Krisen i Venezuela skärps

Demonstration för regeringen Maduro

Maduro och Guaido talar samtidigt

Den självutnämnde ”presidenten” Guaido upprepar sina uppmaningar till Venezuelas militär att göra sig av med landets regering, medan president Maduro uppmanar Washington att hålla sig borta.

 

Venezuelas president Nicolas Maduro och oppositionsledaren Juan Guaido levererade var sitt tal så gott som samtidigt på fredagseftermiddagen medan landets politiska dödläge spetsas till.

Nationalförsamlingens ordförande Guaido gjorde sitt första offentliga framträdande sedan han svor in sig själv som ”interimspresident” i onsdags, 23 januari. Stående bredvid honom fanns kollegor från den Nationalförsamling som ogiltigförklarades av de rättsliga myndigheterna 2016, efter att ha vägrat följa valmyndighetens utfärdanden.

Guaido talade till en samling av supportrar och media i Chacao, ett överklassområde i östra Caracas. Hans tal innehöll upprepade uppmaningar till de väpnade styrkorna att avsätta Maduroregeringen. Han varnade för att militären stod inför ett ”viktigt prov” inom kort, som har att göra med leveranser av efterfrågat ”humanitärt stöd”. I torsdags lovade USA:s Pompeo 20 miljoner dollar till Guaidos ”övergångsregering.”

Guaido upprepade också flera gånger de tre komponenterna i oppositionens ”övergång”; ett slut på vad han kallar Maduros ”obehöriga besittningstagande”, bildandet av en ”övergångsregering” och sammankallandet till val. Han utmanade Maduros beslut att bryta de diplomatiska förbindelserna med Washington och stänga alla Venezuelas diplomatiska inrättningar i USA. Guaido uppmanade all personal att stanna där de är.

Oppositionsledaren tackade regeringar och internationella organ som erbjöd hjälp, framförallt USA. Guaido hyllade också de länder som infört sanktioner mot Venezuela och underströk att ”sanktionerna fungerar” och att de har spelat en viktig roll för att få landet dit där det är idag. (!!)

Den 35-årige USA-utbildade juristen kritiserade också regeringens sociala program, bland dem CLAPs livsmedelsdistributionsprogram och bostadsprogrammet. Han kallade dem för ”korruption”. Han avslöjade också att möten är planerade till denna helg för att planera en stor manifestation nästa vecka.

Efter talet undvek Guaido upprepade gånger frågor om när han hade tänkt sig att hålla val, eller vilka namn som är aktuella in en parallell regering eller i CITGO, den venezolanska statens oljebolags filial i USA.

Nyhetsbyrån AP avslöjade i fredags att omfattande arbete skett i hemlighet som ledde fram till Guaidos självutnämning till ”interimspresident”. Enligt rapporten deltog han i möten i Washington och latinamerikanska huvudstäder i mitten på december för att koordinera aktioner som skulle sammanfalla med att Maduro tillträdde sin andra ämbetsperiod den 10 januari. AP hävdar också att Guaidos självutnämning uppmuntrades starkt av USA och regionala allierade, men inte av delar av den venezolanska oppositionen, som ville gå fram långsammare.

Oppositionstidningen TalCual rapporterade att flera medlemmar inom oppositionen, inklusive i Guaidos eget Voluntad Popular, överraskades av hans självutnämning. ”Vi varnade för att detta inte var rätt politiska ögonblick för detta beslut och bad Guaido att vänta några dagar, men vi ser det som ett personligt beslut”, sade en nationell ledare från oppositionspartiet En Ny Tid.

Nästan samtidigt höll president Maduro en presskonferens i presidentpalatset Miraflores där han anslog en utmanande ton och deklarerade att USA inte har något att göra med Venezuelas affärer. Förutom pressen var många höga ämbetspersoner, inklusive ministrar och officerare, närvarande.

Maduro talade om den pågående diplomatiska konflikten med USA efter det att personal från USA:s ambassad lämnade landet på fredagsmorgonen. Maduro underströk att de kvarvarande hade fram till söndag på sig att lämna landet. Efter att Maduro deklarerat att Venezuela bryter de diplomatiska förbindelserna med USA i onsdags, har USA:s Pompeo hävdat att regeringen inte har någon legitimitet att besluta om detta och att den diplomatiska personalen skulle stanna. Därefter ändrade sig USA och beordrade ”icke-nödvändig”-personal att lämna landet.

Som svar på frågor från ut- och inhemska journalister betonade Maduro att möjligheten till dialog förblev öppen, syftande på tidigare påståenden om att Guaido haft ett möte med höga företrädare för regeringen, bland dem Diosdado Cabello och Freddy Bernal i tisdags kväll. Kommunikationsminister Jorge Rodriguez visade foton som sägs visa Guaido när han anländer till mötet.

På frågan om än hårdare sanktioner svarade Maduro att regeringen var ”förberedd på det värsta”, innan han begärde att Trumpadministrationen ändrar kurs. Han vädjade också till venezolanerna att behålla lugnet och betonade att ”kuppansträngningarna” stärks av gatuvåld och att de som ansvarar för att skapa våld kommer att straffas. ”Jag uppmanar världens fria folk att förena sig med oss i denna kamp. Tiden för kupper och invasioner är över”, och tillade att Venezuela inte skulle bli i ”stil med Libyen”.

Diplomatiska manövrer efter Guaidos självutnämnande har fortsatt. Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt gjorde ett uttalande som säger att Maduro ”inte är den legitima ledaren i Venezuela”, och hänvisade till Guaido som ”den rätte personen att föra Venezuela framåt.”

Efter att först ha vägrat att erkänna Guaido, och istället uppmanat till ett gemensamt uppträdande från EU, så bytte Spanien fot i fredags då utrikesminister Josep Borrell sade till pressen att Spanien skulle erkänna Guaido som interimspresident om inte val hålls inom kort.

I kontrast till detta uttalade vänsterregeringarna i El Salvador och Nicaragua stöd till den Bolivarianska regeringen. I ett officiellt uttalande uppmanade Nicaraguas regering regionen att visa ”värdighet och styrka mot imperiet”. Salvadors president Sanchez Ceren uttalade ”sitt fulla stöd” för den ”legitima regeringen” under Maduro. Han uppmanade till en lösning utan utländsk inblandning.

I torsdags skedde också en diplomatisk strid i de Amerikanska Staternas Organisatio, OAS. USA:s Pompeo och OAS´ generalsekreterare Almagro tryckte på för att OAS ska erkänna Guaido. Men de lyckades inte. Bara 16 av 34 länder röstade för USA. Flera av dess allierade, som Guyana, Santa Lucia och Jamaica, avstod från att rösta.

På lördag blir det ett ny diplomatiska sammandrabbning då USA kallat FN:s säkerhetsråd för att diskutera Venezuela och uppmana till att erkänna Guaido. Enligt uppgift ska Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza flyga till New York för att fördöma det som den venezolanska regeringen kallar en ”USA-ledd kupp” mot Caracas.

Pompeo kommer att vara på plats tillsammans med den nyutnämnde ansvarige för Venezuela, Elliott Abrams. Denne är känd för sin roll som spjutspets för Reagans politik mot Centralamerika och dömdes för sin roll i Iran-Contras skandalen. Han fortsatte som rådgivare åt Bush under Irakkriget och tros allmänt ha givit militär i Venezuela grönt ljus för en misslyckad statskupp mot president Hugo Chavez i Venezuela 2002.

Venezuelanalysis 190125

https://venezuelanalysis.com/news/14255?fbclid=IwAR2jbQvSQyayBDrExugYGx14dxWFVHMgotLkgBtO03h9sHo55sQyx5pEgA4