Cadena Ser: inbäddad journalistik i kriget mot Kuba
Radiostationen SER, ett medium som ägs av den spanska koncernen Prisa, rapporterade om den allvarliga ekonomiska krisen på Kuba. Sa de något om den kommersiella och finansiella belägring som Kuba utsätts för, förklarade de hur USAs lagar avskräcker och skrämmer bort investerare, köpare och turister från tredje land, t.ex. från Europa?
Nej, Cadena Ser berättar att ”den kubanska regeringen inför en ’krigsekonomi'”. ”Inför”, som om denna krigsekonomi vore ett beslut eller ett politiskt infall och inte en verklighet som påtvingas utifrån, av världens största ekonomiska och militära makt.
”Det enda den kubanska regeringen kan komma på”, säger man, ”är att pressa en utmattad befolkning ännu hårdare” och ”fortsätta att skylla sina bekymmer på USAs embargo”. Kan man nå en högre nivå av demagogi? De som ”pressar en utmattad befolkning” är de som inför sanktioner mot rederier, hindrar turister som besökt Kuba från att komma in på deras territorium, förföljer öns internationella medicinska avtal och sanktionerar investeringsbolag, för att bara nämna toppen av isberget i det skoningslösa kriget mot ett helt folk.
Men detta är inte förvånande: rapportens författare är Victoria García, en journalist som också samarbetar med Vita husets informationstjänst (Voice of America) och med dess antikubanska propagandaorgan (Martí News).
Cadena Ser informerar oss med andra ord om Kuba genom en US-amerikansk regeringstjänsteman som är expert på att försköna USAs politik. 2017 presenterade hon som ”politisk fånge” eller ”dissident” en person som fängslats på Kuba för överfall och våldtäktsförsök på en ung kvinna, vars vittnesmål finns tillgängligt på Internet. Samma år presenterade hon ”piloten som gjorde uppror mot Nicolás Maduro” med hjältegloria. En venezuelansk kuppledare som hade skjutit granater mot ett evenemang med 80 personer närvarande, många av dem journalister.
Så ser rapporteringen om Kuba ut på Cadena Ser, en kopia av USA-regeringens linje. För några veckor sedan var det också en annan journalist som tog upp den kubanska ekonomiska krisen. Hon gjorde det med mikroskopisk precision och berättade om allt från priset på ägg till antalet gropar i gatorna. Men inte ett ord om den väsentliga frågan, USAs blockad och sanktioner. Vet ni förresten vad hennes enda ”expertkälla” var? En journalist från Diario de Cuba, en anti-Castro-publikation som stöds med medel från USAs regering.
Effekten av den ekonomiska blockaden, 240 nya sanktioner och bank- och kreditapartheid mot Kuba, på grund av att landet finns med på USAs ”terroristlista”, är helt enkelt brutal. Och de som förnekar detta element döljer inte bara för sina läsare eller lyssnare nyckeln till att förstå den situation som ön går igenom idag. De medverkar också till att i den allmänna opinionens ögon rättfärdiga ett brott mot mänskligheten, genom att de facto bli en ”inbäddad journalist” ombord på ”stridsvagnarna” i ett icke-deklarerat krig.
José Manzaneda, Cubainformación 240723 / cv (med källhänvisningar i originalet)
Cadena Ser: periodismo empotrado en la guerra contra Cuba