”Statskuppen i Colombia har börjat!”

Colombia
Colombias president Gustavo Petro. Foto: Caracol Radio

”Statskuppen i Colombia har börjat!”

Trots enormt mycket större resurser och dominans i medierna har högern i Latinamerika svårt att vinna några demokratiska val. På senare år har de därför använt sig av ”law-fare” dvs. att med juridiska finter få bort vänsterpolitiker. De traditionella eliterna, dvs. högern, behärskar statsapparaten och medierna. Metoden kombinerar domstolar, jurister, media och andra krafter som behärskas av högern (typ frikyrkliga sekter) för att få bort en folkvald representant. Metoden är väl beprövad och har använts mot till exempel Lula da Silva och Dilma Rousseff i Brasilien, Rafael Correa och Jorge Glas i Ecuador, Fernando Lugo i Paraguay, Cristina Kirchener i Argentina och Pedro Castillo i Peru. Efter långvarig ”medieuppmjukning”,  för att få opinionen att vända sig mot president Petro, anser nu de gamla eliterna tydligen att det är dags med kuppförsök i Colombia.

”Statskuppen har börjat”, sade presidenten

Ordföranden för valrådet CNE, Cesar Lorduy, har beslutat att inleda en formell utredning mot president Petros kampanj och att väcka åtal för påstådd överträdelse av de fastställda finansieringsgränserna.

Petros uttalande om en pågående statskupp kom som svar på meddelandet från det nationella valrådets plenum, som beslutade att inleda en utredning och väcka åtal mot Pacto Histórico-koalitionens presidentkampanj i första och andra valomgången, representerad ”av medborgarna Gustavo Petro Urrego, kandidat; kandidat; Ricardo Roa Barragán, kampanjchef; Lucy Aydee Mogollón Alfonso, kassör; María Lucy Soto Caro och Juan Carlos Lemus Gómez, revisorer; den politiska rörelsen Colombia Humana och det politiska partiet Unión Patriótica (UP); för påstådd överträdelse av reglerna för finansiering av valkampanjer”.

”Vi står inför en statskupp baserad på falska bevis”, skrev presidenten på sitt X-konto. ”Detta är en förevändning – en domare som fattar ett godtyckligt beslut i ett administrativt eller rättsligt ärende i vetskap om att beslutet är orättvist och strider mot lagen – som syftar till en parlamentarisk kupp”, tillade han.

Redan har statschefer som Mexikos Claudia Sheinbaum, Kubas Miguel Díaz Canel och Bolivias Luis Arce, samt den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA fördömt det pågående kuppförsöket.  Fackföreningarna i Colombia manar till mobilisering mot kuppen.

I en politisk analys har Lawfare Observatory hänvisat till att regeringen under flera månader har mottagit anklagelser med ett starkt eko och uppbackning i den nationella pressen och med avsikt att misskreditera landets administration. ”Anklagelserna kan grupperas på två sätt: de som baseras på finansieringen av kongress- och presidentkampanjer 2022, och de som är relaterade till påstådda oegentligheter under den nuvarande administrationen”, sade plattformen.

Samtidigt sade senatorn José María Pizarro från Pacto Histórico att CNE:s beslut att väcka åtal mot presidenten utgör ett prejudikat som bryter mot den politiska konstitutionen och äventyrar maktfördelningen.

”Ännu värre är att det kan leda till en statskupp”, tillade han, samtidigt som han preciserade att ”de av oss som försvarar demokratin måste förkasta detta beslut och vara vaksamma på alla situationer som äventyrar det folkliga mandatet. NEJ till statskupp”.

”De vill ta bort folkets politiska rättigheter”, sade president Petro och tillade att ”fem politiker inte kommer att lyckas förstöra demokratin i Colombia”, efter beslutet i den nationella valnämndens plenum som riktar anklagelser mot Petro och med ”law-fare” försöker få bort honom. Bland medbrottslingarna till valnämnden nämner Petro landets tidigare vicepresident Germán Vargas Lleras och den tidigare riksåklagaren Néstor Humberto Martínez. Petro har påpekat att Colombias nationella valråd ”inte har befogenhet att kräva att han lämnar (sina presidentfunktioner)”, men han klargjorde att det har gett vika för att formulera ”anklagelser på ett grundlagsstridigt sätt”.

Den colombianske journalisten och historikern Luis Alfonso Mena fördömer landets maktelits deltagande i den statskupp som pågår mot den konstitutionelle presidenten Gustavo Petro.

I uttalanden till programmet ”El mundo desde el Sur” (Världen från söder), på den flerstatliga kanalen teleSUR, sade experten att den process ”som det nationella valrådet (CNE) har inlett mot president Gustavo Petro inte bara är grundlagsstridig och olaglig, utan också helt oläglig”, sade han och hänvisade till den utredning som organet har inlett om påstådda oegentligheter i finansieringen av statschefens kampanj.

Han förklarade att lagen fastställer en period på 30 dagar för att lämna in klagomål eller stämningar om denna typ av oegentligheter. Han påminde om att mer än två år har gått sedan presidenten tillträdde och hans administration inleddes.

Han hävdar att den kupp som främjas av extremhögern har bidragit till destabiliseringen av den verkställande makten och landet genom delegitimering av hela Petro-regeringens verksamhet. 

Den politiska analytikern Luis Emil Sanabria ansåg att den manöver som CNE inlett ”bryter mot konstitutionen och reglerna”. Han diskuterade Petros alternativ för att hantera statskuppen. Han menade att ”en väg till en lösning är den juridiska vägen, en annan är den internationella vägen, internationella fördrag, och den tredje vägen är mobilisering och medborgaraktioner till stöd för presidenten”. Han menade att domstolen borde uttala sig i frågan och förhindra att försöken från valnämnden att misskreditera presidentens administration fortsätter.

”Kampen står mellan högerns gamla makt och den nya makt som håller på att byggas upp av demokratin, socialdemokratin och den colombianska vänstern”, betonade analytikern.

President Gustavo Petro försäkrade att ”om denna handling genomförs skulle det innebära den största förolämpningen mot demokratin i landets historia”.

Petro förklarade i måndags att det pågår ett försök till statskupp och bara folket kan hindra det. Med hänvisning till att folket har fått nog sade statschefen att ”vi kommer inte att vara respektlösa mot demokratin här. Demokrati och rättvisa kommer att råda”. Han uppmanade också till mobilisering av de folkliga krafterna i landet, samt till att den colombianska polisen inte ska lyfta ett enda vapen mot folket.

”Vad de är ute efter är en statskupp, inte med militär och vapen; jag har beordrat säkerhetsstyrkorna att inte lyfta ett enda vapen mot folket. Och det kommer att bli en mobilisering av folket”, betonade han. Presidenten tillade att de vill ta bort de politiska rättigheterna för de människor som röstade på honom, och att de anser sig ha rätt att göra narr av folkets röst.

Telesur och Cubadebate 241008 och 241009 med flera källor (redigerat ZT)

Petro insta al pueblo colombiano a movilizarse contra Golpe de Estado

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!