Strömavbrotten och medierna

Elkraftverk i Kuba

Strömavbrotten och den etiska nedsläckningen av medierna

Exemplen nedan är visserligen från Spanien, men de svenska medierna är på intet sätt annorlunda än sina spanska kollegor. Skammen går här, som där, på torra land.

I Televisión Españolas 24-timmars nyhetsprogram (ett offentligt medium/ Public Service) publicerade reportern M. J. Guerola en absolut okänd videonyhet där hon, för att tillföra lite dramatik och visa ”polisens närvaro i Havanna”, inkluderade bilder på polisen … från Ecuador!

Men inte bara det:

Den kriminella amerikanska blockaden tystades ner fullständigt och den kubanska regeringen fick skulden för den kritiska situationen.

Hon konstruerade en verklighet: den av ett förmodat ”folk på gatorna”. ”Mer än tre totala strömavbrott på mindre än 72 timmar upprörde befolkningen, som gick ut på gatorna med kastruller och stekpannor i handen för att protestera”. Det är sant att det har förekommit (och förekommer) protester, vilket är normalt i en situation som denna, men ”befolkningen gick ut på gatorna” hände bara i reporterns fantasi. (se till exempel https://svensk-kubanska.se/livet-under-stromavbrottet/)

Reportaget innehöll en vulgär dramatisering av vittnesmål. Det enda intervjuade vittnet var en kvinna som – med ett standardbudskap från Miamis kontrarevolution – talade aggressivt mot den kubanska regeringen: ”Min dotter går inte i skolan, min dotter är ett barn vars liv har förlamats, hennes barndom, som så många kubanska barn”. Och varför berättar hon inte det för Joe Biden? Varför träder inte medborgarna fram för att fördöma det ekonomiska krig som de utsätts för?

Reportern ljög dessutom skandalöst och sade att ”president Diaz-Canel beskrev demonstranterna som oanständiga vandaler. Revolutionen kommer aldrig att tolerera den här typen av beteende”. Detta är en absolut lögn, eftersom den kubanske presidenten inte syftade på protesterna, utan på våldshandlingar (rån, överfall, skadegörelse). Ingen fängslas på Kuba för att ha rört vid en kastrull, fru M. J. Guerola.

Vem använde fru M. J. Guerola som sin ”expertkälla”? ”NGO Justicia 11J”, baserad i Mexiko, direkt kopplad till kontrarevolutionen och till den amerikanska regeringens politik. Varför använde hon inte andra expertkällor, akademiska eller solidariska, av vilka det finns många?

Och hon var till och med futurologisk, eftersom – berättade hon – den påstådda ”icke-statliga organisationen” (NGO Justicia 11J) ”varnade för risken för en ny våg av godtyckliga frihetsberövanden”. Med andra ord är nyheterna inte vad som händer utan vad någon säger eventuellt kan hända.

Och slutligen beskrevs det normala som extraordinärt: ”Polisnärvaron har varit tydlig sedan i fredags i Havanna, det finns agenter vid de viktigaste korsningarna, med patruller som patrullerar gatorna”. I vilket land, med total mörkläggning, skulle det inte finnas poliser som håller utkik efter stölder eller plundring?

Cuba y el apagón de la ética periodística

Cubainformacion 241023 (ZT)

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!