Bok om Brysseltribunalen mot blockaden

Fernando González Llort. Foto: Juvenal Balán

Kuba presenterar bok om Brysseltribunalen mot blockaden

Vid presentationen på onsdagen uppmanade Fernando González Llort, ordförande i Kubas Institut för Vänskap med Folken (ICAP), att göra boken Denuncia de un crimen. Memorias del Tribunal Internacional contra el bloqueo a Cuba till ett verktyg i det politiskt arbetet.

På ICAPs högkvarter förklarade republikens hjälte också att boken är ”resultatet av mycket kärlek, hängivenhet och solidaritet”. Utgåvan donerades av förlaget Ocean Sur/Ocean Press, trycktes i Mexiko och fördes till den karibiska ön via solidariska händer.

Boken innehåller åklagarnas inlagor, bevis och vittnesmål som lades fram i Bryssel, Belgien, i november förra året inför en tribunal bestående av prestigefyllda internationella jurister, vars dom var att den folkmordsliknande politiska, ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som infördes mot Kuba för mer än 60 år sedan måste hävas.

”Det viktigaste är enligt vår mening att tribunalen var ännu ett exempel på den stora mångfald, den stora politiska regnbåge som samlar kampen mot blockaden, vilket framgår av den breda representationen och deltagandet av domare, åklagare, vittnen och deltagare i allmänhet”, sade González Llort och syftade på de 243 personer från 18 europeiska länder som deltog i den offentliga utfrågningen.

Advokaten Alexis Guinarte, ordförande i Kubas Juristförbund, ansåg att den juridiska process som genomförts i [ett av de största rummen i] Europaparlamentet, där andra motioner också har lagts fram för att straffa Kuba och spela USA-imperialismen i händerna, var mycket positiv. Han beskrev det som hände där som en transcendental punkt för rättsvetenskapen.

Vid presentationen av boken deltog också forskaren Belinda Sánchez, som ingick i den kubanska delegationen i Bryssel och som vittnade inför domstolen om hur blockaden hindrar den vetenskapliga utvecklingen på Kuba och sätter de sjukas liv på spel, särskilt de som lider av cancer.

Homero Acosta Álvarez, sekreterare i Folkmaktens nationalförsamling, som ledde den kubanska delegation som framträdde inför domstolen, var närvarande vid evenemanget. Deltog gjorde också Josefina Vidal Ferreiro, biträdande utrikesminister, och Juan Carlos Marsán, biträdande chef för avdelningen för internationella relationer vid Kubas kommunistpartis centralkommitté.

Nuria Barbosa León, Granma 240530 / cv

Presentan libro con las memorias del Tribunal Internacional contra el bloqueo a Cuba