Nicaragua – 5:e generationens krigföring. Och: Oppositionen agerar i Sverige

Nicaragua, Marco Rubio
Ledare för oppositionen i Nicaragua på besök hos sina uppdragsgivare i Miami. Här med senatorn och Trumps rådgivare, högerextremisten Marco Rubio. Foto: @marcorubio & youtube

5:e generationens blixtkrig mot sandinismens folkförankring och för nationellt oberoende.

Blixtkriget var nazismens/fascismens strategi och bestod av en massiv överraskningsattack mot utvalda mål för att lamslå de attackerade länderna, skapa chock och nederlagsstämning och oskadliggörande av allt motstånd.

En rad länder i Europa föll i 2:a världskriget för denna strategi, i vilken också ingick att framhålla  nazisternas överlägsenhet, och offrens underlägsenhet. Blixtkriget hade stora inledande framgångar också i anfallet på Sovjetunionen, som dock lyckades vända och krossa fascisterna.

Idag utövas ett blixtkrig av ny typ från det nordamerikanska imperiet i Nicaragua. I tysthet har det organiserats med syftet att förstöra landets oberoende, som leds av sandinisterna i FSLN. Imperiet vill därmed också hindra en ny kanal mellan Atlanten och Stilla havet och stärka sina positioner inför valen i Mexiko och Brasilien, samt störta regeringen i Venezuela.

USA:s attackerar med stöd av sin femtekolonn i medier, genom att skapa fake-news, lögner, förvränga fakta och uppmuntra till våld mot sandinismen, ett propagandakrig för att behärska opinionen genom sociala nätverk och medier, med utnyttjande av det som kallas civilsamhället, finansierade, utbildade och placerade i olika NGO:er och universitet av USA.

Denna apparat, allierat med arbetsgivarföreningen COSEP, representerar borgerligheten och utnyttjar högerungdomar samt kriminella ligor som förvandlas till en betald armé. Dessa bygger barrikader och spärrar strategiska vägar, förstör ekonomin och förföljer, torterar och mördar sandinister.

De vill se blod, provocera regeringen, ta ifrån den dess legitimitet, isolera den, skapa en bild av kaos, USA hotar med sanktioner, man försöker infiltrera och hitta sprickor i armén och skrämma folk till tystnad. Man försöker paralisera sandinismen genom kirurgiska attacker som ska tysta den majoritet som i valen 2016 röstade på Daniel Ortega med närmare 70 % av rösterna.

Som nazisterna misstog sig på Sovjetunionen och USA i andra länder, också i Nicaragua när de trodde att sandinismen var utrotad efter deras valnederlag 1990, så gäller det att möta denna nya aggression intelligent och visa fascismens avsaknad av något socialt program, visa att de inte har något att erbjuda de arbetande, dess oförmåga att förstöra sandinismen, en våldsam resning som inte kan uppnå deras mål att kuppa bort regeringen.

Uppmaningarna till lugn och fred inför de kriminella attackerna från president Daniel Ortega är inte ett tecken på svaghet, som motståndarna tror. Det är ett sätt att avslöja fascismen och dess barbariska metoder. Det främjar en intern omorganisation och internationell solidaritet. Det är den rätta tolkningen av sandinismens principer som varit drivkraften i Nicaraguas demokratiska framsteg sedan 1980-talet fram tills idag. Sandinisterna i FSLN är djupt förankrad i den sociala verkligheten, i arbetarklassen, trogen Bolivar och Sandino. FSLN är garantin för nationellt oberoende inför imperialismens attacker.

Bayano Digital. 180625

På Solidaritetshuset i Stockholm: Nicaraguavänner = ”Paddor i Europa”!

I en hotfull video som spridits på sociala medier av anhängare till högerns studenter i Nicaragua hängs nicaraguaner och sandiniststympatisörer ut med namn och bild. I filmen som kallas ”Sapos de Europa”, ”paddor i Europa”, namnges och förolämpas en rad personer i Stockholm som motståndare till de protesterande studenterna i Nicaragua

Sandinistsympatisörer i Sverige beskrivs som fyllon, obildade som inte kan läsa eller skriva, psykiskt sjuka, Nicaraguas ambassads slavar, trashankar och kvinnor beskrivs i sexistiska termer som ”får orgasm varje gång hon ser Ortega i tv”. Även medlemmar i Kommunistiska Partiet hängs ut som motståndare till högerstudenterna.

Videon avslöjar snarare studenthögerns smutsiga metoder och i kommentarfältet i en av spridningarna skriver en nicaraguan som säger sig stödja protesterna:
”Ta av era anonyma masker och diskutera sakligt, utan personangrepp. Fy fan vad ni bara förstör. Det räcker med allt det här hetsandet. Det räcker med allt hat och våld. Det räcker med alla hundratusen Nicaraguaner som dött i alla dessa krig. Vi behöver inte mer hat och våld nicaraguaner emellan.”

Videon som spreds på Facebook är delvis filmad under ett möte med två högerstudenter från Nicaragua i Solidaritetshuset i Stockholm. Videon har polisanmälts och är nu borttagen från Facebook.

Achim Rödner 20180614

 

Nicaragua, la guerra de quinta generación