Världen ropar efter kubansk medicin mot Coronasmittan

Många länder efterfrågar kubansk medicin mot Corona.

Blockaden ett hinder.

Många länder ber nu Kuba om att få köpa Interferón Alfa 2B efter att det visat sig att det är den mest effektiva medicinen mot Coronaviruset Covid-19. Den används såväl förebyggande av vårdpersonal, som för behandling av smittade.

För att ta ett exempel kan man se på spanska Sevilla där inga dödsfall rapporterats sedan man börjat använda Interferon Alfa2B Recombinante (IFNrec). Men Madrid, med 2 900 smittade och 132 döda hittills, har inte tagit efter. Varför? Svaret är simpelt: det är en ”kommunistisk” medicin som de styrande i Madrid inte vill veta av.

Utifrån de kinesiska framgångarna har den kubanska medicinen bidragit till att endast 72 av 8 000 smittade dött i Sydkorea.

Italien, med fler än 17 000 smittade och 1 266 döda, har nu bett Kina om hjälp. Det skulle bli det definitiva beviset på kraften i den kubanska biogenetiska ingenjörskonsten i kampen mot Covid-19.

Italienska Lombardiets hälsovårdsrådgivare, Giulio Gallera, har den 14 mars sagt att han sökt medicinskt stöd från Kuba. Kubas ambassad i Rom bekräftar att det fått brev från Gallera som formellt ber om kubanska specialister för att bekämpa smittbara sjukdomar. Begäran, som gäller såväl personal som det kubanska antivirala medlet Interferon Alfa 2B, behandlas av kubanska myndigheter.

Cubadebate 200315, Telesur 200315

Brittiska Morning Star uppger 15 mars att Kuba har skickat ett läkarteam och mediciner till Italien för att arbeta tillsammans med kinesiska experter för att bekämpa och begränsa virusutbrottet.

Cuban drug could save thousands of lives in coronavirus pandemic

Fallet Tyskland är märkligt, som med 3 156 smittade endast har tre döda. Hur gör de? Angela Merkel har lanserat över 1 000 laboratorier för att de snabbt ska kunna kommersialisera en medicin mot coronaviruset. Gissa vart de vände sig för att köpa antiviraler: Jo, till den kinesisk-kubanska anläggningen ChangHeber i provinsen Jilin. Det betyder att i Tyskland används i det fördolda Interferon Alfa 2B Recombinante (IFNrec). [Och som vi kunnat höra på nyheterna har Trump försökt locka över tyskarna till USA för att framställa ett vaccin enbart för USA. Tyska staten har gått emellan].

Kuba översvämmas nu av förfrågningar från hela världen för att köpa Interferon Alfa 2B. Samtidigt blockerar Imperiet Kuba. [Som Svensk-Kubanska Föreningens hemsida rapporterade igår, hindras såväl Venezuela som Iran från tillgång på mediciner för att bekämpa coronaviruset].

President Trump har skrivit ett brev till vetenskapsmännen i USA för att be dem att snabbt ta fram ett vaccin mot viruset. Den vetenskapliga tidskriften Science publicerade ett häpnadsväckande svar som sammanfattningsvis säger till Trump: ”Du har under fyra års tid attackerat vetenskapen, du har skurit ner finansieringen, du har kallat vetenskapsmän för lögnare och nu vill du ha snabbhet? Vetenskap görs inte på en dag. Det behövs resurser, särskilt för ett vaccin som kräver tid och investeringar att ta fram. Du kan inte attackera vetenskapsmännen när du inte gillar vetenskap och sedan komma och krama om dem när du beslutar dig för att du behöver dem.”

Detta brev till Trump kan också användas av forskare i Brasilien för att svara det landets president Bolsonaro och alla de som vill ha en så minimal stat som möjligt, utan att fatta konsekvenserna.

Utan vaccin, hur ska USA:s befolkning skyddas? Deras vetenskapsmän har inte kunnat arbeta med ett vaccin på grund av det som skrivs ovan. USA:s regering kan inte heller importera Interferon Alfa2B då det blockerar Kuba och alla produkter som innehåller kubanska komponenter och/eller teknologi. [och försvårar produktion i Kuba eftersom USA hindrar exporten dit].

Resumen Latinoamericano 200316

Press i Costa Rica skriver att Kuba har motmedel mot Covid-19. Universitetets veckotidning framhöll på fredagen att Kubas ”Interferon Alpha 2B används i Kina och har skapat efterfrågan från 15 länder i Latinamerika, Europa, Afrika och Asien”.  Källan är nyhetsbyrån AFP, som säger att Kuba har ett antivirus som kan förhindra och behandla Sars-Cov-2 och som utvecklats för behandling av Covid-19. Det har tagits fram av kubanska CIBG (Kubas Institut, Bioteknologi, Genteknik), och tillverkas på samriskföretag i Kina.

Läkemedel för behandling av Covid-19. BioCubafarma forskar, utvecklar, tillverkar och marknadsför läkemedel, diagnostiksystem, medicinsk utrustning, högteknologiska tjänster och livsmedel. På säker vetenskaplig grund, 30 års erfarenhet, med högt internationellt anseende tar de fram en högt utvecklad praxis, teknologi och utrustning för inhemskt bruk och export. Koncernen består av 34 företag, varav 9 för export, ett 60-tal produktlinjer och över 20 000 anställda.  De tillverkar ett tusental produkter, varav 482 läkemedel. De finns i, och exporterar till, över 50 länder och har 2 640 patent registrerade i Kuba och internationellt. BioCubafarma, Kubas bioteknologiska läkemedelskoncern har tagit fram 22 läkemedel för behandling av Covid-19.

Kubanska myndigheter uppgav i fredags att landet har tillräckliga reserver av antivirusmedicin som använts för behandling av Covid-19 i Kina för att täcka Kubas behov, men också för leverans till andra länder.

Eduardo Martinez, chef för BioCubaFarma säger: ”Vi får förfrågningar från ett stort antal länder som vill få tillgång till medicinerna. Vi kan leverera utan att riskera tillgången för vårt land.”

Företaget tillverkar antiviruset Interferon alpha 2B som i kombination med andra läkemedel behandlar viruset. Sedan i januari tillverkas det vid den kinesisk-kubanska anläggningen ChangHeber i Jilinprovinsen.

Interferon är en av de viktigaste produkterna från den kubanska bioteknologin och har också använts mot virusinfektioner som HIV, papillomavirus och hepatitis B och C. BioCubaFarma uppger att 15 länder i Latinamerika, Europa, Afrika och Asien bett om information om, eller leverans av läkemedlet.

Eulgio Pimentel, chef för Center for Genetic Engineering and Biotechnology Havana (CIGB), uppger att Kuba har lager för att kunna behandla alla infekterade i Kina. Chefer vid BioCubaFarma säger också att trots de brister som USA:s blockad orsakar, är 22 mediciner som kan bidra till behandling av coronaviruset, säkrade.

Kuba var ett av de sista i Amerika och Karibien att rapportera insjuknade fall på sitt territorium. Så här långt har Kuba rapporterat fyra infekterade.

13 mars rapporterade Radio Habana Cuba, RHC att landet har 149 misstänkt smittade inlagda på sjukhus, varav 65 utlänningar: 20 italienare, 13 från USA, 3 per land från Kanada, Kina och Tyskland, och 4 från vardera Spanien och Mexiko.  Det finns också patienter från Sverige, Frankrike, Argentina, Ecuador och Frankrike. Alla är inlagda pga symptom men har ännu fredag 13 mars inte testat positivt. Det finns fyra bekräftade fall: tre italienska turister och en kubansk medborgare som smittats av en resenär som varit i Italien.

CubaSi 200314

Sedan början av mars är det brittiskägda kryssningsfartyget MS Braemer strandat till sjöss i Karibien sedan fem av de över 600 passagerarna visat sig vara coronasmittade. Flera karibiska länder har nekat fartyget att gå i hamn.

Nu meddelar BBC:s Havannakorrespondent att Kuba har erbjudit sig att ta emot fartyget. Det innebär naturligtvis en fara för smittspridning, men Kuba skall ha erbjudit sin hjälp av humanitära skäl och räknar med att kunna hantera svårigheterna.

Medan Kuba är berett att hjälpa världen med sina kunskaper, specialister och mediciner, skickar USA nu 30 000 soldater till Europa för att i en militärövning träna anfall på Ryssland. Var och en får dra sina egna slutsatser.

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 –