53 procent kvinnor i Kubas nyvalda parlament

Kubas parlament, Nationalförsamlingen

Kubanerna genomförde andra steget i de allmänna valen 11 mars genom valet av en ny Nationalförsamling med dess 605 ledamöter. Samtidigt valdes 1 265 ledamöter till de 15 provinsförsamlingarna.

Valprocessen började i november 2017. Då utsåg medborgarna delegater på lokala möten till de 168 kommunförsamlingarna. En valkommission, bestående av representanter för de olika massorganisationerna, diskuterar med kommunförsamlingarna för att ställa samman en vallista med kandidater till Nationalförsamlingens 612 delegater och provinsförsamlingarna. Vid röstningen kan kubanerna rösta för hela listan, enskilda kandidater eller ingen.

Nationalförsamlingen planeras att utse regeringen 16 – 19 april och då utses också landets president. Nuvarande president Raul Castro har meddelat att han inte ställer upp till omval, i enlighet med landets nya regler om maximalt två mandatperioder för seniora ämbetsinnehavare.

Förste vice-president Miguel Díaz-Canel, som röstade tillsammans med sin fru i hemprovinsen Villa Clara, tros väljas till nästa president. 57-årige Díaz-Canel representerar en generationsväxling i Kubas ledning. Han är född efter revolutionens seger 1959 och har ingen militär anknytning. Díaz-Canel sade till journalister vid söndagens val att under nästa regering ”kommer folket att delta i besluten som regeringen tar. Fokus måste ligga på band till folket”, rapporterar AP. Trots att det blir byte på presidentposten väntar kubanerna sig inga dramatiska förändringar. Nuvarande president Raul Castro är kvar som ordförande för Kommunistpartiet.

Valdeltagandet var över 80 procent vilket betyder att fler än sju miljoner kubaner röstade. 53,2 procent av de nya ledamöterna är kvinnor, vilket gör Kuba till landet med näst flest kvinnliga parlamentsledamöter i världen.

CSC 180322; Cuba Central Team 180316