Köpare av venezolansk olja straffas av USA

Köpare av venezolansk olja straffas av USA

Länder som köper olja av Venezuela ska straffas med tullar på 25 procent av sin export till USA

Donald Trumps beslut att införa 25-procentiga tullar på länder som köper olja från Venezuela är finstilt, vilket ofta är fallet med tillkännagivanden från USA:s president. Trump twittrade på måndagen att tullarna skulle träda i kraft den 2 april, men tillämpningen kommer faktiskt inte att vara automatisk. Enligt presidentdekretet är det upp till utrikesminister Marco Rubio att avgöra vilka länder som ska omfattas av tullarna och vilka som inte ska göra det. Den text som presidenten undertecknade på måndagen innebär inte att tullarna införs, men säger att de kan komma att införas. Paradoxalt nog har USA också förlängt tidsfristen för sitt eget oljebolag Chevron att fortsätta bedriva verksamhet i landet.

”Från och med den 2 april 2025 kan en tull på 25 procent införas på alla produkter som importeras till USA från alla länder som importerar venezuelansk petroleum, antingen direkt från Venezuela eller indirekt via tredje part”, står det i regeln. ”Kan vara”. Det betyder att verkställigheten inte är automatisk. Regeln är ett kraftfullt påtryckningsvapen, men den lämnar en viss flexibilitet. Kina är den största importören av venezuelansk olja, men Spanien är också en av de största kunderna. Indien, Ryssland, Singapore, Dominikanska republiken, Kuba och Malaysia har också importerat råolja från landet.

Den exekutiva ordern bemyndigar utrikesminister Marco Rubio att ”efter eget gottfinnande avgöra om en 25-procentig tull ska införas på varor från alla länder som importerar venezuelansk olja, direkt eller indirekt, den 2 april 2025 eller senare”. Beslutet ska fattas i samråd med finansminister Scott Bessent, handelsminister Howard Lutnick, ministern för inrikes säkerhet Kristi Noem och USA:s handelsrepresentant Jamieson Greer. Även om beslutet formellt ligger hos Marco Rubio kommer Trump själv i realiteten alltid att kunna göra sin bedömning.

Rubio verkar i alla fall inte vara villig att göra många undantag. ”USA kommer inte att tolerera att något tredje land eller dess oljebolag producerar, utvinner eller exporterar olja och oljerelaterade produkter med Maduro-regimen i Venezuela”, sade han på måndagen i ett uttalande från utrikesdepartementet. ”Det här är en regim som systematiskt har stulit val, plundrat sitt folk och samarbetat med våra fiender. Alla länder som tillåter sina företag att producera, utvinna eller exportera från Venezuela kommer att omfattas av nya tullar, och alla företag kommer att bli föremål för sanktioner”, tillade han.

När den 25-procentiga avgiften väl har införts på ett land enligt Rubios gottfinnande kommer den att upphöra ett år efter det sista datum då landet importerade venezuelansk olja, eller tidigare om handelsministern, i samråd med resten av teamet, ”så beslutar enligt eget gottfinnande”. Med andra ord, i en märklig rollfördelning, medan Rubio är den som kan införa tullen, är Lutnick den som kan ta bort den.

Handelsministern är också ansvarig, i detta fall i samarbete med Marco Rubio och justitieminister Pam Bondi, för att avgöra om ett land har importerat venezuelansk olja, direkt eller indirekt. Begreppet ”indirekt” inkluderar inköp av venezuelansk olja genom mellanhänder eller tredje land där oljans ursprung rimligen kan spåras till Venezuela, enligt Lutnick.

Dessa sekundära tullar är en form av påtryckning utöver de sanktioner som Washington har tillämpat mot Venezuela. Länder som fortsätter att köpa olja från Venezuela efter den 2 april utsätter sig för amerikanska repressalier. För länder med diversifierade leveranser som inte är starkt beroende av venezuelansk råolja verkar beslutet enkelt. Även de som är de bästa kunderna kan överväga leveransalternativ för att förhindra tullbestraffning.

Uppenbarligen utesluter den bokstavliga ordalydelsen i förordningen gas från vedergällning. Enligt dekretet avses med ”venezuelansk olja” råolja eller petroleumprodukter som utvinns, raffineras eller exporteras från Venezuela, oavsett vilken nationalitet det företag som producerar eller marknadsför oljan har. Ordet ”gas” förekommer inte i dekretet trots att Trump, när han tillkännagav åtgärden på sin sociala nätverkssajt Truth, skrev: ”Alla länder som köper olja eller gas från Venezuela kommer att tvingas betala en tull på 25% till USA”.

Enligt Trump utgör Maduro-regimens agerande och politik, som motiverade sanktionerna, ”fortfarande ett ovanligt och extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet och utrikespolitik”.

Det nya dekretet ratificerar därför giltigheten av dessa sanktioner. Trump anklagar Maduro för att systematiskt undergräva demokratiska institutioner genom att undertrycka fria och rättvisa val och olagligt befästa sitt grepp om makten. Han hålls också ansvarig för ”endemisk ekonomisk vanskötsel och offentlig korruption på bekostnad av det venezuelanska folket och dess välstånd”. Till detta kommer regimens ansvar för den allt djupare humanitära krisen och folkhälsokrisen i Venezuela, och ”destabiliseringen av västra halvklotet genom den påtvingade migrationen av miljontals venezuelaner, vilket medför betydande bördor för grannländerna”, enligt standarden. Colombia, som är en traditionell allierad till USA, har varit den största mottagaren av venezuelanernas exodus.

Samtidigt beviljade USA:s finansdepartement på måndagen Chevron en förlängning av tidsfristen för att genomföra transaktioner med det statliga venezuelanska oljebolaget Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), från den 3 april till den 27 maj, för att bolaget ska kunna fullfölja förväntade order. Chevron är det enda amerikanska oljebolag som bedriver verksamhet i Venezuela. Förlängningen av verksamheten verkar tyda på att USA kommer att fortsätta att importera venezuelansk olja inom den tidsram då man pressar och hotar andra länder att inte göra det.

Nicolás Maduros regering beskrev de tullar som Trump aviserat som en ”godtycklig, olaglig och desperat” åtgärd. Enligt dess tolkning bekräftar det nya tillkännagivandet ”misslyckandet med de sanktioner som införts mot landet”.

Trumps order mot Venezuela kommer att träda i kraft den 2 april, samma dag som presidenten förväntas tillkännage en omfattande uppsättning tullar riktade mot flera länder. Ankomsten av vad Trump kallar ömsesidiga tullar lägger till ytterligare ett lager av protektionistiska åtgärder till de redan genomförda eller aviserade tullarna som har skakat hans handelspartner och riskerar att bromsa USA:s och den globala ekonomin.

USA:s president hänvisade återigen till tullar i Vita huset på måndagen, men utan att ytterligare klargöra sina avsikter när det gäller sektoriella tullar, som Trump verkar vilja skilja från det han kallar ömsesidiga tullar. Å andra sidan kommer de senare, som syftar till att minska handelsunderskottet, att medge undantag och respitperioder i sin tillämpning. Omnämnandet av dessa eventuella moratorier fick den mexikanska peson att stiga på måndagen. ”Det kan ge många länder en lättnad”, sade Trump. ”De har debiterat oss så mycket att jag skäms för att debitera dem vad de har debiterat oss, men det kommer att vara betydande, och de kommer att få veta det den 2 april”, tillade han. 

Trump deja a Marco Rubio decidir qué países sufrirán aranceles del 25% por comprar petróleo venezolano

Cubadebate 250325 (ZT)

HÄV BLOCKADEN AV KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!   

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72