Andra militära intrånget i Venezuela på två dagar!

I kulisserna bakom kuppförsöket: USA:s utrikesminister Michael "we lied, we cheated, we stole" Pompeo.

Andra militära intrånget i Venezuela på två dagar!

De två jänkarna. På bilden t.h. är den ena markerad med sin flagga

”Demokratierna” USA och Colombia försöker störta ”diktaturen” i Venezuela.

Hittills har det inte gått något vidare.

Venezuela oskadliggör ännu ett infiltrationsförsök. Åtta tillfångatagna terrorister, bland dem två nordamerikaner.

Det är nu andra dagen i följd som terrorister har försökt att ta sig in i Venezuela med snabbgående motorbåtar från Colombia.

TV väljer att kalla angreppet ett ”påstått” kuppförsök. Att det finns fångar, döda, förhör, filmupptagningar, uttalanden från båda sidor, beslagtagna båtar, bilar och vapen — tja, det är väl hittepå. För ett drygt år sedan antydde svenska medier att en attack med drönare lastade med sprängmedel mot president Maduro var ett attentat iscensatt av honom själv. Belägg? Behövs inte. 

Att USA är inblandat också denna gång är uppenbart. Förutom att flera nordamerikaner gripits, så twittrade USA:s utrikesminister Mike Pompeo den 29 april: ”När det gäller Venezuela är jag glad att kunna rapportera att de multilaterala ansträngningarna att återställa demokrati fortsätter att bygga upp styrka. Jag har beordrat mitt team att uppdatera våra planer på att åter öppna USA:s ambassad i Caracas så att vi är förberedda. Så snart som Maduro stiger åt sidan är jag säker på att vi kommer att hissa flaggan i Caracas igen.”  https://www.state.gov/secretary-michael-r-pompeo-at-a…/

Det var lokala fiskare som upptäckte det väpnade intrånget och varskodde de väpnade styrkorna. Enligt Araguas guvernör Rodolfo Marco så möjliggjordes gripandet av den lokala säkerhetstjänsten och det civila-militära samarbetet.

De åtta terroristerna greps i staden Chuao i delstaten Aragua. De var beväpnade och försökte infiltrera Venezuela.

Ordföranden för Konstituerande Församlingen Diosdado Cabello sa kort efter gripandet: ”Vi fortsätter de folkliga segrarna. Det är stort. #Operation Bolivariansk vrede visar sin effektivitet. Legoknektar som bestiger vårt fosterland kommer att möta folkets värdighet.”

Bland de gripna finns Antonio Jose Sequea som 30 april 2019 fotograferades i Caracas tillsammans med oppositionsledaren Leopoldo Lopez vid det misslyckade kuppförsöket då. Bland de gripna finns också Adolfo Baduel, son till den pensionerade generalen Raul Baduel som var försvarsminister under Hugo Chávez. Dessutom två USA-medborgare.

Det är andra gången på de två senaste dagarna som terrorister har försökt göra intrång i Venezuela från havet, med utgångspunkt i Colombia.

De venezolanska myndigheterna undersöker fortfarande infiltrationsförsöket i söndags då några terrorister dödades och bland annat en medarbetare vid USA:s så kallade knarkbekämpningsbyrå DEA (Drug Enforcement Agency) greps.

En tidigare anställd vid USA:s specialstyrkor har tagit på sig ansvaret. Mannen är Jordan Goudreau, tidigare grön basker, som spelade in sig själv där han sa att han anställts av den självutnämnde presidenten Juan Guaido för att störta Venezuelas president Maduro. Goudreau har tjänstgjort i Irak och Afghanistan. Sedan 2018 driver han den Floridabaserade säkerhetsfirman Silvercorp USA. På hemsidan skryter företaget om att det opererar i fler än 50 länder och anlitar tidigare diplomater, militära strateger och chefer för multinationella företag i sitt ”rådgivningsteam”.

Goudreau uppger att hans plan koordinerats med Guaido, med vilket han skrev kontrakt 16 oktober 2019. Det gick på 212 miljoner dollar. En påstådd kopia på kontraktet publicerades i söndags. Legoknekten Goudreau sägs vara ansvarig för träning av en kontingent på 300 desertörer från Venezuelas armé. Utbildningen sker i tre läger i Colombia, nära gränsen till Venezuela. Planen för dem var att i en tungt beväpnad karavan gå över gränsen och ta över Caracas inom 96 timmar.

I en video som släpptes på sociala medier bekräftar Goudreau att landstigningen i söndags startades från Colombia som en del i ”Operation Gedeon” och att ”andra enheter är aktiva i södra, västra och östra Venezuela.” I söndags twittrade Silvercorp att en ”slagstyrka trängt in i Venezuela. 60 venezolaner och två amerikanska ex-gröna baskrar.”

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez uppgav att regeringen har bevis som binder attackerna till USA och Colombia. I takt med att konspirationen tätnar finns nu tre US-amerikaner i venezolanskt förvar (en DEA-agent som greps i söndags, och de två ”Gröna Baskrarna” som greps i måndags). [Dessutom uppger en av de tillfångatagna terroristerna att US-amerikanarna ingår i Trumps egen säkerhetsstyrka]. De upprepade anklagelserna från Venezuela att USA och dess lokala opposition i Venezuela strävar efter ett våldsamt och odemokratiskt störtande av den nuvarande regeringen får större tyngd än någonsin.

Telesur 200504

Venezuela Foils Another Terrorist Infiltration, 8 Captured

Ex-US Green Beret Claims Authorship in Failed Terrorist Plots in Venezuela

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är det om du blir medlem!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa) till Swish- eller pg-numret ovan.