USA:s blockad värre än någonsin

Ett knippe nya aktioner mot Kuba skärper blockaden till en aldrig tidigare skådad nivå. Skadorna på den kubanska ekonomin förutses bli mycket stora. Åtgärderna, liksom den sedan 1962 pågående blockaden, strider mot internationell rätt och FN-stadgan. Där förbjuds kollektiva bestraffningar. USA:s uttalade syfte, angivet i de första blockadlagarna, är att ”framkalla svält och desperation” bland kubanerna för att få dem att ge upp inför USA. 

Trumpadministrationen har annonserat de hårdaste ekonomiska sanktionerna sedan blockaden infördes 1962.

Nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton talade på ett möte den 17 april, 58-årsdagen av den misslyckade invasionen i Grisbukten, inför veteraner från fiaskot. Han tillkännagav ett stopp för så gott som alla resor till Kuba, utom familjebesök. Han tillkännagav rekordlåga gränser för den summa pengar som Kuba-amerikaner kan skicka till familjen.

Han bekräftade att USA fullt ut kommer att tillämpa Artikel III i Helms-Burtonlagen, som tillåter kubaamerikaner att stämma företag med investeringar i egendom som nationaliserats efter revolutionen 1959. I 23 år har Artikel III varit suspenderat, sedan Helms-Burton antogs. Det beroende på motstånd från andra regeringar. När Helms-Burton infördes 1996 under Clinton, klagade EU inför världshandelsorganisationen WTO och EU antog en lag som förbjuder EU-medlemmar från att följa Helms-Burton. Mexiko, Kanada och UK antog liknande lagar.

USA:s blockad utgör redan de långvarigaste ekonomiska sanktionerna mot något land i historien. Den har kostat Kubas ekonomi mer än 933 miljarder dollar sedan 1962. De nya åtgärderna gör att utländska investerare kommer att avskräckas och berövar Kuba nödvändigt kapital.

Det spekuleras att skärpningen är för att fjäska för kubaamerikaner i Florida inför presidentvalet 2020. Men även om högerextrema kubaamerikaner och politiker som senator Marco Rubio gillar det, så visar opinionsundersökningar att många kubaamerikaner regelbundet vill besöka och stödja sina familjer. Begränsningen av penningförsändelser slår direkt mot det kubanska folket.

Josefina Vidal, som var ledande förhandlare för Kuba under närmandet mellan USA och Kuba under Obama, är nu ambassadör i Kanada och säger: ”Det här är en politik som är dömd att misslyckas igen…De vill att Kuba ska kapitulera. De vill att Kuba överger det som Kuba är, att det överger sina principer att det ännu en gång ska böja sig för USA:s vilja. Det kommer inte att hända.”

Kubas president Miguel Diaz-Canel uppmärksammade att USA valt ett speciellt datum för att tillkännage skärpningarna. Han twittrade: ”58-e årsdagen av Playa Giron [Grisbukten]: Segern som #USA inte förlåter. John Bolton mötte de besegrade i Miami för att minnas den eviga nesan hos dessa legoknektar. Vi kommer att göra varje dag i kalendern till ett #GironAlltid. Bolton kommer att vara en evig förlorare. #CubaWillWin”.

Enligt ett uttalande från EU:s utrikespolitiske chef Federica Mogherini och handelskommissionären Cecilia Malmström kommer EU att ”överväga alla möjligheter för att försvara sina legitima intressen”. Det är möjligt att Bryssel går till WTO för att stämma USA och tillämpa EU:s blockadstatuter som ”tillåter EU-företag som stäms i USA att få kompensation för skador via lagliga procedurer mot kravställare i USA inför EU-domstolar”.

Brittiska regeringen har sagt att det kommer att arbeta med EU för att skydda brittiska företag och att det anser Artikel III sanktionerna för ”olagliga enligt internationell rätt, de hotar att skada Storbritannien och EU-företag, som gör legitima affärer i Kuba, genom att utsätta dem för stämningar i domstolar i USA.”

Kanada, Kina och Mexiko har också fördömt åtgärderna liksom demokrater i Representanthuset och USA:s handelskammare.

Ben Rhodes, som arbetade i Vita Huset för Obama med Kubapolitiken, twittrade ”den enda verkliga konsekvensen av Trumps politik är att det kommer att skada miljontals kubaner – neka dem resurser, förhindra penningöverföringar, strypa utländskt resande som de behöver. Det är ett omoraliskt mål som uppnås av Trump”.

Cuba Solidarity Campaigns direktör Rob Miller sa: ”Det råder ingen tvekan om att USA:s mål är ’regimförändring’. De nya åtgärderna syftar till att förstöra Kubas ekonomi och åstadkomma maximalt lidande för kubanerna…Vi behöver försäkra oss om att den brittiska regeringen genomför detta genom att uppmuntra och stödja brittiska investeringar i Kuba och stämma varje företag eller organisation som sätter USA:s blockadlagar över våra egna.”

Cuba Solidarity Campaign 190423 (något nedkortat)

US takes its blockade of Cuba to unprecedented levels