- Pereira Galvão som dömts till 30 års fängelse för att ligga bakom mordet på nunnan Dorothy Stang, som arbetade för fattiga bönder i Amazonas, har släppts fri av Högsta Domstolen i Brasilien. Han är så skyldig man kan begära, men förre presidenten Lula släpps inte, trots att bevis för brott saknas.
- 2002 när Lula tillträdde som president var det 68,8 procent av brasilianarna som föredrog demokrati medan 18,7 procent som sa att diktatur kunde vara bättre i speciella fall. Efter åtta år med Lula hade stödet till demokrati ökat till 77,4 procent och bara 9 procent kunde tänka sig diktatur. Efter den senaste tidens turbulens är det bara 56,1 procent som föredrar demokrati medan 20,8 kan tänka sig diktatur.
Detta enligt en studie från INCT, Instituto da Democracia e da Democratização da Comunicação. Hela 47,8 procent ansåg att en militärkupp skulle rättfärdigas för att bekämpa ett en situation med mycket korruption och 53,2 procent i en situation med mycket brott. Oroande siffror. - Under 2017 dödades 70 personer i jordkonflikter enligt kyrkans organ CPT. Det är en rekordsiffra. Det visar på den förändrade maktbalansen i Brasilien sedan kuppen mot president Dilma Rousseff. Det visar också än en gång på hur konfliktnivån stigit.
- Den unga svarta politikern Talíria Petrone i Niteroi utanför Rio har hotats på de mest rasistiska sätt. Hon är vän till, och partikamrat med Arielle Franco, som kallblodigt mördades på grund av sin kritik mot den brutala militärpolisen och arméns agerande i Rio. Det är ytterligare en upptrappning av våldet i Brasilien med en alltmer aggressiv högerpopulism. ”Gå tillbaka till slavlängorna”. ”Hon skulle behöva nio millimeter i nacken”, är några av hoten.
- General Eduardo Villas Bôas, chef för brasilianska armén, uttalade sig precis innan Högsta Domstolen skulle bestämma om Lula ska sättas i fängelse. Generalen krävde fängelse för Lula, vilket det också blev. Militären lägger sig alltså i rättvisan. Detta har fått Amnesty att reagera i ett skarpt uttalande.
Lennart Kjörling juni 2018