Den nedtystade blockaden

Medierna säger sig arbeta för mänskliga rättigheter. Med hjälp av sanktioner, blockad och USA.

Den nedtystade blockaden

”Matkris, massiva protester och seismisk aktivitet hos regeringen: Kuba står på randen”, ”Kommunistkuba står på randen till kollaps”, ”Massiva protester mot brist på mat och strömavbrott” , ”Kuba lämnas utan ljus eller bröd”, ”Hunger knackar åter på Kubas dörr”. Detta är rubriker som har fått genomslag i den internationella pressen.

Man behöver inte vara ekonom för att veta att huvudorsaken till Kubas kris är blockaden av dess ekonomi från dem som kontrollerar eller villkorar handel, krediter, investeringar, transporter och det internationella finansiella systemet: USA:s regering.

Det kan diskuteras om Havannas åtgärder för att lindra situationen är mer eller mindre lämpliga. Men det faktum att utarmningen av landet är proportionell mot antalet och grymheten i de sanktioner som Vita huset har infört under de senaste fem åren är objektivt. Som snö är vitt. Inget land i världen kan framgångsrikt utveckla sin ekonomi under dessa förhållanden.

Dessa bevis tvingar Washington att göra en stor ansträngning för att tysta ner, förneka eller minimera effekterna av sin kriminella politik på det kubanska folket. För att kamouflera sitt ekonomiska krig för man ett intensivt kommunikationskrig genom subventionerade medier och allierade företagsmedier. De delar till och med samma personal.

1. Att tysta blockaden

När det gäller de senaste medborgarprotesterna i Santiago de Cuba, där det inte förekom något våld eller förtryck – tvärtom svarade de lokala myndigheterna på kraven med dialog – är antalet nyheter som genererats obscent, om vi jämför det med den minimala bevakningen av dramatiska internationella händelser, med hundratals döda, som de som dagligen inträffar i Haiti. [Eller Argentina, där strejker och protester möts med kravallpolis och tårgas.]

Under de senaste veckorna har det publicerats dussintals artiklar om den kritiska ekonomiska situationen på Kuba. Men märkligt nog utan ett enda omnämnande, inte ett enda, av den främsta orsaken till situationen:  blockaden, embargot, sanktionerna. Ingenting. Det är tystnadens lag som har införts på nyhetsredaktionerna.

2. Blockaden som den ”officiella versionen” av Kuba

På sin höjd läser vi i medier som BBC att ”kubanska myndigheter insisterar på att peka ut USA:s långa ekonomiska embargo” och ”fiender” som de skyldiga till situationen.

Med andra ord, ett brott mot mänskligheten, erkänt och fördömt vid 31 tillfällen i FN:s generalförsamling (med 187 röster mot två, USA och Israel), existerar inte för media eller så är det bara är Havannas ”officiella version”.

3. ”Embargot”, ytterligare en av orsakerna

En annan av desinformationstaktikerna är att minimera effekterna av USA:s ekonomiska krig genom att inkludera det i ett multifaktoriellt paket. ”Situationen är en produkt av landets misskötsel av den ekonomiska politiken”, ”pandemins eftersläpning” och ”de amerikanska sanktionerna”, säger den tyska kanalen Deutsche Welle. Den spanska nyhetsbyrån EFE kastar om ordningen på faktorerna för att inte ändra produkten: ”pandemin, skärpningen av USA:s sanktioner och misslyckad nationell politik”.

Det är uppenbart att alla dessa faktorer, inklusive Kubas misstag, har en inverkan på situationen, men de kan inte jämställas med den omfattande belägrings- och kvävningspolitiken mot den kubanska ekonomin. Washington förföljer och blockerar alla landets inkomst- och försörjningskällor, från investeringar till turism, inklusive medicinska avtal och införsel av olja. Detta är inte bara en av orsakerna, det är den grundläggande strukturella orsaken till situationen, som skulle vara radikalt annorlunda utan USA:s blockad.

4. Blockaden existerar inte

Men det finns även de som förnekar att snön är vit. ”På Kuba finns ingen blockad; vad som finns är korruption, förtryck och diktatorisk oduglighet”, rubricerade den venezuelanska dagstidningen El Nacional. ”Argumentet ’blockad’ är, förutom att det är uttjatat, falskt”, läste vi i den spanska tidningen Libertad Digital. [Märkligt med denna blockad som inte finns, FN röstat mot den i 31 års tid och då USA nyligen bötfällt ännu en europeisk bank för brott mot USAs blockadlagar. https://svensk-kubanska.se/annu-en-gang-straffar-usa-en-europeisk-bank/ ].

5. En enda källa: den US- amerikanska regeringen

Och allt har sin logik. Låt oss gå igenom några exempel från den spanska pressen.

Informationen om Kuba i El País är skriven av Carla Gloria Colomé, själv journalist på El Estornudo, ett digitalt media som stöds av medel från USA:s regering.

Den viktigaste källan till uppgifter om Kuba för tidningen El Mundo är det kubanska observatoriet för mänskliga rättigheter, en enhet som också stöds av Vita huset.

Och på Cadena Ser skildrades den kubanska situationen av journalister från ”Diario de Cuba”, ett annat medieföretag som finansieras av Washington.

Att tysta ner, förminska eller förneka blockaden mot Kuba är olika versioner av samma sång, komponerad av USA:s regering och tolkad av olika legoknektarröster. 

Cubainformacion 240322, med utförliga källhänvisningar i originalet (ZT)

Bloqueo contra Cuba: la Ley del silencio

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72