Bolivia: Enad front mot misstänkta kupplaner

Luis Arce
Bolivias president Luis Arce. Foto: Government of Bolivia (CC BY 2.0)

Bolivia: Enad front mot misstänkta kupplaner

Från staden Oruro uppmanade Bolivias president Luis Arce lördagen den 15 oktober landets sociala organisationer att enas för att besegra de högerelement som återigen putsar på sina kupplaner mot hans regering och påpekade att de redan har satt igång en plan för total destabilisering.

Arce, som deltog i öppnandet av lantarbetarfederationens regionmöte, påpekade att kriget mellan Ukraina och Ryssland tenderar att dra ut på tiden och att situationen i landet är spänd då oppositionella sektorer mobiliseras med hot om att gå ut i en obegränsad strejk den 22 oktober.

”Denna internationella kontext är idag än värre i vårt land då högern, den gamla kupphögern, än en gång vässar klorna, än en gång omorganiserat sig hela denna tid och vill destabilisera landets regering”, varnade han. Enligt Bolivias nyhetsbyrå sade han att folket vill arbeta och producera för att ta sig ut ur den kris som de facto-regeringen 2019–2020 försatte landet i och där guvernören i Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, var en av dess allierade.

Camacho är en av initiativtagarna till den obegränsade strejken som tillsammans med Pro Santa Cruz-kommittén, ledd av Rómulo Calvo, ställde ett ultimatum till regeringen att senast den 21 oktober fastställa datum för folk- och bostadsräkningen för 2023.

I sin vägran att diskutera förslaget fokuserar de på att genomföra den nationella undersökningen på mindre än åtta månader, med åtgärder som att inte delta i det tekniska mötet den 11 oktober, där internationella organisationer som FNs befolkningsfond (UNFPA) och Latinamerikas och Karibiens demografiska centrum deltog. 

Och de går emot sektorer som Östra jordbruks- och boskapskammaren, Santa Cruz djuruppfödarfederation, de sociala organisationerna i det Östra blocket och olika befolkningsgrupper i Santa Cruz som har meddelat att de inte kommer att delta i strejken.

Återgång till våld
Dessa reaktionära element vill att åtgärden ska bli våldsam, som 2019, då liknande protester med ultimatum ledde till att den konstitutionella ordningen bröts genom att senatens andra vice ordförande Jeanine Añez utnämnde sig själv till president och gav de väpnade styrkorna fria händer att slå ner demonstrationerna i Senkata och Sacaba.

Men den de facto-administrationen inte bara begick dessa massakrer, utan under covid-19-pandemin låste den in bolivianerna i deras hem, stängde skolorna 2020, tömde statskassan och lamslog mer än 1 800 regionala projekt och 3 000 nationella arbeten.

På så sätt visade hon sin oförmåga att sköta den offentliga förvaltningen och att förstå det bolivianska folkets behov.

Medan högerpressen angriper regeringen och spekulerar i påstådda meningsskiljaktigheter mellan Arce, vicepresident David Choquehuanca och den tidigare presidenten Evo Morales, har det framkommit att konspirationen mot Arce syftar till att mörda Evo, vilket lett till att Rörelsen mot socialism (MAS) har utlyst undantagstillstånd.

Komplotten kallad Plan Oscuro (mörk plan) styrs från utlandet och får nu större dimensioner efter Bolivias ställningstagande i FN att inte fördöma Ryssland för dess militära operation i Ukraina och att uttrycka sin misstro mot USA.

Enligt dagstidningen La Razón krävde MAS också att regeringsminister Eduardo Del Castillo och justitieminister Iván Lima skulle avskedas ”på grund av deras tydliga kontrarevolutionära ståndpunkter”.

Å andra sidan krävde man att chefen för Bolivias vägförvaltning, Henry Nina, skulle avstängas på grund av påstådd korruption.

Kuppformeln
Både guvernör Camacho och ordföranden Medborgarkommittén Calvo sade att de väl känner till receptet för att störta regeringar.

Men de har inte varit de enda som lett sådana försök. Efter att demokratin återupprättats, med Luis Arce som president, förhindrades förberedelserna för ett andra kuppförsök, den här gången av Luis Fernando López Julio, USA-arméns entreprenörer och avhoppade grupper av bolivianska poliser och militärer, enligt en undersökning av The Intercept.

The Intercept, en prisbelönt nyhetsorganisation som sedan 2014 finansieras av EBay-grundaren och filantropen Pierre Omidyar, släppte den 17 juni 2021 en omfattande rapport med titeln ”Bolivias f.d. försvarsminister planerade en andra statskupp med hjälp av legosoldater från USA”.

Undersökningen, som omfattar dokument och ljudinspelningar av telefonsamtal mellan López Julio och andra aktörer, avslöjade en plan för att sätta in hundratals legosoldater från USA för att förhindra de allmänna valen eller att Luis Arce skulle att ta över det bolivianska presidentämbetet, trots att han vann valet med 55,11 procent av rösterna.

”Flera av konspiratörerna diskuterade att skicka hundratals utländska legosoldater till Bolivia från en USA-militärbas utanför Miami. De skulle gå samman med bolivianska militära elitenheter, avhoppade polispatruller och medborgargarden i ett desperat försök att förhindra att landets största politiska rörelse återvänder till makten”, står det i undersökningen.

Den längsta av inspelningarna är ett 15 minuter långt telefonsamtal med en person som The Intercept identifierade som López Julio, i inspelningen kallad ”Herr Minister”. Andra deltagare är Joe Pereira, en före detta civil administratör inom USAs armé (…) och ”Cyber Rambo”, det vill säga Luis Suárez, en  av bolivianskt ursprung före detta sergeant i USAs armé.

Arnaldo Musa, Cubasí 221017
/cv

Bolivia: Unidad ante barruntos golpistas