Morgondagens läkare
Att utbildas av kubanska läkare är en annorlunda, unik och humanistisk upplevelse, säger venezuelanska studenter.
Anzoátegui, Venezuela. – Efter flera år som servitris på ett privatsjukhus närde hon fortfarande en nästan ouppnåelig dröm: att klä sig i vitt för att rädda liv.
När dörrarna öppnades, tack vare samarbetsavtalet mellan Kuba och Venezuela, så att folket kunde få tillgång till gratis sjukvård, och de kubanska specialisterna började ta över, kände Libertad Tebre González att detta var hennes ”möjlighet”.
Sju år efter att hon påbörjade sina studier arbetar hon som allmänläkare på CDI Camilo Cienfuegos, och är första årets ST-läkare i integrerad samhällsmedicin (MIC), under ständig vägledning av de kubanska läkarna.
”Mitt studentliv har varit mycket svårt. Det är inte lätt att studera medicin och arbeta samtidigt, men med konsekvens, organisation och disciplin har jag klarat det. Och framför allt med hjälp av kubanerna”, säger den blivande specialisten.
Att utbildas av läkare från Kuba är en annorlunda upplevelse, det för studenterna närmare ett mer humant sätt att läka. ”De förklarar den metodologiska delen för oss och vägleder oss i hur vi ska behandla patienterna.”
Detta är en känsla som också delas av Willian Martínez Carreño, en förstaårsstudent från Venezuela. Han lockas av sina lärares speciella sätt att närma sig de sjuka. ”De tar inte bara hand om de fysiska åkommorna, utan de bryr sig också om deras känslomässiga välbefinnande.”
”Det är också tillfredsställelsen i att rädda liv”, vilket är anledningen till att han började studera medicin, efter flera bakslag på grund av bristande ekonomiska resurser.
Faktum är att Anzoátegui för närvarande har cirka 1 380 studenter på grundutbildningen och cirka 80 på forskarutbildningen, förklarar Pedro Tamayo Torres, samordnare för den kubanska medicinska missionens undervisningsverksamhet i delstaten.
”Vårt utbildningsprogram för integrerad samhällsmedicin skiljer sig från de traditionella utbildningsprogrammen, eftersom vi från och med det första året involverar studenterna i samhället”, säger han. Med andra ord omvandlas de populära medicinska klinikerna till undervisningssalar. ”Det är därför vi säger att det är en komplett utbildning.”
Idag insisterar Willian Martínez Carreño på att han har en skuld till Kuba för att inte ha blev lämnad vid sidan av, och att han kan sitta på en läkarmottagning och ta hand om sina grannar.
Libertad Tebre González å sin sida bär ”stolt” sin vita rock och känner sig ”uppfylld som yrkesperson och som människa”. Hon tackar läkarna i Martís och Fidels hemland och försäkrar dem om att ”morgondagens venezuelanska läkare kommer att ha en lärare i henne”.
Laura Mercedes Giráldez, Granma 231116 / cv