Bolivias president utlyser nyval

En demonstrant skjuter mot regeringsanhängare

Vid en presskonferens under söndagen kallade Evo Morales till nyval. Presidenten sade sig ha lyssnat till ledamöter av fackföreningen Central Obrera Boliviana och andra sociala sektorer och har beslutat att byta ut samtliga i Högsta Valmyndigheten TSE. Han tillade att under de kommande timmarna kommer Nationalförsamlingen, och i överenskommelse med alla politiska krafter, fastställa hur det ska gå till.

Morales kallar till nyval som låter folket med sina röster demokratiskt välja sina myndigheter och rösta fram nya politiker. Också i de regionala valmyndigheterna kommer det att ske förändringar. Morales framhöll nödvändigheten av att etablera en dialog för att skapa fred i landet och undvika blodsutgjutelse.

Den förre detta presidentkandidaten från oppositionen och partiet Comunidad Ciudadana, (CC) Carlos Mesa, höll en presskonferens under söndagen. Vid denna uppmanade han till fortsätt mobilisering på gatorna och krävde att Evo Morales och hans vicepresident Alvaro Garcia inte ska få ställa upp i nyvalet.

CC kräver att det under morgondagen (måndag) ska ingås en nationell överenskommelse där politiska och sociala rörelser ska delta för att komma överens om en ny valmyndighet och en tidsplan för nya val som ska kulminera i att de nyvalda tillträder 22 januari 2020. ”I den nya valprocessen kan inte Evo Morales och Alvaro Garcia Linera vara kandidater”, hävdar Mesa.

Mesa uppmanar till att mobiliseringen i landet ska fortsätta tills de nya villkoren antagits. ”Så länge det inte finns en slutgiltig resolution uppmanar vi folket att bibehålla den medborgerliga mobiliseringen inom ramarna för fred och icke-våld” säger oppositionsledaren.

I det som Morales kallade en pågående statskupp påbörjade högeroppositionen redan innan valen en systematisk kampanj för att hävda att det förekommit valfusk, något de aldrig visat. Men de påbörjade en våldsvåg i hela landet. Under de senaste timmarna förvärrades våldet när delar av oppositionen attackerat radiostationer och samhällen som stöder president Morales, deras privata egendomar och presidentens familjemedlemmar.

Morales uttalande kom samtidigt som oppositionen under Luis Camacho och Carlos Mesa förkastade dialog och också uppmanade till fortsatt våld som pågått de två senaste veckorna för att åstadkomma en statskupp.

Dessutom gick OAS, i strid med vad som överenskommits med bolivianska myndigheter tidigare, ut med information om sin kontrollräkning av valet innan de var färdigräknat och vill ha nya val.

Cubadebate 191110, Telesur 191110

Evo convoca a nuevas elecciones generales en Bolivia

Evo Morales anuncia nuevas elecciones generales y llama a la pacificación de Bolivia