Valsanningar

Bild: Wikimedia

Valsanningar

Kan överföringen av resultat hindras?

Ja, absolut. I sin bok ”Permanent Surveillance” (Permanent övervakning) citerar Edward Snowden CIA:s teknikchef Ira Hunt som säger att USA:s underrättelsetjänst känner till innehållet i varje datorsystem i världen.

USA och deras allierade kan inte bara lamslå överföringar och nätverk, vilket de har gjort upprepade gånger i Venezuela. Den 11 april 2002 bröt de signalen från Radio Nacional och den statliga kanalen VTV, de bröt president Hugo Chávez Frías från kommunikation med omvärlden och iscensatte världens första statskupp med avgörande insats från mediemanipulation.

Åtta månader senare, nu generöst benådade av presidenten, använde de det US- amerikanska företaget Intesa för att lamslå PDVSA:s datasystem (PDVSA är landets statliga oljebolag) och stoppade företagets produktions- och distributionsverksamhet i två månader, tills ett team av tekniker från ministeriet för vetenskap och teknik kunde återaktivera dem.

Mer än 20 år har gått sedan dessa attacker. Nyligen, strax innan presidentvalet 28 juli 2024, saboterades två kraftverk, i Nueva Esparta och vid Ureñas transformatorstation i Táchira, troligen i syfte att slå ut strömmen till röstningssystemen. En vecka före valet stängdes kanalen La Iguana TV av från YouTube fram till slutet av valprocessen, omedelbart efter det att jag avslöjat innehållet i programmet ”Land of Grace”, som María Corina Machado prenumererade på.

Dessa händelser är allmänt kända av alla, och ännu mer av dem som försöker upprepa dem. CNE:s (venezolanska valmyndigheten) externa expert Víctor Teotkisto informerar oss om att ”den attack som Maduro hänvisar till var en DOS (denial of service) som utfördes från Republiken Nordmakedonien och som består i att överbelasta näten med en enorm mängd falsk trafik för att förhindra överföring av information”.

Som Curzio Malaparte påpekar i ”Technique of the coup d’état” består en statskupps viktigaste operation i att ta över medierna. Det är en teknik som har blivit vanlig i det så kallade cyberkriget. Venezuelas fiender använder den mot landets väljare.

Luis Britto Garcia, Cubadebate 240805 (ZT)

Verdades electorales