|
För tio år sedan drog en djup ekonomisk kris över Kuba.
Sovjetblockets kollaps i Östeuropa gjorde att Kuba förlorade 80
procent av sin handel. Bönderna hade inget bränsle till traktorerna,
inga gödnings- eller bekämpningsmedel till fälten och inga reservdelar
till pumparna. Jordbruksproduktionen och nästan allting
annat gick praktiskt taget in i väggen. Folk gick hungriga och Kuba
var nära kollaps.
Från djupaste kris till ekologisk produktivitet
Idag har Kubas landsbygd förändrats totalt. Jordbruksmarknader
är fyllda av produkter och vimlar av säljare och köpare. En ny jordreform
har omvandlat 40 procent av all odlingsbar mark till en ny form
av jordbrukskooperativ. Alternativ produktionsteknik har revolutionerat
jordbruket som nu producerar större mångfald och har fler handelspartner
än någonsin i sin moderna historia. Anmärkningsvärt är att Kuba
lyckats med detta mitt i en kraftig ekonomisk kris.
Oxfam Americas rapport, som här återges i sammanfattning,
beskriver den nya politik och praktiska förändringar som gjort denna
omvandling möjlig under 90-talets ekonomiska kris. Kuba värt att
studera närmare för politiker, landsbygdsspecialister, jordbruksexperter
och bönder i and-ra utvecklingsländer för att se varför det fungerat
och vilka utvecklingsidéer som kan användas i andra situationer.
Mot strömmen
Kubas landsbygd har länge varit vagga för förändringar. Den afrokubanska
religionen Santeria och Palo de Ocha utövades av afrikanska slavar
på sockerfälten i början av 1700-talet och kämpar nu tillsammans
med katolicismen om själarna. Musikstilarna son och guaracha växte
fram på landsbygden under 1800-talet och är föregångare till Kubas
mest populära musik idag. Kampen för frihet och oberoende föddes
i Sierra Maestra under 1860-talet, liksom revolutionen under 1950-talet.
Idag fortsätter landsbygden att vara fokus för förändring på Kuba.
Denna rapport beskriver den nya politik och de praktiska förändringar
som gjort denna omvandling möjlig inom jordbruket under den ekonomiska
krisen från 1992 och fram till nu. Det är viktigt att förstå att
de förändringar som genomfördes tog sin början i en unik landsbygd
som skapats under de 40 senaste åren efter en omfattande jordreform
och en pågående modernisering av landsbygden. Livet på den kubanska
landsbygden är inte den eländeshistoria som det är för bönder i
många andra länder i Latinamerika.
Kubas bönder kan räkna med stöd från landsbygdsorgan som bildats
för att bistå dem med gratis, närbelägen social service, med en
imponerande infrastruktur, med tillgång till jord, insatsmaterial
och en stabil marknad. Och där finns en stark social sammanhållning.
När Sovjetblocket föll samman 1990, ledde den ekonomiska krisen
till att det högt mekaniserade kubanska jordbruket bröts ner. När
krisen hotade livsmedelsförsörjningen 1993, införde regeringen flera
nya principer och tillvägagångssätt för att snabbt få igång jordbruket
och förbättra livsmedelsproduktionen för inhemsk konsumtion.
Fria jordbruksmarknader
För det första tillhandahölls större incitament. Före 1994 var staten
den ende uppköparen av jordbruksprodukter och ende distributören
till befolkningen och till exportmarknaderna. Detta ledde ofta till
låga priser, underproduktion och förluster inom lagerhållning och
distribution.
Nu erbjuder den statliga uppköparen olika priser för produkterna
beroende på hur mycket varje jordbrukare levererar. Jordbrukaren
kan välja att sälja till hundratals jordbruksmarknader, som fungerar
på grundval av tillgång och efterfrågan och där konsumenter kan
handla direkt utan mellanhänder.
Jordbrukare kan tjäna avsevärt mer på jordbruksmarknaderna trots
att de också får stå för transporterna. För första gången kan de
som producerar för export också tjäna hårdvaluta, som är ytterligare
en drivkraft att producera mer.
Decentralisering, kooperativisering
För det andra har jordbruket decentraliserats. De stora statliga
jordbruken har delats upp och omvandlats till en typ av jordbrukskooperativ
kända som UBPC (Unidades Basicas de Producción Cooperativa) där
kooperativen brukar jorden, som dock förblir i statlig ägo.
Staten har också fört över tusentals hektar odlingsbar mark till
de mest produktiva privata jordbrukarna enligt samma princip, att
de har rätten att bruka jorden, utan kostnad. Utöver detta har jordbruksministeriet
krympts och decentraliserats och många funktioner överförts till
kooperativen själva.
Ekologi
För det tredje har Kuba givit upphov till ett jordbruk baserat på
ekologi. Ett antal alternativa produktionstekniker har införts för
att klara av bristen på kemiska tillsatser och begränsad tillgång
på drivmedel, elektricitet och maskiner. Dessa inkluderar organisk
gödsel, dragdjur, växelbruk och biologiska bekämpningsmedel.
En del har, med bara liten överdrift, kallat Kuba ett laboratorium
för organiskt jordbruk. Produktionen är nu också mer mångsidig,
mer integrerad och småskaligare, vilket leder till en större uthållighet
på lång sikt.
En avgörande faktor när det gäller den inhemska livsmedelsproduktionen
är den kraftiga utvecklingen av stadsjordbruk, som nu producerar
hälften av de grönsaker Havanna med tvåmiljoner invånare konsumerar.
Verkar vara på rätt väg
Utvärderingen visar att Kubas jordbruk kan vara på rätt väg.
1. Jordbruksproduktionen och exporten har ökat dramatiskt de senaste
fem åren, med bara en liten ökning i användningen av kemikalier
och gödningsmedel. Importen av bekämpningsmedel sjönk i själva verket
mellan 1995 och 1998. Kubanska jordbrukare har lyckats att både
öka produktionen och den långsiktiga hållbarheten.
2. Kubanernas diet har markant förbättrats sedan krisens värsta
år 1993, tack vare ökad inhemsk produktion snarare än ökad import
av livsmedel. Mellan 1989 och 1994 sjönk kaloriintaget per capita
från 2 908 till 1 863. Idag ligger kaloriintaget på 2 585 (just
under gränsen på 2 700 kalorier som rekommenderas av världshälsoorganisationen),
en ökning med 40 procent.
3. Kubanska städer har vitaliserats av stadsjordbruket. Med odlingen
i städerna kan stadsjordbrukarna nästan odla nog med grönsaker för
att klara det dagsintag på 300 gram som rekommenderas av FAO, FNs
jordbruksorgan..
4. Decentralisering och marknader är nyckeln till denna nya framgång
för den kubanska modellen, som dessutom inte skapat de orättvisor,
den massiva koncentration av rikedom och den sociala utstötning
som har uppkommit i länder som inför marknadsbaserade reformer.
Jordbruksreformer i Mexiko i början av 1990-talet ledde till exempel
till att storgods köpte ut eller tvingade bort småbrukarna, vilket
ledde till en kraftigt ökad invandring till städerna och förlängda
och våldsamma jordkonflikter. Den kubanska regeringen har hållit
en stadig hand över reformerna, snarare än att låta marknadskrafterna
dominera.
5. Jordbrukspolitiken har stärkt de småskaliga familje- och kooperativa
företagen.
6. Så här långt har Kuba hittat en jämvikt mellan ”marknader”, som
främjar tillväxt och belönar entreprenörsinitiativ, och det ”socialt
goda”, som ser till rättvisa och social jämlikhet.
Kubanska reformer gav andra resultat
Den framgångsrika effekterna av de kubanska reformerna står i skarp
kontrast mot de blandade resultat som jordbruksliberaliseringen
haft i övriga Latinamerika under 80- och 90-talen. Under tryck från
Internationella Valutafonden och Världsbanken efter skuldkrisen
1982 har de flesta länderna i Latinamerika liberaliserat marknader,
tullar och andra handelshinder och valutapolitiken.
|
|
|
|
Trots
att jordbruksproduktionen ökade med 2,5 procent årligen mellan 1991-1997
enligt Ekonomiska Kommissionen för Latinamerika, så gynnades bara
transnationella producentbolag med exportpotential. Små och medelstora
jordbruk för inhemsk konsumtion kunde inte konkurrera med billiga
importerade handelsvaror. Miljoner småbrukare förlorade sin mark
och andelen odlad mark sjönk drastiskt.
Medan liberaliseringspolitiken i Latinamerika och Karibien under
1980-talet ledde till större klyftor, koncentration av land och
utarmning av landsbygden, så ledde Kubas politik under 1990-talet
till tryggare livsmedelsförsörjning, bättre levnadsförhållanden
på landsbygden och decentraliserat jordinnehav.
Kuba utvidgade marknaden och genomförde decentralisering
under regeringens kontroll, med inriktning på att stärka jordbrukarna
snarare än att underlätta kapitalkoncentration.
- Kuba är snarast en ‘antimodell’, sa Eric Swanson, chef för Världsbankens
datagrupp som publicerade årets upplaga av Världsbankens rapport
över utvecklingsindikatorer.
Kubas resultat inom hälsa och utbildning som överträffar
nästan alla fattiga länders ledde till att Världsbankens VD James
Wolfensohn berömde Kubas regering för det fina jobb den gjort när
det gäller social välfärd. Ändå är Kubas politik praktiskt taget
rena antitesen till ”Washington Consensus”, skrev Jim Lobe från
Interpress i april 2001. Lobe rapporterade att andra tjänstemän
från Världsbanken föreslagit att andra utvecklingsländer borde titta
närmare på vad Kuba uträttat.
Matkrisen över, men inte alla problem
Matkrisen på Kuba är över. Statistik, reportage och omfattande besök
på fältet bekräftar att tiden av jordbrukskris, livsmedelsbrist
och omfattande brister i näringsintaget är över. Jordbrukarna
producerar mer mat, staten importerar mer livsmedel och befolkningens
diet har förbättrats. Men livsmedel kvarstår som en viktig prioritering.
Vicepresident Carlos Lage, Kubas högste ekonomiske planerare,
sa i en intervju nyligen: ”Livsmedel är fortfarande vårt viktigaste
och mest brådskande problem(Wall Street Journal 20 maj). De fem
östliga länen har haft ihållande och allvarlig torka de senaste
tre åren, som gjort livsmedelssituationen sårbar.”
I dessa län konsumerar befolkningen mindre än det rekommenderade
proteinintaget på 72 gram, enligt en FN-rapport. Detta kräver sin
tribut, trots insatser från regeringen. Mellan 14 och 24 procent
av havande kvinnor i dessa län börjar sitt havandeskap med undervikt
och 30 procent har blodbrist. Bland barnen har 40 procent järnbrist.
Även om dess siffror inte nått krisnivå, så visar de en ”betydande
brist på livsmedel och konsumtion av mikronäringsämnen” (FN:s livsmedelsprogram
s 5-6).
Trots framgångarna drabbas Kuba fortfarande av bakslag
och svårigheter i produktionen. Sockerrörsproduktionen går fortfarande
med förlust. Produktiviteten är låg jämfört med Mexiko och Dominikanska
Republiken.
Många kubanska konsumenter har inte råd med de höga priserna
på jordbruksmarknaderna. En snedvriden prissättning skapar också
osäkerhet och ineffektivitet i produktionen, och världsmarknadens
flyktighet när det gäller handelsvaror och olja ökar osäkerheten.
Trots dessa brister skulle få förneka att det kubanska jordbruket
genomfört en anmärkningsvärd återhämtning. Utmaningarna framöver
är många och komplexa. Kuba måste utveckla fler biprodukter inom
sockernäringen och större lönsamhet, eftersom produktionen av råsocker
går med förlust på lång sikt.
Förhållandet mellan statliga och privata aktörer kräver
också fortsatt utveckling, särskilt när det gäller finansiering,
tillgång på insatsvaror till jordbruket och försäljning. Precis
som jordbrukskooperativ spelar en större roll i produktionen så
har andra typer av kooperativ också stora möjligheter.
Många undrar också om Kubas jordbruk till slut kommer
att falla offer för sina egna framgångar: när jordbruket fortsätter
att återhämta sig och växa, kommer jordbrukarna då att överge alternativa
produktionsmetoder och långsiktig hållbarhet till förmån för kemikalier
och mekanisering?
Den slutliga utmaningen- att handskas med USA-marknaden
och konkurrera med USA-producenter- har Kuba ännu inte mött. Kuba
har betalat ett högt pris på grund av USAs blockad, men den har
också oavsiktligt givit en fördel. Den ekonomiska barriären mellan
Kuba och USA har tvingat Kuba att hitta andra marknader, och för
första gången i modern historia har Kuba en blandad grupp av handelspartner
och en mångfald exportprodukter.
För ett litet land som återhämtar sig från en kris är
mångfald nyckeln till att kunna hålla politiska handlingsalternativ
öppna. Och för USA-producenter blir Kuba-marknaden alltmer lockande.
De befinner sig i kris och letar efter nya marknader, och jordbruksintressen
har lett kampen i Washington för att lätta på blockaden mot Kuba.
Dagen närmar sig för återupptagen handel mellan Kuba och USA.
USA-marknaden är del av en större fråga för Kuba. USA
har framgångsrikt hindrat Kuba från att få lån från internationella
finansinstitut och få del av handelsöverens-kommelser. Detta har
berövat Kuba finansiellt stöd men regeringen har varit fri att driva
en självständig politik.
Det återstår att se hur långt Kuba kan integreras i
den globala ekonomin och få tillgång till nödvändiga investeringar
och marknader och behålla sin rätt att formulera och genomdriva
en ekonomisk politik inom jordbruket som går på tvären mot den förhärskande
nyliberala regimen.
Förändringarna inom Kubas jordbruk - lokala och exportmarknader,
decentralisering och långsiktig hållbarhet - har varit nyckeln till
Kubas återhämtning från krisen under 1990-talet.
Om Kubas landsbygd, som sträcker sig 120 mil från norr
till söder och utgör 40 procent av Karibiens landmassa kan utveckla
framgångsrika lösningar på en jordbrukskris, bådar det gott för
utvecklingsländer som står inför en global kris inom jordbruket.
Kubas måttfulla återhämtning är uppmuntrande även om utmaningarna
framöver är avsevärda.
Oxfam
America
Oxfam America började 1996 att stödja kubanska jordbrukare. Oxfam
America deltar i gemensamma program tillsammans med sex andra organ
inom Oxfam International i ett försök att förbättra livsmedelsförsörjningen,
uppmuntra folkligt deltagande, stärka samhälls-utvecklingen och
ta sig an alternativ ekonomisk utveckling. Oxfam Internationals
medlemmar stödjer mer än femton kubanska motsvarigheter och har
tillhandahållit närmare tre miljoner dollar under de senaste sju
åren. Denna rapport är ett försök att spegla Oxfams arbete på Kubas
landsbygd och att förstå hur ett land kan ingjuta nytt liv i sin
livsmedelsproduktion och återhämta sig från en livsmedelskris med
mycket liten hjälp utifrån. Rapporten analyserar jordbruket och
jordbrukspolitiken i ett bredare sammanhang för att kunna dra lärdom
av erfarenheterna på ett sätt som är till gagn för Oxfams medarbetare
och utvecklingsspecialister och beslutsfattare i andra länder. Huvudförfattare
för rapporten är Minor Sinclair och Martha Thompson som tjänstgjorde
som Oxfams ombud för Karibien, stationerade i Havanna 1995-1999.
Utöver författarnas observationer under deras fyra år på Kuba har
information för denna rapport samlats in genom intervjuer och fältbesök
under de senaste arton månaderna. Rapporten bygger också på forskning
av akademiker och journalister och använder statistik från kubanska
regeringen och FN-organ.
|