Kubas sjukvårdssystem och lärdomar för USA
Offentligt finansierad sjukvård, medicinska uppdrag och USAs desinformationskampanj
Jag var på Kuba (igen) under den första veckan i december. Jag reste med en delegation bestående av medlemmar i organisationen National Single Payer, som arbetar för att uppnå ett nationellt sjukvårdssystem i USA som helt skulle täcka alla under ett enda, omfattande, statligt finansierat program. Vi besökte en rad olika vårdinrättningar i städerna Havanna och Matanzas, huvudstad i provinsen med samma namn.
En av de mest minnesvärda interaktionerna ägde rum på Medicinhögskolan (Universidad de Ciencias Médicas) i Matanzas. Efter att ha fått en presentation om organisationen och läroplanen av en av institutionens ledare frågade jag de församlade akademiska och kliniska lärarna hur många av dem som hade deltagit i internationella medicinska uppdrag. Jag blev förvånad när cirka 20 av de 24 lärarna räckte upp handen med entusiasm och stolthet. Genom min följdfråga fick jag veta att läkarna hade gett medicinsk vård till människor i Angola, Bolivia, Brasilien, Etiopien, Ghana, Venezuela och Jemen, bland mer än ett dussin länder.
Varför var detta så anmärkningsvärt för mig? Jag kände förvisso till Kubas internationella solidaritet inom hälso- och sjukvårdssektorn, som inleddes i Algeriet 1963 och inkluderade Kubas erbjudande att skicka medicinsk personal till New Orleans 2005 efter orkanen Katrinas förödelse samt att skicka flera medicinska brigader (även till Italien) under covid-19-pandemin.
Jag var också medveten om att Kubas internationella medicinska uppdrag kallas Henry Reeve-brigaderna, efter en amerikan som deltog i Kubas första självständighetskrig mot Spanien.
Men jag har bombarderats med propaganda från regeringen och vissa företagsmedier i USA om att kubaner som deltar i de medicinska uppdragen var ”slavar” och att de internationella programmen utgjorde ”människohandel”. Att de universitetlärare jag träffade visade sådan entusiasm och stolthet när de rapporterade om sitt deltagande i internationella medicinska uppdrag var ett starkt bevis för att den propaganda som jag utsattes för i USA var ytterligare ett exempel på felaktig information om Kuba.
Det är sant att kubanska läkare och sjuksköterskor som deltar i medicinska uppdrag inte får alla de pengar som Kuba får när ett annat land betalar för sådana tjänster (även om många länder inte betalar någonting alls). Men när kubansk sjukvårdspersonal är utomlands fortsätter de att få sina normala kubanska löner och får dessutom ett stipendium i utländsk valuta. Hur kan detta vara ett exempel på ”slaveri” eller ”människohandel”? Varför sprider USAs regering felaktig information om denna beundransvärda internationella solidariska verksamhet från Kubas sida? Jag tror att detta är en del av ett bredare ekonomiskt krig mot Kuba, utformat för att undergräva revolutionen och uppnå regimskifte, med tanke på att uppdragen drar in utländsk valuta som kan användas av den kubanska regeringen för att finansiera sjukvård, utbildning och andra tjänster på Kuba.
Jag bör också notera att Human Rights Watch hävdar att kubansk sjukvårdspersonal som deltar i internationella uppdrag kan bli föremål för disciplinära åtgärder om de ”har ’relationer’ med någon vars ’handlingar inte är förenliga med det kubanska samhällets principer och värderingar’”, och hävdar att sådana ”regler allvarligt begränsar sjukvårdspersonalens yttrandefrihet, föreningsfrihet, rörelsefrihet och integritet”.
Även om organisationen hänvisar till en kubansk policy (Resolution 168), underlåter den att notera att ett av de främsta skälen till att Kuba har en sådan policy är att USAs regering har vad den kallar ett ”“medical parole program”, som är utformat för att försöka försvaga Kubas medicinska system (och dess revolution) genom att kontakta och försöka rekrytera kubansk sjukvårdspersonal som deltar i internationella uppdrag att överge Kuba och komma till USA.
Jag bör nämna något om ”De fem kubanerna”, som också finns med på affischen på bilden ovan.
De fem var kubanska underrättelseofficerare (Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Ramón Labañino, Fernando González och René González) som greps i september 1998 och senare dömdes i Miami för att ha agerat som agent för en utländsk regering. De befann sig i USA för att observera och infiltrera de kubansk-amerikanska grupper, som Alpha 66, F4 Commandos, Cuban American National Foundation och Brothers to the Rescue, som hade deltagit i eller sponsrat attacker mot Kuba.
De spionerade inte på den amerikanska regeringen och greps först efter att de rapporterat till amerikanska myndigheter om några av de terroristdåd som planerades av dessa grupper. De sista av de fem, som dömts till olika långa fängelsestraff, frigavs (och återvände till Kuba) den 17 december 2014 som en del av den fångutväxling som förhandlats fram av presidenterna Barack Obama och Raúl Castro. Detta skedde efter en bred och ihållande kampanj av solidaritetsaktivister i USA för att få de fem kubanerna frigivna. När vi befann oss på Kuba närmade sig 10-årsdagen av deras slutliga frigivning.
Vår grupp besökte också Havannas Medicinhögskola och den latinamerikanska läkarhögskolan, ALAM, som grundades 1999 och som har rekryterat och examinerat mer än 20 000 studenter från minst 110 länder, inklusive USA. Dessutom hade vi kontakt med kubaner på familjeläkar- och sjuksköterskemottagningar, polikliniker (den andra nivån av vårdinrättningar på Kuba, vårdcentral) och allmänna och specialiserade sjukhus (t.ex. cancer-, mödra- och barnsjukhus) i Havanna och Matanzas. Vi skulle också besöka ett av Kubas biotekniska institut (den fjärde nivån av vårdinrättningar på Kuba). På grund av problem med elförsörjningen (orsakade av USAs embargo/blockad, som skapar ekonomiska hinder för Kuba att köpa bränsle och reservdelar till det åldrande elnätet) var detta besök dock inte möjligt den dag det var planerat.
Av vårdpersonalen och några av de patienter som vi fick möjlighet att prata informellt med under våra besök fick vi veta hur omfattande, medvetet planerat, personligt anpassat och effektivt Kubas sjukvårdssystem är. Kuba har inte bara fler läkare per invånare än andra länder, utan alla kubaner har en familjeläkar- eller sjuksköterskemottagning (tillgänglig dygnet runt) inom gångavstånd från sin bostad. Personalen bodde ovanför sina mottagningar och lärde känna sina patienter/grannar på ett personligt plan. När det krävdes sjukvård på högre nivå hänvisades kubanerna till polikliniker eller sjukhus, där de behandlades personligen av de yrkesverksamma som arbetade där. Förresten, all denna sjukvård var tillgänglig för alla kubaner och gratis. Dessa fakta var naturligtvis det som motiverade medlemmarna i National Single Payer-gruppen att resa till Kuba.
Vi fick också ta del av de stora utmaningar som vårdpersonalen står inför när det gäller att tillgodose patienternas behov. Som nämnts ovan har det förekommit enstaka strömavbrott, vilket har krävt generatorer som drivs med begränsad tillgång på bränsle på vissa institutioner. Dessutom är det brist på viss medicinsk utrustning och vissa läkemedel, återigen på grund av ekonomiska och logistiska begränsningar till följd av USAs embargo/blockad. Under covid-19-pandemin var Kuba till exempel tvunget att förlita sig på att sprutor skulle doneras så att kubanerna kunde vaccineras, trots att landet producerade egna, effektiva vacciner. Som exempel kan nämnas att Saving Lives Campaign – i samarbete med Global Health Partners – samlade in pengar för att skicka 6 miljoner sprutor till Kuba 2021, och nyligen skickade man över 300 pacemakers för att hjälpa till att behandla kubaner med allvarliga hjärtproblem.
Vi fick höra av sjukvårdspersonal och andra kubaner att effekterna av det över 60 år långa embargot/blockaden förvärrades av att Kuba förts upp på State Departments lista över statliga sponsorer av terrorism – en beteckning som inte har någon grund i verkligheten. Faktum är att Kuba under många år har varit måltavla för terroristhandlingar som USAs regering och statsunderstödda myndigheter har utfört.
Mark Ginsburg, 48Hills 241226 / cv
Opinion: The Cuban healthcare system and its lessons for the US