Några axplock från CIA:s krig mot Kuba under årens lopp

CIA:s katastrofala nederlag vid invasionen i Grisbukten (Giron)1961 utlöste fullkomlig hysteri i USA:s UD. Störtandet av Kubas regering fick högsta prioritet. USA har fortfarande inte lyckats. Texten: "Giron, yankee imperialismens första nederlag i Latinamerika".

I veckan avslöjade New Times att US Office of Cuba Broadcasting, OCB, under två års tid arbetat med planer på att lansera ”omärkta” och ”inhemska” Facebook-konton för att sprida USA:s propaganda i Kuba. Det ger anledning att titta tillbaka på den långa och ofta otroliga historien om anti-kubansk propaganda från Miami. Nedan är bara några exempel från en mycket lång lista.

CIA:s största station under 1960- och 1970-talen var den ökända JM/WAVE-stationen på University of Miamis campus. Byggnaden var nervcentret i CIA:s hemliga krig mot Fidel Castro. En bisarr, 200-fot hög betongskrapa som tornar mot himlen som en gigantisk avbruten tand och täcks av mystiska antenner. Detta var den största av CIA:s alla stationer ute på fältet i hela världen och mörkrets hjärta i tusentals mordplaner och konspirationer riktade mot det kommunistiska hotet i söder. Detta var högkvarteret för Operation Moongoose, den globala kampanjen av spionage, sabotage, propaganda och mord som Kennedyadministrationen drog igång efter CIA:s katastrofala nederlag vid invasionen av Grisbuten 1961.

Nyligen har Trump lovat att ta bort hemligstämpeln på mängder av dokument om mordet på Kennedy. Nu blev det inte så myckket bevänt med frisläppandet. National Archives gjorde bara en liten fraktion av allt material tillgängligt. Men de 2 800 dokumenten innehåller en del slippriga detaljer om USA:s många decennier långa önsan att mörda eller göra sig av med Fidel Castro. Bland dem ganska chockerande planer från CIA att sprida skräck och terror i Miami. CIA övervägde att mörda en båtlast av flyktingar från Kuba, mörda kubaner i exil och placera ut bomber i Miami. Allt skulle skyllas på Fidel Castro. Idén var att världsopinionen skulle vända sig mot Castro och därmed skulle en invasion från USA rättfärdigas. Detaljerna i planen finns i en sammanfattning om Operation Moongoose, en plan från 1960 framtagen av CIA för att störta Kubas regering. Dessa planer fanns med i en rapport om ”förevändningar” som USA kunde använda för en militär invasion. Alltså för att understryka hur galen idén var: CIA tänkte spränga i Florida och mörda oskyldiga bara för att ge Castro dåligt rykte.
Agenter på JM/WAVE ville använda journalister för att publicera propaganda. Två journalister på Miami Herald, Alvin Burt och Don Bohning arbetade som hemliga CIA-informatörer, samt skrev och redigerade artiklar för tidningen i slutet på 1960-talet. Burt arbetade också med CIA:s ”Kubark”-förhörs- och tortyrprogram. I en rapport uppger CIA att man ”framgångsrikt” använde Burt som ”en propagandakanal genom vilken saker av intresse för KUBARK kunde publiceras i den fria världens press.” CIA listar sedan flera tillfällen vid vilka man fick ut historier genom Burt.

Att liberala New York Times vill stänga ner propagandakanalen TV Marti är ingen större överraskning. Tidningen konstaterar att kanalen gjort åt 67 miljoner dollar sedan 1990 när den började sända program mot Kuba. Men kanalen blockeras av kubanska myndigheter och få har sett den. NYT skrev: ”Det är oanständigt att slösa miljoner på TV-program som knappast någon någonsin tittar på.” TV Marti gick över till att använda ett flygplan som sände mot ön fram till 2015. USA:s regering betalar 6 000 dollar i månaden till en firma för ett plan som inte flyger. Flygplanet kallas Aero Marti och har fastnat i en byråkratisk härva. Det har för närvarande inte finansiering nog för att flyga, men för mycket för att dö. Undersökningar visar att mindre än 1 procent i Kuba tittade. Men Kongressen vägrade att lägga ner programmet och planet.

OCB har försökt andra sätt att få ut propaganda i Kuba. Det innefattar att smuggla in avancerad IT-teknologi, sådant som fick Alan Gross i fängelse. Gross jobbade för USAID och smugglade in satellittelefoner till Kuba. Det är klart att OCB gjorde detsamma i åratal. Det började man med 2013. Programmet lades ner ”på grund av de höga kostnaderna”. OCB direktören André Mendes uppgav att ”vi gör det inte längre eftersom det inte var kostnadseffektivt.”

USA:s regering använder ett sofistikerat mobiltelefonprogram i ett misslyckat försök att få igång anti-Castro demonstrationer på ön. En universitetsprofessor i Kuba berättar: ”Mina studenter började få meddelanden på sina mobiltelefoner med nyheter om demonstrationer som inte ägt rum. USA försker skapa ett klimat av protester med Kubas regering.” ”Piramideo” har fått lite medieuppmärksamhet, men är bara en del av ett internetkrig mellan de båda ländernas regeringar. I detta ingår också ZunZuneo, ett Twitterliknande program som i hemlighet finansierades av USAID mellan 2010 och 2012. Också där handlade det om planer för att få igång regeringsfientliga demonstrationer. OCB tillkännagav officiellt Piramideo 2013 och det är fortfarande igång.

Nu har OCB planerat att använda icke-igenkänningsbara Facebookkonton för att sprida missnöje i Kuba. USA har fördömt Ryssland och infört sanktioner. Men samtidigt har USA satt samman sina egna planer för att i hemlighet använda Facebook för att framkalla missnöje. I centrum för dessa planer finns OCB som driver Radio Marti, TV Marti och Marti Nyheter. OCB leds av Miamis förre borgmästare Tomas Regalado. Planerna för budgetåret 2018–2019 har lagts fram av USA:s Broadcasting Board of Governors, som driver flera pro-USA nätverk som Voice of America och Radio Free Europe. OCB:s strategi fokuserar nu på sociala medier som YouTube, Google och Facebook. Med hjälp av AVRA-teknik så kan Radio Marti visas och streamas via Facebook Live tillsammans med TV Marti. Det ger OCB ytterligare möjlighet att sprida såväl sina radio- som TV-program. Nu i år etablerar OCB digitala team för att skapa anonyma Facebookkonton för att sprida ”information”. Att sidorna verkar vara inhemska ökar chanserna för att de ska dyka upp i kubanska Facebookanvändares nyhetsflöden. Samma strategi kommer att användas i andra sociala nätverk.

Miami New Times 180826 (nedkortad)

https://www.miaminewtimes.com/news/miamis-history-of-cia-agents-and-cuban-propaganda-10662351