18 f.d. statschefer kräver slut på blockaden

Kubas president twittrade: ”Jag är djupt tacksam mot de f.d. latinamerikanska och karibiska presidenter och premiärministrar som uppmanar USAs president att stryka #Cuba från terroristlistan och häva blockadrestriktionerna. Det är en handling av vänskap och ärlighet som berör det kubanska folket. #Bättre utan blockad” @DiazCanelB

18 f.d. statschefer i Latinamerika kräver slut på blockaden

18 tidigare regeringschefer i Latinamerika har skrivit ett brev till president Biden för att be honom avsluta blockaden av Kuba. Det görs med hänvisning till den förödelse som orkanen Ian orsakade ön.

I brevet, som nyhetsbyrån AP fick ta del av innan det offentliggjordes i onsdags, kräver undertecknarna också att USA stryker Kuba från listan  över länder som stormakten påstår stöder terrorism. USA har gjort det med hänvisning till att det finns ledare för en gerillagrupp i Kuba. Men denna grupp är i färd med att återuppta samtal om fred i Colombia, ett land som är allierat med Washington.

Brevet skickas i en tid när Kuba genomgår den värsta krisen ekonomiskt, politiskt och energimässigt detta sekel, något som orsakat en omfattande utvandring från ön. Denna har ökat efter orkanen Ian som förra månaden slog till mot västra Kuba.

”Vi kräver, herr president, att hänsyn tas till den dramatiska situation som tusentals kubaner lever under och att ni gör allt det som behövs för att lyfta restriktionerna som påverkar de mest utsatta”, står det i brevet.

Bland undertecknarna finns Brasiliens tidigare president Dilma Rousseff, Colombias tidigare presidenter Juan Manuel Santos och Ernesto Samper liksom tidigare statschefer från Bolivia och Belize.

De står samtliga till vänster eller i mitten i politiken. Det saknas undertecknare från högern vilket tydliggör den djupa splittring som den karibiska ön fortsätter att orsaka i regionen.

FN:s Generalförsamling ska rösta denna vecka om en resolution som fördömer blockaden som varit i kraft i sex årtionden. Det förutspås att resolutionen åter godkänns för 30:e året i rad.

Blockaden infördes 1962 när den kubanska revolutionen svängde mot socialism. Den har begränsat Kubas tillgång till olika produkter liksom till internationellt stöd och finansiella resurser.

Öns myndigheter hävdar att begränsningarna gör det svårt för landet att återhämta sig efter orkanen som förstörde 14 000 bostäder och orsakade omfattande skador på det nationella elnätet liksom på stora arealer odlingar. 

Cubainformacion 221102 (nedkortat)

18 exmandatarios de América Latina piden a Joe Biden mediante una carta levantar el bloqueo a Cuba

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72