Venezuela: Det sket sig i valet, Trump!

Spaniens fd president Rodriguez Zapatero som bevakar valet i Venezuela menade efter att vallokalerna varit öppna i ett par timmar att valdeltagandet varit ojämnt. “I vissa vallokaler är valdeltagandet mycket högt och på andra mycket lågt”. Annars har rapporteringen från internationella medier, inklusive flera svenska journalister, präglats av negativa anspelningar och tendentiös rapportering. ”Ingen entusiasm”, ”apati”, ”tomma vallokaler” ”statsanställda tvingas rösta” mm. Inget nytt, så har internationella journalister rapporterat från venezolanska val sedan Chavez vann 1998. Svenska journalister verkar ha missat köerna utanför vallokalerna. Foto: Venezuelanätverket

Trots det ekonomiska kriget mot det sydamerikanska landet styrt från USA, trots ekonomiska sanktioner av alla dess slag och mot alla institutioner och personer eller hot om Domedagen, gick Venezuela till val i dag, den 20 maj 2018. Resultatet kan tolkas som att Simon Bolivars döttrar och söner mer eller mindre bokstavligen bad hyresgästen i Vita Huset att ”Dra åt h-e, här är det vi, Venezuelas folk som bestämmer vem vi vill se som president, inte du eller EU”!

För den sittande presidenten Nicolas Maduro vann med 67,7 procent, eller nästan sex miljoner röster, mot andremannen från oppositionen Henry Falcon från partiet Avanzada Progresista (AP) som fick 21,1 procent. På tredje plats kom den evangeliske pastorn Javier Bertucci, från partiet Esperanza por el Cambio med drygt tio procent.

Venezuela har, enligt USA:s förre president Jimmy Carter, världens säkraste och mest pålitliga valsystem. Allt är elektroniskt och ”bepansrat” via olika säkerhetsventiler. Blir det ett elavbrott finns det en reservanläggning som träder in. Likaså om Valtribunalens datamaskineri råkar ut för problem slås automatiskt ett annat system på för att undvika diverse problem.

 

Som en parallell kan nämnas det senaste presidentvalet i Honduras den 26 november 2017, där den USA-stödda Valtribunalen rapporterade om 654 datastopp för Tribunalens dataserver. Vid ett tillfälle, efter att valsammanräkningen stod still i två dygn, tvingades, enligt Valtribunalens ordförande Matamoro Watson, denna institution formatera hårddisken (SIC!) med alla valsammanräkningar registrerade digitalt. Men USA var det första landet att erkänna detta omdiskuterade valresultat som oppositionen menade var ett flagrant valfusk och som orsakade så stora protester att över 40 människor sköts ihjäl av landets militära och polisiära säkerhetsstyrkor.

 

Chavisterna har vunnit 22 av 24 val de senaste 20 åren. De senaste valen 2017, som handlade om att utse guvernörer respektive kommunfullmäktigeförsamlingar och borgmästare sopade Chavisterna hem 23 av 25 delstater och vann en förkrossande majoritet av städernas fullmäktige- och borgmästarposter. I de två valen deltog den samlade oppositionen. I dagens val deltog 13 av de 18 registrerade partierna i Valtribunalen. Den våldsamma och USA-stödda oppositionen, den opposition som bara erkänner val där oppositionen vinner. Som i december 2015 då oppositionen klart vann platserna till landets parlament, Asamblea Nacional, vägrar erkänna val där Chavisterna vinner, som i dag. Därför kommer deras uttalande om ”valfusk” i dag att vara rubrikerna på världens medier i morgon.

 

Oppositionen visste att den var chanslös i dagens presidentval. Därför reste de världen runt och uppmanade ländernas regeringar och parlament att öka de ekonomiska sanktionerna mot Venezuela. Till Donald Trump och CIA var uppmaningen att göra allt för att störta regeringen i Caracas med alla tillåtna och otillåtna medel, inklusive en militär intervention. Inför ett sådant scenario gick 46 procent av venezuelanerna till valurnorna för att lägga sin röst och på så sätt markera sin avsky inför den fosterlandsförrädiska USA-stödda högeroppositionen.

Trump, EU, högerns Colombia, Mexiko, Peru, Argentina eller Spaniens Mariano Rajoy har redan innan valet ägt rum sagt och beslutat om att de inte kommer erkänna valresultatet. Det är, mellan raderna, en krigsförklaring mot Venezuela och dess folk. De tror att de politiska högeruppfattningarna vinner terräng i Latinamerika men de gör återigen en misslyckad kalkyl.

Venezuela vägrar att låta andra besluta om sin framtid. Hugo Chavez lyckades medvetengöra det venezuelanska folket att trots de oerhörda ekonomiska umbärandena är de beredda att ta fighten mot Giganten i Norr för det andra alternativet. Det som Chiles folk genomled den 11 september 1973 står inte på dagordningen i Venezuela. Landets civila-militära union, den som inte existerade i Chile 1973, garanterar att Trump inte ska lyckas triumfera sin agenda i Simon Bolivars vagga.

Dick Emanuelsson 180520