Fler än 100 processioner, men medierna predikar om religionsförföljelse

religion, procession, skyddshelgon
Religiös procession. Foto: Enro GD

Fler än 100 religiösa processioner, men medierna predikar om religionsförföljelse

”Kuba ansluter sig till Nicaragua i förföljelsen av Stilla veckan”, ”Kubanska regimen förbjuder Stilla veckans processioner i Havanna”. När vi läser dessa och liknande rubriker kan vi dra slutsatsen att det på Kuba, trots att det finns tretusen kyrkor, tempel, synagogor och kulter av alla de slag, råder ”religiös förföljelse”. Eller åtminstone av den katolska tron.

Detta är det budskap som USA:s regering för ut i världen. Och för att göra det finansierar den sina egna källor. På ett direkt och bevisat sätt betalar den för rapporter från förment ”oberoende” organisationer som Cuban Observatory for Human Rights; och på ett förtäckt och indirekt sätt för rapporter från grupper som Outreach Aid to the Americas eller Prisoners Defenders. De två sistnämnda – naturligtvis ”oberoende”,  låt det inte råda något tvivel om det – utarbetade till och med rapporten åt en amerikansk federal myndighet om ”religionsfrihet” på Kuba. Men märkligt nog hindrar inte denna organiska koppling till Vita huset dem från att framträda som ”expertkällor” i de stora tidningarna.

Men är det sant att processioner under Stilla veckan var förbjudna på Kuba? Tja … tydligen inte särskilt mycket. Enligt vad sekreteraren för den kubanska biskopskonferensen, Ariel Suárez, berättade för Reuters förekom 111 processioner. Religión Digital, den största internationella portalen för religiös information på spanska, publicerade en fullständig rapport med fotografier från Palmsöndagen i olika församlingar i huvudstaden. Texten talar om ”många platser” där ”det var en procession med kvistar eller palmblad”, långfredagens traditionella Via Crucis i Gamla Havanna, sändningen ”på nationell TV” av ”De sju ordens predikan” och ett tal av påven Franciskus, radioprogram med biskopar, pjäser om Kristi passion och påskvakor. Allt under denna Stilla vecka.

Religiös procession. Foto: Enro, Cubadebate

Vilket tycks visa att det finns de som, trots att de är mycket katolska, inte följer det åttonde budet. [”Du skall inte vittna falskt mot din nästa”]. 

Den spanska radiostationen COPE rubricerade att ”Kuba upplever en långfredag präglad av förtryck: ’Folk stannar inomhus’”. Med uttalanden av Rosa Rodríguez, en kubansk ”dissident” som från Madrid hävdade att i hennes land ”kan folk … inte längre gå i kyrkan”.

Predikan om ”religiös förföljelse” är ett ständigt tema för högern i prästrock. Bladimir Navarro, en kubansk präst som emigrerade till Madrid för tre år sedan när Donald Trumps ekonomiska sanktioner mot hans land  var som värst, frikände … Vita Huset. ”Skulden för Kubas problem” är inte ”USA:s”, det faktum att Kuba faller ”i bitar” är ”kommunismens fel”, sade han i en intervju med tidningen Telva.

Mässa i Havanna. Foto: Yannes Kiefer, Unsplash

Den officiella och enda versionen i media är att ”av rädsla för offentliga protester förbjuder Kuba religiösa processioner”, ”regeringen vill inte ha folk på gatorna av rädsla för eventuella demonstrationer”, ”(regimen) är mycket rädd för folksamlingar”, ”en procession kan … skapa en grogrund för en annan politisk demonstration att plötsligt bryta ut”. Det stämmer naturligtvis. Men då undrar man ju: Om det är så, varför tilläts då 111 processioner?

Sådana är motsägelserna, lögnerna och propagandan: de utformas och skrivs i Washington och Miami, för att sedan mångfaldigas i Madrid, där de kryddas med demagogi av dem som från predikstolarna tystar eller går i god för brottslingarna i USA som idag försöker svälta ihjäl det kubanska folket.

Cubainformacion, med utförliga källhänvisningar i originalet 240418 (ZT)

Cien procesiones y el sermón de la persecución religiosa en Cuba

HÄV BLOCKADEN OCH TERRORSTÄMPLINGEN AV KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72