Nicaragua och katolska kyrkan
Färska opinionsundersökningar visar att bara 37 procent av nicaraguanerna idag identifierar sig som katoliker. På 1990-talet var siffran 94 procent och fortfarande 50 för bara några år sedan.
Vad har orsakat denna förändring? Medan USA finansierade kuppförsöket 2018 så drev den katolska kyrkans ledning på.
Vid ”dödens vägspärrar” identifierades sandinister, misshandlades, våldtogs, torterades och mördades. Samtidigt som präster tittade på och i visa fall deltog i våldet. Videoupptagningar visar hur präster förvarar vapen i kyrkor, slår folk, ser på när människor dränks i bensin och instruerar gäng hur kroppar ska döljas och försvinna.
Församlingsmedlemmar kunde med egna ögon se vad prästerna gjorde och har därför vänt sig från kyrkan. Nicaragua har fortfarande blomstrande religiösa samfund men de tillhör inte de traditionella som katolska kyrkan vill se.
Polis undersöker flera stift för olagligheter i hanterandet av fonder och resurser på bankkonton som är kopplade till personer dömda för förräderi. Vid efterforskningar upptäckte polisen hundratusentals dollar gömda i säckar i lokaler som tillhör katolska stift. Detta rapporterades till myndigheterna som inledde egna undersökningar för att få mer information om kriminalitet utförd av personer kopplade till stiften.
Resultaten bekräftade olagliga uttag från bankkonton som det fanns beslut om att frysa, liksom andra olagligheter som fortfarande undersöks som del av ett nätverk för penningtvätt som upptäckts. Riksåklagaren, Bankmyndigheten och Finansanalysenheten har bekräftat olagliga transaktioner i vilka medel förts över till stiften från utlandet. Fortsatta utredningar pågår.
Bankmyndigheten kräver att Nicaraguas Episcopal Conference och kyrkans överhuvud, kardinal Leopoldo Brénes, visar dokument om stiftens bankaffärer så att landets lagar följs. Undersökningarna fortsätter för att få klarhet i hur dessa institutioner sköter finanserna.
Nicaragua Solidarity Coalition Newsletter , May 30, 2023
HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!
Bli en del av solidaritetsrörelsen!
Bli medlem i Svensk-Kubanska!
Eller skicka ett bidrag till Stödfonden
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)
Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”
PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72