Kuba: 200 miljoner vaccindoser till världen

Foto: CIGB

Kuba: 200 miljoner vaccindoser till världen

Den kubanska regeringen har tillkännagivit långt gångna planer på att leverera 200 miljoner doser av sitt Covidvaccin till fattiga länder i Syd, något som beskrivs som ”livräddande” av Progressive Internationals delegation i Kuba.

De kubanska löftena utfärdades vid en presskonferens 25 januari med Rolando Pérez Rodríguez, BioCubaFarma; Olga Lidia Jacobo-Casanueva, Center for State Control of Medicines and Medical Devices (CECMED); Ileana Morales Suárez, Science and Technology Innovation.

Trots USA:s blockad har Kuba tillräckligt med resurser för att tillverka 200 miljoner vaccindoser. Dr Vicente Vérez Bencomo, chef för Finlay Vaccininstitut, uppger att landet ”kan producera 120 miljoner doser per år.”

Vid presskonferensen annonserade den kubanska regeringen sina planer för att dessa doser ska nå dem som behöver dem i Syd. 

Det handlar om solidariska priser på vaccinet för låginkomstländer; överföring av teknologi för produktion i låginkomstländer; bygga ut de medicinska brigaderna och bygga kapacitet för utbildning och vaccindistribution i partnerländer.

Konferensen organiserades av Progressive International som svar på vad WHO kallar en ”tsunami” av nya Covid-19 fall som sprids i världen i början på 2022. Det sker i en situation som WHO-chefen Tedros Adhanom Gheybreysus betecknas som ”vaccinapartheid”. Verkningarna av Covid-19 har varit våldsamt ojämlika: 80 procent av alla vuxna i EU är fullt vaccinerade men bara 9,5 procent i låginkomstländer har fått en enda dos av vaccinet.

Kuba har redan vaccinerat sin egen befolkning. Fler än 90 procent har fått minst en dos och en bra bit över 80 procent tre doser. 40 procent har fått en fjärde, boosterdos. Och då talar vi om hela befolkningen; alla över två år. 

Priserna har plågat vaccinförsäljningen. Data från WHO visar att låginkomstländer betalar i genomsnitt 6,88 US-dollar per dos. Det i jämförelse med de 0,80 US-dollar de betalade för andra vaccin innan Covid. Sydafrika har tvingats köpa Oxford-AstraZeneca vaccin för priser som är 2,5 gånger högre än vad de flesta europeiska länder betalar. Också Bangladesh och Uganda måste betala mer än vad EU-länderna gör.

COVAX, det globala vaccininköpsorganet som ska förse fattiga länder med vaccin, har upprepade gånger misslyckats med sina målsättningar. Och i september 2021 tillkännagav man en 25-procentig minskning av tidigare förväntad vaccintillgång för 2022.

Kuba har skickat donationer till länder som bett om hjälp. Nyligen gällde det Syrien och St.Vincent och Grenadinerna. Dessutom har de både exporterat och skänkt vaccin och ingått teknikavtal med länder som Argentina, Iran, Venezuela, Vietnam och Nicaragua.

När det gäller överföring av teknologi är Kuba i samtal med drygt 15 länder om tillverkning i dessa.

De kubanska vaccinen utnyttjar en sub-unit teknologisk plattform, baserad på protein-antigener, som gör vaccinen enkla att massproducera och enkla att lagra då de inte kräver extremt låga temperaturer.

John Fulton, talesperson för kanadensiske tillverkaren Biolyse, säger: ”Jag är intresserad för att Kuba visar på en unik vaccin-internationalism. Jag ser fram emot vilka möjligheter som kan finnas vad gäller tekniköverföring för tillverkning av Covid-19 vaccin för låginkomstländer.”

Förra månaden pekade experter på drygt 100 företag i Afrika, Asien och Latinamerika med potential att tillverka mRNA vaccin och bad regeringarna i USA och Tyskland att de skulle tvinga sina medicintillverkare att dela teknologi. Men inga framsteg har gjorts. WHO klagade i början på året att ”man inte delat licenser, teknologi och know-how från medicinbolagen innebär att tillverkningskapacitet inte utnyttjades.”

Kuba fortsätter också att skicka sina Henry Reevebrigader till länder som behöver hjälp med distribution och utbildning av personal.

Enligt den internationella humanitära organisationen CARE har kostnaderna för vaccinationsprogram i fattiga länder grovt underskattats av donatorer , vilket innebär att många doser ligger oanvända.

Kuba har en framgångsrik historia av internationellt hälsobistånd. 2014 och 2015 arbetade kubanska läkare i bekämpandet av Ebola i Liberia, Sierra Leone och Guinea och fick ner dödstalen från 50 till 20 procent. Likaså introducerade de ett förebyggande program för att stoppa spridningen. Fram till januari 2015 hade Kuba utbildat över 13 000 personer för att kunna hantera Ebola i 28 afrikanska länder. Till det kom 68 000 personer i Latinamerika och 628 i Karibien.

Sedan början på Covid-19 epidemin har ungefär 40 länder på fem kontinenter haft hjälp av kubanska läkare.

Erbjudandet om tekniskt stöd är lovande för många utvecklingsländer. Anyang Nyong´o , guvernör i Kenya, bjöd Kuba att ”komma till Kenya och dela teknologi och expandera produktion av vaccinen ni utvecklar.”

 David Adler från Progressive International, chef för delegationen till Kuba, säger: ”Dagens tillkännagivanden borde bli en historisk vändpunkt i historien om Covid-19 pandemin. Dessa livräddande insatser sätter standard för vaccininternationalism och är vägen för ett nytt internationellt hälsosystem, i vilken offentlig hälsovård och vetenskap går före vinst och småaktig nationalism.”

Progressive International 220125 (nedkortat)

Cuba pledges “lifesaving package” of Covid-19 vaccine support to Global South at Progressive International briefing

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72