USA pressar Mexiko för att upphöra med stöd till Kuba

USA hotar Mexiko för dess stöd till Kuba

Under de senaste åren har den mexikanska regeringen vid flera tillfällen kommit det kubanska folket till hjälp. För en månad sedan skickade man 400.000 fat olja för att lindra öns akuta elkris.

Påtryckningarna från det politiska och mediala etablissemanget lät inte vänta på sig. I en ledare i Wall Street Journal, den tidning som har den största upplagan i USA, fördömdes oljeleveransen till Kuba och ett tydligt hot framfördes: detta är ”ytterligare ett skäl till att företag tvivlar på Mexiko som investeringsland”. Den mexikanska mainstreampressen, i händerna på högern, spred detta budskap om panik inom näringslivet: ”osäkerhet om huruvida presidentens inrikespolitik kommer att driva bort investeringar från Mexiko”.

Wall Street Journal upprepade Miami-maffians vanliga lögner, som att det ”inte finns någon blockad” och att ”biståndet” från länderna bara tjänar till att ”finansiera Kubas militära styrkor, underrättelseagenter och hemliga polis”.

Men hoten mot Mexiko finns inte bara på investeringsområdet. De finns också på det finansiella området. ”USA annullerar ett lån på 800 miljoner dollar till Pemex för att ge olja till Kuba” var den påstådda nyheten – blankt förnekad av Claudia Sheinbaums regering – som publicerades av flera mexikanska medier.

Varje angreppslinje i den amerikanska regeringens ekonomiska krig mot Kuba har sina samarbetande organisationer och agenter. På energiområdet finns det en nyckelperson: han heter Jorge Piñón, är före detta chef för flera amerikanska oljebolag och arbetar i dag vid energiinstitutet vid University of Texas. Därifrån fungerar han som expertanalytiker av Kubas energisituation för många medier, oavsett om de är Castro-fientliga, stora nyhetsbyråer som Reuters och spanska Efe, tidningar som El Financiero, El Mundo, El País och Miami Herald eller själva BBC.

Med hjälp av fartygsspårningsplattformen Marine Vessel Traffic tillhandahåller Piñón detaljerade uppgifter om antalet oljetransporter till Kuba, läge, rutter och namnen på rederier och fartyg som används, både från Mexiko och Venezuela, Ryssland och andra länder. Detta precisionsarbete används av USA:s finansdepartement för att kringgå den berättigade sekretessen i Kubas och dess allierades verksamhet och införa sanktioner mot rederierna.

Jorge Piñón, född på Kuba, kom till USA vid 12 års ålder i den så kallade Operation Peter Pan, en plan för att evakuera minderåriga vid Revolutionens seger, organiserad av CIA och katolska kyrkan. Långt ifrån att presentera en teknisk och neutral profil har hans analyser en absolut politiserad bias. ”Det kommer inte att ske någon förändring i den kubanska elsektorn förrän regeringen ändrar sin ekonomiska modell”, upprepar han om och om igen. För problemet ”är inte embargot”, utan Kubas ”misskötsel”.

Det är ju helt otroligt. För varje minimalt seriös analytiker vet att USA:s krig mot alla Kubas källor till utländsk valuta har lämnat landet utan kapital, framkallat ett akut bränsleunderskott och ett sammanbrott, på grund av brist på resurser, i dess elsystem. För att inte tala om den specifika och systematiska förföljelsen och böterna mot rederier och fartyg, i syfte att förhindra, försena eller fördyra oljans ankomst till ön.

Piñón förklarade för tidningen El País att ”Kuba behöver 8 miljarder dollar” för att ”rekapitalisera elenergisektorn”. Ja? Och hur ska Kuba få tag på dessa pengar om dess handel och investeringar förföljs och landet saknar bankkrediter på grund av att det finns med på listan över ”terroristländer”? Piñón hävdar utan att blinka att Kuba borde ta efter Vietnam och ”ändra sin ekonomiska modell” och på så sätt ”locka till sig utländska investerare”. Och vilken Helms-Burton-lag, som förföljer alla utländska investeringar, har Vietnam, herr Piñón? Ingen.

USA:s regering är orsaken till Kubas energikris. Och det är så uppenbart att den behöver en armé av visselblåsare och samarbetande agenter för att rättfärdiga sin folkmordspolitik.

Cubainformación 241224, med källhänvisningar i länken (ZT)

Chantaje a México para hundir a Cuba entre apagones

 

Orkanerna Oscar och Rafael har nyligen drabbat östra respektive västra Kuba. Till det kom så två jordbävningar med ytterligare skador på infrastruktur, bostäder och grödor. Återuppbyggnaden är igång. Behoven är omfattande, men det blockerade Kuba saknar tillräckliga resurser.

Den kubanska kontrarevolutionens banérförare, Marco Rubio, blir Trumps utrikesminister. Än hårdare tider väntar för kubanerna.

Du kan göra en insats. 

Vill du stödja de drabbade? Skicka ett bidrag till Swish 123 182 37 72 eller pg 23 57 15-0. Ange ”orkan”.