Resor till Kuba

Kuba är ett fantastiskt land. Turismen ökar kontinuerligt av många skäl. Landet är tryggare än de flesta. Ensamma kvinnor kan röra sig fritt, utan hot om våld vid alla tider på dygnet. De kan till och med tryggt lifta. Kubanerna är gästfria och lätta att få kontakt med. Landet är fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur. Bara Havanna har ett 60-tal muséer av hög klass. Befästningar från den spanska tiden finns lite varstans, de mest imponerande i landets två största städer.

Den långa kusten och skärgården runt hela ön gör den till ett förstahands mål för bad, snorkling, dykning, fiske och strandliv. Dessutom är korallreven jungfruliga och inte exploaterade som på många andra håll. 500 mil strand är en av landets stora tillgångar.

Det kubanska samhället skiljer sig genom att man sedan över 50 år arbetar på att bygga ett socialistiskt samhälle baserat på solidaritet. Det mitt för näsan på USA som under hela denna tid försökt störta Kubas regering och återföra det under sin kontroll. Än i dag är USA:s blockad, som årligen orsakar det fattiga landet förluster på mångmiljardbelopp, det största enskilda hindret för Kubas utveckling. Många reser till Kuba för att bekanta sig med denna solidariska ö, där det varken finns hungrande, hemlösa, gatubarn eller analfabeter, som inte bara försöker ge alla sina medborgare ett drägligt liv, utan dessutom gör enastående insatser i ett stort antal länder dit man har skickat tiotusentals läkare, lärare, tekniker och andra professionella. För den som är intresserad av socialismen i Kuba rekommenderas i 1:a hand någon av våra Brigadresor. Där varvas arbete, studiebesök, föreläsningar och fester med kubaner och med kvarterskommittéer. Också våra andra arrangerade resor ger bra inblickar i det kubanska samhället.

Hör du till dem som efter en resa blivit fascinerad av Kuba och dess ansträngningar att skapa en bättre och rättvisare värld? Vill du göra mer för att sprida kunskap om Kuba, som aldrig får några positiva recensioner i de stora medierna? Kanske funderar du på att bli medlem? Ta kontakt med Svensk-Kubanska Föreningen. Vi är en stor och aktiv solidaritetsrörelse som finns i hela landet. Du är varmt välkommen att vara med utifrån dina förutsättningar.

Kommentarer, synpunkter och tips kan mailas till kubajonkoping@hotmail.com