodríguez sa att en grupp länder ledda av USA – det största utsläppslandet både historiskt och per capita – kidnappade förhandlingsprocessen och förde fram ett dokument som inte ens löser de utmaningar som de mest konservativa vetenskapliga undersökningarna på temat har identifierat.

Glokala del Sur 101223. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2011-01-29
Montaner vill inte kännas vid svenskan som anmält Assange

Carlos Alberto Montaner kallar det en lögn när han pekas ut att ha band till den svenska kvinna som anklagar Julian Assange för sexuella övergrepp. Montaner säger att påståendet ingår i ”ett systematiskt arbete från den castristiska regimen för att förtala mig.” Han nämner inte att en av källorna kring påståendet om Anna Ardins kontakter med CIA kommer från Counter Punch i USA, efter en undersökning av Israel Shamir och Paul Bennett. I artikeln visar de hur hon arbetat för den USA- och terroristfinansierade gruppen ”Kvinnor i Vitt.” Det framgår också hur den påstådda ”vänster”-kvinnan publicerat häftiga anti-Castro utfall i en exilkubansk tidskrift i Sverige, ‘Misceláneas de Cuba’. [Hon har också varit på Kuba tillsammans med ordföranden i Miscelaneas, vilket denne bekräftar. De utvisades eftersom de rest in i landet med turistvisum, men ägnade sig åt ”journalistiskt” arbete].

Denna välfinansierade grupp, Misceláneas de Cuba, har enligt Michael Seltzer kontakter med ”Kubas Liberala Parti”, som leds av just Montaner. Denne har i sin tur band till CIA. Montaner säger att allt är lögn. Men i en intervju med Edmundo Garcia i Miami bekräftar han att han varit medlem i USA:s krigsmakt. Han deltog där i en ”kubansk” enhet inom US Army, vilket bekräftas av olika källor. Denna enhet bildades av CIA i början på 60-talet. Jean-Guy Allard refererar till ett dokument från nyhetsbyrån UPI från 1963 i New York Times där Montaner är ”talesman för de Kubanska militära enheterna inom USA:s krigsmakt”. Där deklarerade han att ”en ny exilorganisation planerade omfattande aktioner mot Fidel Castros regim.” Montaner har aldrig förnekat detta.

Montaner dök upp i Madrid 1970. Trots att han själv uppgav att han saknade pengar, så grundade han ett förlag. Finansieringen skedde från högerkrafter i Spanien med band till terroristorganisationer i Miami. I en lång rad uttalanden placerar sig Montaner i de mest stockkonservativa och reaktionära positionerna vad gäller Kuba och Latinamerika. Det innefattar stöd till statskuppen i Honduras 2009 och det misslyckade kuppförsöket i Ecuador 2010.

Blogs periodistas Cubanos 101213. Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 För att hitta artiklar om ett visst ämne:

Sök på sidan:
ctrl+F för Windows
command+F för Mac OS

För äldre artiklar:
Arkivet

Vid utskrift:

Om du vill skriva ut en enskild text, tänk på att först kopiera den till t.ex. en ordhanterare.
Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen