40 år sedan USA:s invasion av Grenada

Världens mäktigaste makt invaderar ett av världens minsta länder. Foto: Wikimedia

40 år sedan USA:s invasion av Grenada

Efter sitt nesliga militära nederlag i Vietnam, Laos och Kambodja 1975 ville Ronald Reagan visa musklerna och invaderade den lilla ön Grenada, med knappt 100 000 invånare, i Karibien 1983. 

Det är 40 år sedan USA:s militära invasion av den karibiska ön Grenada, känd som Operation Urgent Fury. Den amerikanska invasionen lämnade minst 70 grenadier döda och 358 skadade. Invasionen av Grenada 1983 fördömdes av större delen av det internationella samfundet och stöddes inte av Förenta nationerna.

USA:s militära operation mot ön Grenada inleddes den 25 oktober 1983. Striderna fortsatte i flera dagar och det totala antalet amerikanska trupper uppgick till cirka 7 000.

De invaderande styrkorna mötte cirka 1.500 grenadiska soldater och cirka 784 kubanska biståndsarbetare, inklusive diplomatisk personal och deras familjer.

USA motiverade invasionen med ”rädsla” för spridningen av socialistiska idéer som gradvis trängde in i flera latinamerikanska och karibiska länder, så den 25 oktober 1983 beordrade USA den militära operationen att invadera den karibiska ön, eftersom Grenada hade goda relationer med Kuba och dåvarande Sovjetunionen.

Washingtons attack baserades på tre påstådda förevändningar: att skydda bosatta amerikanska medborgare, att återställa ordning och demokrati och att förhindra att ön förvandlades till en ”kubansk-sovjetisk bas”.

Med dessa argument stormade soldaterna den lilla ön från luften, till sjöss och på land. Som ett resultat av denna blitzkriegoperation dödades dussintals civila, bland dem många kubaner som vid den tiden arbetade med att bygga en flygplats i Grenada, så att ön skulle kunna ta emot turister.

Amerikanerna, under Ronald Reagans ledning, underblåste det spända klimat som ledde till en statskupp den 13 oktober mot Maurice Bishop, det efterföljande mordet på ledaren och invasionen som krävde dussintals människors liv.

Invasionen inleddes kl. 05.00 (lokal tid) den 25 oktober 1983 och var den första större militära operationen som USA genomförde sedan Vietnamkriget. Den involverade 1.200 amerikanska marinsoldater och andra stridskrafter.

Invasionen fördömdes av större delen av det internationella samfundet och stöddes inte av FN, eftersom den var en militär maktdemonstration av USA i dess försök att skrämma andra socialistiska regeringar, samt ett öppet brott mot internationell rätt och folkens suveränitet.

Sedan den 13 mars 1979 hade denna lilla ö genomgått en process av omvandling och socialism, under ledning av ledaren Maurice Bishop, och dessa förändringar accepterades inte av Washington, vilket ledde till att USA skapade  förevändningar för att uppnå sitt mål med invasionen.

Ockupationen av det karibiska landet var bara en generalrepetition av USA:s sätt att göra saker och skapa en politisk mekanism för utvecklingen av militära konflikter, som senare skulle leda till invasionerna av Panama, Gulfkriget och ockupationen av Irak.

Telesur 181011 (ZT)

¿Cómo fue la invasión de EE.UU. a Granada en octubre de 1983?

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA OCH GAZA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72