Bolsonaro försökte smuggla smycken

Jair Bolsonaro med hustru Michelle. Foto: Alan Santos/PR Wikimedia Commons

Bolsonaro ville föra in odeklarerade smycken i Brasilien

Det är gåvor som den f.d. presidenten fick av de saudiarabiska myndigheterna i oktober 2021. De beslagtogs på Guarulhos internationella flygplats. Händelsen inträffade för flera månader sedan men pressen har först nyligen avslöjat den.

Brasiliens f.d. president Jair Bolsonaro försökte föra in smycken till Brasilien till ett värde av 16,5 miljoner reais (ca 30 miljoner kronor) som han fått av Saudiarabien, utan att ha deklarerat dem i förväg och utan att betala motsvarande skatter. Detta rapporterades av brasiliansk press under de senaste timmarna.

Bolsonaro fick i oktober 2021 en stor mängd smycken från de saudiska myndigheterna, bland annat ”ett halsband, en ring, en klocka och ett par diamantörhängen”, alla gåvor till den dåvarande första damen, Michelle Bolsonaro.

När de återvände till Brasilien hittade tulltjänstemännen smyckena i ryggsäcken på en av soldaterna i presidentens följe och upptäckte att inget av föremålen hade deklarerats tidigare, vilket krävs enligt lagen.

Varorna beslagtogs på Guarulhos internationella flygplats i São Paulo, enligt uppgifter från tidningen O Estado de São Paulo, som senare bekräftades av andra medier. Den tidigare ministern för gruvor och energi, Bento Albuquerque, försökte utan framgång vid ett flertal tillfällen återfå smyckena.

Den brasilianska tidningen hävdar att man under de två sista månaderna av Bolsonaros mandatperiod gjorde fyra försök att återfå gåvorna och mobiliserade till och med utrikes- och ekonomiministerierna, men utan framgång.

Det enda sättet att återfå smyckena skulle vara att betala den obligatoriska importskatten, 50 procent av värdet på varorna i fråga, och böter på 25 procent av värdet för att inte ha deklarerat dem från början, rapporterade nyhetsbyrån Europa Press.

Det andra alternativet skulle vara att deklarera dem som en ”officiell gåva till republikens president och första dam”, men lokala medier förklarar att de på så sätt skulle tillhöra den brasilianska staten och inte Bolsonaro.

Den nuvarande ministern för presidentens kommunikationssekretariat, Paulo Pimenta, uttalade sig hårt i frågan på sitt Twitterkonto: ”Rapporten (från O Estado de São Paulo) avslöjar chockerande detaljer om hur systemet med mutor, gåvor och olagliga fördelar för Bolsonaro, hans familjemedlemmar och nära rådgivare fungerade. De förtjänar alla att utredas och straffas för de brott som begåtts.”

Han beskrev också den tidigare ministern Albuquerques försök att återfå smyckena som ”skamligt och visar på bristen på etik hos dem som innehade regeringspositioner”.

Página 12 230304 /cv

Bolsonaro quiso ingresar a Brasil joyas sin declarar