Utländska journalister såg bara tomma vallokaler.

Lotten Collin och de andra journalisterna såg bara tomma gator och vallokaler. Desto mer välfyllda blir deras fickor när de rapporterar som det förväntas

Lotten Collin på Sveriges Radio och andra journalister som rapporterat om valet i Venezuela intervjuar i princip enbart oppositionella. De vidarebefordrar, utan några som helst bevis, rykten om valfusk. De ”uppskattar” valdeltagandet till närmast ingenting och de ser bara tomma gator och vallokaler. Alla är emot regeringen och ändå vinner Maduro! Som vanligt blir världen obegriplig om man förlitar sig på bolagsmedierna.

Deras journalister ser och hör det de vill höra och se.

Nu gick det inte som de hoppats. Valdeltagandet var ca 48 procent, en mycket bra siffra med tanke på den intensiva kampanjen för valbojkott som de flesta medier drivit i, och utanför, landet. Kanada hindrade venezolanska medborgare från att rösta på ambassaden. I vissa spanska vallokaler, där venezolaner skulle rösta, möttes de av hotfulla demonstranter.

Den opposition som trots allt ställde upp hade inget alternativ för vägen framåt. Och venezolanerna återvalde Maduro till landets president. Det har nu hållits 24 val på 20 år. USA och högern har godkänt två, de två då de vunnit. I de andra 22 har de hävdat valfusk. Några bevis har de aldrig lyckats få fram. Också denna gången hävdar sansade röster att valet gick rätt till. Bland dem finns franske vänsterns Jean-Luc Melenchon och förre spanske regeringschefen, socialdemokraten Zapatero, som var på plats i Venezuela.

Att USA och oppositionen ska låta Venezuela få utvecklas i fred är en naiv tanke. Ordföranden i USA-senatens utskott för Latinamerika, ärkereaktionären Marco Rubio, skrev nyligen: ”Vi måste nu följa upp våra ord med beslutsam handling. Det är dags för regionens demokratiska nationer att få bort Maduro från makten”.