Ännu mer sanktioner mot Kuba

USA täpper till det ena hålet efter det andra i den mördande blockaden. Ändå är det Kubas regering som anklagas för landets ekonomiska svårigheter.

Ytterligare sanktioner mot Kuba

I onsdags tillkännagav Trumpadministrationen en serie av nya Kubasanktioner. Dessa påverkar resande, kulturellt utbyte och import, rapporterar Miami Herald.

Tillkännagivandet, som kom från Skattemyndigheten, inkluderar förändringar för att få licenser till godkända resor, restriktioner på import av rom och tobak och ett förbud för hotellvistelser i Kuba. USA:s UD har också publicerat en ny lista, kallad Cuba Prohibited Accommodations List, som räknar upp 433 hotell och Bed & Breakfast som sägs ha kopplingar till Kubas regering och som nu är förbjudna för resande från USA.

Åtgärderna kommer främst att påverka kubaner bosatta i USA [vanliga US-medborgare är redan i stort sett förbjudna av sin regim att åka till Kuba] som regelbundet reser till Kuba. De besöker ofta hotell tillsammans med sin kubanska släkt. Ordföranden för US-Cuba Trade and Economic Council, Kavulich, säger att han förutser färre flyg från USA till Kuba.

En talesperson för USA:s UD säger att åtgärderna syftar till att hindra Kubas regering från att få pengar och att landets regering dominerar turistindustrin. De nya bestämmelserna förbjuder ytterligare två typer av resor: en som tidigare tillät resor för att delta på professionella möten och konferenser och en annan som tidigare tillät deltagande på olika former av offentliga framträdanden och vissa idrottstävlingar. Från och med nu krävs speciella tillstånd.

USA säger att åtgärderna också syftar till att främja Kubas privata sektor. Men en undersökning från Cuba Educational Travel uppger att 96 procent av Kubas privata sektor säger att minskat resande från USA skadar deras affärer. 99 procent uppgav om USA:s regering vill stödja den privata sektorn så skulle USA:s regering underlätta och öka resandet till Kuba.

Trump hedrade veteraner från invasionen av Grisbukten

I onsdags hyllade Trump veteraner från invasionen av Grisbukten 1961. Det var en misslyckad operation i vilken ca 1 500 kubaner från USA, utbildade av CIA, försökte invadera Kuba för att störta Fidel Castro och hans regering. President Trump sa i onsdags: ”Idag upprepar vi vår järnhårda solidaritet med det kubanska folket och vår eviga övertygelse att frihet kommer att segra över kommunismens onda krafter och annat ont i många olika former.” Trump hade sällskap av vicepresident Pence och andra myndighetspersoner. Han nämnde också de nya sanktionerna.

Idag ska Trump träffa kubaamerikaner vid ett arrangemang ”Latinos for Trump”.

Cuba Central Team 200925

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72