Är det verkligen den kubanska regeringens fel?

USA:s Helms-Burtonlagar (också kallade Bacardilagen) är ramverk för en allomfattande blockadlagstiftning

Är det verkligen den kubanska regeringens fel?

Ett exempel på hur Vita huset genom sin kontroll över media vittvättar den brutala blockad som USA utsätter Kuba för: på flera av de ”anti-Castro”-sajter som USA finansierar kan vi läsa att den Interamerikanska utvecklingsbanken ”skulle hjälpa till med Kubas ekonomiska återuppbyggnad” om ”Kubas regering uppfyller de villkor som ställs av den finansiella organisationen”.

Källan är en intervju i den argentinska dagstidningen Infobae med bankens nuvarande ordförande Mauricio Claver-Carone. När man läser drar man slutsatsen att den skyldiga till Kubas bristande tillgång till utvecklingslån, som andra länder får, är – så klart ­– den kubanska regeringen.

Men låt oss titta på en annan intervju, från 2016, som spanska nyhetsbyrån EFE gjorde med bankens tidigare ordförande, colombianen Luis Alberto Moreno, så blir det klarare. ”Jag skulle gärna vilja göra saker på Kuba, behoven där är enorma”, säger han. Men ”tills lagen (USA:s blockadlag Helms-Burton) är avskaffad, och detta är upp till USA:s kongress, ser jag inte hur vi ska kunna gå vidare”. Med andra ord får ”kontinentens viktigaste finansieringskälla för utvecklingsprojekt” – som tidningen El País beskriver banken – inte bistå Kuba på grund av USA:s blockad.

Blockadlagarna är en giftig soppa som orsakar död
USA:s Helms-Burtonlagar (också kallade Bacardilagen) är ramverk för en allomfattande blockadlagstiftning

USA-finansierade medier som ADN Cuba, Diario de Cuba, Cibercuba och Infobae har till uppgift att förtiga och dölja denna blockad – för att ge Havanna skulden för dess effekter. I detta fall att inte få tillgång till multilaterala offentliga medel för att reparera vägar eller sjukhus.

Dessa propagandaorgan betonar att det för bankens nuvarande ordförande ”skulle vara en dröm att kunna hjälpa” Kuba. Underförstått: hjälpa till att krossa det. För till skillnad från den tidigare ordföranden har Mauricio Claver-Carone, tillsatt av Donald Trump, Brasiliens Jair Bolsonaro och Colombias Iván Duque, i åratal tillhört lobbyn för US-Cuba Democracy PAC, som föreslagit ytterligare sanktioner mot ön och torpederat Barack Obamas politik för ett närmande.

Tidningen El País definierar Claver-Carone som ”den huvudsakliga arkitekten bakom Washingtons hårda politik gentemot Kuba och Venezuela”, och mot det sistnämnda landet har han försvarat ”det militära alternativet”.

Men vad betyder det att Kuba inte erhåller lån från Interamerikanska utvecklingsbanken? Frank Calzón, en annan hök inom den kubansk-amerikanska ultrahögern, förklarar: ”Återuppbyggnaden av Kuba medelst ett ambitiöst program för offentliga arbeten” –  finansierat av banken ­– ”skulle ge sysselsättning åt hundratusentals arbetare (…). Och dessa miljontals dollar i löner skulle inte användas för import av varor som kubanerna kan producera”.

Men de hävdar ju att blockaden inte påverkar det kubanska folkets löner och levnadsvillkor? Var inte allt bara … den kubanska regeringens fel?

José Manzaneda, La Pupila Insomne 220205, med utförliga källhänvisningar i originalet. Översättning: C.Vaple

¿La culpa es del gobierno cubano? ¿En serio? (+ video). Por José Manzaneda

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0