Ecuador i kris

Sedan högern återtog makten i Ecuador 2017 har fattigdomen skenat. 2020 levde mer än hälften av befolkningen i fattigdom. Foto: Twitter @EcuavisaInforma

Ecuador i kris

Sedan högerkrafter tog över ledningen av Ecuador och den progressive president Rafael Correa drevs i landsflykt, tidigare ministrar fängslats, har det varit en drastisk negativ utveckling för befolkningen. Nedan sammanfattning av en rapport från en US-amerikansk tankesmedja, CEDA.

”Ecuador brottas med en aldrig tidigare skådad migrationskris i takt med att en begynnande internflyktsituation uppstår och emigrationen ökar”, säger Francisca Viguad-Walsh, rapportförfattare och chef för strategi och opinionsbildning på CEDA. ”Den här rapporten understryker det akuta behovet av robusta rättsliga ramverk, förenklat skydd för migranter och ökat internationellt samarbete för att ta itu med grundorsakerna och stödja stabiliteten i regionen.”

Sedan högern återtog makten i Ecuador 2017 har fattigdomen skenat. 2020 levde mer än hälften av befolkningen i fattigdom. Foto: Twitter @EcuavisaInforma

Viktiga resultat i rapporten inkluderar:

Intern förflyttning: Ett växande antal ecuadorianer och migranter som är bosatta i landet blir fördrivna på grund av våld, utpressning och tvångsrekrytering. Nästan en kvarts miljon människor i Ecuador är internflyktingar, enligt en nyligen genomförd studie av 3iSolution. Av dessa tvingades 81.000 att fly från sina hem på grund av våld. Även om 3iSolutions undersökning endast omfattade personer med tillgång till internet, understryker uppgifterna en oroande och accelererande trend av fördrivning som drivs av det ökande våldet i Ecuador.

Eskalerande utvandring: Sedan 2021 har över 430 000 ecuadorianer lämnat landet på grund av det ökande våldet och det ekonomiska trycket. De flesta försöker ta sig till USA trots strängare gränskontroller och avskräckande åtgärder. Dessutom angav 25 % av de tillfrågade venezuelanerna som hade för avsikt att lämna Ecuador osäkerhet, våld och hot som sina främsta motiv.

Humanitära påfrestningar: Ecuadors begränsade humanitära resurser är hårt ansträngda. Förflyttningen av venezuelaner, nya interna förflyttningar och ett inflöde av colombianska asylsökande – som når sina högsta nivåer sedan 2017 – anstränger stödsystemen. Samtidigt är Ecuadors plan för hantering av flyktingar och migranter 2024 finansierad till mindre än 26 %, vilket innebär att tusentals människor är i akut behov av hjälp.

Barriärer för integration: Höga avgifter och byråkratiska hinder fortsätter att hindra legalisering och integration av migranter, vilket begränsar tillgången till dokumentation, tjänster och sysselsättning. Det är alarmerande att endast 30 procent av venezuelanerna har ett giltigt visum eller uppehållstillstånd.

Människorättsförsvarare i riskzonen: Våld kopplat till utvinningsindustrin, arbetskonflikter och miljökonflikter har lett till att människorättsförsvarare och samhällsledare utsätts för betydande hot och många tvingas gömma sig eller fly.

”Ecuadors migrationskris är en varningssignal för hela regionen. Vi bevittnar en perfekt storm som kan destabilisera Ecuador och sprida sig över hela regionen”, tillade Vigaud-Walsh. ”Med Ecuadors val i februari 2025 i horisonten och potentiella förändringar i USA:s politik – såsom massdeportationer och nedskärningar i det humanitära biståndet – måste åtgärder vidtas nu för att stärka Ecuadors migrationssystem och undvika en förvärrad kris.”

Läs också: https://svensk-kubanska.se/usa-i-ecuador/

 

CEDA, Center for Engagement and Advocacy in the Americas (CEDA) är en NGO Washington, hela rapporten kan fås via länken. 241217 (ZT)

New CEDA Report Examines Violence, Migration, and Displacement in Ecuador

Orkanerna Oscar och Rafael har nyligen drabbat östra respektive västra Kuba. Till det kom så två jordbävningar med ytterligare skador på infrastruktur, bostäder och grödor. Återuppbyggnaden är igång. Behoven är omfattande, men det blockerade Kuba saknar tillräckliga resurser.

Den kubanska kontrarevolutionens banérförare, Marco Rubio, blir Trumps utrikesminister. Än hårdare tider väntar för kubanerna.

Du kan göra en insats. 

Vill du stödja de drabbade? Skicka ett bidrag till Swish 123 182 37 72 eller pg 23 57 15-0. Ange ”orkan”.