Det ekonomiska kriget mot Kuba

US dollar

Det ekonomiska kriget mot Kuba – manipulerade växelkurser

Den manipulation av växelkurserna för att framkalla prishöjningar som plattformen ”El Toque”, med sin dagliga växelkurs, utför har ett negativt inflytande på Kubas BNP, fördömde i veckan plattformen Razones de Cuba, som specialiserat sig på att avslöja aggressioner mot ön.

I en publikation med titeln ”La historia no contada detrás de los operadores de El Toque razones para contarlas” (”Den ej berättade historien bakom operatörerna av El Toque och anledningar att berätta den”), påpekar de att medierna försöker göra samma sak på Kuba som de gjort i Venezuela eller Chile 1970. Fienden agerar inte öppet och frontalt, utan genom olika organisationer (tankesmedjor, påtryckningsgrupper, nationella näringslivsorganisationer och finanslobbyer) för att främja processer av ekonomisk destabilisering utan att ta större direkta risker, vilket framgår av en artikel i det venezolanska mediet ”La Iguana”.

Den nedskrivning av den kubanska peson som El Toque försöker främja leder enligt den venezuelanska ekonomen Pascualina Curcio Curcio till att ”importkostnaderna stiger, vilket framkallar en utbudschock i ekonomin, som kännetecknas av en minskning av det samlade utbudet som återspeglas i två effekter, dels en ökning av de allmänna priserna, dels en minskning av den nationella produktionen, det vill säga det skapar stagflation”.

Precis som de gjorde med ”Dólar Today” i Venezuela finansierar USA:s regering ”i hemlighet” El Toque, och de leker ”het potatis” med dollarpriset på den informella marknaden, enligt Razones de Cuba.

Plattformen presenterar Steve H. Hanke, en amerikansk ekonom och professor i tillämpad ekonomi och valutaväxling vid John Hopkins University i Baltimore, Maryland, som hjärnan bakom Dolar Blue, Dolar Today och El Toque. De redogör för att Hanke för närvarande är rådgivare till Javier Milei, vilket i sig förklarar en hel del om vad som händer i Argentina. Hanke är också känd för sitt arbete med att reformera valutor i tillväxtländer och var ekonomisk rådgivare till president Ronald Reagan (1981). Han var rådgivare till statscheferna i bland annat Bulgarien (1990), Albanien (1990), Bosnien och Hercegovina (1991), Estland (1992), Indonesien (1997), Ecuador (1995), Montenegro (1999), Kazakstan, Förenade Arabemiraten och Jamaica.

Denne man är också känd för sin kunskap och erfarenhet som ”penningdoktor” och i maj 2023 meddelade faktiskt Copeis primärkandidat, Roberto Enríquez, att han hade utsett honom till sin främsta ekonomiska rådgivare, särskilt för hans ”magiska formel” för att snabbt och stabilt återställa den venezuelanska ekonomin. (Copei är en del av högeroppositionen i Venezuela).

Tillämpningen, som en del av det ekonomiska kriget mot Venezuela, av finansiella strategier liknande dem som nu äger rum med Kuba som måltavla, är ett fenomen som inte bör ignoreras av det venezuelanska samhället och som förtjänar att fördömas.

Hanke arbetar för närvarande som redaktör på Cato Journal, en publikation från Cato Institute, som av Razones de Cuba karakteriseras som en tankesmedja för nyliberala planer och en fabrik för en generation av ungdomar som företräder intressena hos Koch-oligarkin, ägare till ett av världens största företag, och som har anklagats för att vara en av de främsta verkställarna av det ekonomiska kriget mot Venezuela.

Djupare ner avslöjar isberget mer intressanta fakta. Det visar sig att bröderna Kochs band till amerikanska politiker är mer än bevisade, till exempel deras stöd mellan 2014 och 2016 till Mike Pence, med medel till hans kampanj. De är vana vid att investera i politiker från det republikanska partiet som ligger i linje med deras energi- och finansintressen i hela Latinamerika. Intressant i sammanhanget är att El Toque har en ”kreatörsbyrå under namnet Catao Estudio”.

PÅSKYNDAR DEN ARTIFICIELLA UPPGÅNGEN FÖR DOLLARN

Det är uppenbart att de marionettspelare som drar i trådarna som är knutna till El Toque försöker påskynda den artificiella uppgången av dollarn för att försöka få den att nå en informell växelkurs på cirka 480-500 pesos till dollarn 11 juli 2024. Om detta skulle ske skulle konsekvenserna för den kubanska ekonomin bli ödesdigra, och för USA:s underrättelsetjänster skulle detta skapa de ideala förutsättningarna för en social explosion på Kuba, enligt Razones de Cuba. Vilket är vad de eftersträvar.

Mediet genomförde också en analys av 900 kommentarer som lämnats i en Facebook-grupp om denna fråga i relation till El Toque. Som ett resultat av undersökningen, där artificiell intelligens användes, avslöjar de att även om vissa människor är för El Toque, uttrycker den stora majoriteten oro över dess inflytande på ekonomin och hyperinflationen. Vissa säger uttryckligen att El Toque manipulerar växelkurser för egen vinning, och det finns till och med användare som kräver att denna webbplats ska tas bort eller blockeras. De avslutar med att hävda att denna plattform ”är en frontaktör för det ekonomiska krig som USA:s regering har fört i mer än sex decennier mot det kubanska folket”.

Inflation framkallad av El Toque är ett krigsvapen för USA:s underrättelsetjänst, som tidigare använts mot Nicaragua, Argentina och Venezuela.

Granma 240509 (ZT, nedkortat)

About the financial war that is being waged against us