USA:s blockad berövar bokstavligen kubanska barn deras ben
Femårige Carlos Landrove har legat inlagd på Kubas Nationella Institut för Onkologi och Radiobiologi INOR i Havanna i över ett år för att genomgå cancerbehandling.
Trots månader av chemioterapi och radioterapi, med brist på tillgång till några av världens bästa cancermediciner, är Carlitos en glad pojke.
”Läkarna behandlar mig jättebra och snart får jag åka hem till Holguin”, säger han till nyhetsbyrån Xinhua medan han leker med andra barn på barnavdelningen. På sjukhuset finns över 1 000 anställda varav 189 är specialistläkare.
Varje år behandlas mellan 300 och 400 fall av barncancer vid sjukhuset. En utmaning som ytterligare försvåras av den nära sex decennier långa USA-blockaden, som begränsar Kubas tillgång till avancerade mediciner och teknologi.
Enligt Dr. Mariuska Forteza, barncancerspecialist vid INOR, har det förekommit fall av unga patienter med allvarliga tumörer i centrala nervsystemet vars behandling komplicerats på grund av brist på Temozolomide, en första linjens chemoterapi för barn. Blockaden har skurit av Kuba från potentiella leverantörer.
”Vi har inte denna medicin på grund av blockaden. Det är ett USA-patent och de tillåter oss inte ens att köpa det i andra länder”. Som ett alternativ behandlas barnen med en kubansk monoklon antikropp som kallas Nimotuzamab. ”Med denna alternativa behandling har vi registrerat ökad överlevnad bland barn med mellan 49 och 50 % bland de barn vi studerat de senaste fem åren”, säger hon.
USA:s blockad påverkar alla aspekter av Kubas socio-ekonomiska liv och slår hårdast mot hälsovårdssystemet som är gratis för alla kubaner.
Enligt den rapport som presenteras för FN:s Generalförsamling i slutet på oktober så är den sammanlagda kostnaden för enbart hälsovårdssektorn på grund av blockaden närmare 3 miljarder US dollar.
INOR är en specialiserad medicinsk institution och behandlar komplicerade cancerfall. Det kräver ofta nya mediciner, kirurgisk teknologi och utrustning som blockaden gör omöjligt att få tag på. ”Blockaden påverkar oss direkt i behandlingen av cancerpatienter i landet”, säger Dr Erasmo Gomez, medicinsk chef på INOR.
Till utländska media uppgav Gomez nyligen att ”Teknologi från USA är väldigt avancerad och under Obamas sista månader hade vi direktkontakt mellan flera företag i USA som ville sälja dessa utrustningar.” Men Obamas efterträdare, Donald Trump, rullade tillbaka de bilaterala förbindelerna och skärpte blockaden.
Gomez redogjorde för ett program för att rädda benen på barn som led av bencancer genom att implantera proteser som ersätter de bortopererade benen. Dessa utvidgas efter hand med leder och låter barnen växa. Denna teknologi, sade läkaren, tillverkas enbart i USA och Europa. De europeiska företag som skulle kunna sälja dessa proteser till Kuba blir då bötfällda med miljontals dollar eftersom de innehåller delar eller teknologi tillverkade i USA. Blockaden tillåter inte försäljning till Kuba.
”Vi måste amputera benen på dessa barn eftersom farmaceutiska företag som har denna produkt inte får sälja den till något kubanska företag eller sjukhus”, säger Gomez.
Dr Alberto Cespedes, i styrelsen för INOR, påminde om att det under Obamas två sista år skedde en märkbar förändring i förbindelserna som gjorde att ett intensivt medicinskt och vetenskapligt utbyte skedde. ”Under den nuvarande USA-administrationen har nya hinder rests och tyvärr påverkar det patienter i bägge länderna. Det skulle vara meningsfullt att ha vetenskapligt och medicinskt utbyte mellan de båda länderna och lägga politiken åt sidan.”
Cespedes hänvisade till Kubas försök, och intresset hos olika institutioner i USA, att nå överenskommelser för att kunna göra kliniska försök och kommersialisera anti-cancer mediciner producerade i Kuba.
Verkan av några av dessa mediciner, som till exempel det terapeutiska vaccinet mot lungcancer CIMAvax-EGF och andra mot hudcancer kallad HeberFERON, har fångat uppmärksamheten hos de internationella medicinska samfunden. ”Det kunde vara ett effektivt sätt att samarbeta och ge högre livskvalitet till patienter i båda länderna”, tillade han.
31 oktober kommer Kuba att för 27e gången presentera en resolution inför FN:s Generalförsamling som fördömer den unilaterala blockaden. Resolutionen får år efter år överväldigande stöd från det internationella samfundet. Förra året var det bara USA och Israel som röstade mot resolutionen, medan 191 länder fördömde Washingtons föråldrade politik mot den karibiska nationen.
I sin årliga rapport till FN säger Havanna att blockaden kostar landet miljarder. Bara mellan april 2017 och mars 2018 var kostnaden 4,3 miljarder dollar.
Samtidigt har förföljelsen av kubanska finansiella transaktioner, bank- och kreditöverföringar skärpts kraftigt.
Xinhua 181010
http://www.xinhuanet.com/english/2018-10/10/c_137523388.htm