2024-11-24 Stockholm: Roberto Fonseca & La Gran Diversion!

Roberto Fonseca. Foto: Roberto Fonseca

Roberto Fonseca & La Gran Diversion

 söndag 24 november kl 20.00, Kulturhuset, Stockholm

Oavsett om du kan dina mambo-, rumba- eller bolerosteg, sätt på dig dina finaste kläder – du kommer inte att kunna motstå att svänga på höfterna till melodier spelade av Roberto Fonseca, pianisten som många tror personifierar den kubanska musikens återuppståndelse. Välkommen till kubansk danskväll den 24 november!

”Till rytmerna av jazz och nyligen upptäckt kubansk musik dansade vi febrilt tills gryningen”, mindes författaren Alejo Carpentier i sina krönikor. Detta var på 30-talet, och Cabane Cubaine var den mest berömda kabarén i Paris.

Ett sekel senare är det den berusande doften av den talangfulla Roberto Fonseca som kommer att ackompanjera denna jazziga kväll och ta oss med på en vild dans.

Roberto Fonseca är en av de individer där man lätt förstår varför de finns just här och nu. Pianisten, sångaren, multiinstrumentalisten, författaren och producenten föddes 1975 i Havanna i en familj av kubanska artister. Hans mor Mercedes Cortes Alfaro var en legendarisk dansare vid Tropicana Club och blev känd i hela Kuba för sina färdigheter som bolerosångerska, medan hans far, Roberto Fonseca Senior, var trummis.

Den fenomenala artisten framträdde så ung som vid 15 års ålder under La Habana Jazz Festival, en festival han tog över som ledare 26 år senare. Efter en turné i Italien spelade han in sitt första soloalbum Tiene que ver, innan han blev den unga virtuosen i Buena Vista Social Club. Detta satte honom på kurs att resa världen runt i halsbrytande fart, arbeta tillsammans med legender som Ibrahim Ferrer och den eviga divan Omara Portuondo.

Att följa Robertos bana för att bättre förstå den resa han gjort är som att försöka dissekera hans musik för att förklara hans mästerliga improvisationer. Roberto är verkligen en spegling av sin musik. Tittar man för noga riskerar man att tappa tråden i dess obevekliga sammanhållning, där varje projekt finner sin mening som hans olika samarbeten kan vittna om: vare sig det är med den mycket inflytelserika DJ:en Gilles Peterson i Storbritannien med vilken han gjorde ett album som sträcker sig från reggaeton och hip-hop via afro-jazz. Eller att lysa upp scenen på La Cigale i Paris med den stora amerikanska DJ:en och producenten Joe Claussel. Med Baba Sissoko och, framför allt, Fatoumata Diawara i Afrika, efter ett betydelsefullt möte på Marciac Jazz Festival, som fångades på albumet At Home som släpptes 2015. Inte att förglömma hans album No Limit, afro-kubansk jazz inspelad i Japan, och dess snabba efterföljare Elengó, som blandade afro-kubanska rytmer, hip-hop och drum’n’bass.

Det högoktaniga albumet Yo, som sammanförde femton musiker från Kuba, Afrika och USA, nominerades till en Grammy Award 2012; dess efterföljare 7 Rayos, som släpptes samma år, blandade underbart kubanska ljud, klassisk musik, västafrikanska instrument, elektronisk musik och spoken word-poesi. Det retrospektiva albumet ABUC fann korsningen mellan det förflutna och framtiden, genom att återigen dyka ner i det kubanska musikarvet på ett djärvt sätt med en nutida flair. År 2019 samarbetade han med Ibrahim Maalouf och den kubanska rapstjärnan Danay Suárez på albumet Yesun.

Knappast 48 år gammal med inte mindre än 9 soloalbum under bältet, ett tjugotal samarbetsprojekt och en Grammy Award-nominering, hedrades Roberto Fonseca 2019 för sitt bidrag till att främja musiken och utnämndes Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, den högsta konstnärliga utmärkelsen i Frankrike.

På toppen av sin karriär skapar Roberto Fonseca La Gran Diversión, en hyllning till den kubanska musikens gyllene era, vilda nätter i Havanna och till Cabane Cubaine, Paris mest berömda kabaré från 30-talet: en verkligt unik upplevelse förkroppsligad i ett album förstärkt av det medföljande liveuppträdandet där Fonsecas djärvhet kombineras med en orkester jämförbar med Buena Vista’s. Det är en subtil blandning av tradition ärvd från hans musikaliska träning tillsammans med de stora, hans oöverträffade talang och en dos obunden modernitet.

För biljetter och info: 

Roberto Fonseca & La Gran Diversion

Kulturhuset Stockholm