Abel Moya, kubansk idrottare som för ett år sedan sökte asyl i Spanien utan att få det, bor sedan flera månader på gatan i Madrid och tigger. Det är samma historia av självbedrägeri som många påstådda dissidenter fick uppleva 2010 när de kom till Spanien efter ett avtal mellan Kuba, Spanien och Katolska kyrkan. När bidragen från det allmänna tog slut hamnade flera av dessa på gatan och bad att få åka tillbaka till Kuba. Men har man kunnat läsa om detta i någon av de stora spanska tidningarna? Nej, och varför inte?
I augusti sköts Fabio Melanitto, en känd sångare och artist från Veneuela, ihjäl. Det kom dussintals med artiklar i den latinamerikanska pressen om mordet. Man koncentrerade sig på fallet och lämnade situationen i landet utanför. Ett land där våldet varje dag skördar 97 dödsoffer. Och vet ni varför? Jo, venezolanen sköts inte i sitt land, utan i Mexiko.
Enligt NGO:n Global Witness mördades 2017 lågt räknat 207 personer bland miljöföreträdare och ursprungsbefolkning för sin kamp mot gruvprojekt eller stora agroindustrier. 57 av dessa mord var i Brasilien, det land som toppar listan. Har man kunnat läsa något om dessa i medierna som är så måna om att beskriva allt dåligt i länder som Nicaragua eller Veneuela?
Av de över 200 konflikter i Latinamerika som berör gruvor så är det i 90 % av fallen kanadensiska gruvbolag inblandade, i samarbete med vissa regeringar. De trampar de mänskliga rättigheterna under fötterna och fördriver med våld hela byar som är i vägen för gruvbrytning. Visste du det? Har du kunnat läsa om det i de stora medierna?
Vi läser: ”Varje dag kommer tusentals människor till bespisningar för att be om mat. Andra letar efter något att äta i soporna.” ”Situationen har förvärrats sedan april då valutan började minska i värde på grund av inflationen.” Skriver tidningen om Venezuela? Nej, inte. Det är om Argentina, som i motsats till det förra landet inte är utsatt för en blockad av sina finanser. Tvärtom så har Internationella Valutafonden lånat 57 miljarader dollar till Argentina.
Men fattigdomen, arbetslösheten, infaltionen och protesterna i Argentina passar inte in i den information vi matas med. Den ger inte upphov till kritiska analyser av den nyliberala politik som president Macri för. För att fördöma regeringar för konsekvenser som inte beror på dem, utan sanktioner som påtvingas dem av världens härskare, då finns Kuba och Venezuela att kritisera och fördöma.
Cubainformacion 181009 (med källhänvisningar i originalet)
http://www.cubainformacion.tv/index.php/en-portada/78944-ique-crisis-sera-televisada-la-de-venezuela-o-la-de-argentina