Utan tvekan sker de grövsta kränkningarna av mänskliga rättigheter i Kuba på den av USA ockuperade Guantánamobasen. (Om man bortser från den grova kränkning mot 11 miljoner kubaner som blockaden utgör).
Fängelset Guantánamo: 20 år av tortyr och inget slut i sikte
Fängelset i Guantánamo fyller 20 år på tisdag. Det är fortfarande i drift trots att det är en omstridd symbol för USA:s krig mot terrorismen. Där hålls idag 39 fångar och stängningen ligger i en oklar framtid, trots löften från president Biden.
Placerat på en US-amerikansk marinbas på östra Kuba, öppnade fängelset 2002 på order av USA:s dåvarande president George W Bush som svar på attentaten 11 september 2001.
”20 år senare kan man inte förneka att fängelset i Guantánamo är ett legalt, moraliskt och etiskt fiasko. Det är en symbol i hela världen för orättvisa, tortyr och förnedring av en rättsstat”, sa i måndags Hina Shamsi, chef för ACLU (American Civil Liberties Union) till nyhetsbyrån EFE.
Fängelset är ödet för närmare 800 gripna påstådda terrorister i Afghanistan och Irak och har varit central i den orkan av program för hemliga gripanden och tortyr som innefattar simulerade kvävningar och teknik för att hindra fångar från att få någon sömn.
USA lägger 540 miljoner dollar om året för att driva Guantánamo. Där finns det alltså 39 män internerade. Av dem har 29 inga brottsanklagelser mot sig enligt en rapport från HRW som släppts till 20-årsdagen för fängelset. Enligt HRW har användningen av dessa metoder från USA skadat hela det internationella systemet för mänskliga rättigheter och underlättat övergrepp från andra länder genom att de blivit lättare att rättfärdiga.
Ett av Barack Obamas löften var att stänga det omstridda lägret, något han inte lyckades uppfylla. När Trump tillträdde övergavs planerna på stängning och enbart en fånge förflyttades därifrån på fyra år.
Enligt journalister på Washington Post föreslog Trump till och med att forsla covidsjuka till Guantánamo.
Biden har också lovat att stänga fängelset, men i betydligt mer diskreta ordalag än Obama. Och Vita Huset har upprepat att man ser över hur USA ska gå vidare. ACLU säger till nyhetsbyrån EFE att ”man måste tvinga Biden att uppfylla sitt löfte” för att ”hans administration kan göra det, det handlar om vilja”. Och Shamsi tillade: ”Om president Biden tar försvaret av mänskliga rättigheter på allvar borde han vidta åtgärder för att stänga Guantánamo definitivt.”
Amnesty fördömde i en kommuniké förra veckan att ”USA:s regering fortsätter att utöva allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Guantánamo”, då ”ingen av fångarna har fått en rättvis rättegång och de hålls fortsatt inspärrade på obestämd tid.”
Cubainformacion 220112 (något nedkortat)
20 años de ignominia de EEUU en Guantánamo, territorio robado: Análisis desde Cuba
Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?
Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?
Swisha en 20:a eller valfri summa till
123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)