En modern biogasanläggning byggs i Sancti Spiritus som kommer att generera el från avfallshantering och restprodukter från förädlingen av risproduktionen i regionen. Den nya anläggningen är en del i Kubas långtgående planer på att gå över från importerad och dyr olja till miljövänlig och billig energi som bioenergi, solenergi, vind och vattenkraft.
Biogasanläggningen kommer att generera ungefär 250 kilowatt och ersätter den diesel som tidigare har använts till spannmålstorkarna. Anläggningen byter ut dyr importerad olja och löser dessutom ytterligare ett miljöproblem enligt miljöspecialisten Marina Contreras Velasquez:
– Rishalmen lade vi tidigare ut utomhus för torkning och förorenade då grundvattnet, det behöver vi inte göra med den nya tekniken.
25 procent ren energi till 2030
Stora satsningar görs på Kuba för att byta ut den dyra och importerade oljan till miljövänligare och billigare alternativ. Under de kommande 15 åren skall den rena energin som bioenergi, solenergi, vind och vattenkraft producera 25 procent av Kubas energianvändning. Sol och vindkraft beräknas stå för ca 9 procent och bioenergin för ca 14 procent.
En stor del av den framtida energianvändningen kommer att produceras med bioenergi och Sancti Spiritus är en av de regioner som satsar mycket på den nya tekniken. Förutom biogasanläggningen kommer det under året att byggas hundratals mindre anläggningar där jordbruksavfall och provinsens biprodukter och avfall från de stora svinproduktionerna används för att framställa gas, för att ersätta el och bränsle.
Miljövänlig energi enda vägen framåt
Kubas energiprogram fortsätter runt om på ön och allt efter förutsättningarna i de olika regionerna kommer man att använda olika teknik. Bioenergi är en del av programmet, men några provinser har de rätta vindstyrkorna för att uppnå maximal energi ur vindkraft medan andra områden har bättre möjlighet att få fram solenergi. En sak är klar: En miljövänlig energiproduktion är den enda vägen framåt för Kuba.
Achim Rödner 140815
Foto: www.radiorebelde.cu
Källor: Radiorebelde, Cubadebate, Tidskriften Escambray, Mesa Redonda