Bolivia: utländska valobservatörer hotas och förföljs

De som förstört demokratin i Bolivia: Luis Almagro OAS-chef, Jeanine Añez "president", Luis Camacho fascist och kandidat, Carlos Mesa kandidat.

Bolivia: utländska valobservatörer hotas och förföljs

När en grupp utländska valobservatörer anlände till Bolivia hade högeranhängare redan publicerat en flod av hot och förtal där de kallades ”terrorister”. Också foton tagna i smyg på observatörernas skickas runt på medier.

En grupp observatörer reste från USA till Bolivia för att förena sig med en grupp oberoende valövervakare i presidentvalet 18 oktober. Det är det första valet sedan den USA-stödda kuppen i november 2019, som störtade landets valde president Evo Morales.

”Vi blev fotograferade i hemlighet när vi väntade på ett anslutande flyg. Bilderna publicerades på sociala media tillsammans med personlig information och detaljer om flyget som visade när vi skulle anlända. Det ledde till en våg av fysiska hot och uppmaningar till trakasserier.”

Några timmar efter att fotona publicerats utfärdade inrikesministern och kuppregimens starke man Murillo ett illa dolt hot: ”Vi varnar agitatorer och folk som vill skapa våld…vi kommer att skicka hem dem eller sätta dem bakom galler. Uppför er, vi vet vilka ni är och var ni är.”

Landets immigrationschef, Marcel Rivas, eskalerade det hela och twittrade: ”Immigrationsministeriet kommer att genomdriva lag 370: de som bryter mot det uppgivna ärendet för sin vistelse kommer att få stå för konsekvenserna.”

Vid ankomsten till högerfästet Santa Cruz hade bolivianska högeraktivister släppt loss en störtflod av hot där observatörerna betecknades som knarkrelaterade terrorister och betalda desinformationsagenter, som uppmanar till våld mot de valobservatörer som kuppregimen erkänt.

Gruppen har officiella inbjudningar från Bolivias Valmyndighet och utgör en del av en delegation från USA som organiserats av människorättsgrupper.

”Hoten som mötte oss är bara ett exempel på den kvävande atmosfär inför valet. Hot har inte bara riktats mot socialistpartiet MAS, som leder i alla valundersökningar, men också internationella observatörer som godkänts av kuppregimen.”

Kuppregimen har arresterat och uteslutit ett stort antal kandidater för MAS. Samtidigt har den väststödda NGO:n Rios de Pie, som spelade en viktig roll i kuppen för att få bort förre presidenten Morales, hotat journalister inklusive en reporter för TeleSur, USA-medborgaren Camila Escalante.

Bolivias icke-valda regering har skrivit ett avtal med OAS att övervaka valet 18 oktober. Detta är kontroversiellt med tanke på att OAS är öppet partiskt och dess generalsekreterare Luis Almagro spelade en nyckelroll i kuppen 2019.

”Otaliga rapporter och våra vittnesmål på plats visar att det är Bolivias högergrupper som uppmanar till blodsutgjutelse genom att hota valobservatörer, journalister, aktivister från ursprungsbefolkningen och kandidater för MAS, samt dess anhängare.”

Ledande bolivianska myndighetspersoner har ytterligare ökat hoten. Landets representant i OAS, Jaime Aparicio Otero, en hårdför högeraktivist och kuppanhängare, attackerade öppet valobservatörer från Puebla Group. Aparicio hävdade att dessa oberoende observatörer var ”aktivister för MAS” som kommit för att ”provocera”. En annan hotade: ”Bolivia kommer att bevaka dig, vartenda steg du tar.” En annan: ”I Bolivia blir socialister inte gamla. Uppför dig!”

Atmosfären av hot och skrämsel gör det uppenbart att de som stöder kuppregimen inte är öppna för att hålla fria och rättvisa val 18 oktober. Ett val i vilket internationella observatörer, och än mindre kandidater för vänstern och MAS, kan utöva sina fundamentala demokratiska rättigheter. Om ledarna för regimen kommer att tillåta ett rättvist val återstår att se.

The Grey Zone 201015 (nedkortat)

Bolivian coup officials and supporters stalk international election observers, launch violent incitement campaign 

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72