Läkare, utbildad i Kuba, bekämpar COVID-19 i New York, ”en krigszon”
Läkaren Arabia Mollette, som idag kämpar mot pandemin i New York, är en av de ungdomar från USA som utexaminerats på den Latinamerikanska Hälsohögskolan i Havanna (ELAM).
Just nu arbetar specialisten som akutläkare på Universitetssjukhuset Brookdale i Brownsville, en av de fattigaste stadsdelarna i New York. Här har pandemin slagit till och i USA har redan fler än 3 000 dött.
Intensivvårdsavdelningen är överbelagd. Sängar med patienter fyller korridorerna och bårhuset är överfullt. Det är beskrivningen från CNN i måndags.
Mollette säger att COVID-19 har ”förvandlat sjukhuset till en medicinsk krigszon”. Och: ”varje dag när jag kommer är allt jag ser smärta, desperation, lidande och skillnader i den medicinska behandlingen”, säger läkaren som studerade 2006 till 2012 på ELAM. I Havanna har cirka 200 ungdomar från USA utexaminerats.
Mollette kunde bli läkare tack vare solidaritet från det kubanska folket och regeringen. Det i samarbete med den ekumeniska organisationen IFCO/Pastors for Peace. Det är denna organisation som behandlar ansökningarna för att få studera gratis på ELAM.
Samma verklighet som i Brookdale gäller för många sjukhus i New York som blivit epicentrum för coronaviruset i USA. Sedan i söndags finns drygt 59 000 fall bekräftade och minst 965 döda enligt CNN. De anställda på sjukhuset vill att folk ska känna till den allvarliga situationen för personalen och att sjukhuset behöver mer resurser från regering och allmänhet för att fortsätta bekämpa coronaviruset. ”Jag kan säga att varje hörn, varje del av korridorerna, varje rum, varje yta har fyllts till gränsen med patienter”, sa Mollette.
Akutsalen fylls av en kakafoni av hostningar medan en sjuksköterska går mellan raderna av sängar för att ge juice till en patient. Och chefsläkaren Army Plasencia säger att sjukhuset har ”en kritisk brist på respiratorer i förhållande till antalet patienter vi måste ta hand om.” Och Dr. Mollette: ”Vi behöver läkarrockar, vi behöver skyddshandskar, vi behöver ansiktsskydd, vi behöver fler respiratorer. Vi behöver också psykologiskt stöd. Det är inte lätt att komma hit när man vet vad som väntar.”
Cubadebate 200331 (nedkortad)
Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?
Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?
Swisha en 20:a eller valfri summa till
123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0