Mexiko pausar förbindelserna med USA och Kanada
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) sade att för att kunna återupprätta banden med de US- amerikanska och kanadensiska diplomater som uttalat sig om rättsreformen måste de rätta till sin ståndpunkt.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har meddelat att han pausar förbindelserna med USA:s och Kanadas ambassader efter att dessa har kritiserat reformen av rättsväsendet. AMLO kräver respekt för Mexikos suveränitet.
López Obrador meddelade på tisdagen att han har beslutat att pausa förbindelserna med USA:s och Kanadas ambassader i Mexiko, efter kritik från deras företrädare om den senaste reformen av rättsväsendet.
Under sin morgonkonferens klargjorde López Obrador att denna åtgärd inte omfattar de båda ländernas regeringar, utan endast deras ambassadörer i Mexiko, med ett särskilt omnämnande av USA:s ambassadör Ken Salazar.
”Relationen – med Ken Salazar – är bra, men den är på paus. Vi kommer att ta god tid på oss”, sade den mexikanske presidenten och syftade på att det amerikanska utrikesdepartementet kan ligga bakom ambassadör Salazars uttalanden. López Obrador betonade att utländska representanter måste respektera Mexikos suveränitet och att hans regering inte blandar sig i andra länders inre angelägenheter.
”De måste lära sig att respektera Mexikos suveränitet, för vi kommer inte att ge dem råd där borta eller tala om för dem vad som är rätt och vad som är fel. Vi vill att de ska vara respektfulla och att det ska finnas en ömsesidig relation när det gäller suveränitet”, sade han.
Presidenten förklarade att relationen med de båda ambassaderna kommer att återupptas först när det finns en ratificering av att Mexikos självständighet kommer att respekteras.
”Låt dem förstå att det var oförsiktigt att demonstrera som de gjorde. Det finns saker som bara berör vårt land”, tillade López Obrador och syftade på kritiska kommentarer om reformerna.
Både USA och Kanada har uttryckt att ändringarna i rättsväsendet kan påverka de avtal som upprättats inom ramen för avtalet mellan Mexiko, USA och Kanada (T-MEC). Dessa varningar har väckt oro inom näringslivet, där man befarar att de positiva effekterna av nearshoring, en strategi som syftar till att locka utländska investeringar till Mexiko, kan bli mindre än väntat.
Trots denna oro har López Obrador och den tidigare borgmästaren i Mexico City, Claudia Sheinbaum, tonat ned varningarna och försvarat reformen av rättsväsendet som ett nödvändigt steg för att utrota korruptionen inom systemet. Presidenten presenterade också en opinionsundersökning som visar att 75% av befolkningen stöder reformen.
Den diplomatiska spänningen kommer samtidigt som Kina har aviserat stora investeringar i Aztekernas land, vilket kan komma att påverka det ekonomiska och geopolitiska landskapet i regionen.
Telesur 240827 (ZT)
AMLO: “Tienen que aprender a respetar la soberanía de México»