Vietnam arrenderar mark på Kuba för att odla ris

Foto: mikko-o- unsplash

Vietnam arrenderar mark på Kuba för att odla ris

Under årets första månader är målet att nå 1000 hektar.

Ingenjören Jorge Félix Chamizo säger att det bara finns ett alternativ: ”Det här måste helt enkelt fungera.”

Framför oss ligger det 308 hektar stora fältet som försvinner ur sikte vid horisonten, där en aldrig tidigare skådad upplevelse för det kubanska jordbruket äger rum. För första gången sker en process där mark överlåts till ett utländskt företag som tar hand om exploateringen av den. Vi befinner oss på de platta terrasserna i Cubanacán, ”flaggskeppsgården” för Empresa Agroindustrial de Granos de Los Palacios, i södra delen av Pinar del Río.

Risfält. Foto: Roberto Suárez, Juventud Rebelde

Chamizo, som är biträdande direktör för företaget, förklarar att det är så eftersom det är där utsädet produceras, och eftersom det har de bästa bevattningssystemen och det största antalet områden som omfattas av tekniska system. Han medger dock att bristande underhåll har lett till att många fält och kanaler har blivit övervuxna av ogräs. Under de senaste månaderna har det därför krävts en hel del arbete för att göra dem brukbara.

Chamizo säger att ett företag från Vietnam kommer att ta hand om en stor del av marken, som tills vidare kommer att upplåtas till dem under tre år och specificerar att målet är att slutföra sådden av de första tusen hektaren ris under de första månaderna 2025.

Detta bör dock bara vara början, eftersom den vietnamesiska enheten har uttryckt sin avsikt att öka till 5 000 hektar. Det är en betydande siffra, med tanke på att Los Palacios för den kalla årstiden föreslog en plan på 3 500 hektar.

Saknar motstycke i landet
Även om samarbetet inom rissektorn mellan Vietnam och Kuba inte är någon nyhet, går det nya initiativet som genomförs i Pinar del Río utöver allt som hittills har gjorts.

”Upplåtelse av mark är något som saknar motstycke i landet”, säger Chamizo och tillägger att det kommer att åtföljas av en rad politiska åtgärder som syftar till att öka de utländska investeringarna.

”En av dem är att det vietnamesiska företaget direkt kommer att anställa den kubanska arbetskraft det behöver.” Förutom sina egna specialister kommer företaget att tillhandahålla gödningsmedel, herbicider, bekämpningsmedel och andra resurser som behövs för produktionen. Samtidigt kommer Empresa Agroindustrial de Granos att tillhandahålla maskintjänster.

Som en nyhet lyfter han fram användningen av hybridsorter av ris med hög grobarhet som tagits fram i Vietnam, vilket gör att behovet av utsäde minskar från 150 kg per hektar till endast 30 kg.

Under det första året räknar man med en avkastning på sju ton per hektar, och från och med det andra året förväntas avkastningen öka till åtta ton. Detta är flera gånger högre än den avkastning som Pinar del Río-enheten planerar på sin egen mark, som skulle   vara 1,7 ton.

Han varnar dock för att det inte är rättvist att göra jämförelser, eftersom det i det egna fallet handlar om odlingar där inga insatsvaror kommer att användas på grund av den komplexa ekonomiska situation som landet befinner sig i.

”Vårt ris är ett ris utan tekniskt paket”, säger han och berättar att man i Los Palacios inte har använt några basgödselmedel på fyra år. ”Så jordarna, som har en låg halt av organiskt material, har lämnats oskyddade.”

Därför anser han att det med rätt insatser inte är överdrivet att sträva efter en avkastning på sju eller åtta ton. Han säger att det faktiskt har uppnåtts tidigare i Pinar del Río, av vissa producenter. ”Det är utan tvekan ett ambitiöst men uppnåeligt mål, så länge de har resurserna, vilket vi inte har haft, och även möjligheten att använda dem i tid.”

Incentiv för att öka de utländska investeringarna
I syfte att gradvis harmonisera metoder och rutiner förklarar ingenjören Jorge Félix Chamizo att man tillsammans med de vietnamesiska specialisterna har planterat 16 hektar på experimentell basis. Där har båda parter testat det som senare ska tas i bruk i stor skala.

Skillnaderna mellan de två länderna när det gäller hur ris odlas är slående. Medan produktionen i Vietnam baseras på att många människor odlar små jordlotter, är det här en stor yta där mycket få människor är inblandade, och det mesta av arbetet är beroende av flygplan och maskiner.

Så de första sådderna har tjänat till att utvärdera teknik, räkna på kostnader och anpassa de ursprungliga idéerna till öns verklighet.

”Vi anpassar vår teknik till de kubanska förhållandena”, förklarar Duong Ho Van, det vietnamesiska företagets huvudspecialist, som också framhåller det välkomnande och fina samarbete han har fått i Los Palacios, och försäkrar att ’vi känner oss optimistiska’ efter intensiva arbetsdagar.

Chamizo är övertygad om att det är viktigt att denna erfarenhet blir framgångsrik, inte bara för att det ris som skördas kommer att stanna i landet, utan också för att utländska investeringar i jordbrukssektorn kan öka som ett resultat av detta, och kommenterar att hans företag har tillhandahållit allt nödvändigt stöd.

I det avseendet har områden städats och vägar, bevattnings- och dräneringssystem samt landningsbanan som ligger på gården har återställts. Dessutom arbetar man för att återuppliva industrin, som har varit inaktiv sedan orkanen Ian passerade 2022, för att sluta cirkeln.

”På kort tid har vi helt förändrat miljön, eftersom vi har allt intresse i världen av att se till att det här går bra.”

Ronald Suárez Rivas, Granma 250107 / cv

Vietnam recibe tierras en Cuba para producir arroz